Kotimaa

Suomalaisen hii­li­ja­lan­jäl­jen on pienennyttävä yli 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä – Muutos voi tuoda mukanaan paremman elämänlaadun

Kasvisruokavalioon siirtyminen on yksi tehokkaimmista keinoista pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Arkistokuva.
Kotimaa 16.5.2019 5:00
Hannu Toivonen

Sitran selvityksen mukaan pelkästään tekniikan avulla ilmaston lämpenemistä ei pysäytetä, vaan ihmisten pitää muuttaa kulutustottumuksiaan. Vähäpäästöinen elämäntapa voi tuoda mukanaan rahallisia säästöjä.

Suomalaisen hiilijalanjäljen pitää vähentyä jopa 93 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jotta suomalaisen elämäntavat vastaisivat Pariisin ilmastosopimuksen asettamaa 1,5 asteen tavoitetta.

Tällä hetkellä suomalaisen vuosittaiset hiilidioksidipäästöt ovat 10,4 hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Vuonna 2050 suomalaisten henkilökohtaisten hiilidioksidipäästöjen pitäisi olla alle tonnin.

Tavoite perustuu Sitran tekemään kansainväliseen selvitykseen.

– Meillä on valtava kuilu nykyisten ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisten elämäntapojen välillä, sanoo Sitran Kestävä arki -projektin johtaja Markus Terho tiedotteessa.

Jo seuraavan kymmenen vuoden aikana hiilijalanjäljen vähennyksen pitäisi olla Suomessa noin 70 prosenttia. Vuoteen 2040 mennessä hiilijalanjälkeä pitäisi pienentää 87 prosenttia nykyisestä tasosta.

Verotuksella voidaan ohjata kulutusta

Tällä hetkellä keskimäärin 75 prosenttia suomalaisen hiilijalanjäljestä muodostuu kolmelta osa-alueelta: ruoasta, asumisesta ja liikkumisesta.

Erityisen runsaasti päästöjä syntyy liha- ja maitotuotteiden kulutuksesta, fossiilisiin polttoaineisiin perustuvasta kodin energiankulutuksesta, yksityisautoilusta ja lentomatkustamisesta.

Hyviä tapoja vähentää omaa hiilijalanjälkeä on Sitran selvityksen mukaan muun muassa yksityisautoilun korvaaminen joukkoliikenteellä tai sähköpyörällä, siirtyminen kasvis- tai vegaaniruokavalioon, sähköautoon vaihtaminen ja sähkön sekä lämmitysenergian tuottaminen uusiutuvalla energialla, kuten tuulivoimalla.

– Keskitasoa helpommin voimme muuttaa ruokailutottumuksiamme, kun taas asuntoa vaihdamme hyvin harvoin, sanoo Sitran johtava asiantuntija Anu Mänty.

Silloin kun asuntoa vaihtaa, on tärkeä kiinnittää huomiota sen energiaratkaisuihin ja -tehokkuuteen.

Ilmastonmuutoksen torjuntaa ei ole kuitenkaan tarkoitus siirtää yksin kansalaisten harteille, vaan päättäjiltä ja yritykseltä vaaditaan myös toimia.

Hallinto ja päättäjät voivat parantaa julkista liikennettä ja kevyen liikenteen väyliä sekä helpottaa siirtymistä uusiutuviin energialähteisiin. Verojen, tukien ja muiden poliittisten ohjauskeinojen avulla kulutusta voidaan ohjata vähähiilisempään suuntaan.

– Päättäjät voisivat nostaa sellaisten tuotteiden verotusta, joilla on korkea hiili-intensiteetti ja vastaavasti laskea vähähiilisten tuotteiden verotusta.

Esimerkiksi liikenteessä bensiinin verotusta voisi Männyn mielestä kiristää ja uusiutuvien polttoaineiden verotusta keventää.

Tekniikkaan on luotettu liikaa

Hiilensidonta- ja -varastointimenetelmien käyttöönottoa on esitetty yhtenä ratkaisuna ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Hiilensidontatekniikoita käyttämällä henkeä kohti lasketut hiilijalanjälkitavoitteiden ylärajat nousevat, mutta tällaisten teknologioiden toimivuus ja kustannukset ovat hyvin epävarmoja.

