Kotimaa

Suomen HX-hä­vit­tä­jä­han­kin­nas­ta kilpailevat korottavat panoksia – Boeing löi pöytään Growlerin ja kolme miljardia

Amerikkalainen Super Hornet on Hornet-perheen tuorein tulokas.
Kotimaa 14.6.2019 21:56
Esko Pihkala

Amerikkalaisen Boeingin tarjous Suomelle on kaksi konetta yhden hinnalla: Ostaessaan F/A 18 Super Hornet Block 3:n Suomi saisi kaupankylkiäisenä myös elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneen EA-8G Growler -hävittäjän.

Boeingin kansainvälisen myynnin johtaja Thom Breckenridge korosti, että Super Hornet Block 3 on Hornet-perheen kehitystyön tuorein helmi, jolla on lisätankkien ansiosta 100–120 merimailia pitempi lentokantama kuin Yhdysvaltain laivaston käytössä tällä hetkellä olevalla Block 2:lla. Samalla Super Hornetin lentoikä nousee 6 000 tunnista yli 10 000 tunnin.

Breckenridge korosti Suomen ja Yhdysvaltain läheistä ja luottamuksellista suhdetta sillä, että kaupan seurauksena Yhdysvallat olisi valmis uskomaan Suomen käyttöön myös Growler-hävittäjän toisena maana maailmassa Australian ohella. Siitä, kuinka monta Growleria, ei ole vielä sovittu.

Boeing ylistää Growleria maailman kehittyneimmäksi elektronisen sodankäynnin hävittäjäksi, joka pystyy suorittamaan sekä tiedustelu- että puolustuslentoja.

Osana Super Hornet -sopimusta Boeing tarjoaa Suomelle teollisuusyhteistyötä, jonka rahalliseksi arvoksi on neuvoteltu 30 prosenttia hävittäjähankinnan kokonaishinnasta. Mikäli hävittäjäkauppa olisi siis arvoltaan 9–10 miljardia, niin mukana tulisi tuotantoyhteistyötä noin kolmen miljardin edestä.

– Tämä tapahtuisi pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme Patrian kautta. Puhutaan siis koneiden kokoonpanosta, mutta myös komponenttituotannosta. Samalla Patriasta tulisi osa huoltoketjua, kertoi Boeingissa teollista yhteistyötä vetävä Maria Laine.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Mielenkinntoista jos nämä julkiset tiedot pitävät todella paikkansa niin Suomella ollee ostajan markkinat.
Ihmettelen hieman että miksi ainakin sekä Ruotsi, Ransaka että USA niin kovin kilpailevat ko kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsilla, Ranskalla sekä Eurofighter-konsortiolla on uskottavuusongelma sotilasilmailussa.

Saksa ja Ranska ovat lisäksi suunnittelemassa yhdessä Euroopan laajuista konsortiota uuden sukupolven hävittäjän rakentamiseksi. Tähän halutaan mukaan (maksajiksi) mahdollisimman monta EU-maata. Viimeksi Belgian livahdettua F-35:n kyytiin Ranskassa oltiin todella närkästyneitä.

Kyse on siis reviiritaistelusta. Uuden kaluston kehittäminen on tähtitieteellisen kallista ja tähän tarvitaan maksajien reviirejä. Saksassa ja Ranskassa on puhuttu myös EU-armeijan luomisesta. Tämä liittyy myös juuri tähän samaan uuden kaluston kehittämisen rahoitusongelmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippumatta mistä länsimaasta sotakoneita hankitaan, on Suomeen odotettavissa huomattava määrä "sotakone romua" konfliktin sattuessa. Punaisen Paronin aikaiset "dogfightit" ovat totaalista historiaa, mitä ei enään WW-3 ilmataisteluissa käydä. Kohteliaimmin pyydän huomauttaa Venäjän edelleen vomassaolevasta doktriinista, missä Venäjälle hyökkäävät voimat tuhotaan Venäjän rajojen ulkopuolella. Elämme rakettien ja ohjusten aikakautta, missä aseitten laukaisut tehdään satojen kilometrien päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epätarkat raketit ja ohjukset satojen kilometrien päästä ovat suunnatonta ampujan resurssien tuhlausta, mikäli ne on varustettu tavanomaisilla (ei ydinase) taistelukärjillä. Yhden, vaikkapa peräti 500 kg:n, taistelukärjen ampuminen vaatii melkoisen kertakäyttöisen kantoraketin, joka maksaa maltaita. Tuhot maalialueella ovat rahallisesti keskimäärin paljon pienempiä kuin mitä pommin toimittaminen hehtaaripyssyllä sinne maksaa. Tällainen sodankäynti on mahdollista vain trollien märissä unissa.

