Kotimaa

Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä bra­si­lia­lais­li­haa myydään vain nimeksi

Valtiovarainministeri Mika Lintilä liittyy kannanotollaan useiden Brasiliaa kritisoineiden eurooppalaispoliitikoiden joukkoon. Esimerkiksi Ranskan Emmanuel Macron ja Ison-Britannian Boris Johnson ovat ilmaisseet kriittisen mielipiteensä tulipaloista. Myös pääministeri Antti Rinne tviittasi perjantaina iltapäivällä, että tulipalot "uhkaavat koko maapalloa, eivät vain Brasiliaa tai Etelä-Amerikkaa". KUVA: PEKKA KARHUNEN
Kotimaa 23.8.2019 20:39
Tuukka Tuomasjukka

Valtionvarainministeri Mika Lintilä esittää tuontikiellon selvittämistä Suomen ja EU:n tasolla. Pääministeri Antti Rinne odotti EU:lta toimia vielä perjantain aikana.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa brasilialaisen lihan tuontikiellon selvittämistä vastauksena Amazonin metsäpaloihin. Lintilän mukaan tarkoituksena on vaikuttaa Brasilian hallitukseen.

– Tärkeintä on nyt saada palot sammumaan mahdollisimman pian. Pyrimme vaikuttamaan Brasilian hallitukseen, jotta se toimisi asiassa pikaisesti ja määrätietoisesti, Lintilä kertoo sähköpostitse erityisavustaja Eeva Kärkkäisen välityksellä.

– Ehdotin tuontikiellon selvittämistä, koska Brasilia on suuri naudanlihan viejä ja isolta osin sen tuottamisen vuoksi myös metsiä poltetaan.

Brasilian avaruustutkimusinstituutti INPE:n mukaan Amazonilla olisi Brasiliassa sytytetty tänä vuonna lähes 40 000 tulipaloa. Määrää kuvataan huomattavasti tavallista suuremmaksi.

Amazonin sademetsiin on sitoutunut merkittävä määrä maailman metsien hiilivarastoista. Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan alueella asuu myös 180 eri alkuperäiskansaa.

Lintilä ei kommentoi aikataulua

Lintilän mukaan brasilialaislihan tuontikiellon selvittäminen on jo työn alla.

– Pääministeri on jo ollut yhteydessä komissioon, jossa selvitetään, mille toimille on olemassa juridinen perusta. Tarvittaessa tuon keskustelun valtiovarainministereiden tasolle.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on kertonut ottaneensa yhteyttä EU-komissioon torstai-iltana ja odottavansa EU:lta toimia vielä perjantain aikana.

Lintilä ei kommentoi tuontikiellon mahdollista toteutusaikataulua.

– Nyt selvitetään asiaa. En lähde veikkaamaan, ennen kuin se on selvitetty.

S-ryhmällä tuonti merkittävämpää hedelmissä

S-ryhmän tuotevalikoimassa on brasilialaista lihaa vain kahdessa tuotteessa, kertoo SOK:n hankintajohtaja Jari Simolin.

– Myymämme liha on 95-prosenttisesti suomalaista. Tuorelihoissamme brasilialaista lihaa ei ole lainkaan, mutta kahdesta lihajalosteesta näyttäisi löytyvän brasilialaista kalkkunaa ja broileria, Simolin kertoo.

Tuonti Brasiliasta on Simolinin mukaan merkittävämpää hedelmissä. Maa on kahvin lisäksi ylivoimaisesti suurin appelsiinimehun raaka-aineen tuottaja. Lisäksi Brasiliasta tulee sokeria sekä osan vuodesta esimerkiksi rypäleitä ja meloneja.

Brasilialaisten tuotteiden kohtaloa on Simolinin mukaan pohdittu S-ryhmän sisällä viime päivien uutisten valossa.

– En lähde avaamaan asiaa sen tarkemmin, mutta olemme kartoittaneet muita mahdollisia alkuperiä Brasiliasta tuotaville tuotteille sekä korvaavia tuotteita.

Lidl käyttää sertifioitua brasilialaista soijarehua

Suomen Lidlin kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichsin mukaan yrityksen pysyvässä valikoimassa ei ole brasilialaista lihaa, vaan myydyt tuotteet ovat olleet yksittäiseriä.

– Tällä hetkellä meillä on myynnissä Brasiliasta vain naudan sisäfileetä. Karja ei ole kasvanut tai laiduntanut Amazonin alueella, Heinrichs sanoo.

Lisäksi Lidlin tuotantoketjuissa käytetään rehusoijaa kahdelta brasilialaiselta viljelmältä. Soijalla on Heinrichsin mukaan vastuullisen soijanviljelyn RTRS-sertifikaatti, jonka perusteella viljelmät eivät ole vuodesta 2016 voineet laajentaa luonnontilaisille alueille.

Lidl ei tällä hetkellä ole puuttumassa brasilialaisen soijarehun käyttöön.

– Seuraamme keskustelua ja päivitämme linjaustamme tarvittaessa, kertoo Lidlin viestintäpäällikkö Pilvi-Sisko Riikonen.

Professorin mukaan vaikuttaminen on toiminut aiemmin

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen puhuu Brasilian metsäpaloista tuhopolttoina. Hän huomauttaa, että suurin osa Amazonin metsätuhoista tulee nimenomaan laidunmaan niittämisestä.

– Siinä mielessä brasilialainen naudanliha ja siellä kasvatettua soijarehua syövä liha ovat luontevia boikottikohteita.

