Kotimaa

Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pan­da­po­li­tiik­kaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kan­sain­vä­li­siä suhteita erin­omai­sik­si", sanoo professori

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat tammikuussa Kiinassa. KUVA: MAURI RATILAINEN
Kotimaa 17.8.2019 19:58
Meri Suominen

Suomen ja Kiinan väliset suhteet ovat professori Matti Nojosen mukaan ongelmattomat, eivätkä pandat muuttaneet niitä suuntaan tai toiseen.

Kiinan erityisalueet aiheuttavat Pekingin keskushallinnolle yhä pahempaa päänvaivaa. Hongkongissa mielenosoitukset hallintoa vastaan ovat jatkuneet viikkoja. Kiinan keskushallinnon hermo on osoittanut pettämisen merkkejä: puheet ovat koventuneet ja asevoimat ovat harjoitelleet korostetun näkyvästi.

Kivenä Kiinan kengässä on myös Taiwan, jonka kanssa Yhdysvallat suunnittelee massiivista hävittäjäkauppaa.

Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteet eivät varmasti koskaan ole olleet näin tulehtuneet sen jälkeen, kun Yhdysvallat loi diplomaattiset suhteet Kiinan kansantasavallan kanssa vuonna 1979, arvelee Lapin yliopiston Kiinan yhteiskunnan ja kulttuurin professori Matti Nojonen.

Syynä eripuraan on pohjimmiltaan Kiinan suvereeniuskäsitys: se ei salli maan sisäisiin olosuhteisiin puututtavan. "Yhden Kiinan politiikan" mukaan on olemassa vain yksi Kiina, johon myös Hongkong ja Taiwan kuuluvat.

Kiinan liityttyä YK:n jäseneksi 1970-luvulla muut maat tunnustivat samalla "yhden Kiinan politiikan" – Suomi mukaan lukien.

Suomi ei ota kantaa

Nojosen mukaan Kiinan ja Suomen väliset suhteet ovat "ongelmattomat". Ne eivät ole hyvät, mutta eivät huonotkaan.

– On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi. Ehkä olisi viisaampaa nähdä suhteet ongelmattomina ja sitten suhteina, joissa on erilaisia haasteita.

Muun muassa Ranska on kehottanut hongkongilaisia viranomaisia rakentavaan dialogiin mielenosoittajien kanssa. Suomelta samankaltaista elettä tuskin voidaan odottaa.

– Kun katsotaan Suomen poliittista historiaa, niin emme pahemmin ole maiden ihmisoikeusasioista puhuneet. Suomi menee pitkälti EU:n mukana, joten jos se päättää tehdä jotain, Suomi on rintamassa mukana, Nojonen sanoo.

Kuitenkin kun presidentti Sauli Niinistö tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin tammikuussa, Niinistö kertoi heidän keskustelleen pitkästi juuri ihmisoikeuksista.

– Kiina kyllä keskustelee ihmisoikeuksista avoimesti, mutta heillä on erilainen määritelmä niille. Oikeasti yksikään EU-valtio, ehkä Ruotsia lukuun ottamatta, ei nosta maan ihmisoikeusasioita aidosti pinnalle. Niistä puhutaan vain retoriikkana.

Pandapolitiikka olikin silmänlumetta

Samanlaista näennäispolitiikkaa on Nojosen mukaan myös suomalaisia ihastuttaneissa Ähtärin pandoissa. Media loi uutisoinnillaan eräänlaisen myytin Suomen ja Kiinan erityislaatuisesta suhteesta.

– Kun katsoo, minne pandoja on annettu eniten, vastaus on Japani ja Yhdysvallat. Onko niillä sitten hyvät suhteet Kiinaan?

Pandakeskustelua käytiin kiinalaisten kanssa jo 90-luvulla, Nojonen kertoo. Sitten vain kävi niin, että vuonna 2018 ne lensivät Suomeen mediaspektaakkelin keskelle presidentti Xin vierailun yhteydessä.

– Siitä tulee pandapolitiikkaa, kun me teemme siitä sellaista.

Pitääkö Kiinasta huolestua?

Kun Hongkongin mielenosoitukset alkoivat, moni saattoi ajatella, että kyseessä on samanlainen liike kuin vuonna 2014, jolloin opiskelijat järjestivät mielenilmauksia Hongkongissa.

– Tämä oli yllätys varmasti kaikille. Mielikuva hongkongilaisista epäpoliittisina särkyi. Ihmiset ovat todella huolissaan, Nojonen sanoo.

Taiwanin ja Yhdysvaltojen hävittäjäkauppoihinkaan ei hänen mukaansa kannata suhtautua kevyesti. Kiina ilmoitti aikeista kuultuaan, että ryhtyy vastatoimiin, jos ne toteutuvat.

– Se pitää ottaa vakavasti, sillä kysymys on Kiinalle hyvin kriittinen. Mitä ne vastavoimat sitten ovat, sitä on vaikea arvioida. Siellä varmasti pohditaan, mitä liikkeitä voidaan alkaa tehdä.

Kiinan erityisalueet

Kiinalla on kaksi markkinatalouteen ja demokratiaan tottunutta aluetta: Hongkong ja Taiwan. Lisäksi Macao on maan erityisalue.

