Kotimaa

Suo­ma­lais­tut­ki­mus: Jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavalta ai­vo­ve­ren­vuo­dol­ta

Kotimaa 25.6.2019 13:00
Heidi Peltonen

Jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta. Asia käy ilmi tuoreesta suomalaistutkimuksesta. 

Lukinkalvonalainen aivoverenvuoto (SAV) on kaikkein tappavin aivoverenkiertohäiriö. Jopa puolet siihen sairastuneista kuolee kuukauden kuluessa. 

Scientific Reports -tiedelehdessä julkaistu suomalainen seurantatutkimus selvitti noin 70 000 suomalaisesta koostuvan FINRISKI-aineiston avulla, mikä on liikunnan vaikutus SAV-riskiin.  

Tutkimustulosten perusteella jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa laskee SAV-riskiä viidellä prosentillä. Hyöty kasvaa samassa suhteessa lisääntyneen liikunnan kanssa. Riskiä vähentää esimerkiksi työmatkojen liikkuminen kävellen ja pyörällä. 

– Jo kevyt hikiliikunta, kuten puolen tunnin kävely- tai pyöräilylenkki neljänä päivänä viikossa, laskee SAV-riskiä noin 20 prosenttia iästä ja sukupuolesta riippumatta, julkaisun ensimmäinen kirjoittaja, lääkäri Joni Lindbohm kertoo.

Lindbohm kertoo, ettei löydös ole sinänsä yllättävä, sillä liikunta on hyväksi myös monen muun sydän- ja verisuonitaudin ehkäisyssä. Liikunta laskee eritoten tupakoitsijoiden riskiä sairastua SAV:n. Tupakoitsijoilla hyöty on jopa kaksinkertainen. 

– Täytyy kuitenkin muistaa, että tupakointi on edelleen SAV:n tärkein riskitekijä ja tupakoinnin lopettaminen ensisijainen keino ehkäistä taudin ilmaantuvuutta, Lindbohm muistuttaa. 

Suurin osa SA-vuodoista on peräisin aivovaltimopullistumien eli aneurysmien repeämisestä, jolloin veri vuotaa aivokalvojen väliseen tilaan nostaen kallonsisäistä painetta ja heikentäen aivojen verenkiertoa. 

Neurokirurgi Miikka Korjan mukaan alentunut riski liittynee elimistön yleisen ja samalla aivovaltimon seinämien tulehdustilan vähenemiseen. 

Tärkeintä SAV-riskin minimoimiseksi on tupakoinnin lopettaminen, verenpaineen hoitaminen kohdalleen ja säännöllinen liikunta.

MAINOS

Kommentoi

Netissä ja lehdessä kerrotaan näköjään molemmissa jutun alussa, että puoli tuntia viikossa riittäisi. 4 x puoli tuntia pitää liikkua, jos jutun loppua on uskominen. Voisi ainakin tänne nettiin korjata...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivoverenvuotoa? Kysymys on varmasti useamman tekijän yhteisvaikutuksesta. Tutkimusta voi tietenkin rajata niin että sopii tutkijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys lääkärille ( ehkä myös aivotutkijalle ) ? miksi mainitsemaanne sairautta sitten suomessa vielä esiintyy ? Ja on yleensä esiintyntkään perusteluni kysymykselleni tulevat tässä. Ennen ihmiset liikkuivat runsaasti paljon enemmän, kuin nykyään. Silti kuoltiin aivoveren vuotoon sen tuomiin komblikaatioihin. Tuon mainitsemanne liikunnan määrä "kevyttä liikuntaa puolituntia viikossa" täytyy kyllä 99% suomalaisista. Poikkeuksena ainoastaan täydellistä halvausta potevat henkilöt. Kertoisitko vielä kuinka kauan tällainen tutkimuksenne vei aika . . . nähdessään päivän valon ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoisiko Timppa samoin tein mitä saa tutkia ja mitä ei.
Timppa ei näköjään ymmärrä että on kyse todennäköisyyksistä, eikä minkäänlainen liikunta takaa etteikö aivoverenvuotoa saattaisi saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin arvelinkin ja jos suoraan sanon . . . tiesinkin! Sen että tuo tutkimus on ollut enempi hauskan pitoa. Ja herramme joka päiväisessä leivässä pysymistä sekä muuta särvintä siihen lisäksi. Tutkia saa ja pitää saada tutkia, mutta sitä järkeä on syytä käyttää ja miettiä. Mitä kannatta tutkia ja miksi ? Sillä luojamme on antanut meille myös järjen ja siihen vielä valonkin. Ettemme itsestään selvyyden hämärässä eksyisi väärille tutkinta linjoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puoli tuntia tulee jo siinä, kun kävelee perjantaina lähiökuppilaan, edestakaisin tulee jo tunti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:46
Animen ja mangan hahmot koolla Chibiconissa Oulussa - katso kuvagalleria!
17:17
Kosteat hyvästit liigalle – ONS hakee neljän peräkkäisen liigakauden jälkeen vauhtia Ykkösestä
17:01
Kainuun rajavartioston partio valvoi metsästystä, käräytti samalla rattijuopon Suomussalmella
16:51
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
38
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
34
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
33
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
26
Boris Johnsonille jälleen takaisku – Britannian parlamentti äänesti lykkäyksen brexit-äänestykseen
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Posio lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image