Kotimaa

Suomessa yksi varmistettu ko­ro­na­vi­rus­ta­paus – Näin taudin leviäminen onnistuttiin estämään

Lapin keskussairaala ja THL pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden koronaviruslöydöstä tammikuussa. Tiedotustilaisuudessa olivat mukana Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas (kuvassa keskellä) ja tartuntatautien vastaava hoitaja Matias Ahlsved. KUVA: Anssi Jokiranta
Kotimaa 26.2.2020 15:11
Minna Akimo

Loppuun asti viilatut varautumisjärjestelmätkään eivät estä 100-prosenttisesti koronaviruksen leviämistä. Suomen toista koronavirusepäilyä tutkitaan Jyväskylässä.

Suomessa koronaviruksen leviämistä hidastavat viranomaisten ja sairaaloiden hyvät varautumisjärjestelmät infektiotauteja vastaan.

Valmiilla varautumisjärjestelmillä oli merkittävä rooli siinä, ettei koronavirus lähtenyt leviämään Suomessa jo tammikuussa, jolloin maassa todettiin ensimmäinen koronavirustartunta.

– Meillä on niin hiottu järjestelmä, jota ei ole rakennettu vain koronavirusta varten, vaan se on rakennettu kaikkia infektiota varten. Pyrkimys on se, että tunnistamme tällaiset potentiaaliset riskit nopeasti, Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas sanoo.

Lapissa matkustanut kiinalaisturisti hakeutui hengitystieinfektio-oireiden vuoksi hoidettavaksi Inarin terveyskeskukseen tammikuun lopussa.

Henkilö siirrettiin pian Lapin keskussairaalaan, jossa hänet laitettiin eritykseen ja otettiin koronavirusnäytteet.

Kiinan Wuhanista kotoisin olevan turistin tulokset olivat positiivisia. Tämän jälkeen tuli kiire tavoittaa kaikki virukselle mahdollisesti altistuneet henkilöt.

– Ensimmäinen kriteeri on se, että kaksi päivää ennen oireiden alkua katsotaan altistusajaksi. Sitten pyrimme käymään tunti tunnilta läpi sen, missä potilas on ollut ja liikkunut. Kun tunnistamme ne, joiden kanssa henkilö on ollut tekemisissä, aletaan selvittää karanteenia tai odotetaan 14 vuorokautta, tuleeko oireita vai ei, Broas sanoo.

Inarissa alkuvuonna koronavirukselle altistuneista tavoitettiin neljää henkilöä lukuun ottamatta kaikki.

– Matkailualueilla on se ongelma, ettemme aina tiedä keitä matkailijat ovat. Yhteistä aikaa on voitu viettää ruokailun yhteydessä tai safarissa. Tässä meidän tapauksessamme neljä henkilöä jäi tunnistamatta, kun heistä ei tiedetty kuin nimimerkki tai emme tavoittaneet heitä muutoin, Broas sanoo.

Olennaisinta on nopeus

Virukselle mahdollisesti altistuneet on saatava nopeasti kiinni ja heille on kerrottava, miten toimia, jos epäilee sairastuneensa.

Lapin alueella olennaista on sekin, että matkanjärjestäjät osaavat ohjata matkailijat nopeasti jatkohoitoon, jos he sairastuvat matkan aikana.

– Lappiin tulee nyt kevätkaudella paljon turisteja muun muassa Italiasta ja Etelä-Koreasta. On siis tärkeää, että matkanjärjestäjät tietävät määritelmät, milloin heidät pitää ohjata jatkohoitoon.

Broas korostaa myös sitä, että vaikka sairaaloiden ja terveysviranomaisten varautumisjärjestelmät olisivat miten toimivat ja viilatut, sataprosenttisesti viruksen leviämistä ei voi estää.

– Millään keinoilla ei voida päästä 100-prosenttiseen suojaan, mutta mahdollisimman lähelle sitä päästään. Olennaista on löytää mahdollisimman nopeasti ihmiset, joilla tämä riski on. Jos epäilyt osoittautuvat positiivisiksi, muut altistukset on selvitettävä nopeasti, Broas sanoo.

Uusin epäily Jyväskylässä

Keski-Suomen keskussairaala kertoi keskiviikkona tutkivansa mahdollista koronavirusepäilyä. Sairaalaan hakeutunut henkilö oli kärsinyt hengitystieinfektioista, ja hänestä on otettu koronavirusnäytteet. Lopulliset tulokset näytteistä saadaan torstaiaamuna, jolloin varmistuu se, oliko kyseessä aito tartunta vai pelkkä epäily.

Ensimmäinen epäily koronavirustartunnasta tuli esille eilen tiistaina.

Sairaalahoitoon hakeutunut henkilö matkusti junalla Helsinki-Vantaan lentoasemalta Jyväskylään. VR:n mukaan henkilö kertoi virukseen viittaavista oireistaan itse.

– Vaunuissa, joissa kyseinen henkilö on matkustanut, on varotoimenpiteenä tehty ylimääräinen tehosiivous, kertoo VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen.

Tuominen korostaa, että kyse on vasta tartuntaepäilystä. Junissa on näinä viikkoina ruuhkaa hiihtolomien vuoksi. Tuomisen mukaan junissa uskaltaa matkustaa turvallisin mielin.

– Kaukojuniin on varattu hengityssuojaimia ja suojakäsineitä tartuntaepäilyjen varalta. Hyvä käsihygienia on paras tapa suojautua virukselta, Tuominen muistuttaa.

Finavia selvittää matkustajan kulkureittiä

Finavia selvittää parhaillaan koronavirusepäilyn vuoksi sairaalahoitoon hakeutuneen henkilön matkareittiä Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella.

