Kotimaa

Suomessa on noin tuhat koirasutta lemmikkinä

Koirasusi on koiraa arempi lemmikki.
Kotimaa 12.1.2014 10:41
Anna Leinonen

Koirasusien määrä lemmikkinä on kasvanut selvästi viimeisen neljän–viiden vuoden aikana. Suomen koirasudet ry:n puheenjohtaja Taru Pekkarinen arvioi, että Suomessa on tällä hetkellä noin tuhat koirasutta.

Tarkasta lukumäärästä ei ole tietoa. Yhdistys rekisteröi Suomen koirasusia, mutta Pekkarisen mukaan vain pieni osa lemmikeistä on rekisterissä.

Koirasusi on nimensä mukaan koiran ja suden risteytys. Koirasudessa kiehtoo eksoottisuus sekä eläimen luonne.
Koirasusi ei ole niin ennalta-arvattava kuin koira. Pekkarinen ei silti pidä koirasusia vaarallisina lemmikkeinä, kun eläimen oppii tuntemaan.

Suden piirteet näkyvät jokaisessa koirasudessa eri tavalla. Suomessa asuvilla koirasusilla on suden perimää yleensä 10–35 prosenttia.

Suomen Kennelliitto ei hyväksy koirasusia lemmikkeinä. Yksi syy on se, että eläimiin ei voi suden perimän vuoksi luottaa. Toinen peruste on eläinsuojelullinen. Eläinsuojelulain mukaan villieläimen pito on Suomessa kielletty.

Lue lisää 12.01.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

itellä on koirasusi 30%. te ihmiset jotka ette tiedä asiasta mitään niin olkaa hiljaa! susivihaajia on suomessa todella paljon ja ne kyllä tunnistaa näistä kommenteista. mutta te susivihaajat ootte aika jälkeenjääneitä urpoja jotka vaahtoatte vielä vanhempien vaahtoamista asioista. ottakaa ite selvää ennenku alatte pätemään. kuinka paljon suomessa rekisteröidään koirien hyökkäyksiä ihmisiä kohtaan ja kuinka paljon niistä on koirasusien tekemisiä? ei tietääkseni yhtään. nyt pieni järjenhiven käyttöön ja ollaan hiljaa jos asioista ei mitään tiedetä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä mitään niin kauan, kuin ne koirasudet eivät muuta luonnossa elävien susien geeniperimää. Valitettavasti niitä on karannut tai päästetty tarkoituksella risteytymään suden kanssa. Nyt niitä puolikesyjä risteymiä liikkuu taajamissa ja tappaa kotieläimiä ja lemmikkejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yleensäkin ottaen koiraharrastus ei ole terveellä pohjalla...katsokaa vaikka facebookia,puolella porukasta koiran naama,lopuillakin koira pääosissa profiilikuvissa...tässä maassa koirien määrä on virallisesti yli 600 000 todennäköisesti lähempää miljoonaa...ei edes kansantalous kestä tätä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni oli Laika, joka oli aivan susi. Puolen vuoden jälkeen meistä tuli erottamattomat kaverit (puoli vuotta meni alfaurosselvityksessä!). Väitän, että Vostodshno Sibirskaja Laika onkin koirasusi, eikä varsinainen koira. Reilut 7 vuotta elimme Leevin kanssa, se huolehti mökillä ruokapuolestani; kettua, piisamia, jänestä. Se oli myös vahti, joka ilmoitti tulijoista.

Paras ystävä ikinä, mutta luonnoltaan aivan susi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin näistä koirasusikeskusteluista jää aina pois se, että hyvin määräävä tekijä sen suhteen minkälainen/minkäluonteinen risteymästä tulee, on se minkä rotuisen ja luonteisen koiran kanssa risteymä on syntynyt. Jos susi risteytetään esim. vahvan suojeluvietin omaavan koiran kanssa, lopputulos on taatusti kokolailla muuta kuin jos risteymä tapahtuu esim. siperianhuskyn kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsekkin omistan koirasuden, toki se on epäilevä vieraita kohtaan ja arka. Mutta ei millään tavalla aggressiivinen tai muutenkaan vaarallinen! Älyttömän ystävällinen ja kiltti koira.
Ja kun joku oli aijemmin tuossa sanonut kuinka "koirasusi käyttäytyy täysin kuin susi".. näinhän asia on mitä korkeammalle veriprosenteissa mennään. Nämä matalaprosenttiset (olikos se alle 35-40% ?) ovat aikalailla tavallisia koiria kuitenkin susimaisilla piirteillä...
Ottakaa hyvät ihmiset selvää asioista ennen kuin tuomitsette!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

maaliman mahtavin eläin sitä ei voi tuntea ennen kuin sitä saa koskettaa.sen hoito vietti on eläimistä kaikkein paras!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni on hirvikoira ja se ei oo mikään räksyttäjä.. koira susikin löytyy ja susi prosentti 25.. eikä ole millään tavalla vaarallinen.. huohh

