Kotimaa

Suomen poliisi ampui viime vuonna kuusi laukausta

Kotimaa 17.12.2014 14:36
STT

Yhdysvaltoja kuluneena syksynä ravistelleet poliisin vastaiset mielenosoitukset saivat lähtölaukauksensa elokuussa Fergusonissa Missourissa, missä poliisimies ampui aseettoman mustaihoisen Michael Brownin. Poliisi ampui tilanteessa yhteensä kymmenkunta laukausta, joista kuusi osui Browniin.

Poliisiammattikorkeakoulun voimankäytön koulutuksesta vastaava ylikomisario Jukka Salomaa ei halua arvioida Yhdysvaltain poliisin aseenkäyttötapoja, mutta sanoo, että Suomessa poliisi käyttää ampuma-asetta kansainvälisessä vertailussa perin vähän.

Viime vuonna Suomessa poliisi laukaisi Salomaan mukaan aseensa virkatehtävässä kuusi kertaa. 2000-luvun keskiarvo on ollut noin kymmenen laukausta vuodessa.

- Erilaisia hälytystehtäviä poliisilla on vuosittain hieman yli miljoona, joten aseen käyttö on varsin harvinaista, Salomaa sanoo.

Salomaa muistuttaa, että aseen käytöksi luetaan poliisissa myös aseesta varoittaminen ja aseella uhkaaminen. Nämäkin käyttömuodot huomioiden aseiden käyttöluvut jäävät Salomaan mukaan hyvin alhaisiksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Hassu vertaila USAn kanssa missä väestö on hampaisiin asti aseistettu. Saksassa poliisi on viime vuodet ampunut n. 40 luotia/ vuosi eli väestöön suhteutettuna noin puolet suomeen verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tv:stä tuli taannoin ohjelma , jossa Amerikasta suurkaupungista vieraili poliisi kaikissa Pohjoismaissa .
Kyllä hän ihmetteli, että meitä ei ole tarvittu käyttää asetta, kuin hyvin harvoin.
Ihmetteli, kun Ruotsissa sai kulkea perjantai-iltaisin ihan rauhassa ja poliisia ei näkynyt maillahalmeilla.
Norjassa hän oli aivan äimänkäkenä , kun virkavallalle ei ole edes asetta mukana
ja sen käytöstä on ilmoitettava. Ase oli autossa lukitussa laatikossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedemiehet varmasti yrittävät keksiä aseita, jotka eivät vahingoita. Maamiinat ja rypälepommit on kielletty, mutta ydinaseita on yhä. Nallipyssyillä leikkii lapset, ritsoilla vähän vanhemmat, mutta poliisi tarvitsee aina tappavan aseen, niin kauan kuin poliisejakin tarvitaan. Kyllä poliisien kelpaa, mutta järjestyksevalvojat ja vartijat joutuvat taistelemaan paljon heikommilla aseilla. Lukekaa muuten sen naispoliisin blogia, jota toukokuussa 2012 ammuttiin Hyvinkäällä. Siinä jouluksi luettavaa ja herkemmillä tulee kyyneleet silmäkulmiin. Kaikkein herkimmille en suosittele!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisitkin ovat ihmisiä ja joskus tulee tuossa haastavassa rajapinnassa vahinkoja. Mm. Organisoituneet rikollisjärjestöt takertuvat näihin vahinkoihin ja levittävät negatiivista kuvaa virkavallasta. Suomi on kyllä rikollisten ja narkkien paratiisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On paljon mielipiteitä. Poliisi on henkilö, joka suojelee Sinunkin elämää. Poliisilla pitää olla oikeus käyttää asetta Teitä rikollisia vastaan. Poliisi ei ole Poliisi , ellei asetta ole. Meitä hulluja kyllä riittää, uskokaa pois.Aseeton ei ole Poliisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusi laukausta väkilukuun suhteutettuna on 1700 laukausta vuodessa (5.4 miljoonaa vastaan 313 miljoonaa kansalaista). Sekin hyvin vähän, mutta Suomi onkin kulttuurisesti ja muutenkin heterogeeninen maa. Yhdysvallat on sirpaloitunut, eikä kukaan luota kehenkään. Asiaa ei auta, että media ottaa heti ammutuksi joutuneen puolen faktoista riippumatta, niin kuin tämäkin lehti tekee tässä artikkelissa. "poliisimies ampui aseettoman mustaihoisen Michael Brownin" antaa lukijalle sen käsityksen, että mies oli viaton, eikä suinkaan se agressiivinen henkilö, joka todellisuudessa oli. Ihmiset eivät myöskään ymmärrä aseista mitään - kuusikin osumaa pistoolilla voi olla liian vähän pysäyttämään hyökkääjä ennen kuin tuo käy päälle, jos ei osu päähän, sydämeen tai muuhun tärkeään kohteeseen. Sen lisäksi, että tuollaisissa tilanteissa ei ole mahdollisuuksia tähdätä kovin tarkasti - noin puolet ammuksista menee ohi lähietäisyydeltäkin. Ihmiset kuvittelevat, että etälamautin on luotettava vaihtoehto, tai että poliisi pystyisi tähtäämään jalkaan, tai että osuma jalkaan riittäisi pysäyttämään hyökkääjän, tai että pistoolin luodit tekevät suurta vahinkoa osuessaan. Tästä syystä he tuomitsevat amerikkalaisen poliisin, joka käyttää enemmän ammuksia kuin mitä heidän ymmärryksensä kestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos poliisilla on mahdollisuus ampua ohi, ei hänen tulisi ampua lainkaan. Jos ei ole varmaa että kohteella on ase, ei silloinkaan tulisi ampua. Eikö poliiseja kouluteta käyttämään pamppua tai sumutteita joilla saadaan taltutettua aggressiivinen ja aseeton henkilö lähietäisyydeltä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pamput ja sumutteet eivät ole luotettavia. Poliisit eivät ole teräsmiehiä, ja heitä kuolee yhdysvalloissa joka vuosi. Jo 110 on tänä vuonna kuollut. Wikipedia väittää, että Yhdysvalloissa olisi 780000 poliisia. Laske siitä sitten.