Finavian viestintäpäällikön mukaan tällä hetkellä varmistetaan sitä, onko henkilö liikkunut Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta vai onko hän vain ajanut junalla aseman kautta.

– Me selvitämme parhaillaan, mitä reittiä pitkin matkustaja on liikkunut. Reitin selvittäminen ottaa oman aikansa, Finavian viestintäpäällikkö Annika Kåla sanoo.

Mikäli matkustaja on kulkenut lentoaseman kautta, varautumistoimenpiteet aloitetaan heti. Tässä vaiheessa keskustellaan myös terveysviranomaisten kanssa, mitä heidän mielestään lentoasemalla pitäisi tehdä.

– Jos tällainen tautiepäily tulee, ryhdymme välittömästi toimiin. Olemme tehostaneet lentokentän siivousta jo silloin, kun ensimmäiset tiedot koronaviruksesta tulivat. Meillä on täydet valmiudet tällaisten tilanteiden varalle, Kåla sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Taudin leviäminen onnistuttiin estämään"? Mitä hittoa? Ei tuo siltä näytä, eikös tuo parasta aikaa ole leviämässä pääkaupunkiseudulla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Juuri uutisoitiin varmistuneesta tapauksesta Helsingissä. Ei tule jäämään ainoaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavan tallaaja kakat nakkaa koko uutiselle mutta on sitäkin enemmän kiinnostunut siitä, että hankkii nyt ihan lähiaikoina kaupasta vähintään kuukauden ajalle riittävät muonat ja taloustarvikkeet kun kuitenkin jossain vaiheessa pandemian takia kauppojen logistiikka alkaa tökkimään ja hyllyt tyhjenevät ja karanteenimääräykset saattavat estää kaupassakäynnin pitkän aikaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta nämä tapaukset osoittavat, että Suomen tartuntoihin varautuminen edellyttää sairastuneen omaa aktiivisuutta ilmoittaa asiasta.
Ilmoituksen jälkeen todetaan, ettei samassa tilassa matkustaneiden tarvitse tehdä mitään erityistä.
Pari päivää myöhemmin, kun tulos on saatu, mitä sitten?
Tauti on levinnyt jo ulos alueelta, mikä vielä kaksi päivää sitten oli rajattu alue.
Varautuminen on kyllä lähinnä henkistä. Se on hyvällä tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaanhan me nähty, että moni muukin asia tässä konkurssipesässä nimeltään Suomi, on jätetty kuin kakka rattaista, ihmisten "oman aktiivisuuden" varaan! Kun alkaa ihmisiä kaatumaan kunnolla tähän koronavirukseen, moni heikompi ja köyhempi saa virua kotonaan kuumeessa ja taudin raadeltava odottaen kärsimyksistä vapauttavaa kuolemaa. Aktiivisimmat välttyvät mädäntymästä kotiinsa jos ehtivät raahautua lähimmän arvauskeskuksen pihalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo se on Suomessa tunti tunnilta kun lähellä olevien henkilöiden lukumäärä on pieni. Ajatelkaaka kun tämä tapahtuu esimerkiksi 15 miljoonan suurkaupungissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi olla hiljaa ettei maailman asukkaat oivalla tätä ja ryntää Suomeen. Siinä voisi lähteä useammalta suomalaiselta henki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syy siihen,että Suomessa on vain yksi tapaus johtunee siitä, ettei täällä ole testattu ihmisiä. Totuus voi olla se,että epidemia on jo hyvää vauhtia kasvamassa. Joko nyt voitaisiin matkustamista rajoittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä niitä junia ja lentokoneita tavallisesti siivota vaikka ihmiset aivastelee avoimesti ja koskee ovenkahvoihin ja nappeihin räkäisillä käsillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kuolee "tavalliseen" kausi-influenssaan satoja ihmisiä vuodessa.

Saisimmeko siitäkin hieman kampanjaa että suomalaiset oppisivat huolehtimaan edes perushygieniastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mike Tyson – “everyone has a plan until they get punched in the mouth”. Sama pätee tähänkin. 100% suoja onkin kohta 0%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkkeellä olevat, jos on metsästys/erä-harrastusta, niin nythän alkaisi olla "tekosyy" hilpaista jonnekin kauas ihmisten ilmoilta, metsästysmajaan kuukaudeksi tai pariksi. Tai jos on mökki saaressa. Merellä tai järvellä. Muutama reisu tarvevarastojen täydennykseen ja ilmaantuu sitten keväämmällä ihmettelemään, että joko siitä kestävyysvajeesta päästiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama kannattaakin muuten tehdä joka talvi jos kerran on influenssasta nuin huolissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sielä on junanvaunullinen ihmisiä nyt työpaikoillansa köhimässä ja pärskimässä. Helsinki-Vantaa huolehtii viruksen vapaan pääsyn Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on vain varmempaa että kohta Korona on myös Oulussa. Mutta milloin se voi olla jo vaikka ensi viikolla!🤧😷

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaa kaikkien pysyä kotona ja jäädä talvilomaviikolla kotiin. Ruokaa hamstaraamaan kaikki ja muitakin kriisitoimia kehiin. Hallitus ei tee mitään! Kun muut tekee noin, niin minä nautin väljyydestä ja raittista ilmasta kaupungillakin, kun ei ole pakokaasujakaan. Ainakin muutama Corolla on kaupungissa mutta pelataanko jossakin koronaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:41
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla – OYS:n yhteispäivystyksessä 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
104
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
69
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
48
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
43
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
33
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
27
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image