Kotimaa

Suomalaiset kan­san­edus­ta­jat tapasivat Turkin ul­ko­mi­nis­te­rin – presidentti Erdoganilla muita kiireitä

Valiokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.) johtama suomalaisseurue yritti päästä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin (kuvassa) puheille. Tämä tavoite ei kuitenkaan onnistunut. KUVA: TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT
Kotimaa 17.4.2018 22:13
Joonas Kuikka

Suomen ulkoasiainvaliokunta tapasi tiistaina Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun sekä Turkin ulkoasiainvaliokunnan.

Valiokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.) johtama suomalaisseurue yritti päästä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin puheille. Tämä tavoite ei kuitenkaan onnistunut, kertoo kansanedustaja Tiina Elovaara (sin.) Lännen Medialle.

– Erdogania pitivät kiireisinä mielenosoitus ja Syyrian tilanne, Elovaara sanoo.

Tarkoitus saada tietoa Turkin näkemyksistä

Ulkoasiainvaliokunnan matkan tavoitteena oli saada tietoa Turkin näkökulmasta. Elovaaran mukaan kuva oli ristiriitainen. Toisaalta tilannekin on monimutkaisempi kuin EU:ssa käsitetään.

– Turkki myös ponnistelee. Maassa on melkein neljä miljoonaa pakolaista. Länsi- ja EU-maat eivät täysin pysty asettumaan Turkin asemaan, sanoo Elovaara.

Maa on ollut jo kaksi vuotta poikkeustilassa, eikä loppua näy. Presidentti Erdogan ottaa askelia kohti yksinvaltiutta. Turkki käy kamppailuaan terrorismia vastaan sekä Syyriassa että rajojensa sisällä. Samalla toivo EU-jäsenyydestä karkaa kauemmas.

– Valitettavasti optimistista viestiä ei ole tuotavana. Ihmisoikeustilanne maassa on todella huolestuttava. Maa on ottanut askelia kohti Lähi-idän valtiota, toteaa Elovaara.

Syyrian sodassa Turkki on Elovaaran mukaan ottanut käytännöllisen roolin, jossa se luovii Venäjän kanssa, vaikka onkin Nato-maa ja tukee USA:n johtaman liittouman ilmaiskua.

– Vaikka Turkki flirttailee Venäjän kanssa, välit eivät pidemmän päälle ole lämpimät, kertoo Elovaara.

Tapaaminen opposition kanssa

Suomalaiset tapasivat myös oppositiopuolue CHP:n varapuheenjohtajan Özturk Yilmazin, jonka ISIS kidnappasi Syyriassa vuonna 2014. Ei asema Turkissakaan ole oppositiopoliitikkona helppo.

– HD-puolueesta eli kurdipuolueesta joka viides kansanedustaja on vangittu, sanoo Elovaara.

EU:n mukaan poikkeustilan julistamisen jälkeen 150 000 ihmistä on pidätetty, 78 000 vangittu ja 110 000 virkamiestä menettänyt työnsä.

Seurue kävi myös kulttuurimatkalla Kemal Ataturkin mausoleumilla. Turkkia länsimaiseen suuntaan uudistanut valtiomies nauttii Elovaaran mukaan edelleen suurta suosiota, mikä ei miellytä maata toiseen suuntaan ohjaavaa presidentti Erdogania.

Suomalaisista kansanedustajista mukana matkalla olivat Vanhasen ja Elovaaran lisäksi Antti Kaikkonen (kesk.), Susanna Huovinen (sd.), Tom Packalen (ps.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Stefan Wallin (r.).

MAINOS

Kommentoi

Miksi mennä meidänkään kansanedustajien turhaan Turkin asioita selvittään, ei sillä ole mitään vaikutusta yhtikäs mihinkään. Turkki pitää muutenkin jättää €u:n toimesta täysin rauhaan, ei Turkkia tarvita €u:ssa, ei ennen, eikä nyt varsinkaan kun Erdogan omavaltaisesti ääri-islamistaa Turkkia omaan yksin-hallintaansa. Eihän Erdogan välitä, edes €u:n painostuksesta, miten sitte Suomen eduskunnan "mitättömyydet" jotain sais aikaan, huoh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan etelä- ja keskiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa luoteistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

192 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Tänään kello 12 käynnistetty verkkohyökkäys Suomen viranomaisten asiointipalvel... Lue lisää...
Suomea testataan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image