Kotimaa

Suomeen saapuva Iranin ulkoministeri on sulava puhuja ja ydin­so­pi­muk­sen arkkitehti – nyt hän haluaa kertoa maailmalle, mitä Iranin mielestä tapahtui

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif on viime viikkojen aikana kiertänyt ahkerasti maailmalla luomassa suhteita ja kertomassa Iranin näkemyksiä. Maanantaina hän aloittaa vierailunsa Suomessa. KUVA: STR
Kotimaa 19.8.2019 8:00
Ida Kannisto

Mohammed Javad Zarif on korkeakoulutettu ja maansa ykkösdiplomaatti, joka arvostaa pohjoismaista vakautta. Hänen odotetaan kertovan Suomessa Iranin version ydinsopimuskiistasta.

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif saapuu Suomeen tänään maanantaina hetkenä, jona koko maailma seuraa jännittyneenä Yhdysvaltojen ja Iranin tulehtuneita välejä.

Taitavana esiintyjänä ja puhujana tunnettua Zarifia kuvaillaan usein maansa ykkösdiplomaatiksi. Ennen uraansa ulkoministerinä Zarif toimi Iranin YK-suurlähettiläänä New Yorkissa.

Hän on kansainvälinen, väitellyt tohtoriksi kansainvälisestä oikeudesta Denverin yliopistossa Yhdysvalloissa ja puhuu sujuvaa englantia. Politiikan ulkopuolella Zarif on toiminut vierailijaprofessorina muun muassa Teheranin yliopistossa.

Zarifia pidetään Iranin presidentin Hassan Rouhanin luottomiehenä. Rouhani on maltillinen ja uudistusmielinen, ja Zarifilla on pitkälti samanmieliset ajatukset Iranin kehittämisestä. Iran ei ole demokratia, joten johtomiesten yksimielisyys ei ole hämmästyttävää.

Iranin alueellinen valta-asema vahvistui, kun naapurimaa Irakissa Saddam Husseinin sunnimuslimien valta kaatui. Iran on hakeutunut kaikkien shiiojen johtomaaksi alueella ja tavoitellut asemaa alueen suurvaltana.

Kaiketi parhaiten Zarif tunnetaan länsimaissa Iranin ydinsopimuksen keulakuvana. Hän oli vahvasti mukana neuvottelemassa vuonna 2015 solmitusta sopimuksesta. Zarif on kiertänyt maailmalla puolustamassa ydinsopimusta ja puhunut sen hyötyjen puolesta myös kotimaassaan.

Pian Suomen-vierailulla selviää, millainen on ihmisenä Iranin etuja kansainvälisesti puolustava herrasmies.

Yhdysvalta pyrki rajoittamaan Zarifin matkustusmahdollisuuksia

Iranin ja Yhdysvaltojen välit ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump veti maansa Iranin ydinsopimuksesta. Yhdysvallat on asettanut Iranille tiukkoja pakotteita, joista viimeisimmät kohdistuivat suoraan ulkoministeri Zarifiin.

Se voi olla seurausta siitä, että Yhdysvaltojen vetäydyttyä sopimuksesta Zarif on matkustanut ahkerasti ulkomailla kertomassa Iranin näkemyksiä ja luomassa suhteita. On odotettavissa, että myös Suomessa Zarif tuo esille Iranin version tapahtumista.

Yhdysvaltoja Zarifin aktiviisuus ei ole miellyttänyt, ja hänelle hiljattain asetettujen pakotteiden tarkoituksena oli muun muassa rajoittaa tämän matkustamista ulkomaille.

Modernilla diplomaatilla ei kestänyt kauan vastata Yhdysvaltojen toimiin. Hän kertoi vastauksensa julkisesti Twitterissä, joka on muuttunut kansainvälisten suhteiden näyttämöksi sen jälkeen, kun Trump nousi presidentiksi vuonna 2016.

– Kiitos, kun pidätte minua niin suurena uhkana agendallenne, Zarif ivasi tviitissään.

Hartaassa ja konservatiivisessa perheessä varttunut Zarif kasvoi ilman televisiota tai sanomalehtiä, mutta on sittemmin noussut Iranin päämiehistä kenties ahkerimmaksi tviittaajaksi – maassa, jossa sosiaalisen median käyttö on tavan kansalta tiukasti rajattua.

Presidentti ei hyväksynyt eroilmoitusta

Kiinnostava käännekohta Zarifin poliittisella uralla tapahtui helmikuussa, jolloin hän ilmoitti kuvapalvelu Instagramissa eroavansa ulkoministerin virastaan. Presidentti Hassan Rouhani kuitenkin hylkäsi eroilmoituksen, ja Zarif jatkoi tehtävässään jo pari päivää myöhemmin.

Iranissa valta on jakautunut. Todellinen valtionpäämies on korkein uskonnollinen johtaja Ali Khamenei, jonka alaisuudessa toimii myös Iranin vallankumouskaarti. Muissa asioissa valtaa pitää presidentti Rouhani ja tämän hallinto.

