Kotimaa

Supo jäljessä muita tur­val­li­suus­pal­ve­lu­ja

Kotimaa 12.3.2012 6:16
Susanna Kemppainen

Suomen suojelupoliisissa Supossa on merkittävästi paljon vähemmän työntekijöitä kuin muiden pohjoismaiden vastaavissa turvallisuuspalveluissa.

Tanskan PET:ssä on tällä haavaa noin 800 työntekijää, Norjan PST:ssä 620 ja Ruotsin Säpossa yli 1100. Supossa puolestaan työskentelee noin 220 työntekijää.

Supon väkimäärä ei ole käytännössä kasvanut lainkaan kymmenen viime vuoden aikana, kun taas PET, PST ja Säpo ovat laajentuneet merkittävästi.

Supon päällikön Antti Pelttarin mukaan resurssieron kasvu ei voi jatkua loputtomiin, vaan Suomenkin olisi aika havahtua Pohjoismaiden muuttumiseen terrorismin tukialueesta terrori-iskujen kohteeksi. Supon arvion mukaan terrorismin mahdollisuus Suomessa on muuttunut. Supo käyttää sen torjuntaan nyt enemmän voimia kuin koskaan historiansa aikana.

Supon arvion mukaan Suomessa oli aiemmin joitakin kymmeniä riskihenkilöitä, joilla oli yhteyksiä lukuisiin maan turvallisuuden kannalta huolestuttaviin terroristijärjestöihin. Nyt luku on kasvanut kolminumeroiseksi.

Lue lisää 12.03.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Miksi meillä on vielä Supo, sen voisi aivan rauhassa lakkautta ja heidän tehtävänsä uudelleen järjestää mm. terrorismin tutk.ym toimet KRP:iin ja vakoilujutut puolustusvoimille. Supo ei ole tämän päivän juttu, joten haudataan se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Supo tulosvastuulliseksi yhtiöksi ja työpaikat julkiseen hakuun,korruption ku ensin kitkee pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, ja aloitus pitäs tapahtua johtajista. Nyt siellä huseeraa johdossa Antti Pelttari(kok) ja edellinen myöskin kokoomuslainen Ilkka Salmi ja sitä edelliset johtajat olivat monet demareita. Tämä vaikuttaa myös politiikan kulkuun, kun piirit ovat pienet ja ne pyörivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni kaikki vanhemman konstaapelin virat tulisi laittaa julkiseen hakuun. Sietämätön tilanne näin työttömän konstaapelin kannalta, kun tietää että "sopivin" hakija on se, jolla on eniten kavereita tai sukulaisia tarpeeksi korkealla taholla poliisiorganisaatiolla. Kieroutunut tilanne, ettei poliisin tarvitse virkojaan julkiseen hakuun laittaa, eikä henkilövalinnoista ole muuta valitusmahdollisuutta kuin oikeusasiamies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta on, että vähällä rahalla SUPO on saanut paljon aikaan. Terrorismin ennakoivaan torjuntaan linee jatkossa tarpeellista panostaa entistä enemmän. Toisaalta ei varmaankaan perinteinen yritysvakoilu ja ulkomailta meihin suuntautuva muu vakoilu sekä tiedustelu ole mihinkään kadonnut. Olemme edelleen suuren Venäjän naapurina ja se on omiaan lisäämään monen maan kiinnostusta myös Suomeen.
On kuitenkin ihmeteltävää, että SUPO:n resursseja on käytetty sellaisen kuplaksi todettun tapauksen, kuten Alpo Rusi , tutkimiseen. Rusin tapaus herättää kansalaiselle kysymyksen: Kuka käski SUPO:n aloittaa kyseiset tutkimukset ? Ja jos niitä asioita halutaan selvittää, niin oliko Rusi todella ainoa koko sodanjälkeisen ajan mahdollinen toimija Stasin ja KGB:n suuntaan ? Rusin tapaus oli ikävä musta vaihe SUPO:n sinänsä varmaankin ansiokkaassa toiminnassa. SUPO:lta, kuten monelta muultakin turvallisuudesta vastaavalta viranomaiselta, tulee voida odottaa täysin puolueetonta toimintaa. Se, että Rusi sitten tapauksen jälkeen nimitettiin Sveitsin suurlähettilääksi kertoo omaa tarinaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahka Kataisen suunnitelma sadan vuoden takaisen luokkayhteiskunnan palauttamiseksi viimein lyö itsensä läpi, Supon henkilöstö moninkertaistetaan poliittisten toisinajattelijoiden jahtaamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetetaan tämä Natoyhteensopivuuden ajaminen, niin terrorismiä ei ole näkyvissä. Tuostakin paristasadasta voi silloin karsia. Supon johtaja Antti Pelttari(kok.) on Käteisen juoksupoika. Kokoomuksen intresseissä on jo kauan ollut hyökkäysliitto Natoon liittyminen ja tällainen turvallisuusuhan lisääminen kansalaisten keskuudessa ja pelottelu kuuluu kuvaan yhdessä perinteisen maanpuolustuksen alasajon kanssa. Kokkaremedia rummuttaa joka torvella Naton ihanuutta, kuten aikanaan EU:ta. Natoon liittyminen on suuri uhka maallemme, eikä pelkästään Venäjän kaupan ym. kanssakäymisen takia. Suomen puolustusbudjetti pitäisi nostaa useisiin prosentteihin, mikä on nähtävissä Naton perusasiakirjoissa. Näin Naton pommit saisivat uuden maksumiehen ja Supon miehet uusia hommia Tiitisen listan vahtimisen lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän supolla ole muuhun aikaa kun jahdata kettutyttöjä ja nuoria jotka ihalilevat kolmattavaltakuntaa. Nämä ovatkin todellisia kansallisia uhkia. Naurettavaa tollanen... No aiheena ne ovat huomattavasti media seksikkäämpiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiskos nuo Supon hommat ulkoistaa jollekin taholle, vaikkapa venäläisille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on hyvä uutinen. Missään tapauksessa ei tarvitse laitosta kasvattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onko ajatuksena pitää määrätyt aatteet "likaisena"lain puolesta.olemmeko siis lain leipä puuna joilla määrätyt aatteet (teot)pestään ja määrätyt ylläpidetään .TARVIIHAN poliisi"viranomainen"syytetyn ja sille sopivan teon sekä syyttäjän tuomarin jne.OLLAKSEEN ystävä LAPSIEN.t.marko pihlava

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SUPO suojelee Tiitisen listan isokenkäisiä maanpettureita.

Suomi tarvitsee ISÄNMAALLISEN salaisen poliisin. Siihen ei kuulu yhtään SUPOlaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin suomestahan on tullut potenttiaalinen iskukohde, koska osa poliitikoista on väkisin halunut haalia tännen suuren ryhmän noita ulkomaalaisia "moniosaajia" jotka "räjehtelevillä persoonillaan saavat ilahduttaa meitä kanta suomalaisia....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millään mulla poliisilla koko pohjois-maissa ei ole niin naurettavan laajoja virka-oikeuksia ja oikeuksia talloa ihmisoikeuksia kuin suomen poliisilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai muka lisää henkilöstöä paimentamaan itsetehtyä terroristiuhkaa. Supon pitää päinvastoin leikata kulujaan kuten muidenkin. Veroja ja leikkauksia, niinhän se Katainen sanoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan riittävä määrä vahtimaan Tiitisen listaa.
Supo on jämähtänyt DDR:n ja saa siellä ollakkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image