Jokaisella ihmisellä on oikeus puolustaa itseään, riippumatta siitä ovatko he poliiseja. Sillä ei ole mitään merkitystä, onko hyökkääjällä ase vai ei. Tappaa voi paljailla käsilläkin. Michael Brownin tapauksessa poliisi olisi luultavasti saanut turpiinsa ja ehkä menettänyt henkensä - vain sen tähden, että rikollisen henkeä pitäisi arvostaa enemmän? En ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäillyn kohteen hengellä siis ei ole mitään arvoa sinun silmissäsi? Hyvä homma ettet ole päättämässä siitä miten Suomessa hoidetaan lainvalvonta. Muuta vaikka sinne jenkkilään jos se on ihannemaasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli sinua saa tulla vapaasti vetämään turpaan ja hirttämään palleista jos tekijä on rikollinen? hieno juttu hermanni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä rikolliseksi todetaan oikeudessa, ei kadulla tai keskustelupalstoilla. Näin täällä, mutta en tiedä sitten miten teillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskutoimituksessasi meni jokin väärin. Yhdysvaltain asukasluku (n. 320 milj.) on n. 58 kertaa suurempi kuin Suomen (n. 5,5 milj.). Tämän perusteella Suomessa olisi ammuttu 350 laukausta, jos Suomen väkiluku olisi yhtä suuri kuin Yhdysvaltain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta turiset. Numerot menivät sekaisit - taisin vahingossa kertoa yhdysvaltain väkiluvun Suomen laukausten määrällä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkeissä poliisit liikkuvat yksittäin kun taas Suomessa poliisilla on pari apuna. Jenkeissä siis poliisi joutuu turvautumaan omaan pariinsa, aseeseen, tämän takia huomattavasti useammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiks toi oo väkilukuun suhteutettuna pyöreästi 348 kutia? Mistä sä ton 1700 repäsit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

silloin kun kävin vielä koulua niin opetettiin että 6 laukausta / 5.4 miljoonaa asukasta, suhteutettuna 313 miljoonaan olisi noin 348 laukausta / capita. ei siis 1700.
ja jos poliisi joutuu ampumaan aseettoman eikä muuten pärjää, niin vaihtakoon alaa. paljon agressivisempia ja varmasti kovempia äijiä niputtaa päivittäin portsarit ja vartiat, ihan paljain käin. ja jos ei paljainkäsin pärjää, niin on vielä useita keinoja ennen aseen käyttöä. ja jos joskus joutuu ampumaan, niin kyllä koulutetulta poliisilta tulee riittää yksi tarkka laukaus joka pysäyttää eikä tapa. eikä myöskään raiski ympäri kaupunkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mielestäni on turvattomuutta herättävää, että suomaliset poliisit ovat ryhtyneet pitämään asetta vyöllään. Väkivalta lisää väkivaltaa ja koveneviin otteisiin vastataan samalla mitalla. En toivo yhteiskunnallisten instanssien olevan lisäämässä väkivaltaa ja uhan tunnetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on tosiaan poikkeus länsimaista tässä suhteessa poislukien se yksi maa jota en laske sivistysmaaksi. Aseenkäyttö on ollut todella harvinaisen vähäistä ja esimerkillistä. Toivottavasti jatkuu näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan poliisi on asetta kantanut. Mitäs sitten tehdään jos vastapuolella on ase? Eikö poliisilla ole mielestäsi oikeutta puolustaa itseään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

95
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
85
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
77
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
49
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
42
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja
42
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image