Kotimaa

Suomen pääministeri on joutunut eroamaan kolme kertaa poliittisen paineen takia – muunnellun totuuden puhuminen on asiantuntijan mukaan erityisen riskialtista

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan vuonna 2003, kun hän jäi kiinni totuudenvastaisista lausunnoista. KUVA: Seppo Haavisto
Kotimaa 3.12.2019 18:06 | Päivitetty 3.12.2019 18:16
Hannu Toivonen

Vuonna 1961 Kansaneläkelaitoksen asuntojutun oikeudenkäynti johti pääministeri V. J. Sukselaisen eroon.

Suomen pääministeri on joutunut kolme kertaa eroamaan sen takia, että poliittinen paine on kasvanut liian suureksi.

Antti Rinteen (sd.) eron lisäksi tähän kategoriaan voidaan laskea Anneli Jäätteenmäen (kesk.) ero vuonna 2003 ja V. J. Sukselaisen (maalaisliitto) ero vuonna 1961. Omasta vapaasta tahdosta on eronnut useita pääministereitä, kuten Matti Vanhanen (kesk.) ja Jyrki Katainen (kok.).

Keskustan Jäätteenmäki joutui jättämään paikkansa Irak-gaten aiheuttaman skandaalin takia.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilä ei ota kantaa, oliko Jäätteenmäen vai Rinteen ero dramaattisempi.

– Tapauksia yhdistää se, että molemmat joutuivat lähtemään poliittisessa pakkotilanteessa, kun luottamus oli mennyt, Jokisipilä sanoo.

Rinteen ja Jäätteenmäen eroja yhdistää myös se, että molemmat jäivät kiinni muunnellun totuuden puhumisesta eduskunnalle.

Rinne vaikeutti itse omaa asemaansa

Rinteen eroon johtaneet tapahtumat etenivät nopeammin kuin Jäätteenmäen tapauksessa. Jokisipilän mielestä Rinteen tapaus ei aluksi näyttänyt niin vakavalta, että se johtaisi pääministerin eroon.

Lopulta Rinne kaivoi itse oman kuoppansa.

– Rinne vaikeutti itse omaa asiaansa väittämällä kiven kovaan, ettei ollut puhunut muunneltua totuutta.

Jokisipilän mukaan luottamuksen menetyksestä johtuva pääministerin ero on Suomessa melko korkean kynnyksen takana, mutta muunnellun totuuden puhuminen "syö nopeasti pääministerin luottamuspääoman".

– Näin kävi Rinteen tapauksessa.

Jäätteenmäen kohtaloksi koituivat 2000-luvun alussa salaiset Irakin-sotaan liittyneet muistiot. Hän joutui selittelemään eduskunnalle, kuinka hän oli saanut paperit haltuunsa ja esitti eduskunnalle totuudenvastaisia lausuntoja.

Tässä tapauksessa sdp:n ja keskustan asemat olivat päinvastoin kuin Rinteen erossa. Vuonna 2003 sdp menetti luottamuksensa keskustan pääministeriin Jäätteenmäkeen.

Rinteen eron yhteydessä onkin nostettu esille, maksoiko keskusta tällä kertaa kalavelkoja demareille.

Jäätteenmäki ehti toimia pääministerinä hieman yli pari kuukautta. Hän oli Suomen ensimmäinen naispääministeri

Hallitukset heikentyneet

Jokisipilä on pistänyt merkille, että tällä vuosituhannella pääministerin paikka on muuttunut tuuliseksi. Matti Vanhasen (kesk.) ensimmäisen hallituksen jälkeen yksikään pääministeri ei ole istunut täyttä neljän vuoden kautta hallituksen johdossa.

Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että hallitukset kootaan nykyään usein monesta puolueesta. Takana ovat esimerkiksi Lipposen hallituksen ajat, jolloin sdp pystyi rakentamaan tukevan hallituksen 28 prosentin kannatuksen turvin. Vahvan sdp:n tukena oli vielä hyvän kannatuksen vaaleissa saanut kokoomus.

Rinteen hallituksessa oli kaksi puoluetta, keskusta ja vihreät, vaa'ankieliasemassa ja vasemmistoliitto hyvin lähellä sitä.

