Kotimaa

Suomeen muodostumassa uusi paperittomien ryhmä

Kotimaa 13.10.2014 1:57 | Päivitetty 13.10.2014 17:55
STT

Valmisteilla oleva ulkomaalaislaki lisäisi Suomessa asuvien paperittomien määrää. Se muodostaisi uuden paperittomien ryhmän, jota ei uhkaa maasta käännyttäminen.

Sisäministeriö arvioi muutoksen lisäävän paperittomien määrää kymmenillä. Paperittomuutta tutkineen sosiologi Mervi Leppäkorven mukaan arvio on erittäin varovainen.

- Tähän asti meillä ei ole ollut systeemiä, jossa putkesta tulee paperittomia ihmisiä. Tässä on mahdollisuutena, että meillä käy kuten muualla Euroopassa ja paperittomat alkavat näkyä ryhminä. Tämä lisää mahdollisuutta, että he alkavat protestoida oikeuksiensa puolesta, Leppäkorpi sanoo.

Suomessa arvioidaan asuvan joitain tuhansia paperittomia. Ruotsissa heitä on kymmeniätuhansia, joista sadat ovat järjestäytyneet ammattiliitoksi.

Suomessa asuu tilapäisellä oleskeluluvalla nelisensataa ihmistä, joiden lupia ei vuodenvaihteen jälkeen todennäköisesti enää uusittaisi. Suurin osa heistä on Irakista, Somaliasta ja Afganistanista. Uusia tilapäisiä oleskelulupia ei myönnettäisi, jos vapaaehtoinen paluu on mahdollinen.

Sisäministeriössä uskotaan, että iso osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista lähtee maasta, kun se tehdään houkuttelevaksi esimerkiksi maksamalla siitä.

Uusi ulkomaalaislaki on parhaillaan eduskunnassa valiokuntakäsittelyssä. Hallitus sai kiistellyt esitykset eteenpäin, kun vihreät olivat lähteneet hallituksesta. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Houkutellaan siis isolla rahalla lissää ja näitä paperittomia tänne, käväsevät täällä ja kun ei papereita pistetään setelitukon kanssa lähteen. Koska papreita ei oo, niin tullaan sitten taas ja jälleen rahan kanssa lähtemään, tästähän lähteeki rahakas kierre muutamalle. Isis-joukotki hakee varmaan täältä tukea, ku noin heleposti irtuaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän "paperittomuuden" -käsitteen taustalla on alun perin ollut ajatus, että paperinsa "kadottanut" on paennut vainoajia kiireessä ja siinä rytäkässä paperit ovat pudonneet kelkasta. Todellisuudessa paperit on hävitetty Suomeen tullessa, koska jo tämänkin jutun mukaan se kannattaa. "Paperittomat" ovat henkilöitä, joiden maassaololle ei ole Suomen kannalta päteviä perusteluita. Heidän asiansa on tutkittu ja johtopäätös oli edellämainittu. Senkin jälkeen ovat sitten haranneet vastaan käännyttämistä. Suomi on paratiisi jossa kannattaa pysytellä keinolla millä hyvänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi viranomaiset eivät hoida tehtäviään ja poista niitä, joilla ei ole oikeutta oleskella Suomessa. Miksi näitä lakia rikkoavia yritetään lahjoa sen sijaan, että heihin kohdistettaisiin lainmukaisia toimia? Eikö Suomen taloustilanteen pitänyt olla kireä ja rahasta pulaa? Tähän sitä kuitenkin tuntuu riittävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rajat kun auki eikä edes papereita kysytä niin maassa hengaa laitonta porukkaa, suomalainen keino päästä niistä eroon on maksaa heille suoraan.

Ei ihme että meille nauretaan nuissa mafiapiireissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen voi tulla myös laillisestikin. Suomessa ei ole paperittomia henkilöitä, vaan laittomasti maassa olevia, jotka voivat myös toimia laillisestikin ja kunnioittaa yhteiskuntanormejamme.Ei pitäisi olla mitään varsinaista rakettitiedettä.

Holhousteollisuus väittää kohta pankkiryöstöäkin paperittomaksi tilinylitykseksi, jos laki on väärä ja lakia pitää vääristellä.

Raiskauskin voidaan muuttaa paperittomaksi yhdynnäksi jos nousevat raiskausluvut muodostuvat ongelmaksi holtittoman maahanmuuttopolitiikan jatkamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikoksen, pienenkin, tehneet pois maasta. Konnia meillä on omasta takaa, ei niitä tarvita tuontituotteina. Samoin kaikki väkivaltaiset tyypit heti pois, mitä ne täällä tekee jos ovat muka väkivaltaa tänne paenneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä hulluutta on tämä hanke. Pitääkö meidän tosiaan tehdä kaikki samat virheet maahanmuutossa kuin on tehty Ruotsissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan syytä perustaa DNA pankki mistä löytyy/voisi löytyä ainakin sukujuuret?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liityn heti noihin paperittomiin ja siiryn sossun ja kelan luukulle lämmittelemään pakkasten tullessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.9.
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
20.9.
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
20.9.
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
20.9.
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
20.9.
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
20.9.
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20.9.
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image