Kotimaa

Suomalaiselta pal­kan­saa­jal­ta vie 47 työpäivää kerryttää suuren pörssiyhtiön toi­mi­tus­joh­ta­jan yksi päiväpalkka – Pomojen palkat kirivät yhä kauemmas

STTK:n laskujen mukaan suomalaiselta palkansaajalta vie 47 työpäivää ansaita sama summa, kuin mitä ison pörssiyhtiön toimitusjohtaja ansaitsee yhdessä päivässä. KUVA: Pekka Aho
Kotimaa 9.3.2020 6:00
Rebekka Härkönen

Tänään maanantaina on niin kutsuttu paksun kissan päivä. Se tarkoittaa sitä, että suomalaisen palkansaajan alkuvuoden ansiot kipuavat tänään samaan summaan, mitä suuren pörssiyhtiön toimitusjohtaja saa yhdestä työpäivästä.

Suomalainen palkansaaja on ahkeroinut tänään 9. maaliskuuta peräti 47 työpäivän verran tänä vuonna. Tänä aikana keskiverto palkansaaja on tienannut suuren, pörssiyhtiön toimitusjohtajan yhden päiväpalkan verran, kertoo STTK.

Vuotta aiemmin palkansaaja tarvitsi pörssiyhtiön toimitusjohtajan päiväpalkan ansaitsemiseksi 34 työpäivää. Pomojen palkat kirivätkin yhä kauemmas palkansaajien palkoista.

STTK on seurannut usean vuoden ajan suurten pörssiyhtiöiden ja palkansaajien välisen ansiosuhteen kehittymistä. Seuranta on saanut alkunsa brittiläisestä ”Fat Cat Daystä” eli paksun kissan päivästä.

STTK:n laskelmat perustuvat yhtiöiden julkisiin vuosikertomuksiin ja tilastokeskuksen tietoihin.

Suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien kokonaisansioiden mediaani oli vuonna 2018 2,3 miljoonaa euroa. Vastaavana aikana yksityisen sektorin palkansaaja ansaitsi 40 975 euroa.

STTK kertoo huomioivansa laskelmissaan johtajien keskimäärin pidemmän työajan ja korostaa oikeudenmukaisen palkan ja palkitsemisen merkitystä.

– Emme vastusta tuloeroja, mutta niiden kasvun hillitseminen on tärkeää. Taloustieteellisen tutkimuksen perusteella pienehköt tuloerot lisäävät hyvinvointia ja talouskasvua. Jyrkät tuloerot hidastavat talouskasvua, altistavat populismin nousulle ja vahvistavat ääriliikkeitä, STTK:n ekonomisti Antti Koskela kuvaa.

STTK korostaa, että osuus tuloksesta kuuluu kaikille. Palkitseminen ei voi eikä saa olla vain ylimmän johdon etuoikeus.

Kansainvälisesti vertailtuna Suomi on pienten tuloerojen maa.

– Pohjoismaisen hyvinvointivaltion ihanne pohjautuu pieniin tuloeroihin. Tämä ei tarkoita, etteikö ahkeruudesta pidä palkita, ja etteikö kaikilla ole lupa menestyä ja tienata, Koskela sanoo.

– Nousukauden aikaiset huipputulokset eivät ole vain toimitusjohtajien ansiota, eikä noususta pidä palkita vain korkeinta johtoa.

STTK ehdottaa henkilöstön palkitsemiseen esimerkiksi tulospalkkausjärjestelmiä ja henkilöstörahastoja. Järjestö kannattaa palkka-avoimuuden lisäämistä.

– Työpaikoilla myös palkitsemisen perustelut on tehtävä näkyviksi, Koskela sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

Ei täällä mitään herroja ja rikkaita ole. Suuria tuloeroja on ihan muualla, mm itämaassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tämä kansakunta ajettu ennenkin ahtaalle ja nälänhätään herrojen ahneudesta. No mitä sitten on tapahtanut? Olisi hyvä muistaa menneisyyden tapahumista ihan opetusmielessä mihin ahneus ja jakamaton hyvinvointi voi johtaa! Se johtaa sekasortoon ja kaaokseen jossa ei ole muita kuin häviäjiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen joka hiukanki ajattelee ja historiasta tietää mitä tuosta pidemmän päälle seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuslaisilla hätä jos ne leikkaa rikkaiten palkkoja..12v kokoomus oli vallassa ja leikkas köyhiltä ja hunompiosasilta koko ajan ja tekivät rikkaille ja työnantajille mittavat tulonsiirrot!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomikin kirii kiinni uuslibealistien neukkulan systeemiä, jossa yksilön kyvykkyys ja tuottavuus on sivuutettu markkinoiden jäsenkirjalla samalla tavalla kuin kommunistisen puolueen kohdalla oli neuvostoliitossa.

