Kotimaa

Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poik­keus­lu­van, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Ajokortin ikäpoikkeusluvan lakimuutos tuli voimaan kesällä 2018. Siihen saakka kortin sai poikkeusluvalla alle kymmenen henkilöä vuodessa, nyt määrä on noussut tuhansiin. KUVA: Jani Sourander
Kotimaa 16.2.2020 6:00
Virpi Niemistö

Vain noin 3,5 prosenttia poikkeusluvalla ajokorttia hakeneista on saanut kielteisen päätöksen.

Suomen teillä kurvailee tällä hetkellä tuhansia alle 18-vuotiaita autoilijoita, sillä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilaston mukaan B-luokan ajokortin omistavia 17-vuotiaita oli tammikuun alussa 6 600.

17-vuotiaiden ikäpoikkeusajolupia myönnettiin viime vuonna kaikkiaan noin 12 000.

Traficomin tiiminvetäjän Henna Antilan mukaan ero vuoden aikana luvan saaneiden ja voimassa olevien ajokorttien välillä selittyy sillä, että monet suorittavat tutkinnon vasta jonkin ajan kuluttua poikkeusluvan myöntämisestä. Toisaalta monilla poikkeusluvan ja sitä kautta kortin saaneilla tulee 18 vuoden ikä jo vuoden sisällä vastaan.

Antila pitää erityislupaa hakeneiden ja saaneiden määriä suurina verrattuna koko noin 50 000 hengen ikäluokkaan.

– Aika suuri poikkeuslupien määrä on myös siihen nähden, että 50 000 hengen ikäluokasta yleensä noin 30 000 ajaa kortin 18-vuotiaana.

Ikäpoikkeuslupahakemuksia on jatkuvasti jonossa Traficomissa 2 500–3 000 kappaletta. Nyt helmikuussa on käsitelty joulukuussa jonoon kirjattuja hakemuksia.

Ikäpoikkeuslupia haetaan Traficomin mukaan kaikkialta Suomesta sekä maaseudulta että kaupungeista.

Määrä kasvanut räjähdysmäisesti

Tuhansien alle täysi-ikäisten pääsy auton rattiin perustuu kesällä 2018 voimaan tulleeseen ajokorttilain muutokseen.

Uusi laki väljensi ehtoja, joilla 17-vuotias voi saada ajokortin henkilökohtaisista syistä.

Aiemmin edellytettiin erityisen painavia, usein esimerkiksi muiden perheenjäsenten terveydentilaan liittyviä syitä. Ne täytti vuosittain alle kymmenen hakijaa.

Nyt pätevä syy kortin myöntämiseen voi olla esimerkiksi työpaikan tai opiskelupaikan vastaanottaminen paikasta, jonne kulkeminen ei onnistu julkisilla liikenneyhteyksillä.

Ajokortin voi saada 17-vuotiaana myös harrastuksen vuoksi. Esimerkiksi musiikin tai urheilun harrastamisen on kuitenkin lain mukaan oltava säännöllistä ja tavoitteellista.

Kielteisiä päätöksiä hyvin vähän

Vain noin 3,5 prosenttia poikkeusluvan hakeneista on saanut kielteisen päätöksen.

Yleinen syy tähän hylkäämiseen on ollut se, että Traficomin määräyksen mukaista pakollista todistusta ei ole toimitettu tai hakijalla itsellään ei ole kulkemistarpeita, vaan lupaa on haettu lähinnä toisen henkilön kuljettamiseen.

– Matka-ajat ovat myös voineet jäädä kohtuullisiksi määriteltyjen rajojen sisälle. Kohtuullisiksi katsotaan matkat, jotka kestävät alle tunnin yhteen suuntaan joukkoliikenteellä tai joukkoliikenteen puuttuessa alle viisi kilometriä kävellen, Henna Antila toteaa.

Eivät erotu suuntaan tai toiseen

Traficomissa ei ole havaittu 17-vuotiaiden kuskien liikennekäyttäytymisen poikkeavan muista tienkäyttäjistä.

Viraston syksyllä 2019 keräämien tietojen mukaan 2,3 prosenttia ikäpoikkeusajoluvan saaneista oli siihen mennessä syyllistynyt 17-vuotiaana rikkomukseen, josta on seurannut ajokieltorangaistus.

– 17-vuotiaat autoilijat eivät ole erottuneet liikenteessä suuntaan eikä toiseen, toteaa myös poliisiylitarkastaja Maria Hoikkala Poliisihallituksesta.

