Kotimaa

Suomen HX-hä­vit­tä­jä­han­kin­nas­ta kilpailevat korottavat panoksia – Boeing löi pöytään Growlerin ja kolme miljardia

Amerikkalainen Super Hornet on Hornet-perheen tuorein tulokas.
Kotimaa 14.6.2019 21:56
Esko Pihkala

Amerikkalaisen Boeingin tarjous Suomelle on kaksi konetta yhden hinnalla: Ostaessaan F/A 18 Super Hornet Block 3:n Suomi saisi kaupankylkiäisenä myös elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneen EA-8G Growler -hävittäjän.

Boeingin kansainvälisen myynnin johtaja Thom Breckenridge korosti, että Super Hornet Block 3 on Hornet-perheen kehitystyön tuorein helmi, jolla on lisätankkien ansiosta 100–120 merimailia pitempi lentokantama kuin Yhdysvaltain laivaston käytössä tällä hetkellä olevalla Block 2:lla. Samalla Super Hornetin lentoikä nousee 6 000 tunnista yli 10 000 tunnin.

Breckenridge korosti Suomen ja Yhdysvaltain läheistä ja luottamuksellista suhdetta sillä, että kaupan seurauksena Yhdysvallat olisi valmis uskomaan Suomen käyttöön myös Growler-hävittäjän toisena maana maailmassa Australian ohella. Siitä, kuinka monta Growleria, ei ole vielä sovittu.

Boeing ylistää Growleria maailman kehittyneimmäksi elektronisen sodankäynnin hävittäjäksi, joka pystyy suorittamaan sekä tiedustelu- että puolustuslentoja.

Osana Super Hornet -sopimusta Boeing tarjoaa Suomelle teollisuusyhteistyötä, jonka rahalliseksi arvoksi on neuvoteltu 30 prosenttia hävittäjähankinnan kokonaishinnasta. Mikäli hävittäjäkauppa olisi siis arvoltaan 9–10 miljardia, niin mukana tulisi tuotantoyhteistyötä noin kolmen miljardin edestä.

– Tämä tapahtuisi pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme Patrian kautta. Puhutaan siis koneiden kokoonpanosta, mutta myös komponenttituotannosta. Samalla Patriasta tulisi osa huoltoketjua, kertoi Boeingissa teollista yhteistyötä vetävä Maria Laine.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Mielenkinntoista jos nämä julkiset tiedot pitävät todella paikkansa niin Suomella ollee ostajan markkinat.
Ihmettelen hieman että miksi ainakin sekä Ruotsi, Ransaka että USA niin kovin kilpailevat ko kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsilla, Ranskalla sekä Eurofighter-konsortiolla on uskottavuusongelma sotilasilmailussa.

Saksa ja Ranska ovat lisäksi suunnittelemassa yhdessä Euroopan laajuista konsortiota uuden sukupolven hävittäjän rakentamiseksi. Tähän halutaan mukaan (maksajiksi) mahdollisimman monta EU-maata. Viimeksi Belgian livahdettua F-35:n kyytiin Ranskassa oltiin todella närkästyneitä.

Kyse on siis reviiritaistelusta. Uuden kaluston kehittäminen on tähtitieteellisen kallista ja tähän tarvitaan maksajien reviirejä. Saksassa ja Ranskassa on puhuttu myös EU-armeijan luomisesta. Tämä liittyy myös juuri tähän samaan uuden kaluston kehittämisen rahoitusongelmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippumatta mistä länsimaasta sotakoneita hankitaan, on Suomeen odotettavissa huomattava määrä "sotakone romua" konfliktin sattuessa. Punaisen Paronin aikaiset "dogfightit" ovat totaalista historiaa, mitä ei enään WW-3 ilmataisteluissa käydä. Kohteliaimmin pyydän huomauttaa Venäjän edelleen vomassaolevasta doktriinista, missä Venäjälle hyökkäävät voimat tuhotaan Venäjän rajojen ulkopuolella. Elämme rakettien ja ohjusten aikakautta, missä aseitten laukaisut tehdään satojen kilometrien päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epätarkat raketit ja ohjukset satojen kilometrien päästä ovat suunnatonta ampujan resurssien tuhlausta, mikäli ne on varustettu tavanomaisilla (ei ydinase) taistelukärjillä. Yhden, vaikkapa peräti 500 kg:n, taistelukärjen ampuminen vaatii melkoisen kertakäyttöisen kantoraketin, joka maksaa maltaita. Tuhot maalialueella ovat rahallisesti keskimäärin paljon pienempiä kuin mitä pommin toimittaminen hehtaaripyssyllä sinne maksaa. Tällainen sodankäynti on mahdollista vain trollien märissä unissa.

