Kotimaa

Suomi välttänee muo­vi­pus­si­kiel­lon – Oulun seudulla muovipussit vähenemään päin

Muovipussien käyttö on Oulun seudulla selvästi vähenemässä. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 7.10.2016 5:00
Antti Ervasti

Ranskassa kiellettiin muovipussit kaupoista EU:n pakkausjätedirektiivin takia, mutta Suomessa vastaavaa tulee tuskin koskaan tapahtumaan. Meillä muovikassit eivät aiheuta yhtä suuria ympäristöongelmia kuin muualla Euroopassa muun muassa siksi, että kierrätys on täällä tehokkaampaa ja kulutus paljon vähäisempää.

Tekeillä on kuitenkin Kaupan liiton ja ympäristöministeriön kesken solmittava sopimus, joka käsittää erilaisia toimia muovipussien kulutuksen vähentämiseksi. 

Yksi mahdollinen keino on muuttaa nyt muun muassa erikoiskaupoista ilmaiseksi saatavat muovipussit maksullisiksi.

Muovipussien käyttö on Oulun seudulla selvästi vähenemässä. Paikallisissa kaupoissa kestokassien suosio kasvaa kovasti koko ajan.

Lue lisää 07.10.2016 Kalevasta.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

Muovikassi on kaupan tuottavin artikkeli. Kauppa ei siitä hevillä luovu. Eikä tangolla. Ihan oikeasti. Muovikassit tuottavat kaupalle satoja miljoonia vuodessa. Maksaa kaupalle n. 4 senttiä. Myydään 20 sentillä asiakkaalle. Tiedän, kun olen tukkuliikkeessä töissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, saahan niitä poikkeuksia läpi. Seuraavaksi nuuska hallitusti myyntiin kauppoihin kuten tupakka. Verotulot Suomeen. 100 miljoonaa tulee valtion kassaan joka vuosi ja homma siirtyy pos harmaasta taloudesta. Terveyshaitathan on jokatapauksessa Veronmaksajien kontolla, mutta näin homma saadaan hallintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nihilistiä riitää. Mulle ainakin muovikassit on niin kauan käyössä kun reikiintyvät ja sitten roskapussina. Kaikista ekologisin vaihtoehto. Nämä nykyiset muovipussit vaa on kuin pierun kuoria ja puhkeavat ja saumat leviää jo kaupan kassalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma ehdotukseni: Tuohikontin valmistuskursseja jokapuolelle kotimaata,luonnonmukainen materiaali,kestää käytössä jopa kymmeniä vuosia.
Tietysti "viherpuunhalaajat" löytävät jonkun menettelytavan kieltääkseen tällaisen perinteisen kauppakassin valmistuksen.
Kontteja on itsellänikin, vain, uskallanko käyttää kauppareppuna?,?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hämmästyttävä moni kommentoija on sitä mieltä että Suomessa kierrätys ja siisteys toimii ja muualla sitä ei osata. Jos olisitte oikeasti kiertäneet maailmaa niin huomaisitte että asia on täysin päinvastoin. Suomessa kierrätys on vielä lastenkengissä ja roskaaminen hyväksyttyä. Ongelmahan tässä on se, että kommentoijat vertaavat kokemaansa Espanjan ja välimeren turistikohteisiin, joissa roskaa toki löytyy - siellähän humalaiset turistit elävät kuin pellossa. Oikeissa sivistysmaissa koet huonoa omaatuntoa/julkista paheksuntaa jo siitä jos erehdyt ottamaan sen muovikassin kaupassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomen kierrätysjärjestelmässä olekaan mitään suurempaa vikaa. Heikkous on siinä, että suomalaisista liian suuri osa on metsäläisiä, jotka katsovat, ettei juuri heidän tarvitse vaivautua kierrättämään. Tunnen henkilökohtaisesti useampiakin ihmisiä, jotka ovat ulospäin sivistyneen ja kohtuullisen tyylikkään oloisia, pitävät itsestään ja asumuksestaan huolta, mutta kaikki roskat heitetään surutta sekajätteeseen. He vieläpä ymmärtävät tekevänsä väärin, koska tuntiessaan katseeni niskassaan, aina löytyy joku selitys liukuhihnalta asialle, kuin urheilijalla tai poliitikolla ikään.

