Kotimaa

Suo­ma­lai­suh­rien ruumiit toistaiseksi Af­ga­nis­ta­nis­sa

Kotimaa 25.7.2014 8:51 | Päivitetty 25.7.2014 16:32
STT

Afganistanissa eilen surmattujen kahden suomalaisen avustustyöntekijän ruumiiden luovuttamisesta kotimaahan ei ole vielä päätetty. Vainajat ovat yhä Afganistanin viranomaisten hallussa, kertoo Suomen Kabulin-suurlähettiläs Ari Mäki.

Mäen mukaan suurlähetystöllä ei ole uutta tietoa surmatyön tutkinnan etenemisestä. Mäki arvioi STT:lle, että perjantainen pyhäpäivä hidastaa tutkintaa Afganistanissa.

Turvallisuustilanne Afganistanissa voi Mäen mukaan vaihdella paljonkin lyhyessä ajassa ja alueittain. Surmatut kaksi naista työskentelivät International Assistance Mission (IAM) -järjestön tehtävissä Heratissa. Kaupunki on Mäen mukaan ollut aiemmin suhteellisen rauhallinen eikä siellä ole tapahtunut ulkomaalaisiin avustustyöntekijöihin kohdistettuja iskuja.

- Kansainvälisten järjestöjen paikallisia työntekijöitä on aikaisemmin kidnapattu.

Afganistanissa toimivat kansalaisjärjestöt noudattavat omia turvallisuussäännöksiään, Mäki sanoo.

- Heidän liikkumavapautensa on ollut perinteisesti hieman suurempi kuin esimerkiksi lähetystöjen henkilöstön. Osittain siksi, että heillä on katsottu olevan niin kiinteät suhteet paikallisiin toimijoihin.

Afganistanin entinen suurlähettiläs Pauli Järvenpää on järkyttynyt kahden suomalaisen avustustyöntekijän surmasta.

- On tietysti onnetonta se, että ihmiset, jotka menevät tekemään erittäin vaativaa ja tärkeää työtä siihen maahan, niin saavat sitten työlleen tällaisen lopputuloksen, sanoo vuosina 2010-2013 suurlähettiläänä toiminut Järvenpää.

Järvenpään mukaan Afganistanin turvallisuustilanne on huonontunut viime kuukausien aikana. Hänen mukaansa vastaavia surmia voi olettaa tapahtuvan jatkossa enemmän.

- Ulkomaalaiset varsinkin ovat siellä tällä hetkellä hyvinkin laajasti maalitauluina.

Iskujen tekijää Järvenpää ei lähde arvailemaan. Takana voi olla Taleban tai siihen löyhästi kiinnittyneet radikaalit ryhmät, tai sitten aivan yksittäiset tekijät.

Jos surmien tekijäksi ei ilmoittaudu ketään eikä rikostutkinta etene, voi kansainvälinen paine Järvenpään mukaan pakottaa nimeämään syyllisiä.

- Onhan niiden löydettävä joku syyllinen siihen, muuta onko se ihan oikeasti syyllinen, niin se on eri juttu. Afganistanissa on monta kertaa ikävä kyllä käynyt näin.

Siviiliuhrien määrä Afganistanin levottomuuksissa on ollut kasvussa. YK:n mukaan väkivaltaisten hyökkäysten siviiliuhrien määrä on kasvanut lähes neljänneksellä alkuvuoden aikana verrattuna vuoden takaiseen. Tammi-kesäkuussa YK sai tietoonsa lähes 5 000 siviilin kuolemaa tai loukkaantumista.

Kansainväliset Isaf-joukot ovat poistumassa maasta vuoden lopussa. Vastuuta turvallisuudesta on siirretty yhä enemmän afgaaniviranomaisille.

- Iskut heitä kohtaan ovat lisääntyneet, ja afgaanijoukkojen uhrien ja siviiliuhrien määrä on noussut, Mäki sanoo.

Hän arvelee, että iskun kohdistuminen suomalaisnaisiin on saattanut johtua uhrien ulkomaalaisuudesta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Oi miten ihania nuo muslimifanatiikot ovatkaan, Ban Ki Moonkin suorastaan palvoo heitä. Kaikki m-fanatiikkojen tekemät murhat ja itsemurhapommitukset ovat tietysti Israelin syytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image