
EU:ssa kootaan nyt vapaaehtoisuuteen perustuvaa jäsenmaiden joukkoa, joka ottaisi vastaan Välimeren turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja. Epävirallista ministerikokousta johtanut Maria Ohisalo kaipaa vaihtoehtoja väliaikaisjärjestelyille.
EU otti Suomessa ensimmäiset askeleensa kohti väliaikaista menettelyä, jolla sovitaan Välimereltä pelastettujen turvapaikanhakijoiden jakamisesta jäsenmaiden kesken.
Epävirallista EU:n sisäministerikokousta Helsingissä johtanut Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että unioni tarvitsee Välimeren siirtolaiskysymykseen nykyistä pysyvämpiä järjestelyjä.
– Tällä hetkellä EU-komission on soitettava yksitellen läpi kaikki jäsenmaat aina uudestaan, kun Välimerestä pelastetaan turvapaikanhakijoiden laiva. Se ei ole kestävää.
Välimeren maat, kuten Italia, kantavat huomattavasti muita jäsenmaita kovemman taakan turvapaikanhakijoista. Ohisalo sanoi, ettei vastuuta voida jättää näiden valtioiden harteille.
Tavoitteena on kerätä vapaaehtoisten EU-maiden joukkoa, joka sopisi valmiista menettelystä sisäisiin siirtoihin ja siitä, kuinka suuren osan turvapaikanhakijoista mikäkin valtio ottaisi.
Suomen lisäksi aloitetta on puuhannut Saksa ja Ranska.
Mukaan halutaan vähintään EU-maiden enemmistö. Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi aiemmin tavoitteeksi vähintään 20 valtiota.
Suomen kokouksen aikana aloitteen taakse on jo saatu uusia maita, kertoi EU:n muuttoliike-, sisä- ja kansalaisasioista vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos.
– Komissio tukee aloitetta ja takaa sille rahoituksen ja viranomaiskoneiston tuen, Avramopoulos sanoi.
Avramopoulos ja Ohisalo eivät kertoneet, kuinka moni maa aloitteen taustalla on ja kuinka moni sitä vastustaa.
Monet itäiset jäsenmaat, kuten Puola, Slovakia, Tshekki ja Unkari, ovat aiemmin vastustaneet sisäisten siirtojen lisäämistä.
Myös Välimeren maiden osallistuminen on epävarmaa.
Kuluvan vuoden aikana unionissa on tehty noin 800 jäsenmaiden sisäistä turvapaikanhakijan siirtoa, joissa vastaanottajina on ollut kymmenisen jäsenmaata.
Esimerkiksi Suomen EU-ministerivaliokunta päätti viime viikolla, että Suomi voi ottaa vastaan enintään 12 siirtolaista.
Välimeren-menettelyssä on kyse jälleen yhdestä lyhyen aikavälin ratkaisusta.
Sellaisia unioni on tehnyt kosolti vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen, jolloin Eurooppaan saapui lähes 1,3 miljoonaa siirtolaista.
Sittemmin Eurooppaan tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut nopeasti. Viime vuonna tulijoita oli Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin mukaan enää noin 150 000.
Hukkuneita on ollut viidessä vuodessa lähes 18 000. Tänä vuonna hukkuneita on noin 700.
Unionin turvapaikkajärjestelmää ei ole onnistuttu remontoimaan, vaikka kokonaisuudistusta on odotettu jo pitkään.
Helpompia osia maahanmuuttopolitiikan uudistamisessa ovat muun muassa rajavalvonnan ja viranomaisyhteistyön kysymykset. Niistä jäsenmaat olivat torstaina Ohisalon mukaan melko hyvässä yhteisymmärryksessä.
Vaikein osa koskee juuri turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja ja kustannusten jakamista.
– Kokous oli hyvä ensimmäinen askel kohti väliaikaista ratkaisua. EU-tasolla saamme paremman mallin kuin yksittäisinä valtioina, Ohisalo sanoi.
Kommentoi ()
Ohisalo ei voi päättää Suomalaisten puolesta. Edellinen hallisus oli paljon järkevämpi osasi ajatella Suomalaisten etua.
Eli ihan ministeritasolla kuvitelma on, että jos Euroopan maat ottavat kukin muutaman pakko-siirtolaisen Välimereltä, tämä niinsanottu kriisi on sillä selvä?
Melkoista haihattelua.
Mitä luulette tapahtuvan, kun Afrikassa kuulevat, että kaikki Välimeren yli päässeet sijoitetaan automaattisesti kuka mihinkin maahan?
Voipi olla muutama tulija jonossa, kokeilemassa pääsyä Euroopan lihapatojen ääreen.
Hyvin te vedätte. Taas.
Tässä annetaan taas väärä signaali siirtolaisille. Lähtöinto vaan lisääntyy.
Lähtökohta on täysin väärä, jos tarkoitus on palvella salakuljettajia lähettämällä afrikkalaisia Välimereltä Eurooppaan. Libyan rannikkovesiltä noukitut henkilöt pitää vain viedä takaisin Libyaan, ja koko ongelma on pian kadonnut.
Ei hyvän tähden tätäkö se globalismi siis käytännössä sitten on? Suomalaisten poliitikkojen pitäisi miettiä miten Kainuun ja Lapin takametsien kylien asukkailla menee ja miten heille saadaan paremmat yhteydet sekä palvelut. Pitäisi olla meistä suomalaisista "huolissaan" ja ratkoa meidän ongelmia.
Vai että Välimeren hukkumisista on nyt Suomi kiinnostunut. Onko tuo nyt mikään ihme kun sinne maailmalle annetaan viesti, että jos vain meren yli joten selviätte, niin otetaan sisään. Siitä sitten seuraa, että ihmiset lähtevät vaaralliselle matkalle ylipäätään. Kyllä tässä täytyy ottaa mallia Trumpista eli viesti lähetetään jo lähtömaahan, että ei kannata edes yrittää, sillä sisälle ei tulla kuin virallisen rajanylityspaikan läpi. Mikä ihmeen hulluus saa Suomen osallistumaan Välimeren alueen asioihin? Antaa Italian pitää huoli omista rajoistaan ja me pidämme huolen omistamme täällä pohjoisessa.
On aika tehdä loppu Euroopan afrikanisaatiolle ennen kuin on liian myöhäistä. Ottakoot itse vastuunsa kansallisesti mantereellansa asioidensa hoitamisesta aktiivisella otteella, niin että otteen uupuessa työkalupakista tarvittava ote opetetaan meidän taholta.
Ei mitään höpötyksiä taakanjaosta. Suomeen vain otettava kaikki tulijat ja tilauslennoilla lisää suoraan lähtömaista. Peli on jo menetetty niin turha tässä pidempään on kitkuttaa. Kyllä suomalainen veronmaksaja aina yhden Afrikan elättää ja osan muistakin. Siivotaan sitten kun tulee taas kunnon rytäkät.
Pitäisikö rajavartijat varustaa paremmin ?
Välimeren ihmissalakuljetuksessa pitäisi ottaa järki päähän ja torjua tulijat, mutta hurskaat ihmisoikeusaktivistit vain pahentavat ongelmaa auttamalla ihmissalakuljettajia. Mitä enemmän pääsee läpi sitä enemmän sieltä ollaan tulossa.
Hurjaa on elämä ja taistelu leivästä ja elintilasta. Mutta USA:n kaatama Libyan diktaattori Gadaf ennusti, että jos hänet kaadetaan, niin Euroopasta tulee "musta maanosa". Näin näyttää käyvän.