Kotimaa

Supo: Kiinan ja Venäjän tie­dus­te­lu­pal­ve­lut ovat erityisen kiin­nos­tu­nei­ta Suomesta

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan tiedustelupalveluilla on tietyt kestoseurantakohteet. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 5.12.2019 12:37
Taneli Koponen

Henkilötiedustelun lisäksi Suomeen kohdistuu jatkuvasti kyberoperaatioita, joiden tavoitteena on valtiollinen vakoilu, teknisen ympäristön kartoittaminen tai vaikuttaminen, Supo kertoo.

Ulkomaisten tiedustelutoimijoiden kiinnostus Suomen kriittiseen infrastruktuuriin ja muille strategisille aloille suuntautuvia investointeja kohtaan on lisääntynyt viime vuosina, kertoo tiedotteessaan Suojelupoliisi (Supo).

Supo julkaisi torstaina Kansallisen turvallisuuden katsauksen, jonka mukaan Suomi kiinnostaa erityisesti Venäjän ja Kiinan tiedustelupalveluita. Suomessa on pysyvästi kymmeniä ulkomaisten tiedustelupalveluiden työntekijöitä.

Ajankohtaisia ilmiöitä koskevat tiedustelukysymykset vaihtelevat, mutta toiminnan keskeisimpiin päämääriin kuuluvat Supon mukaan Suomen harjoittaman politiikan ennakoiminen ja poliittiseen päätöksentekoon vaikuttaminen.

– Tiedustelupalveluilla on tietyt kestoseurantakohteet. Niiden lisäksi viime aikoina keskeisiä kiinnostuksen kohteita ovat olleet muun muassa Suomen toiminta EU:n puheenjohtajamaana, Suomen asema EU:n pakotepolitiikassa, kansallinen innovaatiotoiminta sekä korkean teknologian tuotteet, kertoo tiedotteessa Supon päällikkö Antti Pelttari.

Henkilötiedustelun lisäksi Suomeen kohdistuu jatkuvasti kyberoperaatioita, joiden tavoitteena on valtiollinen vakoilu, teknisen ympäristön kartoittaminen tai vaikuttaminen. Julkishallinnon lisäksi Kohteena on ollut myös yritysten keskeinen tuotekehitystieto ja yksittäisten henkilöiden luottamuksellinen viestintä.

Kriittisen infrastruktuurin päätyminen kybervakoilua tai -vaikuttamista aktiivisesti harjoittavan valtion hallintaan aiheuttaa uhkan kansalliselle turvallisuudelle jo ennen kuin vakoilua harjoittava valtio päättää käyttää voimaansa.

– Tämä on syytä ottaa jo ennakolta huomioon kriittistä infrastruktuuria koskevissa hankkeissa, kuten 5G-verkkoon liittyvissä investoinneissa, Pelttari sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Miksi vakoilla kun ei ole tarvetta, koska Suomi luovuttaa vastikkeetta kaikki rahaliikenteen tapahtumat Sepa-järjestelmän kautta ulkomaille tietoon kuka suomessa maksaa toiselle suomalaiselle mistäkin ja paljonko - aivan kuin se jotenkin kuuluisi Sepa-isännille, siirtomaa valtiaillemme. (Äly-) Puhelinten ja verkon kautta kaikki niissä oleva ja niiden kautta kulkeva tieto ja informaatio menee tietenkin menojaan ties minne ja keille kaikille mihin tahansa käyttöön.

Vielä karseampaa on se että myös terveystiewtomme ja jopa geneettiset perimämme annataan yksityisille tahoille vapaasti käytettäväksi vaikka me olemme maksaneet kaiken senkin millä nuo DNA-näytteet on kerätty ja kerätään meiltä edelleen, mutta emme saa omista tiedoistamme taiu edes investoinnestamme mitään hyötyä itsellemme edes maksujen muodossa. meidän ansiostamme tiede etenee mutta tulokset siitä poimivat globaalit lääkejätit - mutta emme me kaiken antajat ja maksajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:n ei tarvitse vakoilla, koska maanpetturimme luovuttavat kaiken tiedon suoraan pääasiassa käyttäen reikäjuusto-ohjelmistoja jopa läpi koko koulutusjärjestelmä laitosten ''oppimisympäristöistä'' aina yliopistojen opekelijoiden sähköpostijärjestelmiin, jotka lähettävät jokaisen viestin NSA:lle analysoitavaksi myös mm. ko oppilaan poliittisen luotettavuuden profiloimiseksi kaiken muun ohella.

Samat tiedot mitä USA saa menee tietysti tiedoksi kaikille FiveEys valtioille ja Natolle - siis myös Venäjän toverille Turkille.

