Kotimaa

Suomessa järjestetään EU:n arktinen foorumi ensimmäistä kertaa – pitopaikaksi Oulu

Oulu isännöi EU:n arktista foorumia ensi kesänä. KUVA: Janne-Pekka Manninen
Kotimaa 26.1.2017 18:40 | Päivitetty 26.1.2017 19:05
Markku Uhari

Suomessa järjestetään tulevana kesänä Euroopan unionin ensimmäinen arktinen sidosryhmäfoorumi. Kaksipäiväinen tilaisuus pidetään Oulussa 15.–16. kesäkuuta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti foorumin esille tällä viikolla puhuessaan Arctic Frontiers -seminaarissa Norjan Tromssassa.

Ulkoasiainneuvos ja ulkoministeriön arktinen suurlähettiläs Aleksi Härkönen kertoo, että foorumin taustalla on EU:n viime vuonna hyväksymä kolmas arktinen tiedonanto. Kyseessä on EU:n foorumi, vaikka Suomi on sen varsinaisena kokoonkutsujana

– Kun tiedonantoa käsiteltiin viime vuonna EU:n ulkoministereiden kesken, niin ulkoministeri Timo Soini (ps.) kutsui ensimmäisen foorumin pidettäväksi Suomeen, Härkönen sanoo.

Järjestelyt ovat Härkösen mukaan vielä alkuvaiheessa, mutta tarkoitus on kutsua Ouluun kaikkien EU-maiden sekä Norjan ja Islannin edustajat.

– Kutsut ovat mahdollisesti ulkoministeritasoisia, mutta tämä on vielä keskeneräinen asia, Härkönen kertoo.

Ouluun on määrä kutsua myös muita sidosryhmiä. EU Arctic Stakeholder -nimeä kantavassa foorumissa on määrä käsitellä arktisen alueen poliittisia, taloudellisia ja alkuperäiskansoja, kuten saamelaisia, käsitteleviä asioita.

Ajatus Trumpin ja Putinin
tapaamisesta Suomessa elää yhä

Suomen lisäksi EU:n jäsenvaltioista Tanska ja Ruotsi kuuluvat myös maailman arktisten valtioiden muodostamaan Arktiseen neuvostoon. Toukokuussa kahdeksan valtion muodostaman neuvoston puheenjohtajuus siirtyy kahdeksi vuodeksi Suomelle. Neuvostoon kuuluvat myös Venäjä ja Yhdysvallat.

Viime keväällä Yhdysvalloissa vieraillessaan presidentti Sauli Niinistö esitti, että Suomi voisi isännöidä arktisten asioiden huippukokouksen. Kokouksessa voisivat tavata Yhdysvaltojen presidentti eli nyt virassa aloittanut Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Härkönen toteaa, että ajatus kokoukselle on yhä elossa, mutta konkreettisia suunnitelmia ei vielä ole.

– Mahdollisuutta kokoukselle pidetään esillä, ja siinä edetään, jos kansainvälinen tilanne sen sallii, hän sanoo.

Tällä hetkellä hidasteena arktiselle yhteistyölle on uuden hallinnon käynnistysvaihetta elävä Yhdysvallat. Yhdysvallat on vielä toukokuuhun saakka Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa.

– Uuden hallinnon arktinen politiikka on vielä epäselvä. Joudumme odottamaan, kun nimityksiäkään ei ole vielä saatu tehtyä, Härkönen toteaa.

MAINOS

Kommentoi

kyllä kannattaisi ottaa johonkin lentokentän läheiseen paikkaan kontakstia. vaikka vihiluodon hotelliin tai hailuotoon . Siellä olisi helppo tavata presitenttien kun on kenttä lähellä. Hailuodon Jäätielle pitäisi vain saada jäätä jollakin jäädytyskoneella. Mutta sehän olisi pieni ongelma. Siinä tulisi tämä arktsisuusnäkökantakin esille näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arktiset kakkukekkerit suomalaisten (ja oululaisten) laskuun.
Mikäpä on kesällä ottaa ryhmäkuvia sulkimien räpsyessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2 maailmansota ei saa koskaan unohtua. Siinäkin oli Saksa laittomuuksissa. Eu, on myös Saksan vetämä rikollisjärjestö. Eu, kansa kynitään elävältä puille paljaille. On se vaan kummaa, että omena ei ole puusta kauas pudonnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oulu on jo niin velkaantunu niin miten on mahdollista että tällaiseen on varaa...protestoin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu, Paavo Lipponenhan lupasi aikapäiviä sitten että pohjoinen ulottuvuus on kultakaivos Suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo sanoi uutisissa, että Suomi maksaa nyt enemmän eu,lle kuin saa. Orpo sanoi, että kun britannia lähtee eu,sta Suomen maksut ei saa nousta. Minä sanon, että kun nousee, ja siitä ei Suomen hallitus välitä mitään. Eu, on kaatumassa, luovuttakaa suosiolla. Hyvä trump.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keksimällä keksitään jatkuvasti erilaisia kokoustamisen aiheita Suomeen. Mitään varsinaista taloudellista arvoa näillä ei ole Suomelle, mutta muiden maiden kustannukset saadaan kuitenkin otettua Suomalaisten nimiin ja siitäkös muut ovat hyvillään. Nyt joku innoissaan nostaisi esille sellaisen asian, että Suomen nimi mainitaan sitten kuitenkin kyseisen asian yhteydessä kun kokous on pidetty täällä. Noh.. sillä ei ole tuon taivaallista merkitystä meidän maalle taloudellisessa mielessä. Eivät yritykset tänne tuo toimintojaan kokoustenpitopaikan vuoksi. Homma on yhtä järkevää kuin ilmoittaa lehdessä, että minun kotona voidaan järjestää syntymäpäiväjuhlia kaikille halukkaille ja minä maksan kestityksen kustannukset vain siitä ilosta että sain järjestää muille tilaisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.7.
Oululainen Tommi Kostekivi nappasi Iskelmämestarin tittelin Kiuruvedellä – "Onhan tämä hassua, koska kilpailussa oli kova taso"
21.7.
Presidentti Volodymyr Zelenskyin puolue otti parlamentin hallintaansa Ukrainan sunnuntaisissa vaaleissa
21.7.
Alkava viikko voi tuoda Ouluun jopa 30 asteen helteet – odotettavissa hellevaroitus
21.7.
Siirtolapuutarhan mökkien ovet avautuivat vierailijoille, katso kuvia
21.7.
Äimäraution siirtolapuutarhassa oli sunnuntaina avoimien ovien päivä – siskosten mökissä värimaailma rakentuu turkoosin lipaston ympärille
21.7.
Irlannin Lowry tuuletti tuulisessa Pohjois-Irlannissa golfin major-voittoa, Korhonen 63. sijalle
21.7.
Keskittymisen mestari Lasse Virén elää vapaaherrana – "Suhteeni liikuntaan on huono", toteaa nelinkertainen olympiavoittaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Aika rankka yleistys tuo, että uuden auton ostaminen ilman, että vastaavaa käytettyä on saatavilla, olisi pelkkää näyttä... Lue lisää...
Autokaupoille

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image