Kotimaa

Suomen vientiä piristänyt Putinin putki on virallisesti ym­pä­ris­tö­ky­sy­mys – Putkessa kulkeva kaasu on silti myös tur­val­li­suus­po­li­tiik­kaa

Putkilinjaa laskettiin Suomenlahteen lokakuussa 2018.
Kotimaa 21.8.2019 20:27
Jussi Orell

Venäjän presidentti Vladimir Putin kiitteli Suomen suhtautumista Itämeren uuteen kaasuputkeen. Toisin kuin osalle Itämeren maista, Suomelle hanke onkin virallisesti ympäristökysymys. Putkessa kulkee silti myös turvallisuuspolitiikan polttoainetta, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Presidentit Niinistö ja Putin kiittelivät keskiviikon tiedotustilaisuudessa kilvan kaupan ja turismin virettä maiden välillä. Suomen vienti Venäjälle ottikin toukokuun tilastoissa lähes 40 prosentin loikan edellisvuoden kevääseen verrattuna. Äkkinousua selittää pitkälti Itämeren kiistelty kaasuputkihanke. Nord Stream 2:n putkia on pinnoitettu Suomessa ja tilastoitu osaksi Venäjän-vientiä.

Esimerkiksi viime vuonna elokuusta joulukuuhun putkia vietiin Suomesta avomerelle noin 358 miljoonan euron arvosta.

Suomessa ollaan silti selvästi jäljessä ennen vuotta 2014 vallinneesta viennin tasosta. Venäjä valtasi tuolloin Krimin, johon länsimaat reagoivat pakotteilla ja Venäjä vastasanktioilla.

Yksi syy putkihankkeen ulkopuolisen viennin vähentymiseen on myös Venäjän halu lisätä kotimaisuusvaatimuksia. Se haluaa, että osa arvonlisästä syntyy Venäjällä.

Itämeren uuden kaasuputken tarkoituksena on kuljettaa maakaasua Venäjältä Saksaan ja sieltä eteenpäin. Vaikka hanke poikii Suomelle taloudellista hyvää, se on projektina kiistanalainen turvallisuuspoliittisen ulottuvuutensa vuoksi. Uuden putken on pelätty lisäävän Euroopan energiariippuvuutta aikana, jolloin jännitteet eivät ole Itämeren alueella muutenkaan olleet lievenemään päin.

Osa Itämeren maista suhtautuu siksi hankkeeseen kriittisesti. Takajaloillaan on myös Yhdysvallat, joka on uhannut kaasuputkea pakotteilla. Yhdysvaltojen suhtautumiseen vaikuttaa myös se, että maa markkinoi omaa nesteytettyä kaasuaan vaihtoehtona arvaamattomana pidetylle Venäjälle.

Putin vakuutti keskiviikkona, että kaasun valinta on eurooppalaisten oma ratkaisu, mutta ei jättänyt epäselväksi, kumman kelkassa Euroopan kannattaisi hänen mielestään olla.

Suomi on suhtautunut 370 kilometriä aluevesillämme kulkevaan rööriin virallisesti ympäristökysymyksenä. Tämän toi esille myös Niinistö presidenttien tiedotustilaisuudessa asiaa pidempään puimatta. Jo aiemmin Putin oli kiitellyt Suomen asennetta.

Huomattavasti vähemmän huomiota on ymmärrettävästi saanut Itämeren toinen, harmittomampi putkihanke. Suomen ja Viron kaasumarkkinat yhdistävä Balticconnector valmistunee kuin varkain käyttökuntoon etuajassa lokakuussa ja se on määrä avata vuoden alussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kenelle oikeastaan siitä kaasuputkesta on uhkaa. Sitä amerikan kaasuahan on saatavissa milloin vain halutaan. Se ainoastaan on uhka että sitä amerikan kaasua ei saa yhtä edullisesti kuin tuosta putkesta venäläistä. Uhka koskee vain Yhdysvaltain kaasukauppaa ja siksi Yhdysvallat yrittää boikotoida kaasuputken rakentamista. Heillä on oma lehmä ojassa mahoja myöten. Tietävät sen etteivät pysty kilpailemaan venäläisen kaasun kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen kelkkaan lähdet sen kyydistä putoat tiukan paikan tullen, kumman suurvallan kyydissä haluat olla? USA:n valitsen en naapureiden valloittajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän seurata kuinka USA uhkaa Grönlannin itsenäisyyttä? Sinun suuri ystäväsi USA viikolla ilmoitti ostavansa heidät. Eipä muistanut tiedustella halukkuutta grönlantilaisilta. Kohta halunnee Suomen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisia ja varsinkin keskusta ja perussuomalaisia ei ympäristö ja maan turvallisuus kiinnosta pätkän vertaa kun raha on vaakakupissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset ovat kyllä ihailtavaa sakkia. Ydinjätekin pystytään selittämään suomalaisille ruusun tuoksuksi. Venäjä on kaukana ympäristöystävällisestä valtiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin no kyllä Venäjällä on paljon puhtaammat vedet ja lohijoet. Ei ole taimenet ja järvilohet uhanalaisia niinku meillä. Lisäksi Suomesta ei löydy oikeen hakemallakkaan puhtaita jokivesistöjä. Pohjoisessa kaksi puhdasta ei turve eikä metsäojituksilla pilattua jokea. Venäjältä löytyy pilvin pimein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
153
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image