Kotimaa

Suomelta alustava esitys EU-jä­sen­mak­suis­ta – Kaikki joutuvat tinkimään ta­voit­teis­taan, sanoo eu­roop­pa­mi­nis­te­ri Tytti Tuppurainen

Suomi tarjoaa kompromissiesitystä EU:n jäsenmaksuihin, kertoo eurooppaministeri Tytti Tuppurainen. KUVA: OLIVIER HOSLET / EPA
Kotimaa 10.10.2019 6:00
Pekka Mauno

Suomi sisällyttää EU-rahojen saantiin ehdollisuuden, jolla estetään korruptiota ja väärinkäytöksiä. Mallia on moitittu oikeusvaltioperiaatteen vesitetyksi versioksi. 

Suomi tuo Eurooppa-neuvoston kokoukseen ensi viikolla alustavan esityksen EU-budjetin pohjaksi. Se on kompromissi kovaa talouslinjaa ajavien ja EU-rahoista hyötyvien jäsenmaiden tavoitteiden välillä.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo, että sekä alhaista jäsenmaksua ajavat nettomaksajamaat että korkeampaa jäsenmaksuperustetta ajavat joutuvat tinkimään omista tavoitteistaan.

Hän myöntää, että paljon joudutaan vielä tekemään, jotta löytyy sopu Saksan johdolla tiukkaa budjettikuria ajavien yhden prosentin kannattajien ja muun muassa Euroopan parlamentin esittämän 1,3 prosentin välillä. Siihen väliin osuu komission esittämä 1,11 prosentin maksuperuste.

EU:n vuosibudjetit perustuvat seitsenvuotiseen rahoituskehykseen. Siihen kerätään rahat pääasiassa jäsenmaiden maksuilla. Vuosien 2014-2020 rahoituskehys perustuu 1,23 prosentin maksuosuuksiin jäsenvaltioiden yhteisestä bruttokansantulosta

Jäsenmaiden pääkaupungeissa käyty tunnustelemassa

Eurooppaministeri Tuppurainen on vastuussa monivuotiseksi rahoituskehykseksi kutsutun EU:n budjetin valmistelusta Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella.

Hän on kiertänyt kaikkien EU-maiden pääministereiden luona tunnustelemassa, mitä niissä EU-budjetin suuruudesta ajatellaan.

– Tässähän kyse ei ole siitä, että tulisi plussaa tai miinusta kansallisella tasolla. Pitäisi katsoa eurooppalaista lisäarvoa, hän sanoo.

Monivuotinen rahoituskehys tarkoittaa EU:n seitsemän vuoden budjettia. Suomi tekee myös määrärahaesitykset keskeisistä pääluokista eli siitä, kuinka paljon rahaa annetaan esimerkiksi maatalouden ja aluepolitiikan tukemiseen. Niiden osuus EU-budjetista on tällä budjettikaudella yli 70 prosenttia.

Monivuotisen rahoituskehyksen hyväksyminen ei ole vain Suomen esitysten varassa, vaan esityksen Eurooppa-neuvostolle tekee sen puheenjohtaja. Toistaiseksi on epäselvää, antaako esityksen nykyinen puheenjohtaja Puolan Donald Tusk vai joulukuussa aloittava uusi puheenjohtaja Belgian Charles Michel.

– Tuskin kabinetista ei ole vielä kerrottu, onko hän valmis viemään lopullisen sopuyrityksen Eurooppa-neuvostoon, sanoo Tuppurainen.

Oikeusvaltioperiaate uhkaa tulla vesitetyssä muodossa

Suomen puheenjohtajuuskauden tavoite on sitoa oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen EU:n rahojen käyttämisen ehdoksi.

Tavoitteen toteutuksesta on monia malleja, joista Suomen budjettiluonnokseen on menossa pääministeri Antti Rinteen (sd.) malli. Sen mukaan EU-tukia voitaisiin periä takaisin korruption ja väärinkäytösten vuoksi.

Tytti Tuppuraisen mukaan kyse on komission mallista.

