Kotimaa

Suomi ja EU eri linjoilla, miten korvata suomalaisen lääkärikäynti toisessa jäsenmaassa – asiantuntijan mukaan Suomi voi joutua kor­vaus­vas­tuuseen

Eurooppa-oikeuden professorin mukaan Suomi saattaa joutua vahingonkorvausvastuuseen, koska potilasdirektiiviä ei ole implementoitu komission edellyttämällä tavalla. KUVA: Minna Jalovaara
Kotimaa 5.3.2020 6:00
Sakari Muurinen

EU-komissio: Suomi maksaa liian pientä korvausta hoidosta ulkomailla. STM:n mukaan asiasta on erilaisia tulkintoja.

Suomen valtio ja EU:n komissio ovat eri mieltä siitä, kuinka paljon pitää korvata, jos suomalainen hakeutuu lääkäriin toisessa jäsenvaltiossa.

Otetaan esimerkki, jossa suomalainen menee hammaslääkäriin Tallinnassa. Hän saa siitä samanlaisen Kela-korvauksen kuin, jos hän kävisi Suomessa yksityisellä.

Kela-korvaus on pieni osa kuluista. Esimerkiksi hammaslääkärin perustutkimuksen 70 euron laskusta Kela korvaa 15,50 euroa, jolloin Matin maksettavaksi jää 54,50 euroa.

70 euron hinta on kuvitteellinen, mutta erotus on joka tapauksessa huomattava.

EU:n potilasdirektiivin mukaan Matin kuuluisi maksaa Tallinnan hammaslääkärikäynnistään vain samansuuruinen palvelumaksu kuin hän maksaisi kotikunnassaan julkisella puolella.

Terveyskeskuksessa hammaslääkärillä käynti saa lain mukaan maksaa Matille enintään 13,10 euroa. Suurin osa kunnista perii juuri tuon suuruisen asiakasmaksun.

Komissio lähetti lausunnon Suomelle jo vuonna 2016

Komissio on lähettänyt jo vuonna 2016 Suomelle perustellun lausunnon, jonka mukaan nykyinen korvauskäytäntö on potilasdirektiivin vastainen.

Komission kanta on ollut, että EU- ja ETA-alueelta tai Sveitsistä haettavasta hoidosta ei saa koitua asiakkaalle enempää kustannuksia kuin kotikunta perii palvelumaksua.

Suomi on kiistänyt väitteen ja todennut, että kotikunnan palveluiden ulkopuolella maksetaan sairausvakuutuslain mukainen korvaus.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo, että asiasta on olemassa erilaisia tulkintoja.

– Me olemme keskustelleet komission kanssa siitä, miten rajat ylittävä terveydenhuolto toteutetaan.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) on jättänyt komissiolle kirjallisen kysymyksen aiheesta. Aiemman oikeuskäytännön mukaan yksityishenkilöt ovat oikeutettuja hakemaan korvausta jäsenvaltiolta, jos valtiot eivät noudata EU:n lakeja.

– Suomalaiset potilaat ovat heikommassa asemassa kuin muut. Tämä kaventaa oikeuksia hakeutua palveluihin muualle, Virkkunen sanoo.

Professori: Suomelle saattaa syntyä korvausvelvollisuus

Helsingin yliopiston Eurooppa-oikeuden professori Juha Raitio arvioi, että Suomelle saattaa syntyä korvausvelvollisuus.

– Minua ei yllätä se, että komissio on katsonut, että Suomen käytäntö on vastoin EU-oikeutta. Tämä kuulostaa siltä, että tässä syrjitään toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevia pienempiä palveluita kuten hammaslääkäreitä, Raitio sanoo.

Raition mukaan terveydenhuoltopalvelut pitää jakaa kahteen ryhmään.

Jäsenvaltioilla on oikeus suojata omia sairaalapalveluita siten, että toisessa maassa tapahtuvaa hoitoa ei tarvitse korvata kuin tietyin ehdoin. Tämä johtuu siitä, että sairaalainfra maksaa paljon ja sitä ei voi pitää yllä ilman asiakkaita.

Sen sijaan pienet yksityispraktiikat kuuluvat palveluiden vapaan liikkuvuuden piiriin. Asiakas voi hakea niitä mistä tahansa jäsenvaltiosta, ja Kelan pitäisi korvata samoilla perusteilla.