Samaan hengenvetoon Hoikkala jatkaa, että tämä kasvava ikäpoikkeusluvalla autoa ajavien ryhmä on vasta niin uusi, ettei sitä vielä noteerata erikseen poliisin tilastoinnissa.

Nivalassa tapahtui tammikuussa vakava liikenneonnettomuus, jossa kuljettaja oli kortin poikkeusluvalla saanut 17-vuotias. Lokakuussa uutisoitiin, että Kurikassa tapahtuneessa kuolonkolarissa 17-vuotiaalla kuskilla oli ajokortti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Jos ajat humalassa, älä aja Oulun käräjäoikeuden alueella. Jos palat niin et yli vuoteen saa korttia. Mikä ihme on Oulun käräjäoikeuden oikeustaju? Huume veikot saavat särkeä vuokrakämpän ja vuokraisäntä joutuu näiden hörhöjen jälket korjaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurempana riskinä liikenteessä pidän niitä muutamaa % nuorista miehistä joita ei näytä koskevan mitkään säännöt. Tällä porukalla myös suuri riski joutua jonkin asteiseen onnettomuuteen on todella korkea. Suurin osa nuorista ajokortin saaneista on aivan vastuullisia liikenteessä, heille sattuvat vahingot ovat oikeasti vahinkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan sekin ymmärtämätön oli, joka keksi tämänkin tosi typerän pykälän lakiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eihän tuota voida enään sanoa poikkeusluvaksi koska sen kaikki saavat jotka haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuina moni näistä on hurjastellut korttinsa ylinopeudella ja myös ko ryhmä aiheuttanut onnetttomuuuksia. Osasyynä autokoulutoiminnan sisällön alasajo. Kitos siiitä Sippilän hallituksen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuolemaan johtaneet onnettomuudet vähentyneet.
Vuosi Kuolleet
2019 205 (ennakkotieto)
2018 239
2017 238
2016 258
2015 270

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertonee myös autokannan kehittymisestä.
Ruotsissa kuolee suhteessa vähemmän ja Norjassa vain puolet mitä Suomessa. Saksa on poikkeus, siellä kuolee suhteellisesti enemmän ihmisiä liikenneonnettomuuksissa kuin Suomessa vaikka autokanta on tuoreempaa. Ne nopeudet..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvoja hyviä uudistuksia mitä viime hallitus sai aikaiseksi. Pitäähän ihmisten päästä liikkumaan , harvaan asuttu maa , jossa julkista iikennettä ei ole läheskään aina käytettävissä.
USA:ssa saa 16-vuotiaana kortin, niin miksei meillä 17 vuotta riittäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastothan kertoo totuuden liikennevahingoista, törttöilyt ja vastuuttomuus liikenteessä on juuri näitten alaikäisten ,kehittymättömien aiheuttamia kuolonkolareita, nämä nuoret miehet on vielä aikuisenakin riskikuskeja, testosteronihuumassaan. Pää pilvissä. Teitten valtioita, lienee olevan poikkeuksiakin heistäkin, hyvän kasvatuksen ansiosta,vanhempien hyvällä ohjastuksella,rajojen antamisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka monta prosenttia onnettomuudet ovat lisääntyneet tieliikenteessä .sen jälkeen kun 17 vuotiaat poikkeusluvalla alkoivat saada kortin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo väittämäsi ei pidä paikkaansa kaikissaikä ryhmissä sattuu vahinkoja kuuin myös törttöilyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti moni poikkeusluvalla autoillut ja/tai hänen kaverinsa on jo mullan alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa montako? Saisiko faktoja? Onnettomuuksia on kyllä sattunut mutta ei siellä juurikaan ole vielä ruumiita tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin kuin niistä, jotka ovat saaneet kortin vasta 18 vuotiaana tai myöhemmin. Niin kuin poliisi tuossa sanoi eivät eroa mitenkään muista nuorista liikenteessa. Hyvä lakimuutos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opetin oman poikani ajamaan opetusluvalla ja hän sai kortin n.1 kk 17-v. syntymäpäivän jälkeen. Aivan yhtä hyvä kuski (jos lie parempikin) kuin isoveljensä, joka kävi autokoulun opetuksessa ja sai ajokortin tasan 18 v. Molempien ajotaitoon ja harkintaan tien päällä voi luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi hyvä indikaattori nuoren henkilön ajoluvalle on isän ja äidin saamat liikennerikkomukset. Varmasti 80 % ajotavasta välittyy isältä pojalle, josta on otettu oppia jo 17 vuotta ja jota ei kuukauden autokoulu muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis tuo lupahan maksaa 100 euroa oli se kielteinen tai myönteinen. Ei ole ilmaista kuten muu valittaminen suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
40
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image