Kotimaa

Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä ve­ron­pa­lau­tuk­sia joulua varten

Suomalaiset käyttävät joululahjoihin rahaa reilut 300 euroa, selviää Nordean tilaamasta kyselytutkimuksesta.
Kotimaa 7.12.2019 9:36
Minna Akimo

Veronpalautusten maksupäivän siirto ja heikentyvät talousnäkyvät hillitsevät kuluttajien joulunlaittoa.

Suomalaisten joulubudjetti on edellisvuotta pienempi, selviää Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kyselytutkimuksen mukaan joululahjoihin ja muihin joulumenoihin kulutetaan keskimääräin 530 euroa aikuista kohden. Määrä on sata euroa vähemmän kuin vuosi sitten. Joululahjojen osuus on 330 euroa ja muihin joulumenoihin käytetään 200 euroa.

– Viime vuonna suomalaisten arviot joulubudjetista kasvoivat yllättävänkin paljon. Nyt näyttää siltä, että tänä vuonna palataan takaisin muutaman vuoden takaisiin tasoihin. Syynä voi olla talousnäkymien ja kuluttajaluottamuksen heikentyminen, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi.

Joulubudjetin pienenemiseen vaikuttaa muun muassa veronpalautusten maksupäivän siirto. Tänä vuonna veronpalautukset maksettiin elo-syyskuussa. Suurin osa palautusten saajista käytti veronpalautukset saman tien, eikä niitä säästetty joulua varten.

Vain joka neljäs kertoi säästäneensä joulua varten

Nordean kyselyyn vastanneista noin joka neljäs ilmoitti säästäneensä ainakin osan palautuksista joulua varten, mutta suurin osa vastaajista, 74 prosenttia kertoi, ettei ollut säästänyt veronpalautuksia lainaan.

Vuosi sitten useampi kuin joka neljäs arvioi rahoittavansa joululahjaostoksensa ainakin osittain veronpalautuksilla, oli tänä vuonna vastaava osuus vain neljä prosenttia.

– Jos osa kulutuksesta on siirtynyt syksyyn, voi joulukauppa näyttää tavanomaista hiljaisemmalta. Toinen vaihtoehto on, että veronpalautusrahojen puuttumista korvataan rahoittamalla aiempaa suurempi osa joulukulutuksesta luotolla. Vain joka kymmenes arvelee rahoittavansa joululahjaostoksiaan luotolla, mutta tämä voi olla optimistinen arvio, jos veronpalautusrahojen puuttumisen vaikutus joulubudjettiin yllättää kuluttajat, Olli Kärkkäinen sanoo.

Nordean kyselytutkimuksen on tehnyt Kantar TNS:n. Kyselyyn vastasi 1011 täysikäistä suomalaista. Kysely on tehty marraskuun puolivälissä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Miksi veronpalautukset pitäisi jouluna tuhlata?
Voihan ne lahjat muillakin rahoilla ostaa.
Sitä ihmettelen, että kaupat kitisevät, kun maksan ostoni isoilla seteleillä. Viimeksi traktorinrenkaita maksoin käteisellä, eikä meinannut millään kelvata 16 satasen seteliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei tänä jouluna kuluteta lahjoihin kun 150 e,nekin vaan lapsenlapsille,aikuisille ei lahjoja,yhdessä oloa lautapelien ja hyvän ruuan merkeissä 💖🕯