Sitran selvityksen mukaan yksin negatiivisia päästöjä koskeviin teknologioihin luottaminen on riskialtista ja jopa harhaanjohtavaa.

Mänty kertoo, että tähän asti ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa on luotettu liikaan tekniikan kykyyn ratkaista ongelma. Se on yksi osa ratkaisua, mutta myös ihmisten elämäntapojen pitää muuttua.

Pahimmassa tapauksessa tekniikkaan turvautumalla ongelmaa siirretään tuonnemmaksi uskomalla siihen, että jossain vaiheessa joku muu hoitaa ongelman, kertoo Mänty.

Parannusta elämänlaatuun

Päästöjen vähentämisellä voi olla myös myönteisiä vaikutuksia ihmisten elämänlaatuun. Pyöräilyn lisääminen parantaa terveyttä ja säästää rahaa, oikein toteutettu kasvisruokavalio edistää terveyttä ja jakamistalous lisää sosiaalisia kontakteja.

Henkilöautosta vaihtaminen julkiseen liikenteeseen ja pyöräilyyn voi säästää Männyn mukaan jopa neljä tuhatta euroa vuodessa. Myös kasvisruokavalio on usein lihapainotteista edullisempi.

– On tärkeä, että ihmiset saadaan kiinnostumaan uudesta paremmasta arjesta, ettei tarvitse ajatella, että jostain saavutetusta edusta pitää luopua.

Selvityksessä Suomen keskimääräistä hiilijalanjälkeä verrattiin Brasilian, Intian, Japanin ja Kiinan keskimääräiseen hiilijalanjälkeen. Tällä hetkellä hiilipäästöt henkeä kohti ovat Japanissa 7,6 hiilidioksidiekvivalenttitonnia, Kiinassa 4,2, Brasiliassa 2,8 ja Intiassa 2,0.

Vaikka intialaisen hiilijalanjälki on tällä hetkellä vain viidesosa suomalaisen hiilijalanjäljestä, myös heillä on työtä tehtävä, jotta he pääsisivät 1,5 asteen mukaiseen tavoitteeseen.

– Intia on kasvava markkina, ja heidän hiilidioksidipäästöjen trendi on ylöspäin.

Myös näiden maiden pitäisi vähentää hiilidioksidipäästönsä noin tonniin vuoteen 2050 mennessä, jotta päästöt vastaisivat 1,5 asteen tavoitetta.

Eri mailla suurimmat päästöjen lähteet vaihtelevat. Suomessa liikkuminen ja asuminen muodostavat suurimman osuuden, Japanissa ja Kiinassa asuminen, Brasiliassa elintarvikkeet ja Intiassa liikkuminen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (200)

