Kotimaa

Suomalaiset otaksuvat, että toimittajat kannattavat eniten sdp:tä – syynä ehkä se, että media seuraa paljon pääministeriä

Media seuraa tarkasti pääministeripuolue sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä, mikä voi olla syynä siihen, että toimittajien oletetaan olevan sdp:n kannattajia. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 2.11.2019 10:00
Kirsi Turkki

Kunnallisalan kehittämissäätiö, KAKS selvitti kansalaisten arvioita toimittajien poliittisista sidonnaisuuksista. Selvästi eniten ääniä sai sdp, toiseksi eniten kokoomus.

Helsinki

Suomalaisista neljännes otaksuu toimittajien keskuudessa olevan eniten sdp:n kannattajia ja viidenneksen mielestä toiseksi eniten. Tiedot käyvät ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä, jonka toteutti Kantar TNS Oy.

Toiseksi suosituimmaksi toimittajapuolueeksi oletetaan kokoomus ja vihreät ovat kolmannella sijalla. Keskusta on neljäntenä ja vasemmistoliitto viidentenä. Muut puolueet jäävät selvästi pienemmille osuuksille.

– KAKS:n mielipidetutkimus ei kerro toimittajien sidonnaisuuksista, vaan ihmisten luuloista - siitä millaisia sidonnaisuuksia he ajattelevat toimittajilla olevan. En näe kovin paljon arvoa sillä, että tutkitaan, mitä ihmiset luulevat toimittajien olevan, KAKS:n selvitystä kommentoi politiikan toimittajien puheenjohtaja Maria Stenroos.

Stenroos painottaa, että vapaaseen länsimaiseen journalismiin kuuluu, että toimittajat ovat riippumattomia.

– Omaa työtään pitää läpivalaista jatkuvasti, jotta se ei ole vinossa mihinkään suuntaan. Olisi todella vaikea esimerkiksi julkisesti määritellä, onko joku sidoksissa johonkin - tekeekö esimerkiksi äänestäminen kannattajan, ja entä liikkuvat äänestäjät, Stenroos pohtii.

Sdp:tä seurataan muita tarkemmin

KAKS:n kyselyssä puoluekanta heijastuu arvioissa toimittajien poliittisesta taustasta. Sdp:n, kokoomuksen ja keskustan kannattajien mielestä toimittajien keskuudessa on eniten sdp:n tukijoita. Perussuomalaisten kannattajat otaksuvat vihreiden olevan ykköspuolue toimittajien keskuudessa. Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat nostavat kokoomuksen ”paalupaikalle” toimittajien keskuudessa.

Stenroos arvelee, että sdp:n nousu kyselyn kärkeen voi johtua siitä, että sosiaalidemokraateilla on paljon valtaa suurimpana ja hallituksen johtavana puolueena, ja siksi media seuraa sitä tarkemmin kuin muita puolueita.

– Mutta se ei tarkoita sitä, että toimittajat ymmärtäisivät paremmin demareita kuin muita puolueita. Aika moni näyttää tutkimuksen mukaan arvelevan, että toimittajat edustavat niin sanottua vastapuolta. Esimerkiksi perussuomalaisten äänestäjistä moni uskoo toimittajien olevan vihreitä.

Moni ei osaa arvioida toimittajien puoluekantaa

Melko moni, 31 prosenttia suomalaisista ei osaa arvioida lainkaan, minkä puolueen kannattajia on toimittajien keskuudessa eniten. Etenkin naisilla, 40 prosenttia, opiskelijoilla, 43 prosenttia ja työttömillä, 49 prosenttia on ollut vaikeuksia arvioida toimittajien poliittisia sidonnaisuuksia.

– Se, että moni ei halua tai osaa arvioida toimittajien mahdollisia kantoja, kertoo, ettei ehkä ole ylipäätään kovin orientoitunut politiikkaan. Toisaalta toimittajan mahdollista puoluekantaa on vaikea arvioida, jos teksti on tehty ammattitaitoisesti, Stenroos sanoo.

Miehistä keskimäärää useampi otaksuu toimittajien olevan sidoksissa vihreisiin. Ikääntyneet, yli 60-vuotiaat arvioivat sdp:n olevan toimittajien parissa tuntuvasti muita suositumpi puolue. Koulutustausta heijastuu arvioissa siten, että korkeasti koulutetut mainitsevat muita useammin sdp:n ja vähemmän koulutusta saaneet korostavat kokoomusta.

KAKS:n selvitys toteutettiin niin, että kysymyksiä oli kaksi ja ne kuuluivat seuraavasti: ”Minkä puolueen kannattajia arvioit olevan kaikkein eniten maamme toimittajien keskuudessa? Entä toiseksi eniten?”

Tutkimusaineisto koottiin 6.-11.9.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 127. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Yle ja muut "edistykselliset" = taistolaiskommunistien hengenheimolaisten temmellyskenttä, onneksi on netti, Fox yms. sitoutumattomat vapaat kanavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rivitoimittajien puoluekannalla ei ole merkitystä, mutta päällystön puoluekannalla on. Mediaeliitin suuntautuneisuutta on tutkittu ja on todettu, että siellä ollaan yleensä oikeistolaisia. Tämä näkyy mediassa oikeistolaisen, uusliberalistisen ja uusklassisen talouspolitiikan suosimisena. Tendenssi jatkuu riippumatta kulloisenkin hallituksen värityksestä.

