Kotimaa

Suomen susikannan painopiste on siirtynyt läntiseen Suomeen – Pohjanmaalla susien määrä kak­sin­ker­tais­tu­nut

KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 6.6.2018 9:33 | Päivitetty 6.6.2018 10:01
STT, Kaleva

Suomessa on uusimman kanta-arvion mukaan yhteensä 20 susilaumaa. Vastaava luku oli vuosi sitten neljätoista. Susien painopiste on siirtynyt itäisestä Suomesta läntiseen Suomeen, jossa maaliskuun kanta-arviossa oli noin 70 prosenttia susista. Tiedot on koonnut Luonnonvarakeskus (Luke).

Läntisellä kannanhoitoaluella susilaumoja havaittiin 16. Alueen susimäärä on kasvanut kolmanneksella, kokonaismäärä on yhteensä 108 – 122 sutta. Pohjanmaalla susien määrä on jopa kaksinkertaistunut. Susien ravintotilanne on läntisessä Suomessa parempi kuin idässä. Läntiseen Suomeen asettuneet susiparit ovat myös saaneet pentuja tänän keväänä.

Suomen susikannan kokonaismäärä on parinsadan tietämillä, kun itärajan molemmin puolin sijoittuvilla reviireillä elävät yksilöt lasketaan mukaan.

Poronhoitoalueella liikkuu muutama yksittäinen susi.

Maaliskuun susikanta on alhaisin metsästyskauden jäljiltä. Kesällä susikanta kasvaa, sillä pennut syntyvät huhti-toukokuussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Onneksi luke ilmoitti tämän kanta-arvion koska vessapaperi oli mökillä loppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä LUKE tietää noiden petojen määrän,mutta ilmoittaa vain laumoista koostuvan määrän. Yksittäiset parit ,karkotetut edelliset pennut, ja siirtoistutetut on yhteensä 800 kpl. ja idästä tulee lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herää kysymys että mihin perustat tämän oman arviosi? Ja ylipäänsä muutkin ihmiset jotka kokevat tietävänsä lukemat paremmin kuin LuKe. Onko mahdollisesti yksityishenkilöillä niin paljon parempia keinoja ja parempaa teknologiaa mitä taas luonnonvaratutkimuskeskuksella...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo luken kata-arvio on jälleen kerran pahasti pielessä. Samoin arvioivat pieleen hirvikannan. Nämä tutkijat eivät näköjään halua edes tietää todellista määrää. Heittävät lukuja hatusta. Revonlahdellakin jäi 3 prosenttia luken ilmoittamista Suomen susista auton alle muutamassa viikossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Luvusta puuttuvat viime vuoden nuoret sudet, noin 50 kpl.
Suomeen pitäisi muodostaa rekisteri suden suojelijioista jotka sitten verojen muodossa saisivat maksaa kaikki susista johtuvat kulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi kulkee sen takia ja syö vaikka ihmisen kun sillä ei oo kelakorttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia on aivan liian vähän. Sellainen 3000 eläimen populaatio olisi tae kannan säilymisestä. Pohjoinen on tyhjä Susista, sinne sopisi vaikka 1000 sutta. Susi on upea eläin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sun mielestä sopisi 1000 sutta pohjoiseen. Mun mielestä ei sopisi yhtään, elikkä tasapeli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on pieni määrä koko suomeen verrattuna uhan alaiselle eläimelle... lopettakaa metsähakkuut niin sudett viihtyvät metsässä!! itse ne ajatte ihmisten ilmoille metsän vähentymisellä ja asumuksilla. Onneksi sentään on vielä korpea missä voivat olla rauhassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia näyttäisi olevan joidenkin mielestä liikaa, mutta sudet eivät harvenna jostakin syystä hirvikantaa, kun vaikutta aina vain metsästysmääristä riippumatta olevan hirviä lian paljon, jopa haitaksi asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden petojen määrää ei LUKE koskaan ilmoita,puhuu vain laumoista ja niistä koostuvasta määrästä. Näiden lisäksi on yksinään kukevia ja edellis vuoden karkotetut nuoret yksilöt joten todellinen kokonaismäärä on lähempänä tuhatta kuin viittäsataa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti rajoittaa meikäläisen liikkumista luonnossa ja yksin ei uskalla mennä kovin kauas ees marjastamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi se ei sua syö, pidä meteliä kun kuljet metässä niin ehtivät väistää..... ite kohdannut monesti karhun ja suden mutta hengissä ollaan.... hirvet ja porot on pahimpia kiima aikana kun muut... niitä saa tosissaan varoa kun hyökkivät päälle... ja ps: olet onnekas jos uhanalaisen suden näet luonnossa. moni ei näe vaikka on vuosikausia etsinyt...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole itsekkään nähnyt kuin eläintarhassa. On se upea ja mahtava eläin kun raatelee kaiken mikä eteen sattuu kulkemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä taas syksyllä metsästäjien haulikot paukkuu kun susi sattuu näyttäytymään. Säilyy ihmisarkuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt täytyy olla täällä pohjoisessa varo varovainen sehän saattaa syödä Punahilkan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
76
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image