Kotimaa

Suomi ehdottaa: Leh­dis­tön­va­pau­den rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan EU:n budjettineuvotteluihin liittyvää esitystä ei ole kokonaan tyrmätty edes Unkarissa ja Puolassa. KUVA: OLIVIER HOSLET
Kotimaa 22.10.2019 7:00
Jami Jokinen

Eurooppaministerin mukaan EU:n budjettineuvotteluihin liittyvää esitystä ei ole kokonaan tyrmätty edes Unkarissa ja Puolassa. Siihen saattaa olla syynä se, ettei menetelmän soveltamiseen uskota.

Suomi uskoo saavansa oikeusvaltioperiaatteen suojaamisen osaksi EU-budjettia.

Alustavassa rahoituskehysesityksessä on mukana ehdotus, jonka mukaan jäsenmaan EU-rahoitus voitaisiin katkaista, mikäli maa rikkoo oikeusvaltioperiaatteita. Rikkomuksia voisivat olla esimerkiksi lehdistönvapauden rajoitukset tai oikeuslaitoksen itsenäisyyden vaarantaminen.

– Tämä koskee kaikkia jäsenmaita ja kaikkia EU-varoja, painottaa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.)

Ei yksittäistapauksia, vaan kokonaisuus

Niin sanotun oikeusvaltiomekanismin oleellinen lähtökohta on se, että yksittäistapauksien sijaan katsotaan jäsenmaan toimintaa kokonaisuutena. Kyseessä on kokonaan uusi työkalu oikeusvaltioperiaatteen suojaamiseen.

Oikeudellinen peruste on unionin yhteisten varojen suojaaminen.

– Jos voidaan osoittaa, että jonkin maan oikeusvaltiopuutteet vaarantavat yhteisten varojen käytön, jäsenmaan varat voidaan jäädyttää tai vetää pois, Tuppurainen selvittää.

Järjestelmä tulisi käyttöön vasta, kun budjettia jaetaan jäsenmaille.

– Jos elävässä elämässä havaitaan, että yhteiset varat ovat menossa vääriin kohteisiin oikeusvaltiopuutteiden vuoksi, instrumentti voisi astua kuvaan.

Tämä vaatisi kuitenkin Euroopan komission esitystä ja päätöstä.

"Uskon, että myös sovelletaan"

Tuppuraisen mukaan useat nettomaksajat ja jäsenmaiden enemmistö ovat sitä mieltä, että järjestelmä pitää saada aikaan.

EU-puheenjohtajamaa Suomen käymissä kahdenkeskisissä neuvotteluissa yksikään jäsenmaa ei ole ollut suoraan ehdotusta vastaan. Näin on siitä huolimatta, että esimerkiksi Puola ja Unkari vastustavat periaatteessa EU:n oikeusvaltiovalvontaa.

Tuppuraisen mukaan lievä myönnyttely johtuu siitä, että kaikki ymmärtävät budjettisovun välttämättömyyden. Se taas edellyttää yksimielistä päätöstä.

Kriittisimmät maat saattavat myös ajatella, että kynnys vasta budjettivarojen jakamisen yhteydessä toimivan järjestelmän käyttöön on todellisuudessa hyvin korkea.

– Itse kyllä uskon, että jos järjestelmä tehdään, sitä myös sovelletaan, Tuppurainen miettii.

Hän sanoo olevansa toiveikas sen suhteen, että järjestelmä jää Suomen lopulliseen, EU:n vuosien 2021–2027 rahoituskehystä koskevaan esitykseen.

Suomi jättää niin sanotun neuvottelulaatikon Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle joulukuussa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Täytyy olla lehdistö vapaus ettei EU voi petkuttaa kansalaisia kovin älyttömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pimpeli pompeli. Hiiri kissalle takkia ompeli. Ja mikä olikaan tarinan opetus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tytin ehdottama malli tiputtaisi Suomen heti lehdistönvapauden paria luokkaan. Suomi on täysin kallellaan länteen ja sen yksipuolisen uutisoinnin kopiointiin. Onneksi oikeaa tarkastettua tietoa on tarjolla internetin tutkivien journalistien sivuilla.
Esimerkiksi M-Lehden Janus Putkosen osaaminen Ukrainan asioitten esittelyssä poikkeaa suuresti "suomalaisten" toimitusten tavasta kertoa politiikasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Arvaappa avojalakanen montako sanaa totuudelle on englanninkielessä? Kyllä Suomen Eu-varat jäävät kokonaan saamatta jos lehdistön sananvapaus on ehtona!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

M-lehti saa suoltaa praavdaansa eikö niin? Mikä tässä nykyjärjestelmässä sitten hiertää? Kysymys on nyt vai siitä, että onneksi suomalaisilla on kohtuu hyvä mediakriittisyys, varsinkin meillä itsesensuurin ajan kokeneilla. Silloinhan lehdistöllä oli vain Tehtaankadulla hyväksytty totuus. M-lehden kaltaisia "toisenlaista totuutta" kertovia medioita ei sallittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sittenkö Tytille alkasi kelpaamaan, jos esim. Visegradmaiden tiedotusvälineet alkaisivat agiteeraamaan samaa agendaa kuin suomen lehdistö ja varsinkin YLE?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä päivää emme tule onneksi näkemään, että mainitsemissasi maissa kehuttaisiin maahanmuuttoa ja ilmastohömppää. Sehän se kelpaisi itsestään ja vain itsestään huolehtiville Suomen punavihreille. Talous ja kansalaisten turvallisuus sekä tulevaisuus ovat sivuseikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla logiikalla pitäisi jäädyttää myös varojen kerryttäminen jäsenmaksuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsilta pitäisi jäädyttää EU-varat, koska joku lettipää esitti YK:ssa selkeää vihapuhetta silmät leimuten itseään vanhempia ihmisiä kohtaan väittäen, että nämä olivat vieneet hänen henkilökohtaisen tulevaisuutensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhuus ei ole mikään tae viisaudesta. Dementia on yleensä ikäihmisten eikä nuorempien ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen edellyttää myös ministeriltä avoimmuutta ja selontekovelvollisuutta Oulun teatterin taloudenpitoon liittyvissä asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämänkin uutisen kommentiosio osoittaa ihan kelvollista sananvapautta verrattu YYA-aikaan, jolloin vastaavanlainen "pääkonttorin" tai Paasikiven-Kekkosen linjan tinkimättömien toteuttajien haukkuminen ei olisi tullut kysymykseenkään. YYA ja "hyvät ja luottamukselliset suhteet" oli kaiken arvostelun yläpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sitten kyseiset maat eroavat eeuusta. Mitäpä sitä muutenkaan turhia makselemaan tyhjästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinkin mahdollista. Puola ja Unkari esimerkiksi eivät varmaankaan pidä tuollaisesta "kokonaisvaltaisesta" tarkastelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi vois myö erota joukon jatkoksi, jossa on jo Britit ja Norja. Meidän piti tästä jotain hyötyä, mutta ei näy eikä kuulu. Lakeja sovelleteaan miten sattuu ja oma lehmä aina ojassa ja jäädään jopa kiinni EU:n vastaisista laista mm. autoverotus! Suomi on itse rikollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image