Kotimaa

Suomen alue­val­von­ta­la­ki van­ha­nai­kai­nen uusien hybridiuhkien suhteen

Viranomaisten toimivaltuudet eivät ole riittävän selviä uusien uhkien torjunnassa, arvioi Rajavartiolaitoksen esikunnan oikeudellisen yksikön päällikkö, hallitusneuvos Ari-Pekka Koivisto. KUVA: Mauri Ratilainen/com.pic.
Kotimaa 30.10.2015 6:16
Harri Ahola

Suomi ei pysty tällä hetkellä vastaamaan täysipainoisesti hybridiuhkiin, kuten vieraan vallan tunnuksettomiin joukkoihin.

Viranomaisten roolijako olisi epäselvä tilanteessa, jossa Ahvenanmaalla liikkuisi tunnuksettomia aseettomia joukkoja.

– Jos vihreät miehet tulevat Maarianhaminan satamaan, lentokentille tai Suomen rajanylityspaikoille touhuamaan, niin se on hankala tilanne. Aluevalvontalaki sopii huonosti vihreiden miesten tilanteeseen, Rajavartiolaitoksen esikunnan oikeudellisen osaston päällikkö, hallitusneuvos Ari-Pekka Koivisto toteaa.

Aluevalvontalaki antaa Rajavartiolaitokselle oikeuden puuttua vieraiden valtioiden joukkojen ja kaluston toimintaan. Ongelmia tulee, jos joukkoja ei voida tunnistaa minkään valtion sotaväeksi.

Koivisto sanoo, että nykylainsäädännössä viranomaisten toimintavaltuudet ovat epäselviä ja ristiriitaisia.

Vastuukysymykset voisivat olla ongelmallisia erityisesti Ahvenanmaalla sen erityisaseman takia.

- Ahvenanmaalla on oma poliisi, Suomen valtakunnallisella poliisilla on siellä valtakunnallisia tehtäviä ja Rajavartiolaitoksella yli 30 rajavartiomiestä. Kun Ahvenanmaa on lisäksi kansainvälisillä sopimuksilla demilitarisoitu ja julistettu puolueettomaksi, niin kysymys kuuluu, mitä kukin viranomainen tekisi, Koivisto kysyy.

Lue lisää 30.10.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jaa nytkö vasta mietitään tämmöistä, ettei olla varauduttu hybridi sodan käyntiin. Populaa lappanut sisään yli 24000 osa ilman papereita. Mihin tässä entisessä sivistys valtiossa ollaan menossa? Kuka on vastuussa, jos terroristit tai muut epätoivottavat alkavat tehdä taikojaan? Huh Huh! Suomen viranomaiset, tekoja eikä kauniita puheita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valkoisentalon ratkaisu oli aikoinaan perustaa Guantanamon vankileiri Kuubaan, mihin suljettiin "määrittelemättömät vihollistaistelijat" (combatants) sotavanki statuksella ilman oikeudenkäyntiä, ja määrittelemättömäksi ajaksi. Palkkasotilaat ovat eriasia, eivätkä he nauti sotavankiasemasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on jo tällä hetkellä kymmeniä tuhansia venäläisiä, joitka pystyvät Kremlistä käskyn saatuaan sabotoimaan maamme elintärkeät kohteet tuntien sisällä. Vai mitä luulette, ovatko nämä maassamme oleskelevat venäläiset ennemmin lojaaleja Kremlille vai Sipilän hallitukselle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoismaille yhteinen vakoilusateliitti taivaalle. Suomen on triplattava nykyinen kameravalvonta. Kameravalvonta tehokasta ja edullista valvontaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnuksettomia joukkoja virtaa koko ajan rajan yli. Toivottavasti ovat hereillä näidenkin mahdollisen uhan suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko meillä rajavartiosto? Kuukausien ajan Irakin sotilaita päästetty maahan. Ennen piti olla paperit kunnossa maahan tultaessa. Nykyään riittä kun näyttää "refugee" lappusta ja näyttää surkealta tullissa ja rajavalvonta pisteissä. Rajavartiolaitoksen/tullin päätehtävä nuuskan ja alkoholin tuonnin valvonnassa. Maan hallitus älkää sitten ihmetelkö, jos tapahtuu "jotain ennakoimatonta" maan rajojen sisällä. Kansa on ollut hereillä tämän laittoman maahan tunkeutumisen suhteen, mutta viranomaiset ei. Hävettää, kun mediassa kerrotaan Suomen puolustuksen olevan uskottava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomenta. Sanoittaisiinko näin: jos vihreät miehet tulevat Ålantiin, on aivan turha enää pohtia rajamuodollisuuksia tai demokratian pelisääntöjä ylipäätään.
Kiva kumminkin huomata, että viranomaisetkin heräilevät Ruususen unestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihme, että varsinkin ahvenanmaalaisia tilanne huolettaa. Voihan olla ettei mannersuomalaisia kiinnosta arrogantin, melkein ulkomaihin lukeutuvan Ahvenanmaan puolustaminen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Ahvenanmaalle tulee tunnuksettomia sotilaita niin kenenkään ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Odotellaan vaan kansanäänestystä Venäjään liittymisestä. Äänestystulos ratkaisee haluaako ahvenanmaalaiset liittyä Venäjään. Näin toimitaan demokratiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on varmaan Utelias-nimimerkin huumori-isku. Joukot (siis sotilaalliset joukot) ovat yhdenmukaisesti puettuja ja varustettuja (jopa silloinkin, kun niillä ei ole arvomerkkejä ja osastotunnuksia, kuten Krimillä ei ollut venäläisillä "vihreillä miehillä", vaikka ne olivatkin Venäjän erikoisjoukkoja eli spetnatzeja), ja ennen muuta ne ovat aseistettuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei välttämättä tarvitse olla yhtenäisesti pukeutuneita jos käydään hybridisodankäyntiä, vanhanaikaisen sodankäynnin säänöt ei siinä kohtaan päde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"vieraan vallan tunnuksettomiin joukkoihin"

