Kotimaa

Suomalaiset nostavat vanhusten ja nuorten asiat tärkeimmiksi edus­kun­ta­vaa­leis­sa – il­mas­ton­muu­tos mahtuu nipin napin top kymppiin

Sote-asiat voivat nousta keskiöön kevään eduskuntavaaleissa, jos poliitikot kuuntelevat kansan mielipidettä. KUVA: Marttiina Sairanen
Kotimaa 6.1.2019 0:01
Virpi Niemistö

Sote-kysymykset voivat nousta keväällä uudelleen poliittisen keskustelun keskiöön. sillä sairaiden ja vanhusten hoito sekä nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen ovat suomalaisten mukaan huhtikuun eduskuntavaalien tärkeimmät asiat.

Tämä käy ilmi KAKS-Kunnallisalan kehittämissäätiön sunnuntaina julkistetusta kyselystä, jossa kansalaiset valitsivat 47 asian listalta itselleen tärkeimmät eduskuntavaaliteemat.

Ilmastonmuutos yhdeksäs

Viime aikoina paljon julkisuutta saaneen ilmastonmuutoksen on ennustettu nousevan ratkaisevaan osaan eduskuntavaaleissa.

Tämän kyselyn perusteella ilmastonmuutos on kansalaisille yhdeksänneksi tärkein vaaliteema.

– Neljä viidestä kansalaisesta pitää tärkeänä vaikuttaa eduskuntavaalien kautta myös työttömyyteen, koulutukseen, energian saatavuuteen ja hintaan, köyhyyteen, valtion talouteen ja velkaan sekä alueiden kehityseroihin, Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen kertoo.

Suomen rajoilta ulospäin suuntautuvassa poliittisessa päätöksenteossa tärkeimpinä koetaan Euroopan unionin asiat ja suhteet Venäjään.

Globalisaatio, Suomen suhde Natoon ja Yhdysvaltoihin tulevat yhä selvästi jäljessä.

Nuorille eli 18–30-vuotiaille opintotuen taso, sukupuolten tasa-arvo ja vastikkeeton perustulo ovat keskimääräistä painavampia asioita.

Syntyvyys loppupäässä

Kansalaisaktivismi, kehitysavun taso ja alkoholihaitat jäävät hännille vaaliteemojen listauksessa.

Myös paljon puhuttu syntyvyys Suomessa löytyy vasta loppupäästä vaaliteemojen tärkeysjärjestyksessä.

Jos verrataan tuloksia vaalien 2007 alla tehtyyn kyselyyn, aiempaa vähemmän painoarvoa saavat nyt pätkätyöt, lapsilisien taso, lasten päivähoito ja irtisanomiset.

Myöskään palkansaajien tulokehitys ja palkkaverotus eivät vaikuttaisi äänestäjiin enää samalla tavoin kuin vuonna 2007.

Kärki sama puolueessa kuin puolueessa

Tärkeimmistä vaaliteemoista vallitsee eri eduskuntapuolueiden kannattajien kesken verrattain laaja yhteisymmärrys.

– Kaikkien kymmenen kärjessä listalta löytyvät sairaiden hoito, vanhusten huolto ja työttömyys, Mykkänen korostaa.

Nuorten syrjäytyminen on kaikkien muiden paitsi perussuomalaisten kärkilistalla.

Tämän kyselyn perusteella puheet eduskuntavaaleista myös niin sanottuina pääministerivaaleina eivät ole tuulesta temmattuja.

– Vuoteen 2007 verrattuna selvästi aiempaa suurempi osa haluaa ratkaisullaan vaikuttaa pääministerin valintaan ja tulevaan hallituspohjaan, Mykkänen huomauttaa.

KAKS-Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 020. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Nyt jos koskaan nukkuvien kannattaisi terästäytyä ja raahautua vaaliuurnille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minen ainakaan jos vaaleista haetaan suuntaa nyky kyykytysmenolle, ei .

