Kotimaa

Suomessa tehdään paljon turhia ho­me­kor­jauk­sia

Kotimaa 18.12.2010 0:00 | Päivitetty 18.12.2010 8:33
Antti Ervasti
Noin kolmasosaa julkisista rakennuksista vaivaavat sisätilaongelmat, joita pidetään paljolti homeen aiheuttamina. Suurin syyllinen ongelmiin on kuitenkin mattojen ja kosteuden yhteisvaikutuksesta syntyvä 2-etyyliheksanoli-niminen yhdiste. Sitä löydettiin hiljattain Iin Valtarin koulusta, ja myös Kiimingin lukion pitkään jatkuneet oireilua aiheuttaneet ongelmat ovat yhdisteestä peräisin.

"Me olemme tutkineet satoja homevaurioiksi epäiltyjä kohteita, ja 75 prosentissa niistä kyse on ollut nimenomaan 2-etyyliheksanolista eikä homeongelmasta. Betonirunkoisissa rakennuksissa ei oikeastaan edes ole paljon mahdollisuuksia homeen syntymiselle", sanoo toimialajohtaja Merja Mikkonen Ositum-yhtiöstä, joka on erikoistunut rakennusten sisäilman tutkimiseen.

Suomessa tehdään paljon turhia homekorjauksia, koska ne remontit eivät poista 2-etyyliheksanolin muodostumista. Jos koulussa ihmisten oireet eivät tunnu loppuvat remontinkaan jälkeen, on syytä epäillä 2-etyyliheksanolia.

Yhdiste on rasvaliukoinen, ja se kertyy elimistöön aiheuttaen oireita osalle ihmisistä. Ne muistuttavat homeen aiheuttamia oireita: aine menee hengitysteihin sekä silmiin, ja yhdisteelle altistuneet voivat potea kurkkukipua, limakalvoärsytystä, hengitystietulehdusta tai kuumeilua.

"Oireisiin riittää, että sitä on ilmassa hyvinkin pieni määrä. Koska se kertyy elimistöön, kynnys ylittyy jossakin vaiheessa ja aiheuttaa niitä oireita. Heti kun vika korjataan, eli yhdistettä ei enää synny, 2-etyyliheksanoli häviää kaikilta elimistöstä noin kolmessa kuukaudessa, ja tilanne palautuu normaaliksi."

Yhdistettä esiintyy kaikenikäisissä 1960-luvulta alkaen tehdyissä rakennuksissa - niin kauan kuin muovimattoja on käytetty. Vaarallinen osa on maton pehmikettä, ftalaattia, joka on samaa kuin viime aikoina pois vedetyistä kiinalaisista muovileluista löytynyt aine.

"Ftalaatit saavat kosteutta betonin päällä ja alkavat hajota, minkä seurauksena syntyy tätä 2-etyyliheksanolia. Suomalaisessa mattoteollisuudessa ei ole käytetty näitä pehmittimiä sitten vuoden 2006. Ulkomaisissa matoissa sitä voi edelleen olla", Mikkonen arvioi.

Kosteutta kertyy maton alle ja betonirakenteisiin usein rakennusvirheen takia tai jostakin muusta syystä. Betonin päälle levitettävä tasoite voi myös jäädä kosteaksi, vaikka betoni olisi kuivaa. Betoni voi kostua maasta nousevasta vedestä tai vesivahingoista.

2-etyyliheksanoli imeytyy syvälle betoniin, eikä sitä saa sieltä mitenkään pois. Korjaustöissä betonin päälle levitetään epoksihartsikerros. Se tekee kovan lasimaisen pinnan ja estää yhdisteen pääsyn ilmaan. Ilman sitä korjauksesta ei ole mitään hyötyä.

Yhdistettä voi olla missä tahansa rakennuksissa, muun muassa omakotitaloissa. Vaikka lattia olisi parkettia tai laminaattia, pinnan alla saattaa olla muovimatto. Monesti rautakaupoissa suositellaan, että uusi parketti asennetaan muovimaton päälle.

"Kyllä sen voi jättää, mutta ensin pitäisi tarkistaa mittaamalla matto tai ilma, että yhdistettä ei ole. Parketti tai laminaatti eivät ole tiiviitä. Aika usein asukkaat ovat yllättyneet, että parketin alta onkin löytynyt muovimatto."

Mikkosen mukaan 2-etyyliheksanoliongelma löydettiin muutama vuosi sitten. Kun homerakennuksiksi luulluista taloista yhdisteen syntyminen on ehkäisty, kaikki ongelmat ovat hävinneet. Hänen mielestään asia saisi tulla isommin julkisuuteen ja tutkimisen kohteeksi.

"Pieni ilmamittaus paljastaa kyllä yhdisteen heti."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"Betonirunkoisissa rakennuksissa ei oikeastaan edes ole paljon mahdollisuuksia homeen syntymiselle".

Lukemisen ymmärtäminen voi olla haasteellista. Ei tuossa sanota ettei betoni koskaan homehtuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:58
Kreikan parlamentti valmistautuu jännittävään äänestykseen Makedonian nimestä
14:57
Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut"
14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Länsimaat asettuivat tukemaan Venezuelassa presidentiksi julistautunutta Juan Guaidóa
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
13:51
Heikki Lampela menetti lupansa toimia asianajajana – KKO hylkäsi Lampelan valituslupahakemuksen
63
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
51
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
31
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image