– Suomella on tässä aika huonot kortit. Suomessa pitäisi lähtökohtaisesti tehdä nopeasti lainsäädäntömuutokset komission esittämällä tavalla. Uhka on muuten vahingonkorvausvelvollisuus.

Kansliapäällikkö Varhila suhtautuu vahingonkorvausvelvollisuuteen epäillen, mutta huomauttaa, että asiasta päättää EU.

– Itse olemme tietysti sitä mieltä, että sellaista ei voi syntyä, mutta toki erilaisia näkökulmia voi esittää. En tietysti voi sanoa, että korvausvelvollisuutta ei voi syntyä.

EU odottanut Suomen sote-uudistusta

Perusteltu lausunto tarkoittaa sitä, että komissio on jo käynnistänyt prosessin. Rikkomuskanteen nostamista on lykätty, koska Suomi on uudistanut sotea ja luvannut selvittää asian samalla.

Viimeksi Juha Sipilän (kesk.) hallitus yritti yhdenmukaistaa Suomen lainsäädäntöä ja EU:n direktiivejä. Yritys kaatui viime keväänä soten mukana.

– Nyt komissio on uudestaan kysynyt, miten Suomi aikoo asian hoitaa. Se on meillä tarkastelun alla, miten istutamme tämän korvausasian sote-uudistukseen, Varhila sanoo.

Henna Virkkusen mukaan kyse on viime kädessä EU-kansalaisten oikeudesta vapaaseen liikkuvuuteen ja valinnanvapauteen.

– Hallituksen esityksessä arvioitiin, että kustannus olisi noin 20 miljoonaa euroa, jos suomalaiset hakisivat hoitoa muualta. Kyllähän se parantaisi kansanterveyttä, kun voisi hakeutua muualle hoitoon, jos Suomessa on pitkät jonot.

Virkkunen huomauttaa, että hallitus on leikkaamassa Kela-korvauksia. Se heikentää entisestään kansalaisten mahdollisuuksia hakea hoitoa toisesta jäsenmaasta.

Varhila myöntää, että Kela-korvauksiin liittyvä problematiikka on olemassa. Käytännössä koko rahoitusmalli olisi syytä miettiä uusiksi.

– Rajat ylittävä terveydenhuolto on perustunut Kela-korvauksiin. Pitäisi miettiä jokin vastaava systeemi sote-uudistuksen yhteydessä, Varhila sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Ymmärtääkseni Suomessa suositellaan hammaslääkärillä käyntiä kerran kahdessa vuodessa puhdistamassa? Täällä USA:ssa suositus on joka kuuden kuukauden välein ja toimii hyvin. Puhdistukerta noin 75 dollaria ilman vakuutusta ja työpaikka vakuutuksen kanssa ilmainen. Ennakoiva hammashuolto on todella parasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kieroa bisnestä kaikenkaikkiaan. Valtion rahastusta, hinnat ovat kelakorvauksen verran nostettu ja tehdään rahan takia turhia toimia, kuvauksia ym. Rahaa tavoittelematon kunnallinen hammashoito on paras ratkaisu. Ennakoiva hammashuolto on erittäin tärkeä ihmisille ja säästää monilta hampaisiin liittyvälgä sairaudelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kela maksaa satojenmiljoonien edestä vakuutusyhtiöiden vastuita lakisääteisistä vakuutuksista.

"Me olemme ottaneet huomioon"
Siihenkin on eduskunnan
"valinnanvapausmallilla" annettu mahdollisuus keinottelulle.

Matkavakuutuksiakaan ei kannata ottaa vaan maksattaa Kela
pohjattomasta kassasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän suomi välitä direktiiveistä, joista hyötyisi suomen kansalainen (tämän lisäksi mm autovero).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sittenpä vain hienoa implanttiprotetiikkaa Sveitsiin teettämään! Ja Suomi on aina aasin roolissa - pöljän eväät ensin syödään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa sen joo, mitä Suomi vaikuttaa. Kaivaa korvasta vaikkua, ei muuta. Eu määrää ihan kaiken, olipa se suomalaisille vahiko tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
26
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
2
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image