Jos maailman päättäjät ja pankkiirit ja vaikkapa monikansalliset jättiyrityksetkin alkaisivat elämässään ja toimissaan noudattaa tavallisille kansalaisille sanelemiaan absurdeja kieltoja ja rajoituksia, alkaisi muutosta ehkä tapahtua jopa maailmanlaajuisesti. Mutta kun heidän päämääränsä on raha ja valta ja niiden lisääminen itselleen niin paljon kuin mahdollista, ja tavallisten ihmisten holhous, kontrollointi ja köyhdyttäminen. Tahallisesti saadaan näyttämään asia siltä, että ilmastonmuutos olisi tavallisen ihmisen syytä, vaikka se on keksitty koko juttu. Luontoa ei siltikään saa riistää tai tuhota ja joka ihminen vaikuttaa kaikilla valinnoillaan muihin, siis ei voi kukaan sanoa että niillä ei ole väliä, mutta ihmisen valinnanvapaus tulee säilyttää kaikissa asioissa, kuin myös vapaa pääsy totuudenmukaiseen informaatioon, joka on pahasti nykyään kiven alla, eikä sitä ainakaan enää valtavirtamediasta löydä, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostan sähköauton ja muuttaisin mielelläni jättimäiseen kerrostaloon, jonka parvekkeilla kasvaa vihreää, energia tulee maasta, auringosta ja talon keskellä vielä tuulitunneli, mistä saa energiaa tuulestakin.
Talon kellarissa sopisi olla harrastuspaikat, jää ja uimahallista lähtien...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuuka elää jo valmiiksi hiilineutraalisti. Mitäpä sitä hassaamaan rahojaan pakokaasuiksi taivaan tuuliin, kun pyörälläkin pääsee. Matkailla voi lentämättäkin. Vaatteet löytyy kirpparilta. Soijarouhemakaroonilaatikko on hyvää ja halpaa. Suosittelen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi nämä tutukimukset sekä valtiovalta eivät koskaan nosta ongelman perimmäistä syytä pöydälle ja lähde ratkomaan ongelmaa siitä vinkkelistä? Ihmisten määrän lisääntyminen ja liikakansoitus on koko ongelman ydin. Liikakansoitus ei ole vähenemässä muualla kuin Suomessa ja Japanissa. Tämä taas ajaa maapallon vielä pahempaan tilaan tulevaisuudessa. Ainoa oikea tapa ratkoa tai puuttua asiaan on puuttua syntyvyyteen. Suomen on esimerkillisesti tehtävä kaikkensa syntyvyyden pienenemisen eteen. Suomen on ruvettava ajamaan kaikilla kansainvälisillä foorumeilla syntyvyyden pienentämistä. Syntyvyyden pieneneminen pitää ottaa YK:n tärkeimmäksi tavoitteeksi maapallon pelastamiseksi. Tämä tavoite kun ei turvaa vain hiilidioksidipäästöjen vähenemistä vaan se pelastaaa myös muut maapallon eläimet ja eliöt koska metsiä säilyy, maatalouden tarve vähenee, kulutus pienenee jne. Miksi Suomen hallitus miettii parhaillaan esimerkiksi perheuudistusta siltä kannalta että miten syntyvyys nousisi? Täysin epäekologinen teko ja samalla vielä ilkeävät miettiä veroja päästöjen hillitsemiseksi vaikka toisella kädellä lisäävät päästöjä. Kaksinaismoralistista porukkaa nuo poliitikot!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainut syy tähän talous, jonka pitää maailman hamaan tappiin vain kasvaa. Muuten seuraa lama ja taantuma, jos kuluttajat vähenevät. Poliitikkojen keino on ratkaista tämä asia siten, että vähemmällä kulutuksella samat tulot säilyisi valtiolla, tämä tarkoitaa roimia veronkorotuksia. Tässä on hyvä esimerkki sähkölasku. Mitä enemmän säästetään sähköä niin laskun loppusumma ei koskaan muutu kun samalla korotetetaan sähköveroa, kuukausi- ja siirtomaksuja. Kuluttaja on aina alakynnessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä aamulla luin, että piskuiselta kookossaaren rannoilta oli löytynyt paljon kenkiä, hammasharjoja ja muuta roskaa. Kait se valtio on tyynellämerellä ja koko merta en ole koskaan nähnyt, kuin kuvissa vaan. Kuitenkin minua heti aamutuimaan syylistetään toisten toimesta, kuin se olisi minun vika. Pitääkö minun alkaa ruoaksi vanhat kengänpojat valmistaan, no nahakaisen voi syödä. Miksi koskaan ei puhuta, että