Kotimaa

Suomi myönsi 40 miljoonalla eurolla so­ta­tar­vik­kei­den vientilupia Turkkiin – Puo­lus­tus­mi­nis­te­riön mukaan jo myönnettyjä lupia on mahdollista perua

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Suomi ei myönnä uusia asevientilupia Turkkiin. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.10.2019 15:26
Taneli Koponen

Turkki on aloittanut maahyökkäyksen Syyriaan. Viime vuonna Turkkiin myönnettiin Suomesta 40 miljoonan euron edestä sotatarvikkeiden siirto- ja vientilupia. Ministeriön mukaan lupien peruuttaminen on tarvittaessa mahdollista.

Puolustusministeriön mukaan jo myönnettyjä sotatarvikkeiden vientilupia Turkkiin on tarvittaessa mahdollista perua. Asiasta kertoo Lännen Medialle ministeriön erityisasiantuntija Selina Kangas.

Turkki on aloittanut maahyökkäyksen Syyriaan. Viime vuonna Turkkiin myönnettiin Suomesta euromääräisesti tarkasteltuna eniten, eli vajaan 40 miljoonan euron edestä siirto- ja vientilupia. Euroopan Unionin yhteisen puolustustarvikeluettelon luokituksen mukaan kyse oli kolmen eri luokan eli ML3, ML5 ja ML13 -tuotteista.

ML3 tarkoittaa ampumatarvikkeita ja sytyttimen asetuslaitteita sekä niitä varten erityisesti suunniteltuja komponentteja. ML 5 puolestaan erityisesti sotilaskäyttöön suunniteltuja tulenjohto- sekä muun muassa niihin liittyviä hälytyslaitteita. ML13- tarkoittaa panssarointi- tai suojavarustusta sekä suojarakenteita ja komponentteja.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) viestitti Twitterissä eilen, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Ministerin mukaan uusia asevientilupia Suomesta Turkkiin ei tässä tilanteessa myönnetä. Lännen Media kysyi ministeriöstä, onko mahdollista, että jo myönnettyjä sotatarvikelupia peruttaisiin Turkin osalta.

– Tilannetta selvitetään ja seurataan tarkasti. Suomi noudattaa EU:n ja YK:n asettamia asevientikieltoja. Lupien peruuttaminen on tarvittaessa mahdollista. Arviota on vaikea antaa tietämättä tarkempia yksityiskohtia, sanoo erityisasiantuntija Selina Kangas puolustusministeriöstä.

Turkkiin vietiin viime vuonna sotatarvikkeita Suomesta noin 17 miljoonan euron edestä. Puolustusministeriön antamien tietojen mukaan kokonaisviennistä 99,1 prosenttia koostui suojausteräksestä. Turkkiin vietiin myös patruunoita ja etäisyysmittausmoduuleita. Turkki oli Puolan jälkeen toiseksi tärkein vientimaa, käy ilmi tilastoista joissa ministeriö seuraa vientiluvan alaisten tuotteiden vientiä.

Viimeisin vientilupa syyskuulta

Suomesta vietiin ulkomaille sotatarvikkeita yhteensä 128 miljoonan euron edestä viime vuonna. Toteutuneiden vientien arvo nousi 17 prosenttia vuodesta 2017. Merkittävimpiä vientejä olivat viime vuonna ajoneuvokomponenttien vienti Puolaan, ajoneuvojen valmistuksessa käytettävän suojausteräksen viennit Turkkiin sekä ajoneuvojen ja ajoneuvokomponenttien ja ilma-alusten komponenttien viennit Ruotsiin.

Ajatushautomo Safer Globen toiminnanjohtajan sijainen Kari Paasonen ei halua ottaa suoraan kantaa kysymykseen vientilupien perumisesta Turkin osalta, koska se on hänen mukaan kansalaisten ja poliitikkojen tehtävä.

– Se on todella hyvä kysymys. Emme ota tutkimusorganisaationa kantaa siihen, miten asian pitäisi olla.

– Jos ajatuksena on, että Suomesta ei pidä viedä enää sotatuotteita Turkkiin, niin silloin on ongelmallista, että voimassa olevilla luvilla vientiä voi jatkaa, Paasonen sanoo.

Viimeisin vientilupa Turkkiin on myönnetty valtioneuvostossa syyskuussa. Vientiluvan perusteella Robonic Ltd Oy saa viedä Turkkiin ilma-alusten lähetysalustan ja siihen liittyviä osia. Tuotteen loppukäyttö on miehittämättömien ilma-alusten lähettäminen maalilennokkitoiminnassa.

– Vaikka tuote olisi viety harjoituskäyttöön, niin sen voidaan katsoa tukevan Turkin asevoimien toimintaa.

– Olisi tärkeää, että vientilupaharkintaa tehtäisiin se varovaisuus mielessä, että myöhemmin tuotteita ei saada takaisin, Paasonen toteaa.

Hän muistuttaa, että Suomi määrittelee itse, mikä on sen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan mukaista toimintaa sotatarvikeviennissä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sota teollisuus on niin suuri ja valtava työllistäjä tässä maailmassa ja uudet sodat luovat vain työtä lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ww2 aikaan ruotsin satamissa oli Saksan ja Enklannin aluksia lastaamassa kuula laakereita
Kauppaa tehtiin molemmille osapuolille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos aseteollisuutta ei olisi, niin olisiko maailmassa näin paljon sotia. Eikö ihmiskunta ole oppinut mitään ettei sodalla voiteta mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset pöntöt kehtaa vielä lomailla tämän kouhon johtamassa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitästä suotta peruumaa. Rahalla ei ole moraalia, kuten riisto hyvin tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä saadaan testattua tositilanteessa. Tuotekehittelyn kannalta hyvä asia. Sama sille, kuka ne aseet sinne myy. 40 miljoonalla ei edes paljon saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten perumaan ja pikaisesti. Toisaalta taas kyllähän 40 miljoonaa on aikamoinen summa...ei perutakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki on suhteellista. 40 miljoonalla pyörittää muutaman kuukauden Terrafamen kaivosta tai vastaavasti kustannetaan muutaman viikon maahanmuuttokustannukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
98
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
46
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
22
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
19
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image