Venäjällä on Iskandereita ynnä muitakin ballistisia ohjuksia. Niiden lukumäärä pitäisi pyöriä kymmenissä, ellei peräti sadoissa tuhansissa, että niillä olisi strategista merkitystä tavanomaisin kärjin käydyssä sodassa. Venäläisohjusten tarkkuudesta on nimittäin aivan "ylioptimistisia" käsityksiä. Silloin harvoin kun niitä on käytetty, niin on havaittu niillä olevan huomattavaa hajontaa tarkkuudessa. Sama pätee Venäjän Kalibr-risteilyohjuksiin.

Suomen olisi kuitenkin hyvä integroida omat havaintosysteeminsä lännen ohjuspuolustusjärjestelmiin. F-35 on juuri tällainen eteen työnnetty, korkealta katsova ja kauas ulottuva laukaistujen ohjusten hajautettu havaintojärjestelmä, joka parantaa ohjuspuolustusjärjestelmän tehokkuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole näköjään päässyt vielä nykyaikaan, missä "äly-ohjukset ja pommit" ohjataan maaleihinsa digitaalisilla "GPS, GLONAS, ESA sekä kiinalaisten, intialaisten ja israelilaistenkin satelliittiyhteyksien kautta. Lentävässä aseessa oleva muisti voidaan päivittää matkan edistyessä, ja sen lopullista maalia on mahdoton ennustaa, ja on todella vaikea torjua. Nyt on vuosi 2019, ja futuristiset automaatio-ohjelmistot ovat tätä päivää. Nuo robottipommit kulkeva niin avaruudessa, kuin merten syvänteissäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et siis ole kuullut satelliittipaikannussignaalien häirinnästä... Hmm...

Venäjä on itse kunnostautunut tämän häirinnän saralla. Kriisiaikana satelliittipaikannukseen kohdistetaan voimakas häirintä, jolloin älypommit eivät toimi.

Fiksumpi tapa on käyttää reaaliaikaista kuvankäsittelyä apuna suunnistuksessa ja liikkuvan maalin paikannuksessa. Tästä on hyvä esimerkki vaikka jenkkien SDB ll, 'Small Diameter Bomb'. On myös mahdollista ohjata ohjusta häiriön kestävän radiolinkin välityksellä, jossa vaikka F-35 voi häivelinkkinä muodostaa reaaliaikalinkin ohjauskeskuksen ja ohjuksen välissä.

Venäjän ongelma on se, että sillä ei ole kalustoa jolla voisi lennellä vihollisalueella, eikä myöskään kehittyneempää reaaliaikaista ja häirinnän kestävää radiotekniikkaa kuten esim. F-35:n MADL-linkkiä vastaavaa tekniikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Altavastaajat luonnollisesti tekevät edullisia tarjouksia. Suomessa valinta tehdään kuitenkin suorituskyky edellä. Eikä se tarkoita mitään vanhanaikaista "koiratappelu" suorituskykyä, johon vanhemman sukupolven hävittäjät on aikanaan suunniteltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

F-35 koneen heikompi näkyvyys tutkissa on ainoa parempi asia , mutta muuten uskoisin tämänkin Super Hornetin olevan parempi vaihtoehto Suomelle. Näin lonkalta heitettynä väittäisin että Hornettiin pystytään laittamaan enemmän aseistusta ja jos F-35 koneeseen yritetään laittaa lisää aseistusta, niin sen häive ominaisuudet katoavat. Hornet on myös siinä mielessä parempi, että se toimii paremmin meidän varakentiltämme. Itse kääntyisin tässä hommassa Gripenin tai Super Hornetin puoleen, jos F-35 komponenteista vain 90% on luotettavia, niin se ei kuullosta oikein hyvältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häiveominaisuudet ovat elintärkeitä sodan alkuvaiheessa. Sitten kun vihollisen ilmatorjunta on nujerrettu, voidaan F-35:lla ottaa turvallisesti mukaan täysi lasti. Häiveominaisuuksilla ei silloin ole enää niin suurta merkitystä. Super Hornetin käyttö ensivaiheen operaatioissa on kyseenalaista, toisin kuin F-35:llä, jos vastassa on tehokas ilmapuolustus.

Super Hornetin maksimi lentoonlähtöpaino on 30 000 kg, F-35A:n 32 000 kg. Näissä maksimipainoissa on mukana koneiden tyhjäpainot, polttoaineet ja aseistus. Ei voida väittää, että Super Hornettiin voitaisiin ottaa enemmän aseistusta, ja vaikka F-35:een otettaisiinkin mukaan myös ulkoisissa ripustuksissa olevaa aseistusta, niin sen tutkakaiku olisi kuitenkin huomattavasti penempi kuin Hornetin, jolla kaikki aseistus on ulkoista, eikä itse konekaan ole mikään häivekone.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on todellinen RCS?