Puhumattakaan markkinafundamentalisteista, jotka ''myyvät'' isänmaasta kaiken mikä kaupaksi menee maailmalle kasakoita kun ovat. Mitä enemmän myyvät sitä enemmän kansakuntamme köyhtyy ja Suomen siirtomaa-asema syvenee pettureiden rikastuessa.
Kokkareiden Häkämiehet, Orpot ja kepulien Sipilät ja muut ''kaikki markkinoille bernerit'' ovat itsenäisyytemme vaarallisimmat viholliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohteliaimmin pyydän ilmoittaa, että "five-eyes" on nykyään "nineteen-eyes", ja jäsenillä on oikeus vakoilla myös toisiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kuin ajan kysymys, milloin kyberhyökkäys kaataa Kelan ja pankkien sähköiset palvelut sekä maksuliikenteen yhtäaikaa. Se sitten riittääkin Suomen saamiseen kaaokseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedustelu palvelut tekee yhteistyötä, niille sana isänmaa on ihan vieras ja outo käsite. Ainoastaan raha ja valta motivoi heitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen olisi pitänyt jo 2000 luvun alussa herätä todellisuuteen. Mutta kun asian otti puheeksi muunmuassa keskustalaiset nauroi päin naamaa. Aho joka olis myynyt kaiken venäläisille kuvittelee tänä päivänäkin ettei venäjä ole uhka Suomelle. Raha sekoittaa helposti päät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai Venäjä on se uhka? Minkäs maan sotilaat ne Suomessa pitävät sotaharjoituksiaan itärajalla erikseen lupia kyselemättä? Ja minkä blokin panssareita varten nyt kiireellä varsinkin E4 ja E8 -teitä vahvistetaan ja uusia vankempia siltoja rakennellaan? Kummasti tähän nyt äkkiä löytyikin rahaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisella messagella ei kuule ole kauheasti menestymisen mahdollisuuksia 2010-luvun Suomessa. Ihmiset osaavat havainnoida maailmaa ja ymmärtävät mitkä tahot pelaavat likaista peliä ihan täällä Euroopassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meillä ei 200 kansanedustajan joukossa ole yhtäkään tietotekniikasta tai tietoturvasta ymmärtävää kansanedustajaa, niin ei käy urkinta ulkomaan ystävillemme liian vaivalloiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On meillä onneksi Juha Sipilä, joka on toiminut muun muassa tietoturvapalveluita tarjoavan Elektrobitin toimitusjohtajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä osa on venäläisiä niin aina helpompaa. Saattaa olla että uskontolahkoissa kin toimii jo kuuntelulaitteet rahankeräysten ohella....niillähän on itselläänkin sähköiset vehkeet päässä ja nauhoitukset. Äänittävät kaiken. Tietokoneet sivuhuoneessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On erittäin vaarallista, että Ulkoasiainvaliokunnan johdossa on Mika Niikko, jolla on Ylen MOT:n paljastusten mukaan tiiviit suhteet Kiinaan. Miksi näistä yhteyksistä ei ole tehty enemmän juttuja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hybridikeskuksen johdosta USA saa kaiken haluamansa tiedon suoraan ja vielä maksamme palvelun? Kuullostaa hullulta, mutta päivän sekoilupolitiikka todistaa, että Suomessa ei tehdä nykyisin ainoatakaan järkeenkäyvää päätöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi tarvitsee uskottavan sotilaallisen selkänojan. Nykyiset asejärjestelmät ovat teknisesti niin kehittyneitä, että pieni maa ei voi yksin niiden kanssa selvitä ilman järjestelmien toimittajien tukea.

Ei ole järkeen käypää, että luottaisimme pelkästään hajanaiseen Eurooppaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, on todella onni ja suuri turva, että maamme tiedot vuodetaan ulkomaille ja vielä maksamme siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta millähän tiedolla USA hyötyy Suomesta? Ei se ainakaan ole hyökkäämässä tänne, Venäjällä tosin voi olla toiset aatteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin kiky laski ostovoimaa ja siten huononsi bkt: tä tämä taas lisäsi velan määrää suhteessa bkt:hen
Onneksi nyt venäjä ja kiina osaavat välttää nämä huononnukset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä ja Kiinassa ei kikystä keskustella ja ei paljon muistakaan työntekijöiden oikeuksista. Tottakai he osaavat välttää, kun siellä ei työntekijöillä ole mitään oikeuksia. Jos niitä vaatii, on vieraan vallan agentti tai kansanvihollinen, jota pitää kasvattaa joko vankilassa tekaistuin syin (Venäj) tai esim. kasvattaa nöyräksi sisäisen karkoituksen voimin (Kiina). Siinä ei työntekijöilläkään enää tule muutaman minuutin lisätty työaika ensimmäisenä mieleeen, kun se työaika on vähintään jo nyt 12h/päivä/7 päivää vko. Tapellaan me vain tällä kiky-mallilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image