Kotimaa

Suomalaiset käyvät vii­vy­tys­tais­te­lua har­joi­tuk­ses­sa Ruotsin lumisissa metsissä: "Sodankylästä tulleelle jää­kä­rip­ri­kaa­ti­jou­kol­le­kin saattaa olla haas­teel­lis­ta"

Northern Wind 2019 -harjoitus on Ruotsin maavoimien pääharjoitus, johon osallistuu yhteensä noin 10 000 henkilöä. Mukana on yli 1500 suomalaissotilasta. KUVA: Kalle Blomberg
Kotimaa 24.3.2019 19:49
Taneli Koponen

Historiallisen suuri suomalaisjoukko taistelee yhdessä Ruotsin kanssa suuressa sotaharjoituksessa.

Yli 1500 suomalaissotilasta osallistuu parhaillaan sotaharjoitukseen Norrbottenissa Pohjois-Ruotsissa. Valtaosa suomalaisista on varusmiehiä, jotka ovat antaneet vapaaehtoisen sitoumuksen ulkomailla pidettävään harjoitukseen osallistumisesta.

Northern Wind 2019 -harjoitus Ruotsin maavoimien pääharjoitus, johon osallistuu yhteensä noin 10 000 henkilöä. Yhteensä mukana on noin 7 000 sotilasta ulkomailta.

Harjoituksessa Norjan, Iso-Britannian sekä Yhdysvaltain joukkojen muodostama prikaati hyökkää Suomen ja Ruotsin prikaatia vastaan. Käytännössä Suomi ja Ruotsi harjoittelevat siis puolustus- ja viivytystaistelua.

Harjoitukseen osallistuva suomalaisjoukko on historiallisen suuri.

– Tällaisen kahdenvälisen yhteistyön merkeissä tämä on suurin osasto, joka meiltä on lähtenyt harjoitukseen ulkomaille, kertoo puhelimitse harjoituksen tiedotuksesta vastaava Jere Paldanius maavoimista.

"Lunta toista metriä"

Puolustusvoimat on tuonut paikalle noin 500 ajoneuvoa, joista sata on tela- tai panssariajoneuvoja. Harjoituksen sääolosuhteet Pohjois-Ruotsissa ovat olleet Paldaniuksen mukaan erittäin haastavat. Alue on kivikkoineen ja puustoineen hankala harjoituspaikka. Harjoitus alkoi perjantaina ja päättyy tulevana keskiviikkona.

– Täällä on lunta toista metriä. Sodankylästä tulleelle jääkäriprikaatijoukollekin tämä saattaa olla haasteellista seutua ja maastoa, Paldanius sanoo.

Hän muistuttaa, että Puolustusvoimilla on ollut Suomessa vastaavan kokoisia harjoituksia, joissa osallistujina on ollut pelkästään suomalaisia.

Suomen osallistuminen kansainväliseen koulutus- ja harjoitusyhteistyöhön harkitaan aina poliittisilla päätöksillä.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA) linjaa vuosittain puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan painopisteet. Ruotsin harjoituksesta tehtiin päätös viime syksynä.

Harjoituksesta saadaan kansainvälistä kokemusta johtamiseen. Valmistautuminen aloitettiin noin kaksi vuotta sitten maavoimien komentajatasolla.

– Viime vuoden lopussa on tehty poliittinen päätös harjoitukseen osallistumisesta. Sen jälkeen käytännön valmistelut ovat jatkuneet harjoitusten ensimmäisiin päiviin saakka, Paldanius sanoo.

Ilmavoimat mukana toisessa harjoituksessa

Maavoimat on osallistunut harjoituksen suunnitteluun yhteistyössä ruotsalaisten kanssa. Samalla Puolustusvoimat on päässyt asettamaan suunnittelussa omat harjoitustavoitteensa.

Harjoitusjoukot siirtyvät Suomesta Ruotsiin teitä ja rautateitä pitkin jo 16. maaliskuuta alkaen. Joukkojen siirrot Tornion rajanylityspaikalle aiheuttivat tavallista suurempia liikennemääriä.

Suomen maavoimien harjoitusjoukot ovat pääosin Jääkäriprikaatista, Kainuun prikaatista, Panssariprikaatista ja Porin prikaatista. Suomen harjoitusjoukon johtaja on eversti Jari Osmonen Jääkäriprikaatista.

Harjoituksen aikana järjestetään myös Ruotsin ilmavoimien johtama Flygvapenövning 19 -harjoitus, johon Suomen ilmavoimat osallistuu. Puolustusvoimien mukaan harjoituksen lentotoiminta on ympärivuorokautista ja tapahtuu pääosin Pohjois-Ruotsin yllä. Lentotoimintaa on myös Suomen ilmatilassa Tornionjokilaakson ja Länsi-Lapin yllä.

Harjoitukset

Puolustusministeriön mukaan Suomen osallistuminen kansainväliseen koulutus- ja harjoitusyhteistyöhön harkitaan aina tapauskohtaisesti. Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA) linjaa vuosittain puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan painopisteet samalla kun käsittelevät seuraavan vuoden harjoitustoimintaan osallistumista. Puolustusministeri hyväksyy puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan suunnitelman ja informoi eduskuntaa.

Puolustusvoimien vuoden 2019 suunnitelma sisältää 92 koulutus- ja harjoitustapahtumaa (81 vuonna 2018). Niiden kustannukset ovat noin 10,8 milj. euroa (8,8 milj. euroa vuonna 2018).

