Kotimaa

Suomessa myytävissä ruuissa paljon asetaldehydiä

Kotimaa 7.2.2010 0:00
Heli Väyrynen

 

Suomessa myytävistä elintarvikkeista on löytynyt korkeita asetaldehydipitoisuuksia.

WHO luokitteli aineen viime lokakuussa ihmisille syöpää aiheuttavaksi alkoholin juomisen yhteydessä. Se nousi ylimpään riskiluokkaan, johon kuuluvat myös tupakka ja asbesti.

Professori Mikko Salaspuron työryhmän testeissä jukurttien keskimääräinen asetaldehydipitoisuus ylitti riskirajan kahdeksankertaisesti. Vastaavia pitoisuuksia ryhmä mittasi useista hedelmämehuista ja soijakastikkeista.

"Jopa vauvojen hedelmäsoseista löytyy samoja pitoisuuksia kuin jukurteista", Salaspuro kertoo.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira käynnistää tutkimukset elintarvikkeissa olevan asetaldehydin merkityksen arvioimiseksi. Lisäksi virasto on pyytänyt Euroopan komissiota harkitsemaan, pitäisikö asiassa ryhtyä lainsäädännöllisiin toimenpiteisiin.

WHO otti kantaa nimenomaan alkoholissa olevan ja siitä syntyvän asetaldehydin riskiin. Vielä ei tiedetä, miten elintarvikkeiden asetaldehydi vaikuttaa ihmiseen.

"Elintarvikkeiden käyttöä ei mielestämme vielä tarvitse ryhtyä rajoittamaan", Eviran ylitarkasta Ulla Karlström sanoo.

Mikko Salaspuro on eri mieltä: "Jos aine on todettu syöpää aiheuttavaksi, sille altistumista tulisi vähentää kaikista mahdollisista lähteistä. WHO joutuu ottamaan kantaa myös elintarvikkeiden asetaldehydin riskiin, mutta pelkään, että siihen menee vuosia."

Lue lisää sunnuntain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Evira on ihan pellelaitos! Elintarviketeollisuuden kätyri! Huom. kommentit aikaisemminkin kuten natriumglutamaatin suhteen. Täysmyrkky muiden kun Eviran mielestä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