Rajojen ulkopuolisella toiminnalla on aiemminkin ollut vaikutusta. Teivaisen mukaan soijapellot ovat kansainvälisen kampanjoinnin takia siirtyneet tällä vuosituhannella suurilta osin Amazonin alueen ulkopuolelle, minkä lisäksi soijan tuominen eläinrehuksi on vähentynyt.

– Brasilian maatalousvientieliittiin kohdistuva toiminta on avainroolissa. Jos he huomaavat, että heidän kaupalliset tulevaisuudennäkymänsä heikkenevät, niin kenties he alkavat suuntautua niin, ettei metsää hakata niin paljon.

Teivainen muistuttaa myös, että Brasilian lihaviennistä vain pieni osa tulee Suomeen.

– EU:n puheenjohtajamaana Suomi voi tehdä aloitteita, joiden vaikutus Euroopan unionin tasolla on paljon suurempi kuin pelkästään Suomesta tulevana symbolisena aloitteena.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (80)

Ei Suomi voi muttaa mitään Brasilian sisäpolitiikassa pysyvästi niinpä nyt on entistäkin tärkeämpää pysäyttää oma ilmaston pilaamisemme saadaksemme estettyä edes pieni osa tulevasta yhteisestä ilmastokatastrofistamme : Siis , koko Suomen kansan täytyy luopua viiveettä polttomottoreista , puun ja turpeen poltosta ( turve- ja hakelämpölaitokset , puulämmitteiset kiukaat ja leivintakat ) ja turmiollisesta lihan syönnistä : Vain puhdas , saasteeton elämä ja vähäpäästöinen kasvissyönti voi pelastaa meidät ja myöhemmin tänne ilmastosyntiemme takia siirrettävät imastopakolaisemme . Ehkäpä jopa Brasilia parantaa tapansa kunhan saa ensin kokea katastrofin ensimmäiset suuret tuhot maaperällään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän siitä ole montakaan vuotta, kun Suomessa myytiin kanadalaista hevosenlihaa, tai Uus-Seelantilaista kaurista poronlihana. Todella syväjäädytettyä useamman vuoden vanhaa tuontitavaraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maalaisliiton edustaja on näyttänyt osaavuutensa. Lintilä on normeerattu maailmalla, mutta miten onkaan Rinne tai vaikkapa Tuppurainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Hah. Pohjoismaiden ainoan Kehitysmaan Suomettunutta uhoa.
Miksi Brasilialainen ei olisi oikeutettu parempaan elintasoon Maailmassa, kun muut kerran ovat?
Maailma kuluttaa enemmän kuin tuottaa ja kaikilla kansoilla on aivan yhtä suuri oikeus ottaa kasvavasta kysynnästä omansa.
Olisi parempi laittaa ensin omaa pesää säälliseen kuntoon, aloittaa vaikka Terrafamen- "Kuvaputkitehtaastaan", joka ei todellakaan tule koskaan maksamaan itseään takaisin, saati sitten siivoamaan omin/saaduin varoin jälkiään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lihan osuus brassikaupasta on prosentin luokkaa. että sellainen sanktio. sellun osuus jotain 44%. teräs n 13%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajokoiran oveluudella kepulainen ministeri etsi syyn maataloustuotteiden protektionismille. Ei vaiskaan, voi olla hyvinkin huolestunut maapallon keuhkoista ja Suomessakin alkaa LIntilän tamburiinin tahdissa naudanlihan tuotannon alasajo ja peltojen metsittäminen, hakkuukiellot, ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brassiliha on erinomaista laadultaan.
Suomalainen tuotanto ei sille pärjää miltään osin.
Kieltäkää vaikkapa Brasiliassa koottujen Volkswagenien tuonti. Sillä olisi jo vaikutusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla voi boikottilihan ja osin muunkin lihan vaihtaa kotimaisiin kasviksiin ja katsoa onko valinnalla vaikutusta terveydenhuoltokustannuksiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten on osoitettava solidaarisuutta näiden päästöjen kompensoimiseksi. Jätetään etelänmatkat väliin ja vaihdetaan auto polkupyörään. Jokaisen on tehtävä osuutensa. Se on pieni uhraus mutta tuottaa näyttäviä tuloksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brasilian hallitus ei taida hyvällä katsoa muiden maiden pakkokeinoja. Nyt on vallalla Trumpismi missä joka risahduksesta lykätään pakkoa ja eristystä, miten se onkaan toiminut? Suomen pitäisi tarjota apua palojen hallintaan eikä liittyä "kiusaajien" joukkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyysäys on Suomalaisten politiikojen perisynti ja nuoleskeleminen.
Lintilä onneksi sanoi selvästi mitä pitiki, hyvä.
Meillon EU:ssakin liikaa kumartelijoita ja passaajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs Kesko toimii tässä asiassa? On kuitenkin merkittävä ketju Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi hyvä sauma kotimaisella jalostajalla lanseerata naudan savumarinoitu paistileike. Siis eukalyptyspuun lastuilla aromoitu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on merkintä pakkauksessa eikä mitään muuta. Meille ääliöille myydään talouspaperin hylsyjä teräksenä, jos kerran on oikeet leimat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaksi on mennyt tämä ilmastovouhotus. Kai metsäpalokielto koskee myös meitä ja muitakin EU maita? Mitä sanktioita tulee meille jos metsä palaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä kielletään hakkuut ja dieselautot. Suomi on rikas maa ja ainoastaan konkreettiset toimet pelastavat maailman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimiiko sama valtavan suuriin Siperian metsäpaloihin ja EU lopettaa kaasun ja öljyn tuonnin Venäjältä? Eipä taida kaasuputken päässä (ei ole pakotelistalla vielä-tuskin uskaltavat) olevat valtiot panna Venäjää boikottiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (80)

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image