Kotimaa

Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina – Eduskunta evästää keskiviikkona hallitusta, joka miettii vielä keinoja yli­vel­kaan­tu­mi­sen estämiseksi

Ylivelkaantuminen on ollut viime vuosina merkittävä ongelma Suomessa.
Kotimaa 19.2.2020 6:36
STT

Suomalaisten velkaantumiseen puututaan lähivuosina historiallisen korkeaksi nousseen velkataakan takia, mutta miten, on vielä epäselvää. Enimmäisvelkaan, asuntolainan takaisinmaksuaikaan ja taloyhtiölainoihin voi tulla rajoituksia, eikä mitään keinoa ole rajattu pois, hallituslähteistä kerrotaan. 

Hallitukselta odotetaan vastauksia keskiviikkona eduskunnassa, jossa varsinkin perussuomalaiset ovat penänneet aiheesta keskustelua. Lainvalmistelu on valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) pöydällä.

Kotitalouksien velkaantumisesta kertovissa tilastoissa on ollut jo hyvän aikaa varoitusmerkkejä. Valtiovarainministeriön ylijohtajan Leena Mörttisen mukaan huolestuttavinta on velkaantumisen trendi; lainataakka on jatkanut paisumistaan jopa finanssikriisin vuosina.

Kotitalouksilla on lainaa melkein 130 prosenttia suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Taustalla on poikkeuksellisen alhainen korkotaso, mutta myös aiempaa yleisemmät taloyhtiölainat ja kulutusluotot.

–  Tähän päälle kun laskee vielä sen, että asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet, voi sanoa, että velkaantuminen on syventynyt ja kasvava ongelma Suomessa, Mörttinen sanoo.

Yksi keino ei ehkä riitä

Ongelmaan paneutunut valtiovarainministeriön työryhmä esitti lokakuussa kolme keskeistä keinoa, joilla suomalaisten velkaantuminen pidettäisiin aisoissa. Näitä olivat kotitalouden kaikille luotoille asetettava katto, asuntolainan takaisinmaksuajan rajaaminen 25 vuoteen ja taloyhtiölainojen maltillistaminen.

Työryhmän mukaan kotitalouden kaikkien luottojen määrä saisi olla enintään 4,5 kertaa vuotuisten bruttotulojen verran. Asuntolainalle on jo nyt katto, mutta vastaisuudessa pankin tiskillä laskettaisiin yhteen kotitalouden kaikki velat eli myös aiemmat velat ja osuus taloyhtiölainoista. Tällä hetkellä asuntolainaa saa enintään 85 prosenttia vakuuksien markkina-arvosta, kun ensiasunnoissa katto on 95 prosenttia.

Työryhmää vetäneen Mörttisen mukaan velkaantuminen on laaja ilmiö, johon pitää vastata laajalla keinovalikoimalla. Hän toivoo, että kaikki kolme asiantuntijoiden ehdottamaa kiristystä etenisivät.

Hallituksen on tarkoitus tehdä päätöksiä kevätkaudella ja antaa lakiesityksensä eduskunnalle vuoden päästä. Aikataulu on verkkainen, koska niskassa ei ole akuuttia talouskriisiä.

Rahoitusala varuillaan

Jo aiemmin hallitus on päättänyt positiivisen luottorekisterin perustamisesta, jotta tiedot kaikista veloista saadaan yhteen paikkaan.

Riittävää tietojensaantia vaaditaan myös finanssialalla, joka seuraa lainsäädännön etenemistä omien etujensa takia tarkasti.

Lainaruuvin kiristäminen on tasapainoilua, jotta velkarahan saanti ei vaikeudu liikaa ja hidasta sen myötä taloutta. Finanssialan pääekonomistin Veli-Matti Mattilan mukaan työryhmän ehdottama velkakatto kiristäisi asuntorahoitusta, mille ei tässä taloustilanteessa ole tarvetta.

–  Me emme näe kiristykselle tarvetta, vaan kattoa voisi nostaa jonkin verran. Esimerkiksi ensiasunnon ostajille raja voisi olla korkeampi, mikä olisi perusteltua varsinkin pääkaupunkiseudulla.