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei Toinen naapuri! Joo hirvikoirat onki ainoita jotka louskuttaa 24/7 joo on tosiaan... -.- en nyt menis rajaamaan tätäkään tiettyyn koiraryhmään... ja "niin sanotut" xd meillä ne haukkuu vaik yritetään kyllä saada se pois mut ne on myös loistavia hirvikoiria. Meillä ne on yöt sisällä ja päivällä välillä haukkuu mut hyvä luoja saa kai koira välillä päivisin suutaan aukoa!!! Kuha ei koko aikaa ihan turhaan xdd ja koirasusia fn koe vaarallisiksi, oikeissa käsissä varmasti mahtavia lemmikkejä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaisin tietää, miten koira astutetaan sudella. Suttahan ei saa vangita ja kiimaisen nartun jättäminen valloilleen on vastuutonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se että koirasuden omistajat ei tuo julkisuuteen sitä että omistaa koirasuden johtuu näidenkin monien asenteesta koirasusiin jotka eivät viitsi edes ottaa selvää asioista ja kuuntelee jonkin kennelliiton mielipiteitä. sen sijaan että menis tutustumaan kyseisiin eläimiin ja kasvattajiin. Itselläni on koirasusi (16%) ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen. ja jos joku voisi kertoa että millä tavoillla koirasudet ovat vaarallisempia kuin vaikkapa joku muu suurikokoinen koira? ja kennelliitollakin on listoillaan 2 rotua jotka ovat koirasusia, sarloos ja Ceskoslovensky vlcak. ja niille jotka epäilevät että ovat luonnon susista risteytettyjä niin väärä käsite sillä suurin osa suomen koirasusissa susiosuus on amerikkalaisista tarhasusista peräisin. ja jos siihen verrataan että villieläimen pito kielletty niin eikö ketut ja muut turkiseläimetkin ole rinnastettavissa villieläimiin.. joten miten niitä sitten saa pitää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kennellliitton lajit esimerkiksi kaikki bulldogi lajit, boxerit, mastiffit/bullmastiffit, mopsit, bullterrierit yms. leli ähes kaikki Kennelliiton lajit ovat järkyttäviä Ihmisen tuottamia degeneroituja sisäsiittoisia lajeja, hieman kuin Kennelliiton jäsenet.
Sudet ja niiden jälkeläiset eri muodoissa kuuluvat (kuten yllämainitut) luontoon, jopa eri ihmisrodut näyttävät risteytyvän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä sitten 24 / 7 räksyttävät ns. hirvikoirat , , , , ne saa louskuttaa päivästä toiseen eikä kukaan puutu asiaan,vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentteja lueskellessa muistuu taas mieleen kuinka vähän ihmiset ymmärtää eläinmaailmaa. Ensinnäkin, KAIKKI koirat ovat polveutuneet sudesta. Jokaisessa koirassa on suden perimä. Itsekään en mikään asiantuntija ole mutta sanoohan sen nyt maalaisjärkikin että se nyt on ihan sama onko kysessä sitten labradorinnoutaja vai koirasusi, koira kun koira käyttäytyy miten se koulutetaan. Toki, koirasusi vaatii parempaa asiantuntemusta, mutta sama pätee myös muihin suuren saalistusvietin omaaville isoille roduille. Tästä syystä olen kyllä samaa mieltä että niitä ei pitäisi ihan joka kotiin luovuttaa.

Toiseksi, eläinrääkkäystä? Oikeesti? Nykyään näkee ihan liian paljon niitä kouluttamattomia lamppuharjoja jotka vetää hihnassa, ärisee vastaantulijoille ja omaa koiraa en enään uskalla päästää nuuskimaan kun toiset koirat käy päälle, ja omistajien mielestä tää kaikki on oikeesti normaalia! "Jooh se on vähän tommonen ei oikeen tykkää uros koirista" on usein selitys. Se on eläinrääkkäystä, kun ei kouluteta koiraa kunnolla.

Itselläni on koira joka tuomitaan ulkonäön sekä alkuperän vuoksi. Koira on sekarotuinen rescue koira, tuotu rodokselta erittäin huonoista oloista, ollut nyt n. 6kk kotikoirana, ja uskollisempaa koiraa saa hakea. Kaikki oli kuitenkin sitä mieltä että sellainen sekarotuinen ulkomailta tullut koira on kauhea hirviö jolla on vähintään vesikauhu. (in your face :p )Toki viellä pieniä epäkohtia löytyy, kuten ruoan suojelua, mikä on sinänsä ihan ymmärrettävää kun on ollut koko elämänsä puuhun sidottuna ja ruokaa saanut kerran viikossa. Mutta kuten kaikki muutkin huonot tavat, tämä käytös koulutetaan pois. Siinä kestää ja se vaatii jokapäiväistä omistautumista, mutta lopussa kiitos seisoo. Pointtini, jos tästä kovia kokeneesta koirasta siis sai hyvän koiran kouluttamalla, niin miksei koirasudesta joka on tottunut ihmisiin ja koko elämänsä saanut hyvää huolenpitoa? Syyttävä sormi osoittaa lähes aina koiran omistajaan.

Niin, ja eihän siitä kauaa ole kun jossain missälie oli rotweiler hyökännyt lapsen kimppuun. Eli ihan millä tahansa koiralla voi kilahtaa päänupissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei haloo? Miten niin susikoira ei ole luotettava, kertokaahan? Itse omistan kyseisen olennon, eikä ole epäluotettava ollenkaan, ja on ihan kaikkien kaveri. Käyttäytyy kuin normaali koira, tekee asioita niin kuin normaali koira, on terve ja iloinen. Mistä te näitä ennakkoluuloja oikein vedätte? -.- Jokainen koira kuitenkin on oma yksilönsä, arkuuskin voi tulla koiralla esiin vaikkei rodunomaista olisikaan. En toki väitä, että tuon kanssa olisi helppoa, mutta älkää itse tulko haukkumaan ja arvostelemaan kun teillä ei mitään tietoa tästä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirasudet ja susikoirat ovat todella komeita ja uljaita eläimiä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi viranomaiset EIVÄT tuo julkisuuteen näitä koirasusia?? vai onko se jonkun virkamiehen päähänpinttymä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image