Kokoomus on saanut jollain pirun konstilla otteen vallankahvaan ettei sen kans menesty mikään puolue onhan se nyt nähty.
Ensin meni demarit sitten nyt keskusta halpaan.
Entä ens keväänä. Vihreät vallankahvassa on katastrofi suomelle.
Nuoria EVVK äänestäminen ja varsinkin miehet ovat haluttomia.
Naisten nouseva valta ei tule näkymään suomalaisten hyvinnousuna vaan eriarvoisena kehityksenä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valta varmistetaan järjestämällä lähipiirilleen verorahojen tuhlaamisella hyväpalkkaisia suojatyöpaikkavirkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos katsotaan näitä tärkeimmiksi nostettuja asioita nyt vallassa istuvan hallituksen toimien kautta, on pakko todeta, että hallitus on vaihdettava. Ensi töikseen hallitus laski hoitajamitoitusta vanhusten hoitoalalla, josta aiheutui entistä pahempi hoitajapula jo ennestään hoitajapulasta kärsivällä alalla. Nuorten kannalta nuorten työpajatoimintaa on rajoitettu leikkauksilla, ammatillinen koulutus on pilattu ja opiskelijat ovat kautta linjan olleet hallituksen leikkauksen kohteena. Myöskään oppisopimuskoulutukseen tai muuhun nuorten työllistymistä edistävään toimintaan ei ole löytynyt varoja. Sellainen hallitus, joka kohtelee kaltoin kansalaisten tärkeimmiksi nostamia asioita, on äänestämällä ohjattava oppositioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti vaalien yhteydessä puhutaan asiasta josta poliitikot vaikenevat budjettiriihenkin yhteydessä- turvapaikanhakijoihin uppoavat sadat miljoonat. Mistä rahat otetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ole ihme, että työttömyys on maamme kansalaisten suurimpien huolien listalla, vaikka meille sanotaan päättäjien taholta, että tarvitsemme lisää TYÖVOIMAA ulkomailta. Nuorten asiat myös huolestuttavat ihmisiä ja lisäksi meille huudetaan joka tuutista ilmaston lämpenemisestä, vaikka se ei tunnu kiinnostavan juuri ketään. Ois Rumpille tarvetta meilläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellisen kerran 1970-luvulla kun suomalaiset pelastivat mailman liikakansoitukselta saatiin siinä sivutuotteena sellainen huoltosuhdevääristymä ja eläkepommi väsättyä ,että pääministeri Katainenkin oli vähällä sortua vihaan kansanryhmää vastaan haukkuessaan vanhuksia ja ikääntyviä. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne on hyviä vaaliteemoja, mutta hallitusohjelmaan asti ne eivät mene. Sinne menee valtion omaisuuden myyminen ja yksityistäminen, ja niiden rahojen jakaminen vake oy:n kautta ikuisille start up -yrityksille, sukulaisia suosimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnistuuko ihmiskunta vähentämään kasvihuonepäästöjään? Ensimmäiseksi on todettava, että sillä mitä Suomi tekee, ei ole mitään vaikutusta mihinkään. Kiina yksin tuottaa kasvihuonepäästöjä alle kahdessa vuorokaudessa enemmän kuin Suomi vuodessa.

Asian ratkaisevat Kiina, Intia, Yhdysvallat ja pieni joukko muita maita. Lisäksi maapallon väestönkasvu pitäisi saada kuriin.

Kiinaan ja Intiaan on kuitenkin suunnitteilla ja rakenteilla yhtä paljon kivihiilivoimaloita kuin siellä jo nyt on käytössä. Tutkimuspohjaisten arvioiden mukaan vielä 2050-luvulle tultaessa nuo maat tuottavat noin puolet energiastaan fossiilisilla polttoaineilla.

Yhdysvallat ja Venäjä kasvattavat koko ajan öljyn ja maakaasun tuotantoaan. Ne eivät missään tapauksessa tule toimimaan niin, että niiden arvokas kotimarkkina- ja vientituote jäisi vaille käyttäjiä ja ostajia.