Hongkong on osa Kiinan kansantasavaltaa, mutta sillä on oma poliittinen ja taloudellinen järjestelmä, joka ei ole Kiinan tapaan yhden puolueen hallitsema. Sillä on oma toimeenpano-, lainsäädäntö- ja tuomiovalta sekä talous. Kiina vastaa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Kiinan tasavalta eli Taiwan on käytännössä itsenäinen valtio. Konflikti Kiinan kanssa liittyy kamppailuun siitä, kumpaa valtiota ulkomaat pitävät ”oikeana Kiinana”. Taiwanin itsenäisyyden on hyväksynyt parikymmentä maata.

MAINOS

Kommentoi

Kiina on demokratiakehityksessä peränpitäjä. Sanavalinnoilla on merkitystä aina ja erityisesti silloin, kun ollaan tekemässä tuttavuutta autoritaarisen valtion, esim. Kiina, Pohjois-Korea ja myös Venäjä, kanssa. Väärä sanavalinta luo väärän mielikuvan ja henkilö tulee aivan väärin ymmärretyksi sekä ääritilanteessa se voi aiheuttaa hyvin vakavan selkkauksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Proffan näkemys ja ymmärrys Kiinasta on ristiriittäinen ja naivi. Miten Kiina voi olla samalla sekä pahapoika että ystävällinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuliko Niinistö ja ulkoministeriö, että Kiina alkaa tansimaan suomen pillin mukaan kun sieltä ostetaan pari pandaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvästi jenkit. Kiina ja Venäjä toivottavasti sanelevat pian miten muu maailma elää. Jenkkien renkinä olo onkin ihan hanurista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina ei ole niin vahva, kuin se antaa ymmärtää. Sen talous seisoo savijaloilla.

Taloutta ei tunnetusti voi ohjata ylhäältä keskitetysti. Nyt moni kuvittelee, että Kiinan taloutta voidaan. Esimerkiksi valuuttaa heikentämällä.

Kestävän taloudellisen kehityksen taustalla on tekijä, jonka nimi on vapaus. Vapaus tehdä taloudellisia päätöksiä kaikille yhteisiä, yhteisesti hyväksyttyjä, moraalisesti kestäviä pelisääntöjä noudattaen. Tällaista taloutta kutsutaan vapaaksi markkinataloudeksi. Tai oikeammin, vapaisiin markkinoihin pohjautuvaksi taloudeksi. Suomalainen termi on nimittäin karkea käännösvirhe.

Kiina on ylärakenteiltaan komentotalous...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA ei ole kenenkään juoksupoika. Se on maailman ylivoimaisesti vahvin talous ja vieläkin ylivoimaisempi sotilasmahti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nooo..taisi viikingitkin olla melkonen mahti joskus. Siihen sekin mahti lopahti.
Tuo velka kouhotus taas..Oikeasti ei mitään väliä kuka on minnekin velkaa koska se on vain netissä pyörivää laskeskelua.
Velkaahan ei ole oikeasti olemassakaan jos tarkemmin ajattelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman ylivoimaisesti vahvin talous tällä hetkellä on kyllä Kiina 25 miljardilla dollarilla. USA on hyvänä kakkosena 20 miljardilla, tai kolmosena jos EU lasketaan yhdeksi taloudeksi. Sotilasmahtina USA toki on ylivoimainen, mutta se ei suuresti lohduta kun ainakin kolmella valtiolla on aseita riittävästi kaiken elämän tuhoamiseen maapallolta sataan kertaan. Ja vaikka USA on suurvalloista demokraattisin, maan politiikka on nykyisen presidentin ansiosta täysin tuuliajolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten ole ymmärtänyt millainen presidentti Obama oli? Johti USAaa kuin banaanivaltiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä virkaa sillä ylivoimaisella asemahdilla on? Koiran haukuntaa. Pelkkää hauiksen pullistelua. Mahdilla voi tuhota maapallon elinkelvottomaksi muutamalla hullun johtajan atominapin painalluksella. Pelottaa kauhiasti nyt sienipilvien jälkeen, ydintalvi ja hiljaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaamarkkina on se taustatekijä jonka ansiosta Kiinasta on tullut yhdeksi maailman talousmahdiksi ja miljoonat kiinalaiset ponnahti köyhyydestä.

Lännen yksityis kvartaalikapitalisti vastassa ehkä maailman yksi suurimmista sosiaalivaltion kapitalisti, lännen kausidemokraati vastaa meriittidemokratia. Arvaapa kummalla on enemmän aikaa ja etua pelata tätä markkinashakkia. Silloin kun täällä lännessä tapellaan äännestijistä ja valitaan edustajakseen vai kovia viihteilijoita ja aatteajajia, kiinassa käytännössä ehditään jo kokeillaan kaikkea mahdollisia järjestelmiä maansa kehittämiseksi ja samalla valtion edustajista tehdään kovan luokan hallinnollisia virkamiehiä.

Vapaus!? Tuskin monet täällä lännessä nykyään tietävät mitä se edes on käytännössä. Itsestäänselvyys ei ole vapaus. Vapaus ei ole luonnonlahja, sen on yhteiskuntaevoluution tulos ja sen oikeuskäsitteen antimia. Kiinalaisillakin oikeustaju ja käsitys vapaudesta, vaikka hiemankin erilainen. Kannattaa perehtyä kiinalaisiin kulttuuriin ja filosofia enemmän. Voisitte löytää muutakin mielenkiintoista asioita, jotka ovat vaurastaneet tätä kansaa niin kulttuurisesti kuin maallisesti jo tuhansien vuosien ajan ( parin sadan vuoden taantumahetkestä huolimatta )

Kuka ties... kenties Kiinasta tulee tulevaisuudessa todellakin mallimaa monille maailmalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image