Kotimaa

Suomi vaatii selvitystä uusimmasta ilmatilan loukkauksesta

Ilmatilaloukkauksia on puolen vuoden aikana tapahtunut pitkälti toistakymmentä.
Kotimaa 8.8.2005 18:18 | Päivitetty 8.8.2005 18:21
STT, TIMO SIPILÄ
Suomi on maanantaina pyytänyt Venäjältä selvitystä viime perjantaina sattuneesta ilmatilan loukkauksesta, kertoo ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Ministerin mukaan Suomi on informoinut Venäjää tapahtumasta ja pyytänyt sitä kertomaan oman versionsa.

Tuomiojan mukaan Suomi pyysi myös Venäjää pitämään huolen siitä, ettei vastaavia loukkauksia enää tapahdu.

Tuomioja kertoi asiasta Tuusulassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, jossa oli mukana myös Suomessa vieraileva Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnik.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaava alivaltiosihteeri Markus Lyra ulkoministeriöstä sanoi maanantaina, että Suomi aikoo tehdä selväksi, ettei se hyväksy tällaista toimintaa. Nyt selvitetään ensin, miten Venäjän viranomaiset vastaavat Suomen protestiin.

- Olemme yhteydessä Venäjän viranomaisiin ja katsomme miten he jatkossa reagoivat. Syksyksi on kuitenkin jo sovittu asiantuntijatason tapaaminen, jossa myös tätä ongelmaa selvitetään.

Tähänastisten yhteydenottojen sisällöstä Lyra ei halua kertoa.

Venäläinen TU-134 sotilaskuljetuskone koukkasi noin kilometrin verran Suomen ilmatilassa. Ongelman uskottiin olevan hoidossa sen jälkeen kun Suomen hallitus alkukesästä vaati Venäjää lopettamaan toistuvat loukkaukset. Niitä oli puolen vuoden aikana tapahtunut pitkälti toistakymmentä.

Kaliningradin ja Pietarin väliä lentäneistä koneista osa on ollut kuljetuskoneita, ja osa on varustettu tiedustelulaittein.

Venäjä ei ole ottanut asiaan julkisesti kantaa. Venäjän ilmavoimat kertoi lauantai-iltana uutistoimisto Interfaxille, etteivät venäläisalukset lentäneet alueella perjantaina.

Tapausta selvittää
nyt ulkoministeriö

Puolustusministeriön viestintäjohtajan Jyrki Iivosen mukaan ilmatilan loukkauksia selvittelevät vielä eri viranomaiset. Vaikka puolustusvoimat ja rajavartiolaitos tekevät vielä omia selvitystöitään, asia on nyt jäänyt lähinnä ulkoministeriön hoidettavaksi.

Iivosen mukaan Suomen viranomaisilla on jo hyvät tiedot siitä, mikä kone on tietyssä paikassa ilmatilan loukkaukseen syyllistynyt, joten jatkokäsittely on paljolti poliittisella tasolla.

Koska ongelma on ulkopoliittisesti merkittävä, valtiojohto eli presidentti ja ulko- ja turvallisuusasioista vastaavat ministerit ovat tiiviisti mukana toimista päätettäessä.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoi lauantaina, että loukkaus oli harmillinen, sillä asian piti olla kunnossa jo alkukesän neuvottelujen jälkeen. Halonen ei pitänyt tapausta dramaattisena, joten asiaa on määrä selvittää Venäjän kanssa lähinnä virkamiesteitse.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvioi lauantaina loukkauksen olevan harmillinen yksittäistapaus. Hän kuitenkin korosti, ettei Suomi voi hyväksyä minkäänlaisia loukkauksia.

Suomen ja Venäjän pääministerit tapasivat alkukesästä selvitelläkseen tapauksia. Venäjä ei suoraan myöntänyt loukanneensa Suomen ilmatilaa, mutta oli halukas etsimään keinoja lentotarkkuuden parantamiseksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image