Kotimaa

Suomen vientiä piristänyt Putinin putki on virallisesti ym­pä­ris­tö­ky­sy­mys – Putkessa kulkeva kaasu on silti myös tur­val­li­suus­po­li­tiik­kaa

Putkilinjaa laskettiin Suomenlahteen lokakuussa 2018.
Kotimaa 21.8.2019 20:27
Jussi Orell

Venäjän presidentti Vladimir Putin kiitteli Suomen suhtautumista Itämeren uuteen kaasuputkeen. Toisin kuin osalle Itämeren maista, Suomelle hanke onkin virallisesti ympäristökysymys. Putkessa kulkee silti myös turvallisuuspolitiikan polttoainetta, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Presidentit Niinistö ja Putin kiittelivät keskiviikon tiedotustilaisuudessa kilvan kaupan ja turismin virettä maiden välillä. Suomen vienti Venäjälle ottikin toukokuun tilastoissa lähes 40 prosentin loikan edellisvuoden kevääseen verrattuna. Äkkinousua selittää pitkälti Itämeren kiistelty kaasuputkihanke. Nord Stream 2:n putkia on pinnoitettu Suomessa ja tilastoitu osaksi Venäjän-vientiä.

Esimerkiksi viime vuonna elokuusta joulukuuhun putkia vietiin Suomesta avomerelle noin 358 miljoonan euron arvosta.

Suomessa ollaan silti selvästi jäljessä ennen vuotta 2014 vallinneesta viennin tasosta. Venäjä valtasi tuolloin Krimin, johon länsimaat reagoivat pakotteilla ja Venäjä vastasanktioilla.

Yksi syy putkihankkeen ulkopuolisen viennin vähentymiseen on myös Venäjän halu lisätä kotimaisuusvaatimuksia. Se haluaa, että osa arvonlisästä syntyy Venäjällä.

Itämeren uuden kaasuputken tarkoituksena on kuljettaa maakaasua Venäjältä Saksaan ja sieltä eteenpäin. Vaikka hanke poikii Suomelle taloudellista hyvää, se on projektina kiistanalainen turvallisuuspoliittisen ulottuvuutensa vuoksi. Uuden putken on pelätty lisäävän Euroopan energiariippuvuutta aikana, jolloin jännitteet eivät ole Itämeren alueella muutenkaan olleet lievenemään päin.

Osa Itämeren maista suhtautuu siksi hankkeeseen kriittisesti. Takajaloillaan on myös Yhdysvallat, joka on uhannut kaasuputkea pakotteilla. Yhdysvaltojen suhtautumiseen vaikuttaa myös se, että maa markkinoi omaa nesteytettyä kaasuaan vaihtoehtona arvaamattomana pidetylle Venäjälle.

Putin vakuutti keskiviikkona, että kaasun valinta on eurooppalaisten oma ratkaisu, mutta ei jättänyt epäselväksi, kumman kelkassa Euroopan kannattaisi hänen mielestään olla.

Suomi on suhtautunut 370 kilometriä aluevesillämme kulkevaan rööriin virallisesti ympäristökysymyksenä. Tämän toi esille myös Niinistö presidenttien tiedotustilaisuudessa asiaa pidempään puimatta. Jo aiemmin Putin oli kiitellyt Suomen asennetta.

Huomattavasti vähemmän huomiota on ymmärrettävästi saanut Itämeren toinen, harmittomampi putkihanke. Suomen ja Viron kaasumarkkinat yhdistävä Balticconnector valmistunee kuin varkain käyttökuntoon etuajassa lokakuussa ja se on määrä avata vuoden alussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kenelle oikeastaan siitä kaasuputkesta on uhkaa. Sitä amerikan kaasuahan on saatavissa milloin vain halutaan. Se ainoastaan on uhka että sitä amerikan kaasua ei saa yhtä edullisesti kuin tuosta putkesta venäläistä. Uhka koskee vain Yhdysvaltain kaasukauppaa ja siksi Yhdysvallat yrittää boikotoida kaasuputken rakentamista. Heillä on oma lehmä ojassa mahoja myöten. Tietävät sen etteivät pysty kilpailemaan venäläisen kaasun kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen kelkkaan lähdet sen kyydistä putoat tiukan paikan tullen, kumman suurvallan kyydissä haluat olla? USA:n valitsen en naapureiden valloittajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän seurata kuinka USA uhkaa Grönlannin itsenäisyyttä? Sinun suuri ystäväsi USA viikolla ilmoitti ostavansa heidät. Eipä muistanut tiedustella halukkuutta grönlantilaisilta. Kohta halunnee Suomen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisia ja varsinkin keskusta ja perussuomalaisia ei ympäristö ja maan turvallisuus kiinnosta pätkän vertaa kun raha on vaakakupissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset ovat kyllä ihailtavaa sakkia. Ydinjätekin pystytään selittämään suomalaisille ruusun tuoksuksi. Venäjä on kaukana ympäristöystävällisestä valtiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin no kyllä Venäjällä on paljon puhtaammat vedet ja lohijoet. Ei ole taimenet ja järvilohet uhanalaisia niinku meillä. Lisäksi Suomesta ei löydy oikeen hakemallakkaan puhtaita jokivesistöjä. Pohjoisessa kaksi puhdasta ei turve eikä metsäojituksilla pilattua jokea. Venäjältä löytyy pilvin pimein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:46
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
28
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
15
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image