Ja Afrikassa on muutaman vuosikymmenen sisällä miljardi ihmistä lisää, eivätkä he jätä tavoittelematta korkeampaa elintasoa vain siksi, että jossain on sovittu jotain päästörajoituksia.

Jokainen rationaalinen ihminen tajuaa, että päästövähennyksistä ei tule mitään. Se on fakta. Sillä, mitä Suomi tekee, ei ole mitään merkitystä. Sekin on fakta.

Niinpä seuraavissa vaaleissa kannattaa moraalisäteilijöiden ja haihattelijoiden sijaan valita päättäjiksi ihmisiä, jotka kylmän rationaalisesti ajavat Suomen ja suomalaisten etua, eivätkä ryhdy uhraamaan elintasoamme ja hyvinvointiamme turhissa ja epäonnistumiseen tuomituissa talkoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rationaalisuus kaukana jos näin kuvitellaan. Ei se ilmasto katso mistä maasta saasteet tulee. Outoa että Suomen edusta puhuvat tuntuvat vihaavan luontoa ja tulevia sukupolvia, oma napa tärkein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksikään faktuaalinen väite tekstissäni ei ole kuvitelmaa. Sen sijaan pahimmanlaatuista kuvittelua ja haihattelua on uskoa, että Suomi voi tehdä ilmaston lämpenemiselle jotain, tai olla jonkinlainen ilmastonmuutoksenvastaisen taistelun suurvalta. Tällaisia kuvitelmia elättelevät rinnastuvat 1920-luvun heimosotureihin, joilla oli yhtä epärealistisia kuvitelmia Suur-Suomesta.

Fakta on, että ihmiskunnan kasvihuonepäästöt pysyvät ennallaan tai jopa kasvavat seuraavien vuosikymmenien aikana. Suomi ei voi asialle mitään, eikä Suomen tekemisillä ole mitään mitattavissa olevaa efektiä ilmastoon.

On vielä syytä korostaa, että ensi vaaleissa kannattaa äänestää realisteja, jotka myöntävät tämän. Ilmastonmuutostalkoiden Suur-Suomi -haihattelijat taas kannattaa unohtaa samalla tavalla kuin historia unohti alkuperäiset Suur-Suomi -haihattelijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EMF on tismalleen oikeassa. Toisaalta fakta on myös se, että ilmastointoilijoille eivät mitkään tosiasiat mene perille!

Ns. Atlanttisen lämpökauden aikana (karkeasti 9000 - 5000 v sitten) Suomessakin oli satojen vuosien ajan monta astetta nykyistä lämpimämpää. (Talvella oli jopa 3 - 9 astetta.) Silti "maailmanloppua" ei tullutkaan. Edes jääkarhut eivät kuolleet sukupuuttoon. Miksi? Perusteluita, please. Nyt se kuulemma tulee, jos lämpötila nousee pari astetta!

Fakta on myös se, että nykyiset ilmastomallit ovat ihmisen tuotoksia, joihin ei ole luottamista. Malleja joudutaan korjailemaan koko ajan. Jopa itse IPCC (Kansainvälinen ilmastopaneeli) on tunnustanut, että nykytietämyksen valossa pitkän ajan ilmastoennusteet ovat mahdottomia. Tämä on jäänyt ainakin suomalaisilta intoilijoilta täysin huomiotta!

Ihan hyödyllistä olisi muistaa sekin, että tuo "kammottava" hiilidioksidi on nykyisille elämänmuodoille täysin välttämätön aine. Ilman hiilidioksidia maapallolla ei olisi vihreitä kasveja, ei eläimiä eikä ihmisiäkään. Nykyistä korkeampi hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä on kasveille herkkua. Kasvihuoneisiinhan sitä jo lisätäänkin.