Venäjällä on Iskandereita ynnä muitakin ballistisia ohjuksia. Niiden lukumäärä pitäisi pyöriä kymmenissä, ellei peräti sadoissa tuhansissa, että niillä olisi strategista merkitystä tavanomaisin kärjin käydyssä sodassa. Venäläisohjusten tarkkuudesta on nimittäin aivan "ylioptimistisia" käsityksiä. Silloin harvoin kun niitä on käytetty, niin on havaittu niillä olevan huomattavaa hajontaa tarkkuudessa. Sama pätee Venäjän Kalibr-risteilyohjuksiin.

Suomen olisi kuitenkin hyvä integroida omat havaintosysteeminsä lännen ohjuspuolustusjärjestelmiin. F-35 on juuri tällainen eteen työnnetty, korkealta katsova ja kauas ulottuva laukaistujen ohjusten hajautettu havaintojärjestelmä, joka parantaa ohjuspuolustusjärjestelmän tehokkuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole näköjään päässyt vielä nykyaikaan, missä "äly-ohjukset ja pommit" ohjataan maaleihinsa digitaalisilla "GPS, GLONAS, ESA sekä kiinalaisten, intialaisten ja israelilaistenkin satelliittiyhteyksien kautta. Lentävässä aseessa oleva muisti voidaan päivittää matkan edistyessä, ja sen lopullista maalia on mahdoton ennustaa, ja on todella vaikea torjua. Nyt on vuosi 2019, ja futuristiset automaatio-ohjelmistot ovat tätä päivää. Nuo robottipommit kulkeva niin avaruudessa, kuin merten syvänteissäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et siis ole kuullut satelliittipaikannussignaalien häirinnästä... Hmm...

Venäjä on itse kunnostautunut tämän häirinnän saralla. Kriisiaikana satelliittipaikannukseen kohdistetaan voimakas häirintä, jolloin älypommit eivät toimi.

Fiksumpi tapa on käyttää reaaliaikaista kuvankäsittelyä apuna suunnistuksessa ja liikkuvan maalin paikannuksessa. Tästä on hyvä esimerkki vaikka jenkkien SDB ll, 'Small Diameter Bomb'. On myös mahdollista ohjata ohjusta häiriön kestävän radiolinkin välityksellä, jossa vaikka F-35 voi häivelinkkinä muodostaa reaaliaikalinkin ohjauskeskuksen ja ohjuksen välissä.

Venäjän ongelma on se, että sillä ei ole kalustoa jolla voisi lennellä vihollisalueella, eikä myöskään kehittyneempää reaaliaikaista ja häirinnän kestävää radiotekniikkaa kuten esim. F-35:n MADL-linkkiä vastaavaa tekniikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Altavastaajat luonnollisesti tekevät edullisia tarjouksia. Suomessa valinta tehdään kuitenkin suorituskyky edellä. Eikä se tarkoita mitään vanhanaikaista "koiratappelu" suorituskykyä, johon vanhemman sukupolven hävittäjät on aikanaan suunniteltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

F-35 koneen heikompi näkyvyys tutkissa on ainoa parempi asia , mutta muuten uskoisin tämänkin Super Hornetin olevan parempi vaihtoehto Suomelle. Näin lonkalta heitettynä väittäisin että Hornettiin pystytään laittamaan enemmän aseistusta ja jos F-35 koneeseen yritetään laittaa lisää aseistusta, niin sen häive ominaisuudet katoavat. Hornet on myös siinä mielessä parempi, että se toimii paremmin meidän varakentiltämme. Itse kääntyisin tässä hommassa Gripenin tai Super Hornetin puoleen, jos F-35 komponenteista vain 90% on luotettavia, niin se ei kuullosta oikein hyvältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häiveominaisuudet ovat elintärkeitä sodan alkuvaiheessa. Sitten kun vihollisen ilmatorjunta on nujerrettu, voidaan F-35:lla ottaa turvallisesti mukaan täysi lasti. Häiveominaisuuksilla ei silloin ole enää niin suurta merkitystä. Super Hornetin käyttö ensivaiheen operaatioissa on kyseenalaista, toisin kuin F-35:llä, jos vastassa on tehokas ilmapuolustus.