No, ongelmahan on nyt ratkaistumassa itsestään, kun Suomeen vaihdetaan kansaa koko ajan. Tosin en tiedä, onko sotatoimialueilta tänne saapuva porukka sen siistimpää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain laskutaidottomat ostavat muovipusseja. Pussien hinnalla saa vuodessa ison kasan kangaskasseja. Niitä voi aina pitää mukana autossa tai repussa. Roskapusseiksi kaupan kasseja ei kannata ostaa. Yhdessä kaupan muovikassissa on käytetty monta kertaa enemmän öljyä kuin ohuissa roskapusseissa ja hintakin on paljon korkeampi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovipussi kaikista ekologisin. Sitä voi käyttää kymmeniä kertoja uudelleen ja uudelleen ja mahtuu pieneen tilaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisin kuin juttu antaa ymmärtää niin Suomi on todellinen junttila verrattuna oikeisiin sivistysmaihin. Mikä minua erityisesti risoo on Suomalainen tapa roskata ympäristöä. Ja en edes tarkoita öisiä viikonlopun tunteja vaan vaikkapa vain lähimarketin ympäristöä. Roskaa, paperia, muovikäärettä on jokapuolella. Puhumattakaan siitä mitä paljastuu keväällä kun lumet sulavat teiden varsilta. Esimerkikisi Japanissa ympäristö on tosiaankin aidosti roskaton. Kadulta ei löydy lojumasta edes sitä metrolippua. Ja Japanissa on kuitenkin asukkaita 130 miljoonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Japanissa on armeija siivoamassa päivittäin. Kuinka monta siivoajaa olet itse nähnyt kadulla Oulussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on myös muovipusseista peritty iät ajat hinta toisin kuin esim. Etelä-Euroopan maissa. Lisäksi esim. Oulussa muovi ei päädy luontoon senkään vuoksi, kun meillä jätteet poltetaan. Etelä-Euroopassa on tavallista, että irtopusseja lentelee pitkin maastoa, ja ovat yleensä lähteneet liikkeelle roska-astioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...niinkuin pulloilla ja tölkeillä. eivät havaintoni mukaan välitä ulkomailla edes roskiin laittaa niitäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lidlin kestomuovikassi on jumalan lahja ympäristölle, mahtuu kahden tavallisen ostoskassin verran ja kestää isältä pojalle. Ihmiset valitettavasti käyttää nuitakin roskakasseina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin pitäisi ilmaiseksi saatavuus lopettaa, niin kyllä muovipussien käyttö vähenisi. Niistä pusseista maksaa nimittäin nekin jotka eivät niitä käytä. Ei kaupoissa ole ilmaista tavaraa, vaan ne on tuotteiden hinnassa. Olen itse tietoisesti vähentänyt käyntiä niissä kaupoissa joissa kassoilla tyrkytetään "pannaanko pieneen pussiin". Ympäristön tuhoamiselle pitäisi saada loppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos halutaan etteivät muovipussit päädy mereen tai luontoon, voisi ainakin alkosta ja joistakin muista elintarvikeliikeeistä niitä vähentää, ja opastaa ihmisiä siirtymään kertakäyttöpusseista kestäviin kangaskasseihin tai reppuihin, jotka ovat myös ekonomisesti parempi ratkaisu. Tuollainen ostoskassi kun helposti mahtuu autoon tai isompaan laukkunkin vakiovarusteeksi. Eiväthän useimmat ihmiset syö kertakäyttölautasiltakaan jatkuvasti. Torien ja yleisten tilojen ruokakulttuuria tulisi enempi myös ihmisille opettaa, etteivät nakkipaperit, pullot, muovirasiat tms päädy pitkin teitä, seinänvieriin tai vesistöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu sanelee mitäsaa tehdä ja mitä ei, mutta suomiherat haraa vastaan. Kumpi laki meillä on voimassa, suomenlaki vai Eu,direktiivit????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on kierrätys Suomessa tehokkaampaa? Muovikasseja ei kyllä kierrätetä ku kaatopaikalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaatopaikat alkavat olla jo harvinaistuva ilmiö. Niihin sijoitettavaa jätettä myös kontrolloidaan ja sitä on määräyksin vähennetty radikaalisti jo vuosikaudet. Siksi kaikki pikkukunnatkin yrittävät saada jätteensä poltettua vaikka matkojen päässä, mihin osittain perustuu Oulunkin jätteenpolttolaitoksen kaupallinen kannattavuus. Muovipussit tietysti poltetaan polttokelpoisena jätteenä. Muovi on yhtä hyvä polttoaine kuin öljy. Energiaa tarvitaan aina, joten käytettyjen muovikassien polttoa voidaan pitää kierrätykseen verrattavana toimintana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikoitte kuin tämä olisi hyvä asia. Suomi aina 10 vuotta jäljessä. Noloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image