Kotimaa

Suomessa on yhä västäräkkejä ja kiuruja – osa voi syntyä suoraan kas­vi­huo­nee­seen, siellä on ikuinen kesä

Västäräkit voivat löytää kasvihuoneista ikuisen kesän. Tämä kaupallisen kasvihuoneen taimitarhaan kotiutunut yksilö eli Lounais-Suomessa tammikuussa muutama vuosi sitten.
Kotimaa 22.12.2018 19:48
Jami Jokinen

Vaikka vuoden lyhin päivä on nyt, löytyy Suomesta vielä yllättävän monia keväisiksi tai sydänkesäisiksi miellettyjä lintulajeja. Jotkut jättävät muuttamatta kokonaan, ja osa elää käytännössä aina kesäolosuhteissa.

Yllättävän monen kesäisenä pitämämme muuttolintulajin edustajat näyttävät viettävän Suomessa joulunsa.

Lintuharrastajien havaintojen mukaan maasta on viime päivinä löytynyt vielä muun muassa satamäärin peippoja ja hemppoja, kertoo BirdLife Suomi.

Suomeen on jäänyt myös satakunta hiirihaukkaa ja piekanaa. Erikoisempia lajihavaintoja ovat pari lounaisrannikolla nähtyä töyhtöhyyppää ja Lempäälään jäänyt metsähanhi. Eteläisessä Suomessa on nähty myös jokusia kiuruja.

Kaikki edelliset lajit ovat sellaisia, joista pieni osa jää sinnittelemään Suomeen omin voimin tai kotipihoille perustettujen ruokintojen varaan.

Tähän porukkaan kuuluu myös esimerkiksi mustarastas, josta tehdään paljon talvisia pihahavaintoja.

Västäräkkejä vielä talvipäivän seisauksen aikaan

Huomattavasti edellisiä selvempi kesälaji on kesäntuojanakin tunnettu västäräkki.

Laji elää pääasiassa selkärangattomia napsimalla, ja siksi Suomen talvi ei sille juuri syötävää tarjoa, eikä siemen- tai taliruokinnoistakaan ole ötököiden korvikkeeksi.

Tästä huolimatta västäräkkejä löytyy Suomesta oikeastaan joka talvi, ja niin nytkin. Useimmiten kyse on linnuista, jotka elävät käytännössä ikuista kesää.

Osa voi syntyä suoraan kasvihuoneeseen

Talveksi Suomeen jääneet västäräkit ovat useimmiten kasvihuoneiden asukkaita. Niissä linnut saalistavat esimerkiksi erilaisia pieniä tuhohyönteisiä.

Osa yksilöistä saattaa jäädä syksyllä ison kasvihuoneen lämpimiin ja valoisiin oloihin sattumalta. On kuitenkin havaintoja myös linnuista, jotka ovat syntyneet kasvihuoneessa pesineille västäräkeille.

Tällaiset linnut saattavat elää kasvihuoneessa tai sen liepeillä – eli ainaisissa kesäolosuhteissa – koko elämänsä.

Lauantaina västäräkki havaittiin kasvihuoneen liepeillä ainakin Seinäjoella.

Lajin edustajia on nähty kuluneella viikolla myös esimerkiksi Espoossa, Turussa, Helsingissä ja Kaarinassa. Osa näistä liikuskeli myös muualla kuin kasvihuoneissa, esimerkiksi sulaojien varsilla.

MAINOS

Kommentoi

En malta olla kommentoimatta Västäräkistä johtuen. Niin maan mainio tuttu tepastelia keväällä aina pihaan ilmestyy tänne maaseudulle ja metrin etäisyydelle tulee kuulemaan jutustelua. Halkopinot pakkaa olemaan mieluisia pesäpaikkoja, joten ei pidä västinpesän pinoa käyttää. Mualimman mukavin lintu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

7. joulukuuta matkasi Pohjois-Pohjanmaan vuoden 2018 viimeinen mattimyöhäinen västäräkki Hailuodon Marjaniemessä kohti etelää. Meren vielä sulilta rantaviivoilta löytyi matkaevästä. Seuraavan kerran taas huhtikuun alkupäivinä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No johan tuo päiväkin on alkanut pidentyä ja västäräkistä vähäsen eli kohta on taas kesä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, ei tuo yllätä yhtään! Näkyipä tässä päivänä eräänä paikallisen ruokakaupan heviosastolla lentelevän talitintti tonttulakki päässä! Noh, pikkuisen liioittelin, ei sillä ollut tonttulakkia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseinen Lintuhan on aikainen tulija keväällä ja saa olla yö kylmiä syksyllä eli myöhäinen lähtijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

41
Poikkeusluvalla 17-vuotiaana saatu ajokortti ehti vanheta reilun viikon: Nuori mies kaahasi Pyhäjärvellä tutkaan 177 km/h
40
Helsinki-Vantaalla vaaratilanne – matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle
23
Jos presidentti Niinistö liputtaisi Nato-jäsenyyden puolesta, joka toinen suomalainen hyväksyisi liittoutumisen, kertoo Alma Median kysely
23
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
21
Liian syvät metsäojat pilaavat vesistöjä – tutkijan mukaan syvälle ojitukselle ei ole metsätaloudellisia perusteita
13
Donald Trump ja Kim Jong Un tapaavat helmikuussa – ydinaseriisuntaa koskevaa huipputapaamista pohjustettiin Valkoisessa talossa
12
Ulkomainen omistus ei ole riski Suomen huoltovarmuudelle – Asiantuntija: "Kyllä alus tulee, jos maksetaan tarpeeksi korkea rahti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image