suurin syyllinen on holtiton väestönkasvu, varsinkin kehitysmaissa. Siellä lastenteko on vanhemmilta sijoitus omaan vanhuuteen. Tämäkin tutkimus meistä on aivan höttöä, joka ei voi toimia mitenkään. Puhutaan muka joukkoliikenteestä joka ei täällä voi toteutua, kun sitä ei edes ole. Sähköpyöristä muka töihin kulkemiseen, kun se työpaikka voi olla kaukanakin, ainakin työvoimaviranomaisten mukaan. Kyllähän sitä toki näin kesän kynnyksellä voi kauniisti ajatella, vaan mennäänpä 1/2v etiäpäin. Hymy hyytyy sillä kulkumuodolla. Kukahan näille sitran tukijoille turhasta tutkimuksesta palkan maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla ei ole hiilijalanjälkeä kun käyn suihkussa ovat jalkani valkolaisen jalat. Mitä tulee sitran neuvomaa lihansyönnin lopettamiseen ei se ainakaan yhtään elämää paranna. Lihassa nuo entsyymitasot ovat senverran paremmat kuin viljassa ja varsinkin tehomaatalous myrkkyineen pilaa ruuan täydellisesti ja lopun tekee ruokateollisuus. Lihaa pitää syödä siksi että ajatus kulkee ja sydämen toimintakyky aivojen kanssa toimiii sopusoinnussa. Vain viljaan perustuva ruokavalio nostaa veren rasvoja ja on yksi syy miksi diabetes suomessa lisääntyy. No sekaruuan syöjä pärjää paremmin. Suomalainen on kautta aikain elänyt lihasta ja kalasta maitoa on käytetty alkuperäisessä muodossa, syökää ja nauttikaa ruuasta ja antakaa kiitoksenne kiitoksenne herralle joka siunaa ja varjelee meitä täällä maailmassa. Ilmasto on sehlannut milloin mitenkin johon yksilö sille ei voi mitään. Ei minua haittaa vaikka palmut kasvaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea valitus osoite on muuten sitra, ei tämä palsta:)
Kirjoitelkaapa sinne suuntaan jos ne ymmärtäisivät..vaan tuskin kokeilla kannattaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan järjetöntä ajattelua hiilijalanjäljen ajattelun kanssa kun suomi on kaikista pieni päästöisimpiä maita euroopassa. Suomen syntyvyyskin on laskussa niin sitä kauttakin hiilijalanjälki pienenee. Vihreää ajattelua olevat ovat aina olleet kasvissyöjiä ja sellaista ei pitäisi tuputtaa kaikille. Kaikilla kuuluu oikeus nauttia ruuasta mitä syövätkään. Lihan valmistajat voivat keskittyä miten sen vähiten päästöjä tekemällä voivat. Käsittämätöntä kun katsotaan ihmisten ruokaa, asumista ja liikkumista. Missä on yritysten ja teollisuuden päästöt. Nyt on puheeseen otettu kilometrien mukaan tulevat päästöjen mittaukset. Tässä ei ajatella ollenkaan sitä, että juuri pieni tuloiset ja perheelliset asuvat kauempana kaupungeista ja joutuvat autolla kulkemaan ja heillä ei ole varaa asua keskellä kaupunkia. Jos mennään siihen, että lihaan aletaan puuttumaan niin menee työt maataloudelta ja lihateollisuudelta ja tämä aiheuttaa työttömyyttä ja monille ihmisille ei kasvisruokavalio sovi. Myös asumiseen liittyvät kustannukset ovat jo nyt niin kalliita ettei sille suunnalle mitään lisää kuluja koska monet elävät rahan suhteen kädestä suuhun eikä mitää ylimääräistä jää yli. Liikkumisen suhteen pitäisi kaikki kustannukset ja maksut pitää samoina ettei mitään saa nostaa. Ainoastaan vähä päästöisten autoveroa voisi laskea niin lopulta auto kanta uudistuu kun ne joilla on varaa uusivat auton kumminkin 2-3 vuoden välein. Kaikilla ei ole varaa uusia autoja ostaa. Joillekin autonlainan ottaminen on mahdotonta. Sen ottaminen vaatisi valtiolta tukea, että autolainan lyhennyksen suuruus olisi mahdollista saada 50-100 eurolla kuussa ja kaskon ottaminen lainaa ottaessa ei olisi pakollista koska se nostaisi muuten kulut pienituloisilla liian suureksi. Tässä monia keinoja miten valtio pystyisi tukemaan, että pienituloiset uskaltaisivat ostaa uuden auton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tämän ilmastokeskustelun pitää olla hysteriaa, uhkailua ja pelottelua?

