Kotimaa

Suomi myönsi 40 miljoonalla eurolla so­ta­tar­vik­kei­den vientilupia Turkkiin – Puo­lus­tus­mi­nis­te­riön mukaan jo myönnettyjä lupia on mahdollista perua

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Suomi ei myönnä uusia asevientilupia Turkkiin. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.10.2019 15:26
Taneli Koponen

Turkki on aloittanut maahyökkäyksen Syyriaan. Viime vuonna Turkkiin myönnettiin Suomesta 40 miljoonan euron edestä sotatarvikkeiden siirto- ja vientilupia. Ministeriön mukaan lupien peruuttaminen on tarvittaessa mahdollista.

Puolustusministeriön mukaan jo myönnettyjä sotatarvikkeiden vientilupia Turkkiin on tarvittaessa mahdollista perua. Asiasta kertoo Lännen Medialle ministeriön erityisasiantuntija Selina Kangas.

Turkki on aloittanut maahyökkäyksen Syyriaan. Viime vuonna Turkkiin myönnettiin Suomesta euromääräisesti tarkasteltuna eniten, eli vajaan 40 miljoonan euron edestä siirto- ja vientilupia. Euroopan Unionin yhteisen puolustustarvikeluettelon luokituksen mukaan kyse oli kolmen eri luokan eli ML3, ML5 ja ML13 -tuotteista.

ML3 tarkoittaa ampumatarvikkeita ja sytyttimen asetuslaitteita sekä niitä varten erityisesti suunniteltuja komponentteja. ML 5 puolestaan erityisesti sotilaskäyttöön suunniteltuja tulenjohto- sekä muun muassa niihin liittyviä hälytyslaitteita. ML13- tarkoittaa panssarointi- tai suojavarustusta sekä suojarakenteita ja komponentteja.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) viestitti Twitterissä eilen, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Ministerin mukaan uusia asevientilupia Suomesta Turkkiin ei tässä tilanteessa myönnetä. Lännen Media kysyi ministeriöstä, onko mahdollista, että jo myönnettyjä sotatarvikelupia peruttaisiin Turkin osalta.

– Tilannetta selvitetään ja seurataan tarkasti. Suomi noudattaa EU:n ja YK:n asettamia asevientikieltoja. Lupien peruuttaminen on tarvittaessa mahdollista. Arviota on vaikea antaa tietämättä tarkempia yksityiskohtia, sanoo erityisasiantuntija Selina Kangas puolustusministeriöstä.

Turkkiin vietiin viime vuonna sotatarvikkeita Suomesta noin 17 miljoonan euron edestä. Puolustusministeriön antamien tietojen mukaan kokonaisviennistä 99,1 prosenttia koostui suojausteräksestä. Turkkiin vietiin myös patruunoita ja etäisyysmittausmoduuleita. Turkki oli Puolan jälkeen toiseksi tärkein vientimaa, käy ilmi tilastoista joissa ministeriö seuraa vientiluvan alaisten tuotteiden vientiä.

Viimeisin vientilupa syyskuulta

Suomesta vietiin ulkomaille sotatarvikkeita yhteensä 128 miljoonan euron edestä viime vuonna. Toteutuneiden vientien arvo nousi 17 prosenttia vuodesta 2017. Merkittävimpiä vientejä olivat viime vuonna ajoneuvokomponenttien vienti Puolaan, ajoneuvojen valmistuksessa käytettävän suojausteräksen viennit Turkkiin sekä ajoneuvojen ja ajoneuvokomponenttien ja ilma-alusten komponenttien viennit Ruotsiin.

Ajatushautomo Safer Globen toiminnanjohtajan sijainen Kari Paasonen ei halua ottaa suoraan kantaa kysymykseen vientilupien perumisesta Turkin osalta, koska se on hänen mukaan kansalaisten ja poliitikkojen tehtävä.

– Se on todella hyvä kysymys. Emme ota tutkimusorganisaationa kantaa siihen, miten asian pitäisi olla.

– Jos ajatuksena on, että Suomesta ei pidä viedä enää sotatuotteita Turkkiin, niin silloin on ongelmallista, että voimassa olevilla luvilla vientiä voi jatkaa, Paasonen sanoo.

Viimeisin vientilupa Turkkiin on myönnetty valtioneuvostossa syyskuussa. Vientiluvan perusteella Robonic Ltd Oy saa viedä Turkkiin ilma-alusten lähetysalustan ja siihen liittyviä osia. Tuotteen loppukäyttö on miehittämättömien ilma-alusten lähettäminen maalilennokkitoiminnassa.

– Vaikka tuote olisi viety harjoituskäyttöön, niin sen voidaan katsoa tukevan Turkin asevoimien toimintaa.

– Olisi tärkeää, että vientilupaharkintaa tehtäisiin se varovaisuus mielessä, että myöhemmin tuotteita ei saada takaisin, Paasonen toteaa.

Hän muistuttaa, että Suomi määrittelee itse, mikä on sen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan mukaista toimintaa sotatarvikeviennissä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sota teollisuus on niin suuri ja valtava työllistäjä tässä maailmassa ja uudet sodat luovat vain työtä lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ww2 aikaan ruotsin satamissa oli Saksan ja Enklannin aluksia lastaamassa kuula laakereita
Kauppaa tehtiin molemmille osapuolille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos aseteollisuutta ei olisi, niin olisiko maailmassa näin paljon sotia. Eikö ihmiskunta ole oppinut mitään ettei sodalla voiteta mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset pöntöt kehtaa vielä lomailla tämän kouhon johtamassa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitästä suotta peruumaa. Rahalla ei ole moraalia, kuten riisto hyvin tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä saadaan testattua tositilanteessa. Tuotekehittelyn kannalta hyvä asia. Sama sille, kuka ne aseet sinne myy. 40 miljoonalla ei edes paljon saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten perumaan ja pikaisesti. Toisaalta taas kyllähän 40 miljoonaa on aikamoinen summa...ei perutakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki on suhteellista. 40 miljoonalla pyörittää muutaman kuukauden Terrafamen kaivosta tai vastaavasti kustannetaan muutaman viikon maahanmuuttokustannukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:28
Wolverhampton pöllytti Norwichia edelliskausien nousijoiden kohtaamisessa – Pukin viime valioliigamaalista on kulunut yli kuukausi
19:26
Päiväkodissa työskennellään tautihautomon eturintamassa, työntekijät yhtä mieltä vastustuskyvyn paranemisesta – "Sen täytyisi olla jo aika ärhäkkä pöpö, jotta se minulle tarttuisi" Tilaajille
19:24
Pakkalan tekojäällä luisteltiin pallon perässä
18:57
Lentoliikenne Kanariansaarille on taas keskeytetty, lennot ohjataan muille kentille
18:42
Vesisateet jäivät tältä erää taakse Oulun seudulla – ensi viikolla on pakkasta ja aurinkoisiakin päiviä
18:11
Pohjantiellä sattunut ulosajo haittasi pohjoiseen suuntautuvaa liikennettä
17:34
Pohjois-Lapin kelkkareitillä pitää olla varovainen – purot ja ojat ovat pysyneet sulina paksun lumipeitteen alla
88
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
32
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

258 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreät vaatii nopeita ratkaisuja

Vihreistä on ollut hirveästi haittaa tavallisille ihmisille Lue lisää...
Caruna pekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image