– Jäsenmailla on selkeä tahto yhistää EU-rahoitus oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Se kytkee budjettivarojen suojelun oikeusvaltioperiaatteiden noudattamiseen.

Rinteen mallin on teilannut vesitetyksi muun muassa Suomen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (EPP/kok.)

– Rinteen kuvaama vesisopu on todella kaukana komission esityksestä ja parlamentin kannasta. Tämän vesityksen läpivienti voi olla lopullisissa neuvotteluissa hyvin vaikeaa, sillä parlamentin kanta on niin paljon kunnianhimoisempi, Sarvamaa sanoi viime viikolla tiedotteessaan.

Sarvamaa oli Euroopan parlamentin pääneuvottelijana luomassa pelisääntöjä siitä, miten oikeusvaltioperiaatetta rikkovaa jäsenmaata rangaistaan.

Parlamentin viime keväänä hyväksymässä mallissa EU-rahojen maksatus olisi voitu jäädyttää myös silloin, kun jäsenmaa heikentää sananvapautta, oikeuslaitoksen riippumattomuutta tai demokratian toimivuutta.

Koheesiorahoitusta aletaan antaa EU:n hiilikaivosalueille

Kiistaa voi syntyä myös siitä, että Suomi on tuomassa omassa esityksessään koheesiorahoituksen sisälle uutta rahastoa. Sitä esitti jo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Kyse on Keski-Euroopan hiilikaivosalueille suunnattavasta uudesta tuesta, kun hiilikaivokset suljetaan.

– En lähde kommentoimaan, mistä rahoitus tähän uuteen rahastoon otetaan, Tuppurainen vastaa.

Keski-Euroopassa on 185 000 ihmistä töissä hiilikaivoksissa. Lisäksi hiilivoimaloissa työskentelee 52 000 ihmistä. 

Maksajat ja saajat

EU-jäsenmaissa on sekä nettomaksajia että nettosaajia. Edelliset maksavat EU-jäsenmaksuina enemmän kuin niille palautuu EU:lta erilaisina rahoitusmuotoina.

Suurimmat nettomaksajat suhteessa bruttokansantuloon olivat vuonna 2017 Saksa (0,32 prosenttia), Ruotsi (0,29 prosenttia) ja Itävalta (0,25 prosenttia).

Suurimmat nettomaksajat asukasmäärään suhteutettuna olivat Ruotsi (139 euroa asukasta kohden), Saksa (129 euroa) ja Tanska (122 euroa).

Suurimmat nettosaajat suhteessa bruttokansantuloon olivat vuonna 2017 Liettua (3,14 prosenttia), Bulgaria (2,92 prosenttia) ja Unkari (2,66 prosenttia).

Asukasta kohden laskettuna eniten EU-tukea saivat Liettua (448 euroa asukasta kohden), Viro (358 euroa) ja Kreikka (349 euroa).

 

Lähde: Valtiovarainministeriö

MAINOS

Kommentoi

Tuppurainen ja Rinne vesittävät tökeryydellään komission esityksen. Tälle ja muillekin esim. Ohisallon pakolaisesityksille nauraa koko muu eu. Ei sosialistilta ja vihervasemmistolta johon kuuluu myös kepu, onnistu oikeen mikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vain kumma kun Suomessa ei ihmiset tajua että EU on ajautumassa samaan ahdinkoo kuin Neuvostoliitto aikoinaan. Euroja on mutta eurot menettävät arvonsa. Syy nolla inflaatio. Siis keinotekoisesti vedätetty talous. Britaniassa vielä nauravat makeasti tulevaisuudessa kun euroalueen talous romahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko Tuppurainenkin tarjoaa nyt kansalaisille vappusatasen kaltaista vesitettyä versiota, joka ei taaskaan merkitsisi käytännössä yhtään mitään. Meille on hallituksen ja Tuppuraisen taholta vakuutettu, että ehdottoman tiukkoina ollaan, mutta tosipaikan tullen annetaan heti periksi. Vellihousuja koko porukka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän EU-tuen voi jo nyt korruption ja väärinkäytösten takia periä takaisin. Jos ilmoittaa tukiperusteena käytetyn viljelyalan väärin ja jää kiinni, niin jo joutuu tuen palauttamaan. Jos samassa kimpassa olisi vielä viranomaistaho mukana, niin tuskin niitä hakemuksia kannattaisi enää lähetelläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessakin on vielä yksi ryhmä, joka ei ymmärrä, että Britannialle ja myös Suomelle Britannian ero Eu:sta on huono asia. Vielä huonompi on haluta Suomen eroavan Eu:sta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä maat jotka eivät ole unionissa ovat yleensäkkään enää olemassa, suomalaiset nettomaksajat rahoittavat ennemmin muita maita kun ajattelesivat omia kansalaisiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy ihailla tämän pienen EU-vastaisen porukan sinnikkyyttä. :)

