Kotimaa

Suomessakin on helteellä hyötyä markiiseista ikkunoilla – tarkoituksena estää suoran au­rin­gon­sä­tei­lyn osumista ikkunaan

KUVA: Janne Kˆrkkˆ
Kotimaa 13.7.2018 6:06
Pasi Klemettilä

Asuntoihin kannattaisi miettiä Suomessakin esimerkiksi ikkunan ulkopuolisia verhoja tai markiiseilla, jotta hellepäivien tukaluus saataisiin pysymään pihan puolella. Rakennusten suunnittelussa olisi tarpeen ottaa hellepäivien mahdollisuus huomioon.

Oulun rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä sanoo, että ikkunat olisi hyvä varjostaa tavalla tai toisella ulkopuolelta.

– Jos talo on tehty fiksusti ja estetään suoran auringonpaisteen pääsy sisälle, silloin meidän oloissa tulee äärimmäisen vähän ylilämpökuormaa. Käytetään tuuletusta ja suojataan ikkunat pitkillä räystäillä tai parvekerakenteilla niin, että suora auringonsäteily ei osu ikkunaan, Seppälä neuvoo.

Hyvä konsti on sijoittaa ikkunan ulkopuolelle vaikkapa markiisi tai ikkunan suuntaan laskeutuva verho.

Talojen toteutuksessa tehdään Suomessa välillä virheitä hellettä ajatellen.

– Se on ongelma, että tehdään valtavan isoja ikkunoita eikä aurinkoenergian kokonaisläpäisykerroin ole kohdallaan, Seppälä sanoo.

Ilmalämpöpumppuja on myyty paljon, mutta joku voi pelätä, että niiden käyttö viilennykseen voi aiheuttaa kosteusongelmia.

Seppälä toteaa, että ilmalämpöpumppujen viilennystä ei tarvitse Suomen oloissa pelätä kosteusongelmien takia. Hellepäiviä on kovin vähän.

– Jos ei kuukausikaupalla jäähdytä ilmaa ilmalämpöpumpulla, se ei aiheuta mitään kosteusongelmia. Hetkellinen jäähdyttäminen ei aiheuta mitään, Seppälä sanoo.

Pitkäaikainen jäähdyttäminen voisi periaatteessa Seppälän mukaan aiheuttaakin kosteusongelmia.

Kuluja viilennyksestä ilmakämpöpumpulla aiheutuu sähkölaskussa, mutta ainakin laitteiden myyjien mielestä saavutettu mukavuus kuittaa muutaman lisäeuron menetykset.

Kerro meille parhaat keinosi, miten viilennät asuntoasi.

Lue lisää 13.07.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

on kyllä yleisesti sälekaihtimet käytössä ja jopa ikkunaremonttien yhteydessä kaikille laitettuina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Asuntoihin kannattaisi miettiä Suomessakin esimerkiksi ikkunan ulkopuolisia verhoja tai markiiseilla, jotta hellepäivien tukaluus saataisiin pysymään pihan puolella."

Tuossa oli varmaan joku ajatus. Tai kaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meillä sisällä 26astetta on kun vähänkin ilmat lämpenee, ei juuri laske vaikka yläkerran ikkunat raollaan ja kesäyöjäähdytys puhaltaa yön.
Lämmöt kesällä pois kyllä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image