Kotimaa

Suomen ja Saksan presidentit patistavat EU:ta yh­te­näi­syy­teen – "On paljon eri­mie­li­syyt­tä ja syviä jakolinjoja"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier sanovat uskovansa Euroopan tulevaisuuteen. KUVA: Ville-Veikko Kaakinen
Kotimaa 16.6.2019 20:09
Ossi Rajala

Euroopan yhtenäisyys tarvitsee puolustajia.

Tämä oli Kultaranta-keskustelujen pääviesti, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier keskustelivat maanosan tulevaisuudesta.

– Visio tulevasta ei ole selvä. Olisi yllätys, jos yllätyksiä ei tulisi. Vaikea ennustettavuus on haaste EU:lle. Keskeisin kysymys on, mitä meillä on yhä yhteistä. Pitäisi muistuttaa, miksi olemme yhdessä. Jos tiedostamme yhteiset asiat, on helpompi ratkaista erimielisyyksiä, Niinistö sanoi.

Steinmeier muisteli puheessaan kylmän sodan aikaa ja muun muassa presidentti Urho Kekkosta. Saksan liittopresidentti toivoi, että Euroopassa osataan yhä tehdä yhdessä hyviä ratkaisuja.

– Ihmisoikeudet ja demokratia vaikuttavat olevan perääntymässä. Hallinnot ovat paineen alla monista eri syistä. Olen kuitenkin optimisti. Tulevaisuus on meidän muokata. Meidän on vahvistettava kotiamme. Vain yhdessä voidaan vastata globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen, Steinmeier sanoi.

Myös Steinmeier oli sitä mieltä, että riitaisuus riivaa nykyisin EU:ta.

– On paljon erimielisyyttä ja syviä jakolinjoja. Brexit on painajaismainen ja myös ilmastonmuutos ja maahanmuutto ovat haasteita. Suomen Antti Rinteen (sd.) hallituksen on koottava Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella yhtenäisyyttä puolustavia tahoja, liittopresidentti linjasi.

Suomi on kuusi kuukautta EU:n puheenjohtajamaa heinäkuusta alkaen.

Ulkopolitiikassa EU:n pitäisi Steinmeierin mukaan ajatella suhteet uusiksi muihin valtioihin.

– Nyt Euroopasta riippuu paljon, miten jatkamme Yhdysvaltojen kanssa. Säilyykö maailmansotien seurauksena syntynyt vahva side?

– Meillä ei ole paljon keinoja muuttaa Venäjää. Venäjä ei katso Euroopasta esimerkkiä edistykselle, Myös Kiina on etääntynyt ja on ennemmin taloudellinen kilpailija kuin yhteistyökumppani, hän sanoi.

Pääministeri Antti Rinne ja monet muutkin ministerit osallistuvat Kultaranta-keskusteluihin.

Suomen entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ei jakanut keskustelussa liittopresidentin optimismia.

– Mitä tehdään käytännössä EU:n vision eteen, Tuomioja kysyi.

Steinmeierin mukaan on kerättävä yhteen kansainvälisiä sääntöjä puolustavat ja luoda toivoa.

– Optimismi on presidentin ja poliitikon velvollisuus. Olemme keskellä muutosprosessia. Pitää kerätä yhteen ne valtiot ja yhteiskunnat, jotka puolustavat kansainvälisiä sääntöjä. Euroopan on oltava esimerkkinä, hän vastasi.

Saksan liittopresidentin tehtävä on Saksan perustuslain näkökulmasta lähinnä valtion edustaminen. Suomessa presidentin valtaoikeudet varsinkin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ovat tätä laajemmat.

Steinmeier, 63, on koulutukseltaan oikeustieteiden tohtori. Hänellä on pitkä kokemus Saksan politiikasta. Hän on toiminut muun muassa kanslia- sekä ulkoministerinä. Puoluetaustaltaan hän on sosialidemokraatti.

Niinistö nosti hyvänä esimerkkinä esille sen, että EU-kritiikki on hieman laimentunut Suomessa.

– Populistit eivät ole Suomessa puhuneet enää EU:n lakkauttamisen puolesta, Niinistö puhui.