Zarifin eroilmoituksen voi nähdä merkkinä siitä, että jännitteitä vallitsee myös maan sisäpolitiikassa. Ero oli pikemminkin kannanotto, jolla Zarif halusi ilmaista, että hänen mielestään ulkoministerin täytyy olla mukana kaikissa maan ulkopoliittisissa ratkaisuissa.

Tulevina kahtena vuotena Iranissa on edessä parlamentti- ja presidentinvaalit. Vaikuttaa siltä, että valta-asetelmia haetaan jo nyt.

Iran haluaa säilyttää välit EU:n kanssa

Suomessa Zarif vieraili viimeksi vuonna 2016. Iranissa työskennellyt diplomaattilähde kertoo Lännen Medialle, että Zarif arvostaa Pohjoismaita sekä sitä, että ne ovat vakaita ja ratkaisukeskeisiä toimijoita. Hän haluaa pitää yllä keskustelusuhdetta koko EU:n kanssa ja ymmärtää myös sen, että EU-puheenjohtajamaana Suomella on unionissa vaikutusvaltaa.

Suomesta Zarif jatkaa Tukholmaan ja Osloon.

Kesäkuussa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arveli, että Suomelle voi tulla iso rooli Iran-konfliktissa (LM/22.6.2019). Haavisto arveli tuolloin, että Suomen rooli EU-puheenjohtajana voi antaa maalle roolin viestinviejänä, joka osallistuu Iranin tilanteen rauhoittamiseen.

Vaikuttaa siltä, että myös Suomi haluaa pitää hyvät välit konfliktin kaikkiin osapuoliin.

MAINOS

Kommentoi

No, jopas on pienellä ihmisellä suuret huolet, mutta eipähän elämässä pitkästy, kun tuollaisia pohtii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin se mikään huoli kellekään on. Ihan huvittuneena odotamme mikä konflikti tuosta tulee, vai ollaanko kummasti ihan hiljaa asiasta kun kättelyä ei tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on valinnut oikean matkakohteen, suomessahan uskotaan kaikki sadut mitä kerrotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa että olemme näiden silmissä vääräuskoisia koiria joille voi valehdella mitä haluaa juuri sen takia. Jokainen terrori-isku länsimaissa saa ihmiset kaduille tanssimaan näiden kotimaissa. Että semmosta sakkia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei nyt ihan näin. Onhan Suomessakin kaiken maailman oodineita ja sitten me tavallinen rehellinen muita kunnioittava kansa, sama homma myös tuolla Iranissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta joka sana.
Laittakaa suodattimet kuntoon, kun tätä lähettilästä alatte kuuntelemaan. Ei hän ole kenellekään tilivelvollinen kaunistelevista puheista. Niin hän luulee ainakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump yrittää rajoittaa Zarifin matkustelua mutta Zarif ei edes kommentoi Trumpin maailmanmatkailua. Zarif haluaa pitää yllä hyviä suhteita kaikkiin, mutta Trump uhkailee milloin mitäkin maata. Iran ei ole 200 vuoteen hyökännyt toiseen maahan, USA on hyökännyt ja valloittanut niin monta maata, että äkkiseltään ei tule edes numero mieleen. Iranin ja monen muun maan rannikolla seilaa USA:n sota-aluksia turvaamassa USAN kansallista turvallisuutta. Montako iranilaista, pohjois-korealaista tai esim. kiinalaista sota-alusta pitää jatkuvaa majapaikkaa USA:n aluevesien tuntumassa?
On ihan virkistävä saada Zafir vieraaksi ja kuulla konfliktin toista osapuolta. Tähän asti olemme kuulleet vain setä-Samulin version.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä Iranilaiset uskonnolliset diktaattorit ovat laupeita kuin lampaat. Antavat vaikka tuhkat pesästä, jos tarkoitus on hyvä ja naisiakin pitävät kuin kukkaa kämmenellä. Mutta Trump. Se on kaiken pahan takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken pahan takana ei ole Trump. Riippumatta siitä kuka USA:ssa kutsu itseään presidentiksi, USA:n sotalaivastot seilaa toisten maitten rannikoiden tuntumassa. USA häiriköi ja sählää siellä täällä vaikka kukaan ei ole antanut sille maailmanpoliisin valtuuksia. Esim. iranilaisen öljytankkerin seilaaminen Välimerellä ei kuulu USAlle pätkääkään. USA eu käy Venezuelan kanssa kauppaa eikä anna kenenkään muunkaan käydä. USA irtisanoi yksipuolisesti Iranin kanssa tehdyn ydinsopimuksen. EU maat vastustivat irtisanomista mutta noudattavat kiltisti USA:n "määräämiä" kauppasaartoja. Miksi ihmeessä?
Trump on saanut paljon hyvääkin aikaan, vaikkei saakaan niistä kiitosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Suomalaiset kuuntelee suu auki ja siniset silmät selällään ja uskoo kaiken, sehän on selvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Finnair uudistaa kotimaan lento-ohjelmaansa – vaikuttaa muun muassa Kajaanin ja Kemin lentoihin
12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
38
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
33
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
14
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image