Kotimaa

Suomeen suunnitellaan raiskausten uhreille Istanbulin sopimuksen edellyttämää tukikeskusta

Istanbulin sopimus on Euroopan ensimmäinen laaja-alainen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja poistamista koskeva sopimus. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 26.2.2016 6:00 | Päivitetty 26.2.2016 13:32
Aki Laurokari

Suomeen suunnitellaan matalan kynnyksen tukikeskusta raiskausten ja muun seksuaalisen väkivallan uhreille. Kyse on pilottihankkeesta.

Alustavien suunnitelmien mukaan tukikeskus tulisi jonkin suuren sairaanhoitopiirin alueelle.
Hanke on vielä niin alkutekijöissään, ettei keskuksen sijainnista, hankkeen aikataulusta tai sen rahoituksesta ole vielä tarkkaa tietoa.

Hankkeen pitäisi edistyä tämän vuoden aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kerrotaan, että Istanbulin sopimuksen edellyttämät tukikeskukset Suomesta puuttuvat.

Istanbulin sopimus on Euroopan ensimmäinen laaja-alainen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja poistamista koskeva sopimus. Suomi ratifioi sopimuksen viime elokuussa.

THL:n projektikoordinaattori Suvi Nipuli kertoo, että Istanbulin sopimuksen mukaan tukikeskuksessa uhrin pitäisi saada erityistuki, kuten oikeustieteellinen tutkimus, traumatuki, psykologinen neuvonta ja terapia.

– Tarkoitus on, että uhri saisi tarvitsemansa palvelut yhdestä paikasta. Suomessa pitää neuvotella, että mitä keskus käytännössä pitäisi sisällään. Se tulisi kuitenkin sairaalan yhteyteen, jotta esimerkiksi oikeuslääketieteelliset näytteet voidaan ottaa, Nipuli kertoo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty moitti keskiviikkona julkaistussa vuosiraportissaan Suomea siitä, ettei täällä ole toimeenpantu kaikkia Istanbulin sopimuksen vaatimia toimia. Suomi onkin jäljessä esimerkiksi Ruotsia, jossa raiskausten uhreille tarkoitettuja kriisikeskuksia on useita.

Suomessa toimii esimerkiksi Tukinainen ry:n ylläpitämä valtakunnallinen raiskauskriisikeskus Tukinainen. Siellä seksuaalisen väkivallan uhrin on mahdollista saada erityistukea, kuten traumatukea, psykologista neuvontaa ja terapiaa, mutta oikeuslääketieteellistä tutkimusta ei voida suorittaa.

 

Lisäys kello 13.32: Juttuun lisätty viimeinen kappale Tukinainen ry:n toiminnasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onhan Ruotsi reilusti Suomea edellä myös raiskausten määrässä joten ei liene ihme että myös tukikeskuksia on runsaasti, Suomessakin aletaan ilmeisesti varautua raiskausten määrän hurjaan nousuun..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennakointia kerrankin. Ikävä kyllä taidamme tietää miksi näin pitää ennakoida, mutta hei Kokoomushan tienaa tällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuri rikastuu hyvää vauhtia joten tukikeskukselle tulee olemaan kysyntää. Yksi ei riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikatkaa tai puolittakaa ministerien ja kansanedustajien palkkoja ja niillä rahoilla perustakaa näitä tukikeskuksia ja yhdistyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puoluetuet voisi ohjata tämän toiminnan rahoittamiseen. Myös raiskaajille elinikäinen kuukausimaksu keskuksen toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä sielun vamma jää kaikista loukkauksista niin henkisistä kuin fyysistä ja mitä ennemmän kaivellaan tapahtuneita asioita joita ihminen on kohdannut sitä vaikeammalta se tuntuu ainaski minusta anteeksi voi antaa mutta ei ne niin kauan unohdu kun muisti pelaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä hankkeissa olisi painopisteen oltava siellä, mihin se oiekasti kuuluu, eikä siellä, että kaikenmaailman psykologit ja projektityöntekijät ja seminaariväki vaan kerää tietoa uhreista ja raiskauksista ja sen jälkeen luennoivat uhreista toisilleen, kokouksissa ja koulutuspäivillä. Usein vaikuttaa siltä, että uhreilla on niin helppoa ratsastaa - väitellä uhrin asemasta vaikka tohtoriksi. Onhan se hienoa, että tämäkin aihe työllistää porukkaa, - nimenomaan naisporukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

toiminnan rahoitus tulisi olla raiskaajien tuomiossa huomioitava, kaiken muun lisäksi. Meillä on monenmoista hömppää, tällainen on varmasti tärkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, varsinaiselle syylle ei sitten aiotakaan enää tehdä mitään. Hieno homma taas... Tehokkaita ratkaisuja olisi olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertokaahan ensinnäkin se että , mistä löytyvät rahat tällaiselle keskukselle? kun kaikkialta muualta leikataan paitsi poliitikoitten ja yritysjohtajien palkoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

287 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image