Kotimaa

Suomalais-venäläisen oligarkin ja suomalaisten pankkien oi­keu­den­käyn­ti alkoi – pankit pelkäävät USA:n reaktiota, miljardööri ei pysty maksamaan laskujaan

Suomalais-venäläisen oligarkin ja neljän suomalaisen pankin välinen oikeudenkäynti on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa. KUVA: PEKKA KARHUNEN/KL
Kotimaa 10.9.2019 10:27
Petteri Lindholm

Miljardööri Boris Rotenberg sanoo, ettei pysty maksamaan laskujaan, koska suomalaiset pankit eivät käsittele hänen rahojaan Yhdysvaltojen reaktioiden pelossa. Rotenberg on Yhdysvaltojen pakotelistalla. Syynä ovat Krimin valtaus ja Venäjän muut sotilastoimet Ukrainassa. Rotenberg kuuluu Venäjän presidentti Vladimir Putinin sisäpiiriin.

Suomalais-venäläisen oligarkin Boris Rotenbergin ja neljän suomalaisen pankin välinen oikeudenkäynti käynnistyi Helsingin käräjäoikeudessa.

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen Rotenberg vaatii, että käräjäoikeus velvoittaa pankit välittämään hänen rahaliikennettään.

Tapausta käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa tänään tiistaina sekä huomenna keskiviikkona.

Nordea, Osuuspankki, Danske Bank ja Handelsbanken eivät ole käsitelleet Rotenbergin tekemiä tilisiirtoja sen jälkeen kun, Yhdysvallat asetti Rotenbergin pakotelistalle. Rotenbergin mukaan hän ei pysty tällä hetkellä maksamaan esimerkiksi sähkölaskujaan eikä verojaan.

Yhdysvallat asetti Rotenbergin pakotelistalle vuonna 2014, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

Miljardööri Rotenberg kuuluu Venäjän presidentti Vladimir Putinin sisäpiiriin, josta useat henkilöt on asetettu pakotelistalle Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Hän on Putinin ystävä miesten nuoruusvuosilta asti, jolloin he harrastivat judoa samassa seurassa.

Rotenberg on ainoastaan Yhdysvaltojen eikä EU:n pakotelistalla, mutta suomalaispankit eivät halua käsitellä hänen varojaan, koska ne pelkäävät joutuvansa itse pakotteiden kohteeksi.

Yhdysvaltojen pakotelistalla on myös Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg, joka on niin ikään Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen. Boris Rotenbergin veli Arkadi Rotenberg taas on sekä Yhdysvaltojen että EU:n pakotelistalla.

Boris Rotenberg ei ole itse paikalla oikeudenkäynnissä.

Käräjäoikeus katsoi pakoteriskin olevan todellinen

Pankkien kanta kiistassa on, että niille olisi kohtuuton riski käsitellä Rotenbergin varoja Yhdysvaltojen vastatoimien pelossa. Samalla pankit vetoavat esimerkiksi rahapesulakeihin.

Laki tai sopimukset eivät kiellä suomalaisia pankkeja käsittelemästä pakotelistalla olevien henkilöiden rahoja, vaan kyse on Yhdysvaltojen valta-asemasta rahoitusmarkkinoilla.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen pankkitoimiluvan menettäminen olisi liikepankille katastrofaalista.

Rotenberg vaatii pankeilta palvelua vetoamalla esimerkiksi EU-kansalaisten yhdenvertaisuusvaatimuksiin. Rotenbergin mukaan hän ei kykene maksamaan tällä hetkellä mitään laskujaan

Käräjäoikeus otti riitaan kantaa osittain jo helmikuussa, kun oikeus vastasi Rotenbergin ennakkovaatimukseen rahaliikenteen sallimisesta ennen varsinaisen oikeudenkäynnin alkamista. Oikeus hylkäsi vaatimuksen, eikä velvoittanut pankkeja käsittelemään Rotenbergin rahaliikennettä hänen vaatimuksensa mukaisesti.

Käräjäoikeus katsoi, että pankeilla olisi todellinen uhka joutua pakotteiden kohteeksi, mikäli ne käsittelisivät Rotenbergin rahaliikennettä.

– On tiedossa, että pakotelistalla olevien tahojen kanssa asioiminen voi johtaa taloudellisiin seuraamuksiin myös niiden osalta, jotka eivät itse ole olleet pakotelistalla ja että seuraamukset voivat olla taloudellisesti vakaviakin, todettiin käräjäoikeuden helmikuisessa päätöksessä.

MAINOS

Kommentoi

Tulee mieleen entinen demaripomo Ulf Sundqvist, joka joutui perintätouhujen kohteeksi ja neuvotteli pankin kanssa ns, negatiivisen luottotilin. Pojathan pistivät Suomen Työväen Säästöpankin lihoiksi, ja rahat liiveihinsä. Jokunen kymmenen miljoonaa markkaa yhteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiistaina juhlittiin eduskunnassa Suomen itsenäisyyttä valtiosäännön 100-vuotisjuhlassa. On suorastaan irvokasta lukea nyt sodissa puolustetun ja sittemmin EU:n ja yhden ulkopuolisen valtion päämiehen päätöksellä menetetyn itsenäisyyden seurauksena tapahtuvista oikeudenkäynneistä ym.
Ei voi todeta jälleen jo useasti aiemmin havaitun totuuden: Missä Eu ja/tai Trump, siellä ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama asia olipa kyse yksityisestä toimijasta tai valtiovallasta: liikkumavara säädellään rapakon takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se talutusnuora on kuristuslenkillä varustettu piikkipanta. Muutos on jo tekeillä. BRICS-valuuttayhteisö muodostuu hiljalleen, ja toimii jo osittain Intian, Kiinan ja Venäjän välillä. Monet muutkin itsemääräykseen pyrkivät valtiot ovat ilmaisseet kiinnostuksensa BRICS-yhteisöä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
70
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image