Kotimaa

Suomen kielen asemaa uhkaa nopea heikkeneminen – yleiskielen hallinta on jo heikentynyt

Kotimaa 26.10.2018 10:21 | Päivitetty 26.10.2018 10:37
STT, Kaleva

Suomen kielen asemaa yhteiskunnassa uhkaa nopea heikkeneminen, varoittaa suomen kielen lautakunta. Sen mukaan suomen sekä toisen kansalliskielen ruotsin käyttöala on kaventunut ja yleiskielen hallinta heikentynyt.

Lautakunta vaatiikin valtiolta kielipoliittista ohjelmaa, jossa otetaan kantaa kansalliskielten muuttuneeseen asemaan.

Lautakunnan mukaan suomen kieli ei ole uhanalainen, mutta sen asemaa uhkaa heikkeneminen.

– Tätä kuvastaa muun muassa se, että virkamiestasollakin kyseenalaistetaan äidinkielen ylioppilaskokeen välttämättömyys, samoin kuin se, ettei suomenkielisen asiakaspalvelun saaminen suomalaisissa yrityksissä ole enää lainkaan itsestään selvää, lautakunta kertoo tiedotteessa.

Sen mukaan kieliasiantuntijat ovat viime vuosikymmenet ajatelleet, että vieraat kielet eivät ole uhka suomen kielelle.

Tämä näkemys on kuitenkin nykyään lautakunnan mukaan muuttumassa.

– Suomen kielen käyttöalan yhä nopeampi kaventuminen uhkaa mitätöidä kahden vuosisadan mittaisen määrätietoisen työn, jolla on luotu suomen kielelle asema yhteiskunnan kaikilla aloilla käytettynä ja toimivana kielenä.

Lautakunnan mukaan lisääntyneeseen maahanmuuttoon tulisi reagoida tehokkaammalla kotouttamis- ja kielikoulutuksella. Nyt suomen ja ruotsin käyttö väistyy ennen kaikkea englannin tieltä työelämässä, lautakunta kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Suomen kieli on muuttunut kummalliseksi "Etelä-Suomen kieleksi"... kirjoitan niinku täältä kotoonta ja samalla on hianoo soittaa pienoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakaa tuo turha ja rahaa vievä keinotekoinen kaksikielisyys, ja laittakaa kaikki kielen opiskelu täysin vapaaehtoiseksi. Niin kukin saa opetella niitä kieliä joita kokee tarvitsevansa ja tarpeellisiksi elämässään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulunkäynnin pakollisuus pitäisi myös lakkauttaa. Populistiksi ryhtymällä ei tarvitse mitään opetella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen riitti töissä, kun pärjäsi kahdella kotimaisella. Nyt työkavereina on suomea osaamattomia, joiden kanssa on pakko englantia vääntää. Kaikki eivät edes halua suomea oppia. Ja miten käy murteiden, kun niitäkään ei taida kuin pieni osa väestöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuratkaa mikä on saamelaisten ja saamenkielen tilanne suomessa. Viimeistään 100 vuoden päästä tilanne suomenkielisten kanssa on sama, ellei asialle tehdä jotain. Kun suomen väkiluku huitelee vähintään 20 miljoonassa, on siitä enää murto-osa niitä jotka asuvat korvessa käyttäen kielenään suomea. Muut sukkuloivat pääkaupunkiseudulla sujuvasti englanniksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi syy suomen kielen heikkenemiseen ja rappioon on some. Nettilehtien ja kommentointisivustojen pitäisikin moderoida kovalla kädellä kaikki röpeltäjät ja kauniin kielemme raiskaajat pois julkisuudesta. Liian paljon näkee oikeinkirjoituksen halventajia ja vihaa oikeakielisyyttä vaativia kohtaan. Kouluissa pitäisi lukea kaunokirjallisuutta enemmän sekä opettaa ihan oikeaa kädellä ja kynällä kirjoittamista. Kaunis kielemme katoaa kohta välinpitämättömyyden suohon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksikielisyydestä luopuminen on välttämätöntä edes yhden kielen elinvoimaisena pitämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisessa sanotaan kyllä varsin selvästi, että suomen kielen asemaa uhkaa englannin lisääntynyt käyttö, ei kaksikielisyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä yhtään edesauta, että sanoja väännellään ja eläimiä uudelleen nimetään. Puhun väärin, mutta kun on yhden tavanjo oppinut. Ruokaa maistetaan ei makustella ja kun ryhmä kokooktuu, kyseessä ei ole kokoustaminen, vaan kokous.

Vielä en ole kuullut että tappaminen olisi tapastelua tai kävely olisi käveskelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image