Sama sairaus tekee hirvittävää tuhoa - Thatcherin linjan politiikkana - Britanniassa, jonka tilanteeseen voi hyvin tutustua katsomalla ohjelman:
Ulkolinja: Köyhänä Englannissa YLE TV1 To 12.03.2020 klo 22.00.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjä on aina palkkansa ansainnut. Valtionyhtiön tai pörssiyhtiön johtajat eivät niinkään, toki riippuu monesta tekijästä. Onneksi progressiivinen verotus on olemassa. Kyllä miljoonan palkasta 500 000 euroa käteen riittää hyvin. Yrittäjät on erikseen, he on itse luoneet hyvänsä tai pahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtaja on palkkansa ansainnut, siitä nyt ei ole epäilystäkään. Siitä vaan johtajaksi te kateelliset nillittäjät, jos luulette hommassa päivääkään pärjäävänne. Ei noita hommia suomalainen perusjuntti ihan peruskoulupohjalta hoitele, se on varma. Ja toisaalta, koulutus ja etenemismahdollisuudet uralla olisivat Suomessa auki ihan jokaiselle eli turha on itkeä, jos ei viitsi kouluttautua. Nyt sitten essonpaarissa itketään katkerina niille, jotka viitsivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se työkokemus kattaa koulun paperit ja määrittää miten hyvin töitä osaa tehdä. Perusjunttikin. Vaiko eikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Johtaja on palkkansa ansainnut, siitä nyt ei ole epäilystäkään."

Useimmiten ei todellakaan ole. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän johtajien palkkoja voi halpuuttaa, päinvastoin hyväveliverkostohan takaa jäsenilleen jatkuvan palkkojen ja palkkioiden nousun. Halpuutuksen vastakohtana korotetaan tuottajien saamaa hintaa samassa suhteessa mitä näille johtajille korotetaan. Tuottajien tuotteesta saama hinta pitää olla niin kattava että sillä pystyy pitämään tuotannon käynnissä. Ellei tuottajille makseta kunnolla niin kohta suomesta ei saa mitään joka on tuotettu suomessa. Olisi aika alkaa maksamaan tuottajille hintaa jolla tulee toimeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääpomojen ökypalkat ovat pois yhtiön omistajien osinkopotista - ei työntekijöiden palkoista, mitkä määrätään työehtosopimuksissa.

Omistajien kannattaa maksaa ökypalkkaa sellaiselle toimitusjohtajalle, joka pystyy nostamaan heidän omistuksensa arvoa. Toisaalta, virheinvestointejakin omistajille tulee, kuten nämä Nokian Surit ja Eelopit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekin on kumma, että tavan duunarille sanotaan, ettei kannata maksaa enempää palkkaa koska on tutkittu ettei raha palkkiona motivoi kuin muutaman päivän.
Onko siis kyse vaan määrästä, jos saa tarpeeksi kohtuuttomia palkkioita niin se motivoi kauemmin?
Palkkaerot ovat kyllä ihan välttämättömiä, senhän sanoo järkikin. Mutta kun se meneeä järjettömyyksiin niin ei varmasti enää sitten vastaa tarkoitustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nosta sinä tänään minun palkkaani niin minä nostan huomenna sinun palkkaasi. Näin se piiri pieni pyörii Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasamaalla ei mikään kasva,korkeusero on kasvun edellytys ja juokseva vesi on puhdasta,samoin tulonjako se voi olla kuin kastelujärjestelmä riisi pelloilla,kun vesi jaetaan monelle niin satoa tulee käsittämätön määrä ja siitä nautii kaikki,mutta jos ylin taso patoaa veden niin ,kurjuutta ja sen seurauksia riitää alemmilla tasoilla,ja vihapuheelta ei voi välttyä,mutta kun ylintaso jakaa veden ja saa sadasosia alempaa niin se on riisivuori hänelle ja sitä ei tarvitse jakaa,köyhiille kun niitä ei ole,ja jos jako ei onnistu niin pitkässä juoksussa ylintaso vaihtuu hyvällä tai pahalla,ja alemmat tasot ovat taas rauhallisia,on ongelmien kerjäämistä jos ylintaso puolitaa alimmat tasot ja kerää jääviiltä tasoilta silti saman kuin ennenkin ja alimpien tasojen pitää pittää huoli niistä jotka ei enään ole järjestelmän piirissä,jako suhde on silloin väärä,eli 6hx2=>7h kapasiteetin käyttöastetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti palkkakatto Suomeen! Ylijäävät rahat siitä firmojen kunnostamiseen eikä Johtajille joista kukaan ei ole noin arvokas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksen johtaja on arvokkaampi kuin Johtaja, joka yleensä edustaa sellaista toimijaa kuin Pohjois-Korea, Venäjä, Unkari, Turkki - nämä valontuojat eri kansoille. Noista Johtajista olisin huomattavasti huolestuneempi kuin pörssiyhtiön johtajista. Kyllä se verotus ihan mukavasti siitä siivun tempaisee meidän katellistenkin hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yrityksen johdolle määrätään palkkakatto, niin se merkitsee samalla palkkakattoa jokaiselle työntekijälle. Luuletko, että johdon palkkakatto automaattisesti nostaisi muiden palkkatasoa - älä unta näe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos näin tehdään, siitä seuraa tavallisen duunarin verotuksen korotus. Johtajien korkeat palkat korottavat verokertymää, jolloin muiden ei tarvitse maksaa niin paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostetaan duunareiden palkkoja, jolloin on varaa tiputtaa johtajien palkkoja. Hyvin yksinkertaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image