Kotimaa

Suomen susikannan painopiste on siirtynyt läntiseen Suomeen – Pohjanmaalla susien määrä kak­sin­ker­tais­tu­nut

KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 6.6.2018 9:33 | Päivitetty 6.6.2018 10:01
STT, Kaleva

Suomessa on uusimman kanta-arvion mukaan yhteensä 20 susilaumaa. Vastaava luku oli vuosi sitten neljätoista. Susien painopiste on siirtynyt itäisestä Suomesta läntiseen Suomeen, jossa maaliskuun kanta-arviossa oli noin 70 prosenttia susista. Tiedot on koonnut Luonnonvarakeskus (Luke).

Läntisellä kannanhoitoaluella susilaumoja havaittiin 16. Alueen susimäärä on kasvanut kolmanneksella, kokonaismäärä on yhteensä 108 – 122 sutta. Pohjanmaalla susien määrä on jopa kaksinkertaistunut. Susien ravintotilanne on läntisessä Suomessa parempi kuin idässä. Läntiseen Suomeen asettuneet susiparit ovat myös saaneet pentuja tänän keväänä.

Suomen susikannan kokonaismäärä on parinsadan tietämillä, kun itärajan molemmin puolin sijoittuvilla reviireillä elävät yksilöt lasketaan mukaan.

Poronhoitoalueella liikkuu muutama yksittäinen susi.

Maaliskuun susikanta on alhaisin metsästyskauden jäljiltä. Kesällä susikanta kasvaa, sillä pennut syntyvät huhti-toukokuussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Onneksi luke ilmoitti tämän kanta-arvion koska vessapaperi oli mökillä loppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä LUKE tietää noiden petojen määrän,mutta ilmoittaa vain laumoista koostuvan määrän. Yksittäiset parit ,karkotetut edelliset pennut, ja siirtoistutetut on yhteensä 800 kpl. ja idästä tulee lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo luken kata-arvio on jälleen kerran pahasti pielessä. Samoin arvioivat pieleen hirvikannan. Nämä tutkijat eivät näköjään halua edes tietää todellista määrää. Heittävät lukuja hatusta. Revonlahdellakin jäi 3 prosenttia luken ilmoittamista Suomen susista auton alle muutamassa viikossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Luvusta puuttuvat viime vuoden nuoret sudet, noin 50 kpl.
Suomeen pitäisi muodostaa rekisteri suden suojelijioista jotka sitten verojen muodossa saisivat maksaa kaikki susista johtuvat kulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi kulkee sen takia ja syö vaikka ihmisen kun sillä ei oo kelakorttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia on aivan liian vähän. Sellainen 3000 eläimen populaatio olisi tae kannan säilymisestä. Pohjoinen on tyhjä Susista, sinne sopisi vaikka 1000 sutta. Susi on upea eläin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sun mielestä sopisi 1000 sutta pohjoiseen. Mun mielestä ei sopisi yhtään, elikkä tasapeli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on pieni määrä koko suomeen verrattuna uhan alaiselle eläimelle... lopettakaa metsähakkuut niin sudett viihtyvät metsässä!! itse ne ajatte ihmisten ilmoille metsän vähentymisellä ja asumuksilla. Onneksi sentään on vielä korpea missä voivat olla rauhassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia näyttäisi olevan joidenkin mielestä liikaa, mutta sudet eivät harvenna jostakin syystä hirvikantaa, kun vaikutta aina vain metsästysmääristä riippumatta olevan hirviä lian paljon, jopa haitaksi asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden petojen määrää ei LUKE koskaan ilmoita,puhuu vain laumoista ja niistä koostuvasta määrästä. Näiden lisäksi on yksinään kukevia ja edellis vuoden karkotetut nuoret yksilöt joten todellinen kokonaismäärä on lähempänä tuhatta kuin viittäsataa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti rajoittaa meikäläisen liikkumista luonnossa ja yksin ei uskalla mennä kovin kauas ees marjastamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi se ei sua syö, pidä meteliä kun kuljet metässä niin ehtivät väistää..... ite kohdannut monesti karhun ja suden mutta hengissä ollaan.... hirvet ja porot on pahimpia kiima aikana kun muut... niitä saa tosissaan varoa kun hyökkivät päälle... ja ps: olet onnekas jos uhanalaisen suden näet luonnossa. moni ei näe vaikka on vuosikausia etsinyt...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole itsekkään nähnyt kuin eläintarhassa. On se upea ja mahtava eläin kun raatelee kaiken mikä eteen sattuu kulkemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä taas syksyllä metsästäjien haulikot paukkuu kun susi sattuu näyttäytymään. Säilyy ihmisarkuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt täytyy olla täällä pohjoisessa varo varovainen sehän saattaa syödä Punahilkan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen tulisi "tehdä raja" kuinka lähellä asutusta susia siedetään, ei ravinnon määrä. Ilves on hyvä esimerkki taajamassa liikkuvasta suurpedosta ravinnon perässä.
Muuten lopputulos on ettei sudet väistä ihmistä ollenkaan. Ja metsästys on ainoa oikea tapa "opettaa" sudet kavahtamaan ihmisen hajua ja asumuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se ihminen ole se ongelma? Kuinka monta sutta ihminen tappaa vuodessa? Entä toisinpäin? Muuta pois susien tieltä jos noin olematon uhka pelottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image