Kotimaa

Suo­ma­lais­nuo­ret it­se­mur­ha­ti­las­to­jen kärjessä - läheiset ihmissuhteet heikkoja

KUVA: Anniina Nissinen
Kotimaa 10.9.2012 9:58 | Päivitetty 10.9.2012 10:35
Kaleva

Suomalaisnuorten tekemien itsemurhien määrät ovat edelleen kansainvälisten tilastojen kärjessä. Tytöt tekevät itsemurhia toiseksi eniten ja pojat viidenneksi eniten maailmassa.

Suomessa nuoret miehet tekevät itsemurhia kolme kertaa enemmän kuin nuoret naiset.

Asia oli esillä Suomen Mielenterveysseuran ja Surunauhan järjestämässä itsemurhien ehkäisypäivän seminaarissa maanantaina.

Seminaarissa puhunut Atte Oksanen sanoo tiedotteessa, että suomalaisnuorten materiaalinen hyvinvointi on kansainvälisessä vertailussa huippuluokkaa. Sen sijaan perhe- ja ystävyyssuhteet ovat heikkoja.

Joka kymmenes 14-16-vuotias suomalaisnuori kärsii keskivaikeasta tai vaikeasta masennuksesta.

Mielenterveys, hyvät sosiaaliset suhteet ja kohtuullinen toimeentulo vähentävät itsemurhia.

Nuoret kokevat väkivaltaa eniten koulussa ja kotona. Oksanen toteaa, että joskus turvalliseksi mielletyt paikat voivat olla turvattomimpia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Tämä yhteiskunta on surullisen suorituskeskeinen. Vanhemmat ovat omassa uraputkessa ja vertaillaan naapureihin ja pitää olla muotikamppeet jne. Panostakaa terveelliseen ruokaan ja mukavaan yhdessäoloon ja tekemiseen. Elämänlaatu on tärkeämpi kuin elämisen taso. Pysähtykää, katsokaa taivaan tähtiä, aurinkoa, kuunnelkaa lintujen laulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seurausta tästä,kun leukki-iän lapsuus jää kokematta.Sillä lapsi jo vauvana rahdataan ohjattuun päivähoitoon ja saatetaan kilpatilanteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä ihmettele kun katsoo tätä maailman menoa. Samaan aikaan kun toiset miettivät mistä saisivat rahaa ruokaan ja laskut maksettua, toiset esittelevät AUTOJAAN ouluhallissa. Ihan vain näin pikaisena esimerkkinä. Mutta kertoo aika paljon mistä etenkin nuorison pahoinvointi johtuu. Tuloerot......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämä ei ole helppoa aikuisella eikä lapsella eikä nuorilla. Perheiden taloudellinen ahdinko joka aiheutuu, työttömyydestä tai pätkätöistä, lisäävät perheiden jäsenten välistä pahoinvointia. Kaikilla ei riitä omat voimat vaikeuksista selviytymiseen. Avun saaminen on vaikeutunut ei ole olemassa sellaista auttaja tahoa kenellä olisi aikaa kuunnella perheiden murheita.

Lapsi ja nuori jää useimmiten vailla aikuisen ihmisen läsnäoloa ja tukea kun samanaikaisesti perhe yrittää selviytyä ongelmistaan. Moni lapsi ja nuori joutuu elämään perheissä jossa on päihdeongelmia ja perheväkivaltaa. Liian usein moni nuori ja lapsi joutuvat selviytymään yksin omien ongelmiensa kanssa.

Jos liian varhaisessa iässä lapsi ja nuori joutuu kantamaan vastuuta muiden perheen jäsenten ongelmista voi tämä altistaa masennukselle.

Perhettä pidetään niin pyhänä että on ehkä liian korkea kynnys puuttua perheissä ilmeneviin ongelmiin. Perheväkivaltaa ei pidä hyväksyä koska perheväkivalta ei ole perheen jäsenten yksityisasia. Eikä päihteiden käyttäminen ole perheiden yksityisasia.

