Kotimaa

Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään

Opetushallitus yrittää varjella suomalaisen koulutuksen brändiä, mutta Suomen nimen perusteetonta hyödyntämistä on vaikea estää. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 25.8.2019 9:00
Laura Palovuori

Jordaniassa sairaala ja koulu kantavat Suomen nimeä. Laitosten todelliset kytkökset suomalaisuuteen ovat löyhät.

Suomen hyvä maine koulutuksessa on johtanut siihen, että sitä käytetään maailmalla hyväksi. Opetushallitus yrittää varjella suomalaisen koulutuksen brändiä, mutta Suomen nimen perusteetonta hyödyntämistä on vaikea estää.

Maailmalla toimii useita kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään. Niitä on muun muassa Jordaniassa, Tunisiassa, Egyptissä, Romaniassa, muutamassa Etelä-Amerikan maassa, Kiinassa ja Intiassa. Nimen lisäksi niillä ei juuri ole tekemistä suomalaisuuden kanssa.

Perustaja on lukenut kirjan tai käynyt Suomessa opintomatkalla

Jordanian pääkaupungissa Ammanissa toimii Suomen nimeä kantava koulu. International Helsinki Finnish Academy kohoaa korkeana melko uudella asuinalueella.

Rehtorin mukaan koulu käyttää menetelmänään leikin kautta oppimista, mutta seuraa muuten amerikkalaistyylistä linjaa. Koulu ei myönnä, että sen toiminta olisi harhaanjohtamista, sillä se kertoo viestivänsä opetuksen sisällöstä avoimesti vanhemmille.

Rehtorinkanslian hyllyssä on kuva suomalaisesta miehestä. Hän on koulutuspalveluja myyvän Polar Partnersin perustaja Kimmo Kumpulainen, joka tiedusteli viime syksynä koulun kiinnostusta alkaa toteuttaa suomalaistyylistä opetusta yhteistyössä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa.

– Maailmalla on muitakin Suomen brändiä luvatta käyttäviä kouluja, Kumpulainen kertoo.

Perustaja on ehkä lukenut suomalaisesta koulutuksesta kertovan kirjan tai käynyt Suomessa opintomatkalla. Puolitiehen jääneiden suunnitelmien taustalla voi olla se, että raha tai aika on loppunut kesken.

– Ammanissa pyysin koulua poistamaan ainakin sanan Finnish, jos he eivät ole valmiita toteuttamaan suomalaisen koulun ideaa.

Nimeä ei ole muutettu, mutta valokuva jäi muistoksi vierailusta.

Suomalaiset sairaalat kiinnostavat maailmalla

Jordan Finland Modern Hospital eli Suomen nimeä käyttävä silmäsairaala sijaitsee niin ikään Ammanissa. Sairaalasta näkee heti, että se ei vain käytä hyväkseen Suomen mainetta, vaan luo mielikuvaa Suomesta lääketieteen luvattuna valtakuntana.

Lääkärit ovat paikallisia ja sairaalan perustajat kotoisin Lähi-idästä, joskin yksi heistä on toiminut 25 vuotta lääkärinä Suomessa. Suomalaista kokemuspohjaa on hyödynnetty muun muassa potilaan kohtaamisessa ja hoitosuunnitelman tekemisessä.

Sairaalakalusto on isolta osin suomalaisen Merivaaran tuotantoa.

– Tulevaisuuden sairaalateknologia houkuttaa ulkomaisia alan toimijoita Suomeen. Esimerkiksi Tampereen ja Turun yliopistollisiin sairaaloihin tullaan tutustumaan muun muassa Britanniasta ja Itä-Euroopasta, kertoo Merivaaran toimitusjohtaja Jari Kaija.

MAINOS

Kommentoi

Ainakin Malesiassa tunnettiin suomalainen osaaminen. Sille hymähdeltiin. Oli visiin Nokian insinöörit olleet siellä pätemässä.
Suomalainen osaa, on harha. Muualla osataan paljon paremmin. Varsinkin Suomen hallitus on vitsi. Tuskin missään maailmalla on yhtä epäpätevää ja agendaansa ihastunutta hallitusta ajamassa maatansa alas kalliolta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samala tavallahan täällä Suomessa käytetään esimerkiksi Lappi-mielikuvaa kaikenlaistenmielikuvien luomiseen vehnärieskoista postikortteihin ja lehmiin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

YLIMIELINEN P ORPO

Päinvastoin koko keskustelussa Orpo vakuutti paremmalla asiantuntemuksellaan. Lue lisää...
Järjen käyttö ennenk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image