– Kun puolueiden voimasuhteet ovat näin lähellä toisiaan, se on tuonut hallitusneuvotteluihin kaupankäynnin ja toisten vahtimisen henkeä, joka näkyi erityisesti Kataisen hallituksen valtavan pitkässä ja yksityiskohtaisessa hallitusohjelmassa.

– Ikään kuin kaikki keskinäisen epäluulon hengessä kirjattiin ylös paperille.

Vanhasen rasitteena vaalirahakohu

Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen pääministerieroihin ei liittynyt suurempaa dramatiikkaa. Vanhanen jätti vuonna 2010 pääministerin pestin ja siirtyi Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi. Hänen tilalleen pääministeriksi siirtyi Mari Kiviniemi (kesk.).

Jokisipilä huomauttaa, että Vanhasen eron kaikki syyt eivät ole vieläkään paljastuneet. Aikoinaan Vanhanen puhui terveysongelmista, mutta hänen pääministeriyttään rasitti muun muassa vaalirahakohu, joka henkilöityi voimakkaasti häneen.

– Pääministerin tontin hoitaminen kävi ilmiselvästi Vanhaselle raskaaksi, mutta hän lähti omasta valinnastaan ilman poliittista pakkotilannetta.

Katainen siirtyi vuonna 2014 pääministerin tehtävästä Euroopan talouskomissaariksi, jolloin pääministeriksi nousi Alexander Stubb (kok.).

Pääministeri V. J. Sukselainen erosi vuonna 1961, koska hänet tuomittiin Helsingin hovioikeudessa Kansaneläkelaitoksen asuntojutussa. Hovioikeuden päätöksellä Kelan hallituksen jäsenet, joihin Sukselainen kuului, erotettiin viroistaan.

Sukselainen katsoi, että hän oli menettänyt hallituskumppaniensa luottamuksen ja erosi.

Hallitus jatkaa toimitusministeristönä

Antti Rinteen eron jälkeen hallitus jatkaa toimitusministeristönä siihen asti kunnes uusi hallitus on muodostettu. Toimitusministeristön tehtävänä on hoitaa käytännön juoksevia asioita, jotka eivät voi odottaa uuden hallituksen muodostamista.

Toimitusministeristö ei voi tehdä poliittisia aloitteita ja ratkaisuja.

Viime keväänä Juha Sipilän hallitus toimi toimitusministeristönä noin kuukauden ajan, kun Sipilän johtama hallitus kaatui maakunta- ja soteuudistuksen takkuiluun. Silloin ei muodostettu uutta hallitusta, koska eduskuntavaalit olivat niin lähellä.

EU-puheenjohtajuuskausi kunnialla päätökseen

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kertoi tänään, että eduskunta jatkaa lähiviikot työtään normaalisti, ja sen rinnalla käydään hallitusneuvottelut.

Suurimman eduskuntaryhmän sdp:n edustaja kutsuu muut eduskuntaryhmät koolle, ja uuden hallituksen muodostaminen lähtee liikkeelle. Samalla eduskunnassa on käsiteltävänä suuri joukko edellisen hallituksen esityksiä, muun muassa ensi vuoden budjetti.

– Oma vahva vetoomukseni on, että riippumatta siitä, mitkä tahansa ryhmät ryhtyvät hallitusneuvotteluja käymään, niin vanhan hallituksen ryhmät veisivät eteenpäin niitä päätöksiä, jotka eduskuntaan on tuotu. Tämä koskee erityisesti ensi vuoden talousarviota, Vanhanen sanoo tiedotteessa.

Vanhanen otti esille myös Suomen EU-puheenjohtajuuskauden, jota on jäljellä vielä muutamia viikkoja.

Hän perää, että hallituksen ministerit saavat eduskunnalta sen poliittisen mandaatin, jolla he EU:n ministerineuvostoa johtavat.

