Kotimaa

Suomalaiset vähiten taikauskoisia EU:ssa

Kotimaa 21.6.2010 19:30
STT
Suomalaiset ovat perin juurin epäileväistä kansaa, käy ilmi EU-komission maanantaina julkistamasta tiedebarometrista.

Barometri kertoo, että suomalaiset ovat kaikista EU-kansoista vähiten taikauskoisia, mutta samaan aikaan Pohjolassa suhtaudutaan silmiinpistävän kriittisesti myös tieteeseen ja teknologiaan.

Suomalaisten vähäinen taikauskoisuus käy ilmi, kun barometrissa tarkastellaan onnennumeroihin uskomista. Vain noin yksi viidestä suomalaisesta uskoo onnennumeroihin, kun koko EU:ssa niihin uskoo kaksi viidestä.

EU:n taikauskoisimpia ovat barometrin mukaan latvialaiset, joista kolme viidestä uskoo onnennumeroiden olemassaoloon.

Taikauskon vähäisyys ei näytä Suomessa kulkevan käsi kädessä horjumattoman tieteisuskon kanssa.

Suomalaisista vain 17 prosenttia uskoo siihen, että luonnontieteet pystyvät jonain päivänä esittämään täydellisen selityksen luonnon ja maailmankaikkeuden toiminnasta. Luku on alin koko EU:ssa.

Vastaavasti suomalaiset uskovat EU:ssa vähiten siihen, että tiede ja teknologia pystyvät ratkaisemaan luonnonvarojen loppumisen ongelman. Niin ikään suomalaiset luottavat EU:ssa vähiten tieteen ja teknologian itsekorjaavuuteen eli siihen että tiede ja teknologia kykenevät löytämään ratkaisun kehityksen aiheuttamiin ongelmiin.

70 prosenttia suomalaisista arvioi, että tiede ja teknologia saattavat vahingoittaa ihmisten moraalitajua ja 63 prosenttia katsoo, että niiden kehitys saattaa uhata ihmisoikeuksia. Luvut ovat selvästi EU-keskiarvon yläpuolella.

Kiinnostavampaa kuin urheilu?

Tiedebarometrin mukaan 61 prosenttia eurooppalaisista katsoo olevansa hyvin tai melko hyvin perillä tieteen ja teknologian saavutuksista. Suomen kohdalla luku oli niin ikään 61 prosenttia.

Tiedebarometrin Brysselissä julkistanut tiede- ja tutkimuskomissaari Maire Geoghegan-Quinn oli erityisen iloissaan tutkimuksen tuloksesta, jonka mukaan lähes 80 prosenttia eurooppalaisista on kiinnostunut tieteen ja teknologian saavutuksista, kun taas urheilusta on kiinnostunut vain 65 prosenttia.

"Eli jos järjestettäisiin tieteen MM-kilpailut, ne saisivat enemmän tv-katsojia kuin jalkapallon MM-kisat", irlantilaiskomissaari vitsaili.

Komission tiedebarometria varten haastateltiin tammi-helmikuussa yli 31?000 ihmistä 32 Euroopan maassa. Suomessa haastatteluja tehtiin hieman yli tuhat.

Englanninkielinen raportti EU:n tiedebarometrista löytyy täältä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ja koulussa opetetaan vieläkin uskontoa, miksei taikauskontoa. Eikö se ole taikauskoa, etää käydään kirkossa ja luullaan huomenna menevän paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on Suomen taikauskoisinta porukkaa. Missään muualla päin en ole tavannut niin paljon puuhun koputtelijoita ja horoskooppeihin uskovia kuin täällä Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikkä suomalaiset ovat mielikuvitusköyhiä tylsimyksiä. Tutkimus pitää tosiaan paikkansa, täällä tosikkojen maassa ei saa nauraakkaan kuin umpihumalassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomalaisista vain 17 prosenttia uskoo siihen, että luonnontieteet pystyvät jonain päivänä esittämään täydellisen selityksen luonnon ja maailmankaikkeuden toiminnasta." Siis mitä puppua? Tutkimuksen tekijät ilmeisesti uskovat että asia saadaan lopulta täydellinen selitys? Kukaan ei voi tietää mikä on oikea vastaus tuohon eli saadaanko kaiken kattavaa selitystä koskaan ja miten määritellään se että milloin selitys on riittävän täydellinen. Eihän tuota voi pitää minään kriittisenä suhtautumisena vaan paremminkin realismina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä suhtaudun epäilevästi vain hyvävelipäättäjiin, jotka jakelevat palkkiovirkoja keskenään ja voitelevat toinen toisiaan niin, että rasva vain roiskuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kriittisyys on tieteenteon edellytys, joten siinä mielessä asiar ovat kohdallaan. Tosin samalla ylenpalttinen kriittisyys saa myös heittämään hanskat naulaan ennenaikaisesti, koska ei jakseta uskoa, että hommasta kuitenkaan tulisi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopultakin järkeenkäyvä selitys sille, miksi tällainen kaikkeen (myös tieteeseen) kyynisen epäilevästi suhtautuva kansa sijoittui tänne, mahdollisimman kauas kaikesta. Mitä sanoikaan roomalainen historiankirjoittaja Tacitus v.98 JKr suomalaisista, meistä: ”Rauhassa jumalilta ja rauhassa ihmisiltä he ovat saavuttaneet sen vaikeimman päämäärän, ettei heidän tarvitse edes mitään toivoa.»

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
13
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image