WHO osoitti epäluotettavuutensa luokiteltuaan H1N1-epidemian pandemiaksi ja lietsottuaan maailmanlaajuista paniikkia. WHO:ssa oli riittävästi lääkeyhtiöiden edustajia jotta tällainen saatiin tehtyä, ja niin lääkefirmat saivat mittavat tulot rokotuskampanjoiden ansiosta. Tässä tilanteessa voisikin miettiä, mitä WHO:lla tällä kertaa on mielessä. Mikä taho rahoitti Salaspuron tutkimuksen? Miksi aspartaami on vieläkin sallittua, vaikka sillä tapettiin apinoita alkuperäisissä hyväksymistesteissä? Miksi juomaveteen lisätään fluoria, kun tiedetään että myös Hitler käytti sitä rauhoittaakseen kokonaisia kaupunkeja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No olipa yllätys, "onneksi meillä suomessa ei näin voi käydä" on vanha ministerien kommentti. Niin sanotuissa terveysruoissa on myös mitä ihmeellisimpiä aineita, jotka on kiellettyjä eläintuotteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa myytävissä elintarvikkeissa ? Siis kotimaisissa ja ulkolaisissako ? Täytyy lähteä elintarvikeostoksille Ruotsiin tai Viroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kait tupakka ja viina on kuitenkin ne pahimmat terveyden vaarantajat. Aion syödä jogurttia edelleen, mutta en juoda viinaa enkä polttaa tupakkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kemianopettajamme lukiossa oli vihkiytynyt tämän aihealueen sisältöön perusteellisesti. Hänen mukaansa ihmisen maksa polttaa etanolin (C2H5OH-) vajaasti, minkä vuoksi vajaan palamisen sivutuotteena muodostuu astealdehydiä, joka myrkkynä aiheuttaa pahoinvointia ja päänsärkyä. (Suom. krapulan) Ihmekös tuo, jos ihmisen elimistössä havaitaan asetaldehydiä Kossulla alas huuhdellun jukurttinautinnon jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahin asia oli mielestäni se, että vauvojen soseissa on hirveät määrät asetaldihydiä. Ja niinkuin niillä on ollut terveellinen maine. Olen siis myrkyttänyt lastani 4-kuukautisesta lähtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppu jukurtin syönti...Ja sitten ollaan muka tupakasta tekemässä kaikkeen syyllistä!!!!!!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi elintarvikkeet sisältää ainetta, jota ei ole tutkittu. Mitä muita tutkimattomia myrkkyjä me syömmekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Elintarvikkeiden käyttöä ei mielestämme vielä tarvitse ryhtyä rajoittamaan." Mielestäni liikalihavien ja useimpien länsimaisten ihmisten kannattaa rajoittaa elintarvikkeiden käyttöä., ihan ilman asetaldehydejäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on taas keksitty uusi keino mollata Suomalaista puhdasta ruokaa.Kuitenkin syön ennenmin Suomalaista ruokaa kuin mitään ulkolaisia roskaruokia,höpättäköön prfessorit mitä haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä ole syönyt jugurttia vuosiin. Se on maistunu jo vuosia sitten aivan piimältä johon on lisätty jotakin. Ettei vaan vanhat piimät joudu jugurteiksi, en ihmettelis. Jugurtti oli ennen kokonaan erilaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika yllättävä tutkimus, että alkoholi on ihmiselle vaarallista. Paljonkohan tuohon käytettiin rahaa? "Kaikista mahdollisista lähteistä". Eli eikun Viina kortille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessahan kuitenkin mennään sille asteelle että asetaldehydiä sisältäviä tuotteita aletaan rajoittamaan, esim. jogurttia,hedelmämehua, soijakastiketta ja hedelmäsosetta !, vaikka alkoholin kulutuksesta ei olis tietoa hölläsen pöläystäkään !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys onkin että mitä hemmettiä sitä yleensä niihin laitetaan? Taitaa olla lestadiolaisten maailmanvalloitustouhuja. Itsehän eivät syö kun taitavat olla Kepulaisia ja ottavat ruokansa pellostansa siitä osasta johon ei laiteta lannoitteita eikä mitään muutakaan myrkkyä. Ihme touhua. Kun lopettaa kaikien niiden ruokien syönnin jossa on lisäaineita niin alkaa voimaan paljon paremmin. Ihmetteleinkin miksi jukurttien ja maitojen juomisesta tulee niin sulamaton olotila. Loppujenlopuksi kun jätti pois koko moskan ja siirtyi laadukkaampiin tuotteisiin alkoi homma pelittää ihan erilailla. Kaikki lisäaineet lihottaa hemmetinsti ja kun luopuu niistä loppuu kaikki turvotus ja lihominen. Laihtuu takaisin oikeisiin mittoihin abaut parissa kuukaudessa vaikka söisi 60 kilosena 3000 kcal? Selittäkääpä missä tässä maassa on vikaa, itse sanoisin ettei EVIRA hoida nyt oikein hommiaan, joten taitaapi olla suojatyökeskus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vois kertoo merkkikohtaisesti missä niitä on "jukurtti" ei oikeen kerro vielä mitään. Proffan mielestä on 8 kertaisesti myrkkyä mutta Eviran mielestä mitään ei tarvii tehdä. Joopajoo..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
9:00
Työllisyysasteen nousu hiipui, työttömyys väheni hieman – Kevään aikana työllisyyden kasvua nähtiin enää hyvin vähän
8:40
Britannian uusi pääministeri selviää tänään – tulos kerrotaan alkuiltapäivästä Suomen aikaa
8:35
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
7:49
Elokuvallisia albumeita ja mystinen M - Oulun Musiikkivideofestivaalien koko ohjelmisto on julkaistu
7:19
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
61
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
26
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
13
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
10
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
10
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
6
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image