Kotimaa

Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään

Opetushallitus yrittää varjella suomalaisen koulutuksen brändiä, mutta Suomen nimen perusteetonta hyödyntämistä on vaikea estää. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 25.8.2019 9:00
Laura Palovuori

Jordaniassa sairaala ja koulu kantavat Suomen nimeä. Laitosten todelliset kytkökset suomalaisuuteen ovat löyhät.

Suomen hyvä maine koulutuksessa on johtanut siihen, että sitä käytetään maailmalla hyväksi. Opetushallitus yrittää varjella suomalaisen koulutuksen brändiä, mutta Suomen nimen perusteetonta hyödyntämistä on vaikea estää.

Maailmalla toimii useita kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään. Niitä on muun muassa Jordaniassa, Tunisiassa, Egyptissä, Romaniassa, muutamassa Etelä-Amerikan maassa, Kiinassa ja Intiassa. Nimen lisäksi niillä ei juuri ole tekemistä suomalaisuuden kanssa.

Perustaja on lukenut kirjan tai käynyt Suomessa opintomatkalla

Jordanian pääkaupungissa Ammanissa toimii Suomen nimeä kantava koulu. International Helsinki Finnish Academy kohoaa korkeana melko uudella asuinalueella.

Rehtorin mukaan koulu käyttää menetelmänään leikin kautta oppimista, mutta seuraa muuten amerikkalaistyylistä linjaa. Koulu ei myönnä, että sen toiminta olisi harhaanjohtamista, sillä se kertoo viestivänsä opetuksen sisällöstä avoimesti vanhemmille.

Rehtorinkanslian hyllyssä on kuva suomalaisesta miehestä. Hän on koulutuspalveluja myyvän Polar Partnersin perustaja Kimmo Kumpulainen, joka tiedusteli viime syksynä koulun kiinnostusta alkaa toteuttaa suomalaistyylistä opetusta yhteistyössä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa.

– Maailmalla on muitakin Suomen brändiä luvatta käyttäviä kouluja, Kumpulainen kertoo.

Perustaja on ehkä lukenut suomalaisesta koulutuksesta kertovan kirjan tai käynyt Suomessa opintomatkalla. Puolitiehen jääneiden suunnitelmien taustalla voi olla se, että raha tai aika on loppunut kesken.

– Ammanissa pyysin koulua poistamaan ainakin sanan Finnish, jos he eivät ole valmiita toteuttamaan suomalaisen koulun ideaa.

Nimeä ei ole muutettu, mutta valokuva jäi muistoksi vierailusta.

Suomalaiset sairaalat kiinnostavat maailmalla

Jordan Finland Modern Hospital eli Suomen nimeä käyttävä silmäsairaala sijaitsee niin ikään Ammanissa. Sairaalasta näkee heti, että se ei vain käytä hyväkseen Suomen mainetta, vaan luo mielikuvaa Suomesta lääketieteen luvattuna valtakuntana.

Lääkärit ovat paikallisia ja sairaalan perustajat kotoisin Lähi-idästä, joskin yksi heistä on toiminut 25 vuotta lääkärinä Suomessa. Suomalaista kokemuspohjaa on hyödynnetty muun muassa potilaan kohtaamisessa ja hoitosuunnitelman tekemisessä.

Sairaalakalusto on isolta osin suomalaisen Merivaaran tuotantoa.

– Tulevaisuuden sairaalateknologia houkuttaa ulkomaisia alan toimijoita Suomeen. Esimerkiksi Tampereen ja Turun yliopistollisiin sairaaloihin tullaan tutustumaan muun muassa Britanniasta ja Itä-Euroopasta, kertoo Merivaaran toimitusjohtaja Jari Kaija.

MAINOS

Kommentoi

Ainakin Malesiassa tunnettiin suomalainen osaaminen. Sille hymähdeltiin. Oli visiin Nokian insinöörit olleet siellä pätemässä.
Suomalainen osaa, on harha. Muualla osataan paljon paremmin. Varsinkin Suomen hallitus on vitsi. Tuskin missään maailmalla on yhtä epäpätevää ja agendaansa ihastunutta hallitusta ajamassa maatansa alas kalliolta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samala tavallahan täällä Suomessa käytetään esimerkiksi Lappi-mielikuvaa kaikenlaistenmielikuvien luomiseen vehnärieskoista postikortteihin ja lehmiin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Finnair uudistaa kotimaan lento-ohjelmaansa – vaikuttaa muun muassa Kajaanin ja Kemin lentoihin
12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
43
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
40
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
15
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image