Hiilidioksidi ei myöskään ole niin tärkeä kasvihuonekaasu kuin propagoidaan. Kaikkein tärkein ja voimakkain on ilmassa oleva vesihöyry. Hiilidioksidi aiheuttaa lämpenemisestä 9 - 20 % kun taas vesihöyry 40 - 70 %.

Yksi tärkeä ja visusti vaiettu fakta on vielä sekin, että ilmaston selvä lämpeneminen olisi pohjoisilla leveysasteilla voittopuolisesti positiivinen ilmiö:
- kasvit voisivat paremmin,
- kasvukausi pitenisi viikkokaupalla,
- joistakin viljelykasveista saataisiin kaksikin satoa kesässä,
- metsät kasvaisivat nykyistä nopeammin,
- pohjoisten alueiden luonnonrikkaudet olisivat helpompia hyödyntää,
- ympärivuotinen laivaliikenne koillisväylää pitkin Kauko-Itään tulisi mahdolliseksi,
- ankarat pakkaset olisivat harvinaisia,
- jne, jne.
Päiväntasaajan seutuvilla lämpötila kuitenkin nousisi vain murto-osan siitä, mitä se nousisi pohjoisessa. Näinhän oli Atlanttisen lämpökauden aikanakin. Lämpenemisen haittapuolet olisivat siis hyvin vähäisiä hyötyihin nähden.

Hyödyistä puhuminen on tabu. Sehän asettaisi nykyiset vallanpitäjät ja harrastetun ympäristöpolitiikan varsin omituiseen valoon. Rehellinen ja sensuroimaton keskustelu ilmastoasioista lieneekin mahdollista vasta seuraavan sukupolven aikana.

Nykysukupolven aikana ihmiskunnan tärkein tehtävä lienee väestöräjähdyksen hillitseminen. Se on mielestäni monta kertaa vaarallisempi ilmiö kuin ilmaston lämpeneminen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Viime aikoina paljon julkisuutta saaneen ilmastonmuutoksen on ennustettu nousevan ratkaisevaan osaan eduskuntavaaleissa."

Kuka on ennustanut, ja mihin perustuen? Unohtuiko kenties lähdekritiikki tässä kohdin? Ainoa mitä olen itse havainnut on tapa millä esimerkiksi ideologisesti värittyneet ajatushautomot yms. tahot ovat väen väkisin yrittäneet määritellä tulevat vaalit "ilmastovaaleiksi", jossa ei muita aiheita sallita. Mielestäni tässä on kyse samanlaisesta vaaleihin sekaantumisesta kuin mitä Pietarin trollitehtaassa harrastetaan. Kuitenkin siinä missä suomalainen media osaa olla valppaana venäläisten suhteen, menee muunlainen informaatiovaikuttaminen kritiikittä läpi. Onneksi iso osa kansasta osaa kuitenkin vielä ajatella omilla aivoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. On uskomatonta miten Venäjästä jaksetaan itkeä, kun samalla jo nyt Yle ja muut hörhöt pyrkivät pakottamaan vaalien aiheet tiettyyn haluttuun muottiin jo nyt. Yllättäen tämä muotti olisi juuri vihreille sopiva ja ketkäs sitä mediaa johtivatkaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansaa ei luonto eikä oma jälkikasvu kiinnosta sitten. Suomalaiselle sanotaan aina luonnon olevan tärkeä. Tämä on pötypuhetta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä "oikeiden vaaliteemojen" väite on määrätynlainen ennakko vaalivaikuttamiselle. Ihan niinkuin johtavat poliitikot , jotka päättävät mistä saa keskustella tai kysyä...
Tähän kohtaan liittyy sitten YLE ja isot mediatalot jotka tukevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse kun saavutan vanhuuden ja jos vahustenolot ei ole parantuneet hoitokodeissa, etsin poliitikon käsiini joka on silloin luvannut parantaa vanhusten oloja ja otan sen "pois päiviltä", pääsen sitten vankilaan nauttimaan paremmista oloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veitpä sanat suustani..samat on suunnitelmat. Saas nähdä koska kato alkaa käymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
3
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
3
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image