Kotimaa

Suomalaiset veneet käyvät kaupaksi

Kotimaa 9.2.2018 10:08
STT

Suomen veneviennillä on tuulta purjeissa. Viennin arvo kasvoi viime vuonna yli kahdeksan prosenttia, kertoo Venealan keskusliitto Finnboat.

Tullitilaston mukaan tärkeimmät vientimaat olivat Malta, Ruotsi ja Norja. Maltalle vietiin tammi-marraskuussa 2017 vain kahdeksan venettä, mutta niiden keskimääräinen arvo oli lähes yhdeksän miljoonaa euroa.

Venevalmistajien, telakoiden ja alan kaupan kokonaisliikevaihto oli viime vuonna 535 miljoonaa euroa. Toimiala työllisti Suomessa noin 3 500 ihmistä.

Maailmanmarkkinoilla menestyivät etenkin suuret purjeveneet.

- Purjeveneiden osuus veneiden kappalemääräisestä viennistä on vain yksi prosentti, mutta viennin arvosta yli kolmannes, kertoo Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Kotimaan myynti edellisvuoden tasolla

Kotimaan venemyynnissä näkyi loppukesästä 2017 merkkejä noususta, mutta koko vuoden myynti jäi kappalemääräisesti edellisen vuoden tasolle. Toimialan tuotteiden ja palvelujen kotimainen euromääräinen myynti laski puolisen prosenttia ja kokonaisliikevaihto kasvoi kolme prosenttia.

Suomeen myös tuodaan veneitä. Viisi suurinta tuontimaata olivat viime vuonna Meksiko, Puola, Ruotsi, Japani ja Yhdysvallat.

Venetuonnin arvo oli tammi-marraskuussa reilut 59 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua lähes 45 prosenttia. Suomeen tuotiin pääasiassa vesijettejä Meksikosta ja Japanista. Suomeen tuoduista vesijeteistä suurin osa myydään edelleen muualle Eurooppaan.

MAINOS

Kommentoi

Mitenhän otsikon piirtäisi Jarla? Kaadetaan veneeseen hiivaa ja sokeria niin se alkaa käydä, muuttuen kaupaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

137
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
112
Muiden uskontojen läsnäolo voi olla hyväksi Suomen kristityille, sanoo Oulun hiippakunnan seuraava piispa
65
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
39
Median lokaaminen riitti - yli 200 sanomalehteä liittyi Trumpin hyökkäyksiä vastustavaan kampanjaan
34
Loppukesä tuo maatalouskoneet teille, autoilijan tila voi huveta yllättäen – näillä neljällä vinkillä ohitat traktorin turvallisesti
31
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
31
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image