Kotimaa

Suomalaiset poliitikot Trumpin linjauksesta: Toivottavasti USA peruu tämän päätöksen

Jerusalemin keskustaan on pystytetty presidentti Donald Trumpia kiittävä banneri. Suomalaispoliitikot uskovat, että Trumpin päätöksestä voi koitua levottomuuksia palastiinalaisten keskuudessa. KUVA: ABIR SULTAN
Kotimaa 7.12.2017 14:23
Nea Alanen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Lännen Media kysyi suomalaisten poliitikkojen kantaa asiaan.

Israelin ja Palestiinan pitkään jäissä ollut rauhanprosessi on nyt entistä vaikeammassa tilanteessa. Useat suomalaispoliitikot ovat sitä mieltä, että tilanteessa pitäisi toimia maltillisesti.

Ulkoministeri Timo Soinia ei tavoitettu haastatteluun, mutta hän twiittasi aamulla aiheesta:

- Jerusalemin asemasta Israelin ja Palestiinan pääkaupunkina voidaan sopia vasta osana tulevaa rauhaa. Kahden valtion malli ainoa realistinen.

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja, Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen tuomitsee Donald Trumpin päätöksen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

- Toivottavasti USA peruu tämän päätöksen. Se olisi kaikkien kannalta vähiten vahinkoa aiheuttava päätös. Palestiinassa on aiemmin maltillisuus ollut voittamassa. Nyt voi olla, että äärijärjestöt pystyvät vahvistamaan asemaansa. Heillä on syy radikalisoitua, tämä on iso riski.

- Jerusalem on tavattoman herkkä asia. Pitäisi rauhassa odottaa, että ratkaisu Israelin ja Palestiinan välille syntyy. Yhdysvallat menettää päätöksellään varmasti mahdollisuuksia toimia rauhanvälittäjänä, ja muiden osapuolien merkitys tulee korostumaan, Vanhanen toteaa.

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan (Sdp.) on samoilla linjoilla Vanhasen kanssa siinä, että Yhdysvaltojen uskottavuus rauhanprosessin vetäjänä on vähentynyt.

- Tulevaisuus on hyvin vaikeasti ennustettavissa. En usko, että palestiinalaishallitus pystyisi tai haluaisi nyt tehdä oleellisia vastatoimia. Tavallisten palestiinalaisten turhautuneisuus ja reaktiot sen sijaan varmasti lisääntyvät. Yhdysvaltojen uskottavuus rauhanprosessin vetäjänä on mennyt. Toivoisin, että EU ottaisi tässä nyt vahvemman roolin, Tuomioja kommentoi.

Vanhasen mukaan Yhdysvaltojen päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi on jatkoa Trumpin yksipuolisia ratkaisuja hakevalle ja eristäytyväiselle politiikalle.

- He eivät korosta kansainvälisiä järjestelyitä. Tämä on kansainvälisten järjestöjen kannalta erittäin huono juttu, Vanhanen summaa.

- Toive on se, että maltti säilyisi, mutta sitä ei täältä Suomesta käsin pysty ratkaisemaan. Pelko on, että Palestiinan puolella joku sytyttää ruutitynnyrin. Toivottavasti ei synny kansannousua.

Molempia osapuolia pitäisi kunnioittaa

Entinen Suomen Israelin suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola korostaa, että niin Palestiinan kuin Israelinkin kantoja täytyisi kunnioittaa. Mikkola muistuttaa, ettei Suomen ja EU:n kanta ratkaisun löytämiseksi neuvottelujen kautta ole muuttunut.

- On vaikeaa ennustaa miten tilanne kehittyy. On mahdollista, etteivät asiat hetkeen etene. Lähi-idässä on monesti niin, että reaktiot ovat olleet voimakkaita. Mutta mitä todella käytännössä tulee tapahtumaan? Tilanne on täysin ennustamaton, Mikkola pohtii.

Kristillisdemokraattien kansanedustajan Sari Essayah mukaan Trumpin päätös ei tullut yllätyksenä:

- Tämä tunnustaminenhan ja lähetystön siirtäminen Jerusalemiin on ollut aiempienkin presidenttien tehtävälistoilla. Asiahan ei ole millään tavalla uusi. Se oli yksi Obamankin vaalikampanjan teemoista. Ehkä tämä enemmänkin kertoo Yhdysvaltojen pitkän linjan politiikasta. Trump sanoi, että ”I will deliver”, eli aikoo toimeenpanna, näin tapahtui.

Essayahin mukaan Israel on demokraattinen maa, jolla on oikeus itse päättää missä sillä on pääkaupunki.