Maksamme nyt jo liikaa 1990 laman aiheuttamista kärsimyksistä joita lama aiheutti laman uhreiksi joutuneille. Nyt täytyisi tehdä selvitys siitä mistä johtuvat alle 30 vuotiaiden nuorten aikuisten mielenterveydellistä syistä myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi tulla vielä pahemmat ajat kuin 1990-luvulla laman aikana. Suomi painiskelee valtavissa veloissa, hallitus teki veronkorotuksia, joita ei asiantuntijoiden mukaan voi loputtomiin tehdä eli edessä voi olla ETUISUUKSIEN LEIKKAUKSET seuraavana, joita en itse kannata. Eurokriisin takia vienti ei nyt vedä ja rikkidirektiivi laittavat työntekijöitä kilometritehtaalle, paljon työntekijöitä on jo irtisanottu, tänään irtisanottiin lisää satoja ihmisiä. Rahan puutteen vuoksi moni taho on lakkautusuhan alla. Ruoan hinta ja monet muut hyödykkeet vain nousevat. Mahtoiko 1990-luvulla olla näin kurjaa ja eikö Nokialla mennyt paremmin silloin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miten noin masentuneista nuorista kasvaa maailman toiseksi onnellisin kansa...onnellisuushan on uutisoitu esimerkisi viime kesänä Financial Times'in raportissa ...lisäksi täällä onnelassa koulujärjestelmä on maailman paras, vähiten korruptiota ja maailman rehellisimmät ihmiset...tosin itänaapurimme pitää meitä hölmöinä ja herkkäuskoisina, uskomme sujuvasti omiin valheisiimmekin vai olemmeko patologisia valehtelijoita ylitse muiden. Vai asuuko täällä kaksi eri kansaa,onnelliset kokoomuslaiset ja sitten muut, joista ei paljon puhuta. Kokoomuslaiset kiusaavat sitten näitä heikompiosaisia kehdosta hautaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirsti Simonsuuri jo aikaa sitten puhui arvotyhjiöstä,siinä ollaan upoksissa edelleenkin,kun koulussakin opetetaan vaan menestymistä ja arvostetaan vain akateemista osaamista.Ihmisenä ei osata olla niillä eväillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt nähdään se miten vaikuttaa lapsiin varhainen päiväkoti ja se, että vanhemmilla ei ole ollut aikaa lapselle. Subjektiivinen päivähoito-oikeus oli oikea pandoran lipas. Saatiin kyllä äidit töihin, mutta tässä on se tulos. Nyt on taas uusi sukupolvi ongelmalapsia kasvamassa, kun päihteiden käyttö on karannut käsistä. Mennään jossakin taaksepäin. Tutkimusten mukaan käsillä tekeminen (miehille nikkarointi, naisille kokkaus ja käsityöt) ehkäisevät masennusta. Tietokoneen käyttöä ei lasketa käsillä tekemiseksi. Penskat puhdetöihin ja mieli paremmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä suurin osa päiväkotilapsista on tavallisia onnellisia muksuja, jotka tietävät ja tuntevat, että koti on se oma pesä ja päiväkoti vain käyntipaikka. Se on jokin isompi juttu perheeseen sitoutuminen, alkaa jo vastasyntyneestä ja jatkuu leikki-ikään jne. Päiväkoti ei tätä lujaa sidettä katkaise. Hoitopäivät eivät saa olla liian pitkiä, ja lapsi tosiaa tarvitsee vanhempien aikaa ja huomiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päiväkodista lapset saavat kavereita, oppivat leikkejä ja lauluja ym. Päiväkoti on hyvin virikkeellinen paikka lapselle ja luulempa, että moni lapsi menee päiväkotiin hyvin mielellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorena ollessani vanhemmat eros ja veli kuoli, moni ois siinä vaihees voinu päätellä et syrjäytymisen riski on todella iso. Noh niin kävikin, vaivuin internetin syvään mailmaan kunnes armeijaan piti mennä. En tehnyt siellä varsinaisesti yhtään kavereita, mut kävin läpi koko paskan kun ei noita 'vihamiehiä':kään ollut. Sitten sukulainen palkkas rakentamaan taloa. Liksaa sain ja pitkiä työpäivii tehtii, ei kerenny masentua tahi kavereita tehdä. Sukulaissuhteet kyl vahveni sinnepäin. Sitten korkeakouluun mennessä ekana päivänä istahin käytävällä muutaman satunnaisen viereen oottamaan ruokailun alkua, normisti "syrjäytyneenä" en ois paljoo puhunu mut otin itteäni niskasta kiinni ja sanoin moi ja sen jälkee ne muutama on ollu mun parhaat kaverit ja joka pv jutellaa jne.

Tarinan opetus: kaverit on tärkeitä, ilman niitä ei ole mikään ihme jos masentuu. Kun uuteen paikkaan menee nii on tärkeetä sillo heti mennä juttelemaa muille eikä vetäytyä omii ajatuksii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailma on iso mätäpaise ja mikään täällä ei tule koskaan muuttumaan. Niin kauan kuin elämää täällä pihisee, sodat, huumeet, tuloerot, köyhyys, nälänhätä, itsemurhat ymymymymym. tulevat jatkumaan.