Aiemmin sunnuntaina pitämässään tiedotustilaisuudessa Niinistö painotti sitä, että EU:n äänen olisi kuuluttava kansainvälisesti vahvempana. Presidentti painotti tätä, kun häneltä kysyttiin Lähi-idän öljytankkerihyökkäyksistä.

– Se on iso tavoite Suomen puheenjohtajakaudella, että EU:n ääni kuuluu entistä paremmin. On myös hyvä muistuttaa, miksi EU on meille tärkeä ja mikä olisi sitten sen vaihtoehto. Tankkerihyökkäykset on selvitettävä, Niinistö mietti.

Niinistö kokee, että EU:n yhtenäisyyttä hajottavat nykyisin erityisesti Brexit, unionin rahanjako ja maahanmuuttopolitiikka.

– Muut ovat olleet huolissaan myös Puolan ja Unkarin suunnasta.

MAINOS

Kommentoi

Oli hieno seurata kokeneen poliitikon puhetta, jossa ei toisaalta ollut mitään ihmeellistä uutta. Samoin meidän presidentin kommentoinnissa. Niinistön ei pitäisi kovin olla kriittinen EU:n soraäänille, vaan pikemminkin ottaa niistä onkeensa ja muokata EU:ta siihen suuntaan, johon kansa sitä haluaa. Ehkä ollaan tultu jo siihen pisteeseen, että kehitystä ei enää tarvita ollenkaan? Voitaisiinko ensiksi katsoa, että mitä suosituksia esimerkiksi valtioiden talouksissa ei noudateta ja varsinkin isot maat Saksa ja Ranska. Eli ollaan jo lähtökohtaisesti eri asemissa pienten ja suurten kesken ja kuitenkin hoetaan, että ollaan tasa-arvoisia. Samoin monen muun asian kanssa ollaan todella keskeneräisiä. Luulenpa, että EU:lle tulee vielä "kylmä", jos se ei pysty selkeyttämään politiikkaansa. Todelliset erot pohjoisen ja etelän välillä ovat suuret. Näin on taloudessa, politiikan ennustettavuudessa, uskonnossa ja jne. Eikä ne lähenny muutamassa vuodessa, vaan siihen voi mennä useampi vuosikymmen ja tänä aikana voi tapahtua paljon muutakin. EU:lla ei ole tällä hetkellä selkeää strategiaa siihen, että mitä se on saanut aikaan ja mihin se on menossa.

Kuka opettaisi Antti Rinteelle puvun pitämistä? Hänellä on aina napit auki pukutakissa. Näin ei kuulu olla, vaan ylänappi kiinni, kun esiintyy ja jne. "Seistessä takki on napitettuna ja istuessa auki."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA haluaa sotaa Venäjän kanssa, ja yrittää myydä ajatusta myös eurooppalaisille. USAhan on miehittänyt Saksaa WW-2 lopusta alkaen, eikä sillä ole aikomustakaan lähteä Euroopasta, päin vastoin. Lisää joukkoja kierrätetään "nehän ovat lomalaisia" periaatteella eri NATO-maissa, ja sopivasti osa joukoista jääkin pysyvästi. "Sota-Saulin" presidenttiys pitää pysäyttää. Kenestähän mahtaisi tulla rauhanomaista yhteistyötä edistävä presidentti.??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan turha kahvikekkeri. Saksan liittopresidentillä ei ole käytännössä mitään todellista valtaa vaan hänen tehtävänä on toimia puhtaasti Saksan seremoniamestarina. Eipä Niinistölläkään ole EU:ssa mitään valtaa eikä vaikutusmahdollisuuksia vaikka kotimassa hän on ehdottomasti tällä hetkellä talouden, päivän politiikan ja turvallisuuspolitiikan vahvin mies. Pääministeri Rinne, eduskunnan puhemies Vanhanen ja puolustusvoimien nykyinen komentaja Lindberg sekä hänen seuraaja ovat Presidentti Niinistön rinnalla teinipoikia. Varmaan Niinistöä haluaisi päästä ja kuulua raskaan sarjan miehiin mutta tosiasiat lyövät vastaan, ja sen takia ilmeestä päätellen häntä hatuttaa armottomasti istua liittopresidentin tapaisen nyhverön kanssa kahvipöydässä jaarittelemassa niitä näitä. Sale on sentään istunut kahvilla Putinin kanssa samassa pöydässä ja vieraillut vakoisessa talossa, tosin armosta kutsuttuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä maailmanpoliittinen tilanne on nykyään niin vakava että kyllä nyt täytyy alkaa jo valmistelemaan Niinistön valintaa kolmannelle kaudelle vaikka sitten poikkeuslailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka iso hiilijalanjälki tällä Kultaranta tapaamisella on?
Kaikki ovat saapuneet paikalle hevoskyydillä ,polkupyörillä tai kävellen .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tämän takia en koskaan äänestänyt Niinistöä presidentiksi. Kivenkova EU-fanaatikko ja globalisti, jolle Suomen todellinen itsenäisyys ei merkitse juhlapuheita enempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2.maailman sotakin alkoi Englannin ym ympärysvaltojen sanelemaan epä oikeuden mukaiseen rauhaan eli Enlanti on yhteinen nimittäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö myös nosti esiin EU:n yhteistä puolustusta. Tätä ei enää edes jakseta ihmetellä, koska suurin osa EU-maita on NATO-maita, eikä isoja, rinnakkaisia järjestelmiä tule. Toki Suomi rakentaa monia hyviä, kahdenvälisiä suhteita, mutta vastaavaa järjestelmää ja 5. artiklaa niillä ei saa.