Tiettyjen tahojen hellimä väite median ja toimittajien punavihreydestä ei pidä paikkaansa. Harha tulee siitä, että valtaosa mediaa on arvoliberaaleja. Vihervasemmisto on myös arvoliberaali. Tämä tarkoittaa siis vapaamielisyyttä arvokysymyksissä. Mutta talouspolitiikan kannalta media on kaukana vihervasemmistosta. Media kannattaa yleensä uusliberalismia/talousliberalismia/markkinaliberalismia. Vihervasemmisto taas ei yleensä kannata uusliberalismia, vaan vihaa sitä. Punavihreät kannattavat markkinoiden ja yhteiskunnan ohjaamista sääntelyllä, jotta heikommassa asemassa olevatkin selviäisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas sivistynyttä vuodatusta! Tämän ajan kuumimpia keskustelunaiheita ovat maahanmuutto ja ilmasto. Suomalainen valtamedia paasaa molemmista suu vaahdossa puolustaen maallemme ja kansalaisillemme haitallista maahanmuuttoa ja vaatien (taloudellisestikin) järjettömiä veroja, maksuja ja tekoja muka ilmaston varjolla. Lisäksi joka käänteessä haukutaan persut ja trumpit täysin vailla parempaa tietoa. Ei tuollaisia juttuja oikeistolainen tai yleensäkään järkevä ihminen kirjoittele. Eli vihervasemmistolaisia ovat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On moneen kertaan tutkittu toimittajien puoluekannatusta ja he todellakin ovat kallellaan vihreään aatteeseen. Vähiten heissä on persujen ja kepun kannattajia.

Ei ole mikään salaisuus, että tämä heijastuu toimittajien työssä. Sama tilanne on ylessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että ''ellet ole puolellamme - olet meitä vastaan'' ainoan oikean ideologia-uskonnon, uusliberalismin, vannoutuneet sisaret ja veljet julistavat kaikki muut vääräuskoisiksi demareiksi ja vihervassareiksi - mikä ei vois olla kauempana totuudesta.
Siitä totuudesta jolla ei ole mitään merkitystä väriajattelun mädättämille aivoille, joita ''kaikki viisaus alkaa tosiasioiden tunnustamisesta'' ei tavoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni "toimittajuus" on eräänlainen luottamustehtävä ja mielipiteet vaikuttavat väkisinkin ulosantiin. Siispä olisi reilua, jos vahvasti sidonnaiset toimittajat ilmoittaisivat avoimesti kantansa. Näin lukijalla olisi helpompi arvioida juttujen asiasisältöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka käyttää valtaa Kunnallisalan Kehittämissäätiössä? Se pitäisi ensin julkaista!
Mitä, ketä ja miksi tällainen tutkimus ja ketä se palvelee kun se on julkaistu oikein valtakunnan medioissa?
Siis säätiö tutkii, säätiöt ovat verovapaita ja se kiinnostaa, mistä tuokin säätiö saa tulonsa? Sillä on enemmän merkitystä kuin säätiön tekemällä tutkimuksella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmekös tuo, pienellä palkalla kituuttavat, ja ovat lehtitalojen rikkaiden omistajien renkejä. Eikä suomalaiset toimittajat ole poikkeuksia, 60:stä 58 USA: n suurimman päivälehden viestintä on sisällöltään vasemmistolaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa USA:n mediaa on kyllä niin talousoikeistolaista (ja usein arvoliberaalia). Lisäksi siellä on sairaan arvokonservatiivisia ja järkyttävän talousoikeistolaista mediaa. Vasemmistolaista mediaa ei siellä ole olemassakaan. USA:ssa väitetään vasemmistolaisiksi meidän kokoomuslaisia vastaavia arvoliberaaleja. Maa on niin kieroutunut. Siellä laimeinta lipposlaista sosdemiäkin pidettäisiin änkyräkommunistina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät kannattaneet kepua kun Sipilä oli pääministeri. Toimittajat ovat oikeasti vasemmistolaisia, johon myös vihreät lukeutuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs nollatutkimus tuo taas oli? Miksette voi oikeasti kysellä toimittajien kantoja? Ymmärrän kyllä että media yrittää hampaat irvessä uskotella olevansa riippumaton, vaikka todellisuudessa on täysin vihervasemmiston miehittämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No montako toimittajaa on noussut kansanedustajaksi puoluekantana SDP? Entä joku muu puolue? Sieltä se käsitys tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kun näkisi vielä yhdenkin omillaan ajattelevan tutkivan journalistin jutun, vaikkapa tuon Eu:n nurjasta puolesta, ihan vaan aluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraa vaan myös myötäilevät ja ovat samaa mieltä tämän äärivasemmisto hallituksen kanssa kaikesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa. Otaksua saa rauhassa, mutta omien mielipiteiden, puhumattakaan faktojen kertominen onkin sitten kiellettyä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"En näe paljon arvoa sillä että tutkitaan mitä ihmiset luulevat" Kuvastaa erittäin hyvin asennetta kansalaisia kohtaan. Todella suuri osa toimittajistakin kuuluu siihen itseään normaalikansalaista parempaan ihmisjoukkoon. Ja jonka mielipide näistä pinnalla olevista asioista on se ainoa oikea, ja tavallinen kansa tyhmää ja suvaitsematonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mitä? Journalistit ovat itsekkin tehneet tutkimuksen ja selvästi suurin osa toimittajista ovat vihervasemmistolaisia. Ei tämä mikään luulo ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkihan tämän tietää ja sitä myöten lehtien juttuja syytä epäillä. Jotkut urheilu tulokset varmaan totta, mutta kaikki politiikkauutisointi vääristeltyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image