Valtiovarainministeriön mietinnön mukaan osaasuntolainoistaei olisi läpäissyt uutta velkarajaa. Huhtikuun 2017 ja maaliskuun 2018 välisenä aikana seitsemän prosenttia asuntolainoista olisi jäänyt myöntämättä pyydetyn suuruisina, jos ehdotettu velkakatto olisi ollut käytössä.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Valtio on järjestänyt niin, että verovähennysten takia ei ole järkeä olla velaton. Velkaa itseasissa kannattaa ottaa ja pitää vaikka ei tarvitsisikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus voisi suitsia omaakin velkaantumistaan. Minä osaan pysyä pikavipeistä erossa, mutta osaako Marin ja kumppanit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todistetusti Kokoomus ja Keskusta eivät osanneet pysyä erossa, koska tuplasivat Suomen velan kymmenessä vuodessa. 60 miljardista 115 miljardiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi meidän pitää elättää Unkaria EU.n kautta? Kuinka kauan sinne suolletaan ns. yhteistä rahaa? Koko EU on niin syvältä kaikkine maksuineen ja sääntöineen ja kunhan maksuun lankeaa vielä Italian ja Espanjan velat, niin porukassa ei ole enää kuin Suomi mallioppilaana maksaamassa kaikien velat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedä miten työryhmä on huomioinut pikavipit velkaongelmien kasaantumisessa, mutta ainakaan uutisessa ei mainittu asiasta. Työryhmällä uskalluksen puutetta, osaamattomuutta, omat edut, valtiovarainministerillä liian vähän avustajia, vai mikä on kun työryhmä ei puutu pikavippeihin isolla kouralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai samalla suitsitaan esim. rakennusliikkeiden harrastamaa yhtiölaina- ja tonttikeplottelua? Tässä voidaan taas miettiä, mikä sen velkaantumisen perimmäinen syy on? Ainahan pääsääntöisesti moititaan velanottajaa eikä suinkaan sitä ahnetta velkakierteen aiheuttajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

EU. ssa on rahahanat kiinni, eivätpä anna pankit enään sitä niin paljon mainostettua eu, kansoille tarkoitettua pienikorkoista lainaa, vaan systeemi on nyt se, että pankit yrittää hyötyä lainan ottajista>>>Säästäppä tuohon tilille, otappa ja säästä, säästäppä tuohon tilille sen ja sen verran, sitten saat lainaa. Samaan aikaan yritetään kittuuttaa kela/9 euroa/päivä,, ja maksaa siinä vielä 800 euron kaksiovuokria. Höpö höpöksi on touhu mennyt. Pankit yrittää hyötyä vain asiakkaistaan.. Jos kerran ei enään EU, säännöt päde, on myös eu, kaadettava. Järjestelmää on rikottu joka puolelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitään keinotekoisia rajoja ei tarvita, kunhan vain rajoitetaan lainanottajan vastuuta lainanantajan holtittomasta rahankäytöstä. Se tulee nostamaan lainojen hinnan automaattisesti sellaiselle tasolle, että riskit laskevat.

Määritetään siis sellainen laki, että se kauhuskenaario, mikä ylivelkaantumisen riskien toteenkäymisestä nykyään seuraisi, kaatuukin pääsääntöisesti lainanantajan niskaan. Tällöin markkinoilta loppuu kokonaan vastuuton lainaaminen.

Syyllinen sekin on, joka vippailee rahaa kenelle vain tuntemattomille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä uutisia briteistä. Britannia alkaa maahantulijoita varten pisteyttää systeemin. Mitä tulet tekemään, tuletko töihin vai oleilemaan. Tähän pitää pyrkiä kaikkien maitten. Britannia säästää valtavat rahasummat kun ei tarvi maksaa turhista, eu, maksuista, ja saa laittaa portit kiinni oleilijoita varten. Tähän pitää pyrkiä, päästään rikollisuudestakin eroon, se tulee veronmaksajille/palkansaajille paljon paljon halvemmaksi kuin tämä EU, käytäntö, olemalla kukkaro levällään ympäri ämpäriä. Hyviä uutisia luin aamulla txt, tv,stä 2 kanava