Eikai vaan tällä viitata kymmeniin tuhansiin taisteluikäisiin pakolaismiehiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se nähty,että näillä kansainvälisillä sopimuksilla ei oo mitään virkaa.On ollut Ribbentrobb sopimusta,demilitarisointi- ja hyökkäämättömyys sopimusta ja Budapestin sopimusta,mutta kuka niitä noudattaa??Alistuja valtiot noudattavat niitä viimeiseen hengenvetoon asti,mutta todelliset supervallat pyyhkivät sopimuspapereilla perseensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi voisi lähettää tuossa tapauksessa omat vihreät miehensä ahvenanmaalle poistamaan nämä tunnistamattomat vihreät miehet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku tuossa kesällä murjaisi, että sivistysvaltiot eivät käytä tunnuksettomia joukkoja. Tämä määritelmä jo rajaa parikin isoa valtiota pois sivistysvaltioiden joukosta. Mitenkähän lie sitten rakas Suomi? Ainakin kun poliittista elämää seuraa näin sivusta, niin on äkkiä taipuvainen uskomaan että kyllä meiltäkin nuo tunnuksettomat joukot löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin löytyy ja Erkkilähän tarkoittaakin varmaan tavallisia perussuomalaisia,jotka sääliä tuntien- säällä kuin säällä- katselevat näitä maailmaa syleileviä,julkisuuden valokeilassa puuhastelevia nousukkaita.Edellä mainitussa kyse ei ole nyt ko.viranomaisesta,joka asian on ottanut esille vaan joistakin muista tahoista.
Mutta ei sitä tarvitse viranomaistenkaan mennä antamaan lausuntoja mikä on sodankäynnin kannalta vanhanaikaista tai jotakin-tietyllä maantieteellisellä alueella.
Onneksi metsien miehillä on aina jotain kättä pidempää ja taito käyttää välineitä jos väärän vihreitä kavereita erehtyy salomaille.Nämä asiat ovat kaikkien tiedossa ja voivat olla hyödyksi kaikille osapuolille.
Näyttää ja kuulostaa siltä,että Suomen kansassa on ainesta nostaamaan kätensä pystyyn rosvojoukkojen ilmaantuessa-ilmiö kertoo fyysisestä ja älyllisestä velttoudesta.Korkeammat voimat heitä auttakoon tunnistamaan kaiken maailman rosvojoukkoja.Ja muistakaa,että kännykät eivät silloin pelaa jos olet kuvittelemasi kybersotilas-taistelutinteessa siis-eikä muutenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:51
Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi
19:13
Toni Piispanen taipui MM-hopealle – tuttu kilpakumppani vei voiton
19:05
IL: "Husu" Hussein on tuomittu kolmesta petosrikoksesta – erehdytti Kelaa ja sosiaalitoimea
18:43
Julkiset kuulemiset ovat käynnissä Washingtonissa – "Trump välitti enemmän Biden-tutkinnasta kuin Ukrainasta"
18:42
Ruotsalaisseurasta lähtenyt Ville Leskinen helpottui sopimuksensa purkamisesta – paluu Kärppiin ei ole viime kauden tehomiehen mukaan poissuljettu vaihtoehto
18:28
Asuntovarkaat iskivät joulun aikaan: Oululaiskodeista varastettiin kymmenien tuhansien eurojen edestä aseita, muumimukeja ja muuta omaisuutta
18:00
Kommentti: Eikö Linnanmaan kampuksen etu ollut, että kaikki löytyvät saman katon alta? Mahtaa olla kyseessä suuren luokan sumutus
206
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
69
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
48
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
41
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
34
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
25
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
25
Junayhteyden nopeutuvat hieman Oulun ja Helsingin välillä joulukuun alussa, myös junavuoroja tulee lisää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

261 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image