"The 5G F-35 has an RCS of 0.005m2, about the size of a golf ball. However, from the rear, it looks much bigger because of the exhaust nozzles, the same problem we saw with the 5G Russian PAK-FA (T-50). For comparison, the 5G F-22 has an RCS of 0.0001m2, about the size of a bumble bee."

No, kun koneeseen laitetaan varustelua, on tilanne aivan erilainen. RCS on suoraan verrannollinen näkyvyyteen tutkassa (tutkayhtälö), mutta asia ei käytännössä koskaan ole näin yksinkertainen, vaan hyvin monet asiat vaikuttavat tutkan ilmaisuun tutkan ominaisuuksien lisäksi kuten sää, sironta, ilman kaasukerrostumat ja jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koneiden muukin vertailu on ollut todella heikkoa.

Jos perinteisiin hävittäjiin otetaan sama aselasti ja polttoainekuorma, kuin mitä F-35 voi ottaa sisuuksiinsa, niin perinteisten hävittäjien suorituskyky vajoaa aika alas. Tällainen tilannehan on sodan olosuhteissa.

Perinteisten hävittäjien suorituskykymittauksissa koneista on poistettu aseripustimet eikä niissä myöskään ole lisäpolttoainesäiliöitä ja sisäinenkin polttoaine on minimissään. Kun aerodynamiikka on viritetty huippuunsa, niin koneille saadaan huimat huippunopeudet yms. mittausarvot. F-35:n aerodynamiikka ei kuormattuna muutu, vain koneen paino lisääntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkälaisia lahjoja saavat se porukka,joka lopulta päättää mitä ostetaan,Näin henkilökohtaisella tasolla,suomessa ei onneksi ole korruptiota!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dresmann tarjous olisi parempi/osta kolme maksa kaksi.... Isot pojat leikkii koneilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiva kattoa kuinka kilpailu toimii. Kaikkien asejärjestelmiin näyttää tulevan parannuksia, Gripeniin Global Eye, nyt tämä. Mitähän seuraavaksi?
Luotan että armeija osaa valita heille sopivimman joten seuraava hävittäjäjärjestelmä tulee olemaan aika hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan hyvin 90 luvun laman ja yllätyksen kun Suomi päätti ostaa parasta mitä rahalla silloin sai eli Hornetit. Jälkeenpäin päätöstä on laajasti kiitelty vaikka kone oli ehdokkaista kallein.

Nyt meidän pitää tehdä täsmälleen samoin. Eli ostamme parhaat mitä rahalla saa. Super Hornet Block 3 ja Growler. En tiedä onko tuo setti nyt kallein mutta oikeastaan se ei minua edes kiinnosta. Maksan veroja törkeän paljon vuodessa ja valtaosin vastentahtoisesti, mutta hävittäjiin maksan veroni mielelläni. Kunhan poliitikot ymmärtävät tehdä oikean päätöksen ihan niin kuin tekivät 90 - luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

poliitikot ovat yhtä tyhmiä kuin 75 vuotta sitten. Siis vaikka hankittaisiin mitä niin pointti on muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkkien lupaukset, hehheh. Eihän ne viimeksikään pitäneet paikkaansa. Kusettavat sen kun kerkiävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

16:07
Syyttäjä haki kovempaa tuomiota kuorma-autoa ajaneelle rattijuopolle – Vetosi rangaistusjärjestelmän uskottavuuteen Tilaajille
16:00
Yrittäjät eivät elä silkasta sympatiasta, vaan tarvitsevat asiakkaita tuomaan liikevaihtoa Kaupallinen yhteistyö
15:52
Boris Johnson on tehohoidossa ja saa happihoitoa koronaviruksen takia – ulkoministeri Dominic Raab siirtyi Britannian johtoon
15:41
Koronakuolemia tuli seitsemän lisää, menehtyneitä nykytiedon mukaan 34, raportoinnissa viivettä – tartunnoista reilusti yli puolet Uudellamaalla
15:15
Ensimmäinen lasti HVK:n Kiinasta tilaamia suojavälineitä laskeutui Helsinki-Vantaalle – Finnairin kone toi 2 miljoonaa maskia ja 230 000 hengityssuojainta
15:07
Oulun seudun yhteispäivystyksessä muutoksia keskiviikosta alkaen – infektiopäivystys erilleen muusta toiminnasta
14:55
Pyrintö otti aikalisän heinäkuun alun kilpailunsa järjestelyihin – "Emme hanki ostourheilijoita vaan odotamme tilanteen selviämistä"
76
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
35
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
32
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
28
Suomen Pankilta madonluvut: Koronavirustoimet voivat lohkaista Suomen taloudesta jopa 13 prosenttia, työttömyys jopa 11 prosenttiin
27
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
19
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Koronapotilaiden määrä OYSissa kasvaa: Tiistaiaamuna hoidossa oli yhteensä 11 henkilöä, seitsemän tehohoidossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image