Maailman myllerryksessä EU:n merkitys on viime aikoina kirkastunut yhä useammalle. EU:n kannatus ei ole koskaan ollut jäsenmaissa suurempaa kun se on tänään. Jopa Britanniassa EU:n kannatus kasvaa kun EU-änkyröiden temput alkavat hirvittämään.

Tolkun ihmisiä ei voi huijata maalailemalla ruusuisia kuvia EU:n ulkopuolisen elämän autuudesta. Sitä britit ehkä joutuvat maistelemaan runsaan kolmen viikon päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskenään kinasteleva EU ei taida monine valuvikoineen olla kovinkaan merkittävä tai luotettavakaan osapuoli oikeasti suurten USA:n, Kiinan ja Venäjän pöydissä. Kun tiukka paikka tulee niin jokainen EU- maa vetää omaa linjaansa ja ajaa omaa etuaan. YK:ssa jokaisella jäsenmaalla on oma edustajansa. Brittien tilanne nähdään sitten muutaman vuoden päästä, tuskin hekään nälkään nääntyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oikeasti suuri Venäjä..."

Venäjän talous on Espanjaa pienempi. Eikä Espanja ole mikään EU:n talousmahti...

Kovin on sinnikästä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niimpä, Eu:ssa mennään Saksan ja Ranskan ehdoilla, pienet maat ovat Vain ja Ainoastaan Maksajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä merkitys? Sano se merkitys mikä se oikeasti on? Sekö ettei ole niitä turvatakuita mikä luvattiin kun osa tuohon äänesti eu:hun menoon? Turvatakuita kun ei ole se on sanottu kyllä.
Entä hinnat? Nekin eivät laskeneet kuten luvattiin ja niin edelleen.
Joten: Kysyn: Kerro mitä hyötyä maksella miljardeja siitä että se elättää pientä porukkaa byrokraatteja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luet jotain tehtaan tiedotetta.

Suomen nettomaksu EU:lle on ollut viime vuosina alle 300 miljoonaa vuodessa. Sellaiset 50 euroa asukasta kohden, yksi (1) euro viikossa.

Suomen talous on hyötynyt suuresti EU:n yhteismarkkinoille pääsystä. Suomi on ulkomaankaupasta riippuvainen maa.

Joten: Kysyn: Kerro mitä törkysivustoa luet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako sataa miljoonaa puhumattakaan työpaikoista olemme menettäneet venäjän pakotteiden vuoksi ja kaikenmaailman järjettömien EU:n sanelemien ääliömäisten säädösten takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä sairas systeemi. Toiset valtiot rahoittaa toisia. Korruptiota korruption perään, kuinka monta sihteeriä ja tohtoria ja muuta tyhjäntoimittajaa piti noitakin päätöksiä olla tekemässä. Kyllä Antilta rahaa löytyy, ei nimittäin olla mitään tyhjätaskuja täällä Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahoituskehitys? :) Oikeasti sanottuna siis palkka ja palkkiokehitys näille eu porukoille. EI muuta.
Kukaanpa ei ole järkevää vielä sanonut miksi maksella turhia tällaiseen ja saada osa takaisin?
Sama jos lainaisit pankista rahaa 10 000 euroa ja sanoisit että maksanpa takaisin 5000 koska rahoituskehitys..:) heh.
Eli eroon koko EU:sta ja pikkasen pikaisesti sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
82
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
59
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
31
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image