- Seuraukset herättävät siinä mielessä huolta, että Jerusalem on kolmelle maailman valtauskonnolle pyhä kaupunki. Kristityillä, muslimeilla ja juutalaisilla on siellä omat pyhät paikkansa. Toivon, kuten tähänkin asti on ollut, että Israelin hallinnan alla kaikilla kolmella uskontokunnalla on Jerusalemiin vapaa pääsy. Turvallisuustilanne on se, mikä voi muuttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

USA:n senaatti teki tämän päätöksen jo vuonna 1995, Trump vain tekee mitä muut presidentit eivät saaneet aikaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos näitä poliittisia päätöksiä tarkastelee täysin ulkopuolelta, niin täytyy myöntää, että niissä on paljon hauskoja ja suorastaan surkuhupaisia piirteitä. Käytännössähän Israel itse pitää Jerusalemia pääkaupunkinaan ja sellainenhan se myös on. Sitä ei vain kansainvälisessä politiikassa saa sellaiseksi kutsua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siitä Trumpin päätöksellä tule terroristivaltion pääkaupunkia. Toiset kutsuu roistovaltioksi. Netanjahu johtaa suoraan natsiopeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea päätös. Vanhanen ja Tuomioja voivat vaipua takaisin vielä syvemmälle suomettumisen linjalle. Vaikka kivien heitteleminen ja lippujen polttaminen jatkku, se jatkuisi myös, vaikka tätä päätöstä Trump ei olisi tehnyt. Neuvottelutaitoa ei Hamasilla, eikä "palestiinalaisilla" ole koskaan ollut, eikä tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upea päätös Trumpilta ja onhan hänellä takanaan kongressin säätämä laki joka asettaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Aivan sama miltä tilanne nyt näyttää, mutta tästä syntyy rauha Lähi-itään. Kyseessä on maailman parhaimman neuvottelijan eli Trumpin taidonnäyte. Trump otti kerralla pois pöydältä sen asian jonka vuoksi kaikki aikaisemmat neuvottelut ovat epäonnistuneet. Sanokoon ken mitä haluaa, mutta rauhan aika alkaa tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missähän kaasussa Suomen poliitikot ovat? Jos palestiinalaisille antaisi yhden myönnytyksen, sen jälkeen he vaativat lisää, lisää aina niin kauan, että Israelin valtiota ei enää olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno päätös Trumpilta! Jerusalem on koko historiansa kuulunut Israelille, eli tuhansia vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jerusalem on kuulunut Israelille 3000 vuotta,mutta nykyIsraelille vuodesta 1948 jolloin se perustettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin oikea ratkaisu, nytkö olisi ollut Abbaskin valmis rauhanneuvotteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinin ja EU:n mielestä kahden valtion malli on ainoa realistinen vaihtoehto ja tuossa mallissa Itä-Jerusalem olisi Palestiinan valtion pääkaupunki. Vähän ihmetyttää, että ollaan tukemassa tällaisen palestiinalaisen apartheid valtion syntymistä. Abbas on sanonut, että tulevassa Palestiinan valtiossa ei saa asua yksikään juutalainen. Jo silloin kun toinen palestiinalaisvaltio Jordania miehitti Itä-Jerusalemin vuonna 1948, siitä tehtiin Judenrein alue ja hävitettiin kaikki juutalaiset koulut, sairaalat ja hautausmaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

64
JHL:n lakko Oulussa: Liikuntapaikkoja ja henkilöstöruokaloita suljettuna, ikäihmisten ja vammaispalvelun ruuat toimitetaan
17
Eläkeläisten nöyryytys saa loppua – taloudellinen turva on hyvän vanhuuden yksi iso tekijä Lukijalta
11
Oulu kilpailuttaa lastensuojelun toimijoita, jatkossa palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän laatua
10
Ulkomailla rötöstelevälle on lottovoitto syntyä Suomeen - Suomi ottaa lähes kaikki ulkomailla vankilatuomion saaneet vastaan, haluaisi muiden toimivan samoin
9
Tutkimus: Media kertoo yhteiskunnallisista asioista selkeästi, virkamiehillä ja poliitikoilla reilusti parannettavaa
9
Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin lakkopäivinä suhtaudutaan varauksella
7
Oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion astrokuva valittiin Vatikaanin observatorion vuosikalenterin kanteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

En ymmärrä mitä valtionvelka on. Ei siinä mitään ei nimittäin ymmärrä monikaan. Valtion velkaa ei ole tarkoituskaan maks... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image