Kotimaa

Suomalaisten Nato-kielteisyys on pysynyt vakaana – "kansalla on korkea kynnys liit­tou­tu­mi­seen"

Kuvituskuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 5.11.2017 17:58
Juho Mäkelä

Kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) mukaan Naton kannatus yleensä hivenen laskee, kun Yhdysvallat tekee jotain. Kansanedustaja (sd.) Satu Taavitsaisen mielestä Suomella ei ole ketään vihollista.

Suomalaisten selvä enemmistö vastustaa puolustusliitto Naton jäsenyyttä tuoreen HS-gallupin mukaan. Tulos ei yllätä Lännen Median haastattelemia eduskunnan puolustusvaliokunnan jäseniä.

Kokoomuksen kansanedustajan Timo Heinosen mukaan kansa on tyytyväinen siihen tapaan, miten Suomen ulkopolitiikkaa on johdettu presidentti Sauli Niinistön kaudella.

- Tämä on aika odotettu tulos. Kun Venäjä tekee jotain, Naton kannatus yleensä hivenen nousee ja toisaalta kun Yhdysvallat tekee jotain, Naton kannatus yleensä hivenen laskee. Tulos menee sen trendin sisään.

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen on tyytyväinen Suomen nykyiseen turvallisuuspoliittiseen linjaan. KUVA: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Natoon hakemista vastustaa 59 prosenttia suomalaisista ja hakemisen kannalla on 22 prosenttia. HS gallupin tulos vastaa hyvin suomalaisten keskimääräistä Nato-jäsenyyden kannatusta. Ainoastaan kokoomuksen kannattajat ovat niukasti Naton kannalla.

Heinosen mukaan tuloksessa näkyy se, että kokoomus on linjannut aiemmin puoluekokouksessa, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuusasemaa. Hän pitää kuitenkin nykylinjaa hyvänä.

- En usko, että presidentinvaaleista saadaan Nato-vaaleja tälläkään kertaa. Presidentti Niinistön politiikka nauttii niin suurta arvostusta vasemmalta oikealle. RKP:n presidenttiehdokas Torvalds on ainoa, joka on irtaantunut siitä jonkin verran.

Heinonen kuitenkin korostaa, että Suomi on valinnut määrätietoisesti puolensa. Suomella on selkeät kumppanit turvallisuuspolitiikassa ja maa on osa läntistä arvoyhteisöä.

"Olemme kaikkien kanssa hyvissä väleissä"

Sdp:n kansanedustajan Satu Taavitsaisen mukaan ihmisillä on sama tunne Nato-asiassa kuin hänellä itsellään. Taavitsainen ei kannata Nato-jäsenyyttä, vaan Suomen pitää pysyä liittoutumattomana maana.

Sdp:n kansanedustajan ja puolustusvaliokunnan jäsenen Satu Taavitsaisen mukaan kansa on oikealla linjalla Nato-kysymyksessä.

- Suurin osa kansasta vastustaa Natoon liittymistä. Minun mielestä poliitikkojen pitää kuunnella kansaa. Meillä on mennyt monta vuotta hyvin, kun olemme olleet liittoutumattomia.

Taavitsainen arvelee, että Nato nousee esiin presidentinvaaleissa, koska tenttejä vetävät toimittajat kysyvät todennäköisesti aiheesta. Hän toivoo, että maan hallitus ja nykyinen puolustusministeri pitävät sotaharjoituksissa saman vanhan linjan.

- Meillä pitää olla riittävästi itsetuntoa katsoa joka ilmasuuntaan eri maita suoraan silmiin ja keskustella asioista. Suomella ei ole ketään vihollista. Olemme kaikkien maiden kanssa hyvissä väleissä, Taavitsainen sanoo.

Kansanedustaja Krista Mikkosen (vihr.) mukaan Naton vastustajien osuus HS-gallupissa oli yllättävänkin suuri.

- Kysely heijastaa aika hyvin pitkän aikavälin tuloksia. Vaikka tilanne on jännittynyt ja puolustuspolitiikasta puhutaan enemmän lehdissä ja mediassa, se ei kuitenkaan innosta suomalaisia Naton taakse.

Suomi tekee tiivistä yhteistyötä Naton kanssa ja on kumppanina erityisasemassa. Mikkosen mukaan kynnys varsinaiseen Nato-jäsenyyteen on silti korkea.

"Kansan linja on oikea linja"

Keskustan kansanedustaja Mikko Savolan mukaan kansan mielipide on ollut hyvin vakaa Nato-kysymyksessä. Ukrainan kriisin aikana Naton kannatuksessa oli pientä nousua, mutta nyt tilanne on tasaantunut.

- Kansan linja on oikea linja. En kiistä sitä millään tavalla. Turvallisuuspolitiikasta pitää silti käydä keskustelua. Presidentinvaaleissa Nato-kysymys nousee omalla tavallaan esille.

Savolan mukaan Suomen puolustuksen selkäranka on yleinen asevelvollisuus ja sotilaallinen liittoutumattomuus. Hän jatkaa, että Nato-kumppanuus ja EU-puolustuksen kehittäminen on myös tärkeää.

Savola muistuttaa, että Natokin on muuttumassa, kun Yhdysvallat on kääntänyt aika voimakkaasti vastuuta puolustuksen kehittämisestä jäsenmaille.

