Kotimaa

Suomalais-venäläisen oligarkin ja suomalaisten pankkien oi­keu­den­käyn­ti alkoi – pankit pelkäävät USA:n reaktiota, miljardööri ei pysty maksamaan laskujaan

Suomalais-venäläisen oligarkin ja neljän suomalaisen pankin välinen oikeudenkäynti on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa. KUVA: PEKKA KARHUNEN/KL
Kotimaa 10.9.2019 10:27
Petteri Lindholm

Miljardööri Boris Rotenberg sanoo, ettei pysty maksamaan laskujaan, koska suomalaiset pankit eivät käsittele hänen rahojaan Yhdysvaltojen reaktioiden pelossa. Rotenberg on Yhdysvaltojen pakotelistalla. Syynä ovat Krimin valtaus ja Venäjän muut sotilastoimet Ukrainassa. Rotenberg kuuluu Venäjän presidentti Vladimir Putinin sisäpiiriin.

Suomalais-venäläisen oligarkin Boris Rotenbergin ja neljän suomalaisen pankin välinen oikeudenkäynti käynnistyi Helsingin käräjäoikeudessa.

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen Rotenberg vaatii, että käräjäoikeus velvoittaa pankit välittämään hänen rahaliikennettään.

Tapausta käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa tänään tiistaina sekä huomenna keskiviikkona.

Nordea, Osuuspankki, Danske Bank ja Handelsbanken eivät ole käsitelleet Rotenbergin tekemiä tilisiirtoja sen jälkeen kun, Yhdysvallat asetti Rotenbergin pakotelistalle. Rotenbergin mukaan hän ei pysty tällä hetkellä maksamaan esimerkiksi sähkölaskujaan eikä verojaan.

Yhdysvallat asetti Rotenbergin pakotelistalle vuonna 2014, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

Miljardööri Rotenberg kuuluu Venäjän presidentti Vladimir Putinin sisäpiiriin, josta useat henkilöt on asetettu pakotelistalle Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Hän on Putinin ystävä miesten nuoruusvuosilta asti, jolloin he harrastivat judoa samassa seurassa.

Rotenberg on ainoastaan Yhdysvaltojen eikä EU:n pakotelistalla, mutta suomalaispankit eivät halua käsitellä hänen varojaan, koska ne pelkäävät joutuvansa itse pakotteiden kohteeksi.

Yhdysvaltojen pakotelistalla on myös Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg, joka on niin ikään Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen. Boris Rotenbergin veli Arkadi Rotenberg taas on sekä Yhdysvaltojen että EU:n pakotelistalla.

Boris Rotenberg ei ole itse paikalla oikeudenkäynnissä.

Käräjäoikeus katsoi pakoteriskin olevan todellinen

Pankkien kanta kiistassa on, että niille olisi kohtuuton riski käsitellä Rotenbergin varoja Yhdysvaltojen vastatoimien pelossa. Samalla pankit vetoavat esimerkiksi rahapesulakeihin.

Laki tai sopimukset eivät kiellä suomalaisia pankkeja käsittelemästä pakotelistalla olevien henkilöiden rahoja, vaan kyse on Yhdysvaltojen valta-asemasta rahoitusmarkkinoilla.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen pankkitoimiluvan menettäminen olisi liikepankille katastrofaalista.

Rotenberg vaatii pankeilta palvelua vetoamalla esimerkiksi EU-kansalaisten yhdenvertaisuusvaatimuksiin. Rotenbergin mukaan hän ei kykene maksamaan tällä hetkellä mitään laskujaan

Käräjäoikeus otti riitaan kantaa osittain jo helmikuussa, kun oikeus vastasi Rotenbergin ennakkovaatimukseen rahaliikenteen sallimisesta ennen varsinaisen oikeudenkäynnin alkamista. Oikeus hylkäsi vaatimuksen, eikä velvoittanut pankkeja käsittelemään Rotenbergin rahaliikennettä hänen vaatimuksensa mukaisesti.

Käräjäoikeus katsoi, että pankeilla olisi todellinen uhka joutua pakotteiden kohteeksi, mikäli ne käsittelisivät Rotenbergin rahaliikennettä.

– On tiedossa, että pakotelistalla olevien tahojen kanssa asioiminen voi johtaa taloudellisiin seuraamuksiin myös niiden osalta, jotka eivät itse ole olleet pakotelistalla ja että seuraamukset voivat olla taloudellisesti vakaviakin, todettiin käräjäoikeuden helmikuisessa päätöksessä.

MAINOS

Kommentoi

Tulee mieleen entinen demaripomo Ulf Sundqvist, joka joutui perintätouhujen kohteeksi ja neuvotteli pankin kanssa ns, negatiivisen luottotilin. Pojathan pistivät Suomen Työväen Säästöpankin lihoiksi, ja rahat liiveihinsä. Jokunen kymmenen miljoonaa markkaa yhteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiistaina juhlittiin eduskunnassa Suomen itsenäisyyttä valtiosäännön 100-vuotisjuhlassa. On suorastaan irvokasta lukea nyt sodissa puolustetun ja sittemmin EU:n ja yhden ulkopuolisen valtion päämiehen päätöksellä menetetyn itsenäisyyden seurauksena tapahtuvista oikeudenkäynneistä ym.
Ei voi todeta jälleen jo useasti aiemmin havaitun totuuden: Missä Eu ja/tai Trump, siellä ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama asia olipa kyse yksityisestä toimijasta tai valtiovallasta: liikkumavara säädellään rapakon takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se talutusnuora on kuristuslenkillä varustettu piikkipanta. Muutos on jo tekeillä. BRICS-valuuttayhteisö muodostuu hiljalleen, ja toimii jo osittain Intian, Kiinan ja Venäjän välillä. Monet muutkin itsemääräykseen pyrkivät valtiot ovat ilmaisseet kiinnostuksensa BRICS-yhteisöä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image