Super Hornetin maksimi lentoonlähtöpaino on 30 000 kg, F-35A:n 32 000 kg. Näissä maksimipainoissa on mukana koneiden tyhjäpainot, polttoaineet ja aseistus. Ei voida väittää, että Super Hornettiin voitaisiin ottaa enemmän aseistusta, ja vaikka F-35:een otettaisiinkin mukaan myös ulkoisissa ripustuksissa olevaa aseistusta, niin sen tutkakaiku olisi kuitenkin huomattavasti penempi kuin Hornetin, jolla kaikki aseistus on ulkoista, eikä itse konekaan ole mikään häivekone.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on todellinen RCS?

"The 5G F-35 has an RCS of 0.005m2, about the size of a golf ball. However, from the rear, it looks much bigger because of the exhaust nozzles, the same problem we saw with the 5G Russian PAK-FA (T-50). For comparison, the 5G F-22 has an RCS of 0.0001m2, about the size of a bumble bee."

No, kun koneeseen laitetaan varustelua, on tilanne aivan erilainen. RCS on suoraan verrannollinen näkyvyyteen tutkassa (tutkayhtälö), mutta asia ei käytännössä koskaan ole näin yksinkertainen, vaan hyvin monet asiat vaikuttavat tutkan ilmaisuun tutkan ominaisuuksien lisäksi kuten sää, sironta, ilman kaasukerrostumat ja jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koneiden muukin vertailu on ollut todella heikkoa.

Jos perinteisiin hävittäjiin otetaan sama aselasti ja polttoainekuorma, kuin mitä F-35 voi ottaa sisuuksiinsa, niin perinteisten hävittäjien suorituskyky vajoaa aika alas. Tällainen tilannehan on sodan olosuhteissa.

Perinteisten hävittäjien suorituskykymittauksissa koneista on poistettu aseripustimet eikä niissä myöskään ole lisäpolttoainesäiliöitä ja sisäinenkin polttoaine on minimissään. Kun aerodynamiikka on viritetty huippuunsa, niin koneille saadaan huimat huippunopeudet yms. mittausarvot. F-35:n aerodynamiikka ei kuormattuna muutu, vain koneen paino lisääntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkälaisia lahjoja saavat se porukka,joka lopulta päättää mitä ostetaan,Näin henkilökohtaisella tasolla,suomessa ei onneksi ole korruptiota!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dresmann tarjous olisi parempi/osta kolme maksa kaksi.... Isot pojat leikkii koneilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiva kattoa kuinka kilpailu toimii. Kaikkien asejärjestelmiin näyttää tulevan parannuksia, Gripeniin Global Eye, nyt tämä. Mitähän seuraavaksi?
Luotan että armeija osaa valita heille sopivimman joten seuraava hävittäjäjärjestelmä tulee olemaan aika hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan hyvin 90 luvun laman ja yllätyksen kun Suomi päätti ostaa parasta mitä rahalla silloin sai eli Hornetit. Jälkeenpäin päätöstä on laajasti kiitelty vaikka kone oli ehdokkaista kallein.

Nyt meidän pitää tehdä täsmälleen samoin. Eli ostamme parhaat mitä rahalla saa. Super Hornet Block 3 ja Growler. En tiedä onko tuo setti nyt kallein mutta oikeastaan se ei minua edes kiinnosta. Maksan veroja törkeän paljon vuodessa ja valtaosin vastentahtoisesti, mutta hävittäjiin maksan veroni mielelläni. Kunhan poliitikot ymmärtävät tehdä oikean päätöksen ihan niin kuin tekivät 90 - luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

poliitikot ovat yhtä tyhmiä kuin 75 vuotta sitten. Siis vaikka hankittaisiin mitä niin pointti on muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkkien lupaukset, hehheh. Eihän ne viimeksikään pitäneet paikkaansa. Kusettavat sen kun kerkiävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
21:14
Koronavirus kurittaa Italiaa – Venetsian karnevaali päätettiin keskeyttää ja Armani tyhjensi muotinäytöksensä yleisöstä
20:23
Demokraattien Bernie Sanders voitti Nevadan esivaalit ylivoimaisesti – ääntenlasku etenee hitaasti ja on yhä kesken
20:17
Hiekkamyrsky yllätti telttayön aikana Teneriffalla ja muutti maiseman keltaiseksi – "Täällä on tosi hieno elokuvamainen tunnelma"
19:28
Wolverhampton pöllytti Norwichia edelliskausien nousijoiden kohtaamisessa – Pukin viime valioliigamaalista on kulunut yli kuukausi
19:26
Päiväkodissa työskennellään tautihautomon eturintamassa – "Sen täytyisi olla jo aika ärhäkkä pöpö, jotta se minulle tarttuisi" Tilaajille
19:24
Pakkalan tekojäällä luisteltiin pallon perässä
91
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
14
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

245 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image