– Toivon, että EU-puheenjohtajuuskausi viedään säntillisesti päätökseen, ja se tapahtuu eduskunnan tuella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Tämä keskustan operaatio oli tiedossa, jos asiaa tarkemmin tarkasteli. Rinne tosin keräsi kaulavilloja metkuillaan kovasti, mutta siihen oli keskustan helppo tarttua. Rinne kirjoitti kirjassaan Sipilästä rumia asioita. Tämä tuli esille syyskesällä. Eihän ex-pääministeri sellaista sietänyt, ja nyt tuli kosto ja kova olikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän eron takana on kannatuksen lasku,keskusta koittaa tehdä itsestää suomen keskipisteen poliittisessa kentässä ja demarit toivoivat sammakoita suustaa päästävän suur mokulin häipyvän kulisseihin johtamaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinteen kaato-operaation käynnisti jo viime perjantaina Juha Sipilä.
Siitä on sähköpostiviestit jo julkaistu.
Operaatiossa olivat alusta pitäen myös Kurvinen, Lohi, Pylväs, Könttä ja Kärnä mm.
AY-taustainen pääministeri piti kaataa, sitä mieltä olivat ns. yrittäjät ja uskovaiset konservatiivit.
Fair play. Reilu meininki. Niinpä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä joskus saamme tietää koko totuuden tästä, eli lähtikö Rinteen vaihtaminen alulle SDP:n sisältä , tilasiko Rinteen vastustajat Keskustalta apuja Rinteen vaihtamiseksi.
Todellisuudessa kaikissa puolueissa ne "likaisimmat" temput trhdään puolueen sisällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polittinen peli ja kostonhalu Kepulta aiheuttivat Rinteen eron.
Takapiruina Sipilä ja muut kaunaiset kekkulit.
Kannattiko se...
Tämä lisää politiikan uskottavuutta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistanko oikein, että tämän nyt jo ex-hallituksen ministerit olisivat syyttäneet meitä kansaa ns. valheuutisten levityksestä sosiaalisessa mediassa? Eikös se nyt ole kuitenkin melkoisesti pienempi paha puhua ohi suun Facebookissa kuin eduskunnassa? Onko Facebookissa valehtelu lopulta edes paheksuttavaa? Eduskunnassa valehtelulla puolestaan on melkoiset seuraamukset ja nyt Suomella ei sitten ole enää toimivaa hallitusta. Eliitti voisi miettiä seuraavan kerran tarkemmin ennen kuin puhuu meille kansalle yhtään mitään valehtelusta tai jostain ihmeen "vihapuheesta".

Niin ja joko se ulkoministeri Haaviston Isis-gate on puitu loppuun? Mikähän jutky se sieltä vielä paljastuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kaikki ovat tasa-arvoisia lain edessä, jotkut vaan ovat paljon tasa-arvoisempia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu että melkein kaikki Poliitikot jotka saavat isomman vastuun valehtelevat mielummin kuin puhuisivat totta, oisko aika tehdä poliitikoille uusi Laki, jos ei pysy totuudessa joutuisi heti luopumaan paikastaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muunnellun totuuden kertominen aiheuttaa seurauksia vain jos se johtaa luottamuspulaan hallituksen sisällä. Näin ei käynyt edellisen hallituksen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä tässä tapauksessa puhuta valehtelusta ,kun kyseessä ns. perinteisen valtapuolueen edustaja/edustajat, vain jos kysymyksessä olisi sellainen ns. uudempi rahvaan puolueen edustaja ,puhuttaisiin valehtelusta,vihapuheesta...jne. ja puhuja joutuisi oikeuden arvioitavaksi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä muunneltua totuutta Rinne puhui? Onko herra Jokisipilällä pitävä näyttö asiasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muunneltu totuus, eli näin suomeksi valehtelu.
Ei kai siihen asiantuntijaa tarvi että tietää valehtelun voivan olla riskialtista touhua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehellistä poliitikkoa ei olekaan, mutta silti politiikan makeimpia kokemuksia on päästä syyttämään toista poliitikkoa epärehellisyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että muunneltua totuutta. Jos puhutaan totta, puhutaan totta. Jos se on muuta kuin totta niin silloinhan valehdellaan? Ei se aasi semanttisella kikkailulla muutu hevoseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myötäänsähän poliitikot puhuvat kansalle "muunneltua totuutta" muulloinkin kuin vaalien alla, mikä erikoisuus Rinne on muiden joukossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väite pitää yleensä länsimaissa todistaa valheeksi. Annelin olisi pitänyt saada mitali paljastettuaan Bushin ja Lipposen keskustelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image