Onneksi voi vetää verhot ikkunan eteen ja katsoa BB24/7. Välillä selata seiskaa ja surfata facessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hahhaa, just se on sitä.. tuota noin... elämää. Mutta hei ei epätoivoon saa heittäytyä, maailmaa voi sentään parantaa. Vähäsen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyajan nuorilla on liian helppoa! Silloin kun minä olin nuori, ei ollut aikaa masentua. Töitä piti tehdä, että pysyi leivässä. Nykyään nuoret saavat kaiken, kun vain pyytävät. Ei ole nuoren mielelle hyväksi se!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alle 25-vuotiaiden itsemurhien määrä on melkein puolittunut 1980- ja 90-luvun vaihteen tasosta, joten se nykyään samalla tasolla kuin 1940- ja 50-luvun vaihteessa. Lisäksi on muistettava, että 1930-luvun lama lisäsi itsemurhia, toisin kuin 1990-luvun lama, mikä taas vähensi itsemurhia. Koska yli 65-vuotiaiden itsemurhien määrät ovat muista ikäluokista poiketen pysyneet samalla tasolla, tekevät yli 65-vuotiaat jo enemmän itsemurhia kuin alle 25-vuotiaat, joten jos elämän helppous lisää itsemurhia, niin vanhuksilla on nykyään helpompaa kuin nuorilla. Eniten itsemurhia tekevät kuitenkin 45-64 -vuotiaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mieheksi kasvaminen on mennyt vaikeaksi." Päiväkoti , koulut , ammattikoulutus... terveydenhuolto, joka puolella on naisten johtamia äideille suunnattuja ja tytöille sopivampia palveluja. Sitten kun tilanne menee ongelmien puolelle , sieltä tulee vastaan äideille mitta tilatut avioerot ja sosiaalipalvelut. Koulujen kurinpito ja poliisi rankaisevat poikia suoremmin kuin tyttöjä milloinkaan. Oikeuden tuomiot todisteluineen ovat miehille raskaammat kuin naisille, ja tuomiot kaatuvat miesten niskaan helpommin. Toisaalta naisten saama etumatka koulutuksessa mm. armeijan ja edellä mainittujen seikkojen vuoksi saa aikaan tilanteen jossa yhtäkkiä saman ikäluokan naiset ovatkin feministisiä , ylemmyyden tuntoisia , - "outoja " ihmisiä. Koulu ajan ystävistä on tullut vaativia naisihmisiä , joille ei mikään tavallinen riitä , eikä näin ollen ihmissuhteet kiinnosta. Miehen mittapuu on hukattu tarkoituksellisesti suomalaisessa yhteiskunnassa... vain häpeäpaalu on miestä varten. Tästä seuraa miesten itsemurha alttius...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"suomalaisnuorten materiaalinen hyvinvointi on kansainvälisessä vertailussa huippuluokkaa." Osan on osan ei. Sellaisessa paikassa, jossa suurimmalla osalla on kaikkea väliinputoajan asema on paljon kovempi, koska ei ole juuri mitään vertaisryhmää johon kuulua ja ero tulee selkeästi esille kun menestyjät pätevät asioilla, jotka eivät kaikille ole mahdollisia.

On itsetunnolle paljon tuhoisampaa olla koulun ja ystäväpiirinsä ainoa nuori jolla ei ole mahdollisuutta ikinä saada mopoa tai etelän lomaa kuin paikassa jossa juuri kenelläkään ei ole varaa näihin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olisko lapsille ja nuorille kuitenkin parempi oppi se että tehdään jotain oikeesti kivaa ja antoisaa kuin että suoritetaan jotain jotta oltai kaveripiirissä hyväksyttyjä. Kumpi rakentaa parempaa itsetuntoa? Olen sitä mieltä että raha ei sinänsä ratkaise vaikka toki pitää olla tietty perustoimeentulo että voi tehdä edes jotain. Paljon on kuitenkin kiinni vanhempien asenteesta elämään, enemmän kuin varallisuuden määrästä. Ostamalla lapselle tavaraa ja antamalla käteistä ei voi korvata yhdessä vietettyjä hetkiä ja sitä henkistä pääomaa mitä sen kautta lapselle kertyy. Aina ei tarvii matkustaa kaukomaille löytääkseen hyviä kokemuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhemmuus on rapakunnossa! Lapsen ja nuoren turva on rakastava koti: vanhemmat, jotka arvostavat, hoivaavat ja ovat kiinnostuneina mukana nuoren élämässä. Kun on tarpeeksi kauan kauhisteltu lasten surmia, voitaisiin katse siirtää vanhempiin ja miettiä, miten kehitetään vanhempien tukea ja valistusta. Olisi varmasti aiheellista jo ennen lasten hankkimista valistaa suuresta vastuusta ja hoivan merkityksestä. ja siitä, että kun alkaa mennä pieleen (väkivalta, päihteet, masennus) etsiydytään avun piiriin. Yhteiskunnassamme ei vielä tarpeeksi ole tajuttu ennaltaehkäisevän työn merkitystä, siitä puhutaan jo, mutta teot ja uudistukset puuttuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

57
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
35
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
20
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
20
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
13
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
12
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys
9
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

164 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Kerropa minullekin nuo yhteiskunnan hyvätuloisille jakamat sosiaaliavut ja kuinka yhteiskunta muutenkin auttaa hyvätuloi... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image