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauskasti sattui tuo 500€ sillä se on juurikin se summa minkä eilen jouluun sijoitin. Nyt joku kysyy, että "sehän oli itsenäisyyspäivä?". Jep niin oli, mutta se ei ole ongelma kryptovaluutoille eli tein viimein päätöksen sijoittaa tulevaisuuteeni ja ostin Litecoineja 500 eurolla. Sain 12 Litecoinia. Nähtäväksi jää löytääkö joku googlella tämän minun Kalevan kommentin jouluna vuonna 2023 ja laskee siitä sitten minun varallisuuden, että mitä tuo 12 Litecoinia silloin on. Jos yksi Litecoin maksaa vuonna 2023 miljoona euroa, niin tiedätte siitä, että minulla on menossa hyvä joulu. Katsotaan miten käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkoista jää käteen 1000-1600 € miinus vuokrat sähkö kuussa eläkkeistä vuokrien jälkeen 500e niin kyllä sen kun jakaa joulukuulle. 31 vrk ruoka mahdolliset laskut ja muu. Niitä avustusruokia voi käyttää lemmikeille keittämällä. Se on niin että jouluna annetaan lahjaksi pehmolelu tai ruokaa. Joulun jälkeen on samalla rahalla elettävä uuteen vuoteen. Saat kinkun tai Kanan 10 eurolla maidon ja leipää. Ei kaikki jaksa juosta yötä päivää rahan perässä. Netissä voi kuunnella jouluradio. fi. Jos ostaa kalaa se riittää 3 päivää perunaa. Se on koko kuukaudeksi noin 300 egeä yhteensä ruokaan yhdeltä hengeltä laskettava. Päälle hygienia. Säästöön jää jos ostaa alesta joulun jälkeen kasan vaatteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me ostamme joululahjoja pitkin vuotta. Emme pystyisi niitä kerralla ostamaankaan. Näin saamme hankittua lahjojen saajille sopivat lahjat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saapa nähdä millainen meteli nousee kun joulukuun tilit tulevat. Nyt on eka kerta kun verottaja leikkaa suoraan kuukausitulosta veroprosentin mennessä yli. Monelle perheelle ja joulukaupalle pettymystä tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan on ihan veronmaksajan omaa syytä. Nykyinen verojärjestelmä antaa kyllä mahdollisuuden ilmoittaa vähennykset ynnä muut reaaliaikaisesti jolloin lisäprosentti ei muodostu niin suureksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole koskaan ymmärtänyt miksi juuri joulun aikana ihmiset törsää rahansa. Mitä ihmeen tekemistä mm.lahjoilla on joulun kanssa? Alunperin joulu on pakanallinen juhla, joka sitten on väännetty muka kuuluvan kristilliseen perintöön. Höpö höpö. Ja sitä myöten siitä on tullut pelkkä kaupallinen ristiretki. Joulua voi juhlia muutenkin kuin ostamalla ja kuluttamalla rahansa turhuuksien toreilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäveroja tuli rutkasti vaikka tulot ovat aivan olemattomat. Niin paljon että on otettava pikavippiä että saan maksettua. Lapsille jouduin häveten jo kertomaan että ei ole yhtään rahaa joululahjoihin. Kinkun olen varannut, mutta en tiedä millä sen voin maksaa. Edullisia jouluruokia voi onneksi tehdä itse monenlaisia. Toivotan kuitenkin hyvää joulua kaikille varakkaille jotka voivat hankkia hienoja lahjoja runsain määrin lapsilleen. Jospa joskus saisi pienen lottovoiton että tämä yli-ikäisen työttömän kurjuus hellittäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos otat pikavipin se on koron kiskonta yritys. Maksat sen kaksin kertaisesti. Parempi tapa on säästää. On hyvä mennä leipäjonoon silloin jos ruoka loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joulu on kaupallistunut 😑

Uutiset kertovat vain kuinka paljon rahaa käytetään .
Olisi hyvä miettiä Joulua muunkin kuin kaupallisuuden kannalta.

Älä osta mitään teema voisi olla mielessä joka päivä ja harkita ettei odra turhaa krääsää 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiselle läheisten muistaminen on tullut sina vaon vaikeammaksi... minä, minä, minä on suuntana.
Lapsille Prisman ostokortteja, lapsenlapsille huvia ja hyötyä liikuntavälineistä ja kierrätyskirjoista, puolisolle vaivihkaisen utelun avulla myös.
Yhteensä 500-600 euroa, puolisolla saman verran, varautumalla ajoissa budjetit eivät pauku.
Eikö läheiset ole muistamisen arvoisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömiä voi muistaa esim. Matkalipulla. Pääsevät sukulaisiin tai villasukilla tai parturilahja kortilla. Monet ei pääse parturiin niin jos joku osaa leikata hiuksia voi tehdä sen joululahjaksi. Jeesus on se oikea lahja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika moni painaa luotolle nappulaa kassalla joten se siitä viissatasesta. Järkyttävää että pitää velaksi ostaa kasapäin roinaa lapsille eikä osata yhtään aatella että tarviiko se lapsi oikeesti sitä 150€ lego pakettia?😂 Kyllä, itselläni on lapsia eikä ne todellakaan saa mitään satasien leluja vaikka kuinka vinkuisivat. Sitten on kurjaa kun ei varaa joukun jälkeen oo yhtikäs mihinkään kun on monen tonnin luottokorttilaskut ovella kolkuttamassa. Luojan kiitos osa kansasta osaa suhteuttaa törsäämisensä sen mukaan mihin on varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoppa muuta,nippa nappa saadaan edellinen joulu maksettua niin uutta luottua hajetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä selviän joulusta aika vähällä. Kinkku yhdelle ja suklaakonvehteja. Muutama kymppi menee.....ja joulutorttuja tietenki paketti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ilmankos on niin paljon köyhiä. Ei osata säästää yhtään mitään. Minulle riitti joululahjaksi villasukat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhiä on Suomessa aika vähän.

Esimerkiksi opiskelijat eivät ole köyhiä. Se on väliaikainen elämänvaihe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image