Eikö voisi oikeasti pyrkiä etsimään keinoja, millä päästöt vähenee ilman kenenkään elämän ajamista nurkkaan?
Esimerkkejä:
-Kevennetään verotusta tuuli/aurinkoenergiajärjestelmiltä -myös yksityisten hankkimina. Samalla poistetaan tuulisähkön keinotekoinen tariffitukijärjestelmä.
-Verotetaan/lisätään tullimaksuja huonolaatuisille tuotteille. Jos tämä tapahtuu koko EU alueella, näin saadaan ehkä halpatuottajamaat parantamaan laatua, seurauksena vähemmän teollista krääsän tuotantoa ja näin myös päästöjä.
-Panostetaan puhtaan teknologian koulutukseen ja kehitykseen.
-Kevennetään vähäpäästöisten polttoaineiden veroja, niin että hinta kilpailukykyinen normaalien polttoaineiden kanssa (Esim. Neste MY).
-Keskitetään päästöjen vähennystä sinne missä saadaan suurin vaikutus, eli panostetaan puhtaan teknologian vientiin pahimpiin päästömaihin.
-Aletaan kierrättämään muutakin kuin autojen purkuosia. Esim. kodinkoneiden työkalujen ja elektroniikan osia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaan riitä, ei, kyllä Suomipoijan ja tytön on puristettava lissää, 2021päästöt laskettava 150 rosenttii, mut sehän onkii aikahelppoo, autoilu on kielletty, tehtaat alesajettu, mut ei hätää, rahhoo tulloo seinästä ja sähköö töpselistä, Anttihan jo kertoi, et otetaanpas lissöö velekoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman väkiluku on kaksinkertaistunut 40 vuodessa 8 miljardiin. Eikä 4 000 000 000 uuden ihmisen kulutuksella ole mitään merkitystä maapallon kehityksen kulkuun ja luonnonvarojen riittävyyteen. Kaikki muut syyt sanan helinää, jolla ei ole mitään merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän tässä laskelmassa on otettu huomioon se, että hiilidioksipäästöistä osa on luonnollista kiertoa, ja osa fossiilista. Esimerkiksi talon lämmittäminen sähköllä, joka on tuotettu vesivoimalla on lähes tulkoon hiilidioksidineutraalia. Uusiutuvan energian käyttäminen, kuten puulla lämmittäminen on myös hiilidioksidineutraalia. Se mikä puun poltosta vapautuu, myös sitoutuu uudelleen hyvin nopeasti. Ei se polttomoottoriautokaan ole niin paha, jos polttoaineena on vaikka biodiesel tai jätteestä tehty etanoli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et saa, etkä tule saamaan, mutta Sinulta pittää ssaja rahat joijenki muijen taskuun. Kysyppäs sitä edustajaltasi ketä äänestit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa EU:ssa aloitettaisiin metsitysohjelma myös niissä maissa, jossa metsät on jo raiskattu aikoja sitten, eikä uusia ole istutettu tilalle. Suomenko pitää taas yksin pelastaa koko Eurooppa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..pitäiskö vaikka laittaa kortonkit jakoon..mitä useampi kokki, sen huonompi soppa. Auttasko se väen vähentäminen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. paranee aivan varmasti kun mie kasvan jo siinä vaiheessa horsmaa.. niin tai ehkä ei täällä pallolla kasva enää mikään..no sama tuo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joo, paranee siinä elämän "laatu" kun puputtaa heiniä, asuu jossain nakkikopin kokoisessa kommuunissa ja ei matkusta ikinä minnekkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirveän hyvä vertailukohta Suomelle: Intia tai Brasilia. No, onneksi lopussa myönnettiin, että merkittävin osuus suomalaisten hiilipäästöistä on peräisin asumisesta, siis lämmityksestä. Aika vaikeaa on näillä leveyksillä heittää kotien lämmittäminen sikseen. Intiassa ja Brasiliassa ei liene ihan sama tilanne tämänkään asian kohdalla, ja nimenomaan "liikkuminen", suomeksi liikenne on näissä maissa se merkittävin päästöjen aiheuttaja. Puhumattakaan sellaisista "välttämättömyyksistä" kuin puun polttaminen, roskien polttaminen, metsien polttaminen, puhdistamattomat teollisuuspäästöt ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (200)

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Hävytöntä. Puoluetukeen, joka pitäisi kokonaan poistaa ehdotetaan SDP:n toimesta korotusta 20%. Erilaisia avustajia pa... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image