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin oli ,uudella tulijalla pitää olla kolkyt donaa taskussa ,työpaikka jne. kaikki järjestyksessä .
Siinä on hyvä esimerkki Suomen päättäjille ,eikä travitse naukua olemattomien kansainvälisten sopimusten perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Touhulle tulee varma loppu vielä. Suomi ja koko jäljellä oleva eu, on rikkinäinen kuin isoisän verkkopaita. Ei ole enään pitkää askelta, niin EU, puretaan tai se hajoaa omia aikoja ihan itsestään valtaviin ongelmiin ja velkoihin. On suoraan sanottuna törkeää mennä tv, ohjelmiin valistamaan ja valehtelemaan omille kansalaisille, kuinka hyvä tämä EU, on. Kansat haluaa muutosta, kaikkialla sitä halutaan, ja se on oikein hyvä merkki, palata toimivaan terveeseen yhteiskuntaan..!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikavippifirmat kuriin säätämällä maximikoroksi 6 %. kokoomuslaisetkin joutuu miettimään uusia innovaatioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tuo hallitus osaa mitään velkaneuvoja antaa ,kun surutta otetaan vaan lisää lainaa valtiontaloudelle. Tämä pullamössösukupolvi on tottunut elämään ylivarojensa ja jättää kaiken toisten huoleksi! On pankeilta edesvastuutonta antaa kohtuuttomia lainoja kun hakijoilllakaan ei ole mitään todellisuudentajua asiassa! Vähemmälläkin pärjää,kaiken ei tarvi olla viimeistähuutoa, jos siihen ei ole varaa,eikä sittenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen perusasiat ensin kuntoon, terveydenhoito, energia ja liikkuminen, julkisilla tai omalla autolla kohtuu hintaiseksi, ettei ihmisten tarvi turvautua esim. sähkölaskun maksuun pikavippeihin. Pikkavippifirmat pitäisi lakkauttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten rahat ei riitä elämiseen, eikä edes laskuihin, rahavajetta paikataan pikavipeillä. Mitä pitää tehdä. Minäpä kerron.>> Paljoko suomen valtion menot on eu,lle? paljoko maksetaan turhia maksuja? paljoko tämä systeemi maksaa, joita yritetään salata. MM, lääkärit ilman rajoja, rikollisuus, valtava virkakoneisto, joka on täysin turha,kukas sen lystin maksaa, antakaapa kun minä koitan arvata. No, suomen veronmaksajat sen maksaa. Ja kaikki tämä säästyisi suomen omaa kansaa varten, jos ei oltais sidottu käsiä tähän kalliiiseen EU, orjuuteen, joka vie suomelta joka sentin turhuuteen. Oma kansa ensin, loppuu pikavippejenkin ottamiset. Britannia alkaa pisteyttämään koko systeemin, mitä tulet tekemään, tienaatko itse, vai yritätkö tulla oleilemaan.. Keskittykää huolella asiaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja lisäksi oma pöhöttynyt hallinto karsitaan reaalitasolle , meidänkin pikku kunnassa vellilautasen valmistukseen tarvitaan neli-portainen hallinto keittäjän yläpuolelle ,kolmekymmentä vuotta sitten tasoja oli kaksi ja niistä alempi osallistui ruuan valmistukseen .
Porukat hoitaa itse asiat netissä ,kunnantalolla puute huoneista :):):)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen seurannut muutakin "systeemiä" että miten tällaista voi tapahtua, eräskin vuokra-asuntosysteemi, monta rivitaloa, joka oli ennen kunnan omistuksessa, nyt tähän on soluttautunut, no, tiedätte mitä tarkoitan,,vuokrarahat kilisee muutaman entisen,,,,tilille asumistukirahoina, ja vuokrarahoina, mutta kun nyt EU, hyväksyy keikenlaisen epämääräisen touhun. Vapaa markkinatalous on sana jota pitää pelätä. Tavallinen kansa ei näistä asioista hyödy. Yritin kysellä sitä kilpailevaa timpuria, että no, löytyisikö se minulle katon tekoa varten, että 8 euron mies saa tulla tekemään työt. Yksikään ei vastannut pyyntööni. Että...Että tuota

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

19:11
Talousviisaiden ryhmän puheenjohtajan neuvo yritysten pelastamisessa: Ostakaa edes silloin tällöin take away -ruokaa tai vaikka suomalainen kiuas
19:00
Näin oululaisyrittäjät ovat reagoineet koronaan: asuntoesittelyitä etänä, verkkokauppojen perustamista ja laajentuneita kotitoimituksia Tilaajille
18:31
Kotipuoti on Inarin Kaamasessa koko kylän keskus – puodinpitäjä Sonja Loponen jututtaa kävijöitä pidempään vähintään kerran viikossa Tilaajille
18:24
Kempeleen kunnanvaltuusto siirtyy etäkokouksiin
18:00
Pandemia teki Andrew Cuomosta poliittisen sankarin – rohkeimmat ehdottavat demokraattien presidenttiehdokkaan vaihtamista
16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
66
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
31
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
24
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
20
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image