- Se lisää painetta, että meidän pitää huolehtia Euroopan sisäisestä turvallisuudesta. Emme voi luottaa siihen, että Yhdysvallat olisi auttamassa täällä ensimmäisenä mahdollisessa kriisitilanteessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

NATO jäsenyys siinäpä kuuma peruna poliitikoille. Viime sodassa oli 213 tuhatta Saksalaista apuna, ja jokainen muistaa lopputuloksen, turpiin tuli. Eihän me tarvita kuin luotettava naapuri, joka ei haikaile sotatoimin toisten alueita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö puolustautumista voisi hoitaa EUn sisäisesti.
Antaa USAn olla omissa oloissaan toisella puolella palloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi aina käytetään puolueellisesti sanoja NATO-vastainen ja NATO-kielteinen? Mitä jos käytettäisiin sanaa NATO-kriittinen? Se, että suomalaiset eivät halua liittyä Natoon, ei johdu siitä olisimme jotain vastarannankiiskejä. Haluamme pysyä puolueettomina ja pois isojen poikien kahinoista. Suomalaiset ovat tervejärkisiä, eivätkä syöksy kaikkeen hölmöön päätäpahkaa. Voi kumpa valtion johto, media ja puolueiden johto edustaisivat kansaa. Me emme halua Natoon. Se tulee ilmi kaikissa gallupeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on puolueeton ja puolustaa puolueettomuuttaan.
Trumppi sanoi taannoin, että suomalaiset ovat fiksua kansaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomi on puolueeton..." ???

Aina kun tällaiseen meemiin törmää, niin jatkosta voi olettaa mitä vaan. Suomen puolueettomuus päättyi tunnetusti vuonna 1995 kun liityttiin Euroopan Unioniin. Puolueettomuus oli alkanut vuonna 1989, kun Neuvostoliitto viimein sen tunnusti. Siis vajaan kuuden (6) vuoden puolueettomuusjakso...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:hun kuuluminen ei tarkoita sitä että pitäisi osallistua toisten sotiin. Suomea puolustetaan Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaa se sitä että suomalaiset sotilaat lähtevät ulkomaille sotimaan. Juurihan siitä tehtiin uusi laki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällainen laki valitettavasti tehtiin. Sen seurauksena moni palautti sotilaspassinsa.
Ulkomaille sotimaan lähteminen on suomalaiselle sotilaalle edelleen vapaaehtoista. Vapaaehtoisia ei ilmeisesti ole kovin paljon, koska lähteville on suunnitteilla maksaa jopa 30000 euron kuukausikorvausta. Suomalainen, kuten kuka tahansa, puolustaa kotiaan ja maataan ihan ilmaiseksi. Jos Suomea pitää lähteä "puolustamaan" tuhansien kilometrien päähän 30000 euron kuukausikorvauksella , niin siinä on sotilaalla moraalisen itsetutkiskelun paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on kielettyä kommentoida miksi hybridisotakeskus tuli juuri Suomeen? Se tuli juurikin siksi, että Suomi halutaan natottaa, ei miksikään muuksi. Ihan sama mitä Venäjä tekee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pitää kuulua kaikkiin läntisiin liitoutumiin ja yhteisöihin, kuten Ahtisaarikin toteaa. Saattaa tietenkin tuntua oudolta, että meillä ei ole vihollisia, edes siellä idässä?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumppanuussopimus usan kanssa ei riitä,vaan Nato on Suomen pelastus.Kaikki uhka on tullut aina itänaapurista ja se on aina ollut arvaamaton eikä kunnioita tehtyjä sopimuksia tai muuttaa niitä omaehtoisesti.
Sosiaalidemokraatit ovat jo aikojen alusta olleet liittämässä maatamme itänaapuriin.antaneet apua bolsevikeille,ja lyöneet kapuloita rattaisiin maamme hallituksille ja esivallalle,ja olleet etunenässä romuttamassa armeijan kalustoa(halonen,tuomioja)
Tosiasiahan on ettei venäjä uskalla hyökätä yhteenkään nato-maahan,mutta suomi tulee olemaan sille pieni suupala jonka aseet ja taistelutahto on tuhottu alle aikayksikön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Illuusio puolueettomuudesta ja siitä että muut kunnioittaisivat sitä, elää vahvana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa monen mielessä liittoutuminen Turkin, Kreikan, Italian, Espanjan ja vaikkapa Ranskan kanssa ei kuulosta vakuuttavalta.

Kolmikantayhteistyö: Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat kuulostaa jo paljon paremmalta. Helsingissä kokoontuu Pohjoisen ryhmän puolustusministereiden työistunto, johon James Mattis osallistuu. Ryhmään kuuluvat Pohjoismaiden ja Baltian maiden lisäksi Alankomaat, Iso-Britannia, Puola ja Saksa. Tämä kokoonpano kuulostaa myös paremmalta kuin laaja Nato-kokoonpano, sillä osa Nato-maista on jättänyt omat puolustusvoimansa hunningolle. Kriisitilanteissa ratkaisee kuitenkin se, kellä on kykyä ja tahtoa.

Sauli Niinistö sanoi viimeksi Evan presidenttitentissä, että "Hätätilassa syntyy liittoutumia ilman jäsenyyksiä". Ja että "Näin vain kautta maailmanhistorian on tapahtunut."

Saulilla voi olla jotain sisäpiirin tietoa...ehkä... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin Sauli todellakin sanoi. Mutta tämän Saulin sukunimi ei ollutkaan Niinistö... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä sitä ja Venäjä tätä, enpä usko että Venäjästä on mitään pelkoa ja varmaan saamme apua muilta mailta ilman Natoakin. Onhan täällä minä ja miljoona muuta jotka voivat puolustaa kotimaata tarvittaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalla ei ole tietämystä tällaisesta asiasta, eikä siitä kansalta pidä kysyä. Päättäjillä on tieto ja viisaus asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä viisautta ei näytä olevan yhtään enempää kuin 70 vuotta sitten, samat poliittiset suunnat silloinkin halusivat saksan kelkassa mennä ihan Uralille asti, vaan se reissu taisi tyssätä jo karjalan männikköön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
13
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
3
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
3
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
1
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image