EU:n yhteinen, laaja puolustus odotuttaa muutenkin itseään. Nopean toiminnan joukot yms. pientä on, mutta vähintään lähivuodet keskeisiä teemoja ovat EU:n pystyssä pysymisen, pakolaiset, kansojen sisäisen jakautumisen estäminen jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei ole ollut koskaan EU:n yhtenäisyyttä. EU:n alusta asti jako on ollut jyrkkä globalisti-elitistien ja Euroopan kansalaisten välillä. Vaan eipä olisi kukaan uskonut, että EU:n yhteinäistyminen joskus koittaisi ja vielä harvempi olisi uskonut sitä, että miten yhtenäisyys lopulta tuli. Nyt toukokuun vaaleissa Euroopan kansat sanoivat ensimmäistä kertaa eliitille, että 'ei enää'. Me äänestimme sinne ihmisten edustajat eli populistit ja nyt EU:n kurssi on muuttunut ensimäistä kertaa ikinä. Eliitti siellä toki jakaa lausuntojaan, että nimenomaan nyt EU on jotenkin hajonnut. Ehei suinkaan, sillä se mikä on hajonnut, on eliitin kontrolli ja se toki elitistien maailmassa näkyy kuin kaikki murenisi.

Kun samaa tilannetta katsoo täältä ihmiskunnan puolelta, niin ei tilanne paljoa aurinkoisempi voisi olla. Eliitti on hävinnyt Yhdysvalloissa ja aikaisemmin jo Venäjällä (Neuvosto-sosialistien kaatuminen) ja jäljellä on enää EU ja Kiina. No EU:ssa hyvät tyypit saivat niin suuren äänimäärän vaaleissa, että eliitti ei voi enää jatkaa päsmäröintiään ja on pakotettu keskustelemaan kansan kanssa - ensimmäistä kertaa EU:n historiassa.

Jäljellä on enää Kiina jossa eliitti pitää kommunismillaan kauhistuttavaa tyranniaa yllä. Viimeisimpien uutiskuvien mukaan kansa on jo jalkautunut Hongkongin kaduille ja tulee lopulta leviämään manner-Kiinaan asti. Eliitti on hävinnyt ja tämä uutinen todistaa sen, että tilanne myös näyttää häviöltä eliitin silmin katsottuna. Mitä muuta todistetta enää kaivataan jotta voidaan pitää kiistattomana faktana eliitin lopun koittaneen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin ajateltu ja kirjoitettu... Näitten mukaan ainoa oikea mielipide on eliitillä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksa ollut aina ystävä Suomelle ja auttanut tiukassa paikassa mm viime sodassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäis vain Saulikin Suomen ja suomalisten asiaa ykkösenä, niinkuin oikean Suomen presidentin tulisi tehdä. MYÖS NYKYAIKANA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
7:39
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image