Ministeriön mukaan hustannusten nousu johtuu Suomessa järjestettävästä Bold Quest -testaus- ja todentamistapahtumasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

ollaanko suomessa kenties valmistautumassa sotaan? Seruaavaa sotaa tuskin käydäään normi aseilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa näkyvällä sotilaalla on perustavanlaatuinen virhe. Apmuma-asennon tulee olla niin, että sotilas ja hänen päänsä on puun takana ja oikeakätisenä tähtääminen tapahtuu puun oikealta puolelta. Näin sotilas on paremmin näkösuojassa ja saa myös suojaa luodeilta, vaikka tuon puun lävitse taitaa pienempikin kaliiperi mennä, jos ei sitten kimpoa sivuun. Onkohan nämä perusasiat vielä koulutuksessa mukana, vai onko ne unohtuneet simulaattorikoulutuksen ohjelmista ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on lehtikuva eikä todellinen tilanne harjoituksesta.

TV:n ja sanomalehtien kuvaajat ja toimittajat esittävät toiveitaan, joita sitten toteutetaan. Olin varusmiesaikana useita kertoja sekä kuvattavana sekä TV-uutisten insertteihin että lehtijuttuihin, eivätkä tilanteet aina olleet aitoja harjoitustilanteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavaa! Suomen armeija saa hyvän tilaisuuden harjoitella isommalla mittakaavalla ulkomaista taktiikkaa vastaan. Tärkeää on myös suhteiden luonti: näytetään että meillä on ystäviä, ja että Venäjä ei voi halutessaan pompotella meitä kuten Ukrainaa ja Georgiaa. Turvatakuut toki puuttuvat, jospa EU-armeija edistyisi kerta kellään isolla puolueella ei ole uskallusta ajaa NATO-jäsenyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Georgia ja Ukraina nostettiin framille, niin on pakko kommentoida, että kummankin valtion onnettomuudet alkoivat CIA,n avulla provosoiduista aseellisista yhteenotoista venäläismielisten kansanosien kanssa. Saakasvili käynnisti CIA/NATO toivomuksesta konfliktin Etelä Ossetian palauttamiseksi osaksi Georgiaa. Samoin Ukrainassa CIA,n /NATO,n taustatuki rohkaisi eurooppalaisia uusnatseja ja kansallismielisiä käynnistämään Maidanin värivallankumouksen, jota myös Valkoinen Talo (Victoria Nulund) näyttävästi tuki. Seurauksena katastrofi kummassakin valtiossa. Nyt Saakasvili hamuaa poliittista asemaa Ukrainassa ohi Poroshenkon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne on hankala kun vastassa ovat suomalaisten "Marttisen Miesten" talvisodankäyntiin kouluttamat USA,n sotilaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa. Pienen maan puolustus on saatu jälleen sille tasolle mille se kuuluukin. Kokoomusjohdon allahan maa saatettiin täysin muiden maiden, etupäässä ystävällismielisen itänaapurin armoille.

Täytyy vaan ihmetellä mihin katosi 1980 -luvun Suomea puolustanut kokoomus, nykyisin tämä täysi sekoomus joka salli surullisen mm. rajat auki -politiikan jonka johdosta tämä maa on vieläkin, valitettavasti se mikä on, eli turvaton. Kepuloiset mukana myös, ihmeellistä kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella PÄÄTÖNTÄ, kun on solmittu "isäntämaa sopimus" joka antaa vieraitten maitten asevoimille jopa kutsuttuna saapua suvereenin Suomen alueelle tutustumaan strategisiin ja taktisiin paikkoihin mahdollista tulevaa yhteenottoa varten. Alueina sekä Lounais-Suomen rannikkoalueet NATO maitten merivoimille, että Pohjoi-Karjalan /Kainuun ja Lapin erämaat NATO- ilmavoimille ja osin jalkaväelle. Kenraalin toteamana harjoitukset NATO,n kanssa loppuvat, kun petos tavoitteet on saavutett.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän ainakin nelostietä ja kasitietä vahvistetaan Naton panssarit kestävään kuntoon. Kymmeniä siltojakin menee uusiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannattaa unohtaa silloin, kun menee vaalikoppiin. Kun annat äänesti Kokoomukselle ja vaikka Keskustalle, niin silloin et ole isänmaallinen. Kokoomus ja Keskusta ajavat EU-liittovaltiota. Viime maanantaina nähtiin Suomen toisen asekieltolain toisessa käsittelyssä, että molemmat puolueet nuolevat EU-komission takapuolia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että suomalaiset ovat mukana ! Joku entinen presidentti olisi blokannut tuonkin jotta saisi kehuja naapurilta kun polki puolustusvoimien tehokkuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sodankylän Jääkäriprikaatin kasvattina muistelen lämmöllä niitä harjoituksien lumisia väijytyksiä yms. Siellä oli tunnelmaa ja äksöniä. Miinuspuolella olivat muutamat tosi veemäiset varusmieskollegat. Oi, jospa olisin saanut olla mukana Norrbottenin karkeloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä 86/87 1jk oli pyssykylässä lunta riittävästi ja koulutus tehokasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jouluaattona 1964 oli myös lunta riittävästi kun Sodankylässä syöksyiltiin ja huudettiin laukausta, kun luutnantti Vehviläistä vitutti kun ei ollut se vaimo antanutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei löytynyt voittajaa meille.
Ei Utista, ei Ivalosta, eikä varsinkaan Sodankylästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sodankylässä 81/82 pakkasta 42 ja luntakin oli maanpuolustus huipussaan, Manu valittin Pressaksi, vaikka oli nuuka ja tarkka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

31
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
22
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
12
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
11
Pari kysymystä: Miksi Kiimingin ekopisteitä on lopetettu?
9
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
8
Nyky-Suomi on rumasti rempallaan Lukijalta
8
Yrittäjä myy "sotkun munkkeja", joita ei ole leivottu missään sotilaskodissa – Sotilaskotiyhdistys pitää toimintaa moraalittomana Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Pirkanmaan maakunnassa sekä Enontekiön kunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image