Kotimaa

Suomalainen isä on isyysvapaalla keskimäärin kuusi viikkoa – joka neljäs jättää van­hem­pain­va­paan kokonaan käyttämättä

Joka neljäs isä ei pidä lainkaan isyys- tai vanhempainvapaata. KUVA: Matti Räty
Kotimaa 9.11.2018 10:55 | Päivitetty 9.11.2018 10:58
Riikka Sipilä

Suomalaisisät ovat isyys- tai vanhempainvapaalla keskimäärin noin 6 viikkoa. Edelleen joka neljäs isä ei pidä lapsen saatuaan lainkaan vapaata.

Vuonna 2013 toteutetun isyysvapaauudistuksen jälkeen isät ovat voineet pitää vanhempainvapaita aiempaa pitempään ja joustavammin, eivätkä isän vapaat enää vähennä äidin vapaita. Kelan tänään julkistaman tilaston mukaan isyysvapaauudistus lisäsi vain vähän isien vapaiden käyttöä.

Vanhempainpäivärahaa saaneiden isien osuus oli suurin Pohjanmaalla (82 %) ja pienin Kymenlaaksossa (70 %).

– Maakunnissa, joissa isät pitivät ahkerasti isyysvapaita vanhempainrahakauden jälkeen, vapaat olivat myös keskimääräistä pidempiä, sanoo suunnittelija Siru Keskinen Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä.

Pisimmät vapaat pidettiin Ahvenanmaalla, jossa isät olivat vapaalla keskimäärin 46 arkipäivää ja lyhyimmät Päijät-Hämeessä, jossa vapaa kesti keskimäärin 32 arkipäivää.

Vuonna 2015 lapsen saaneet isät saivat vanhempainpäivärahaa keskimäärin 36 arkipäivältä, kun kaksi vuotta aikaisemmin isät pitivät vapaita keskimäärin 33 arkipäivää.

– Kolme neljästä vuonna 2015 lapsen saaneesta isästä sai vanhempainpäivärahaa. Osuus on sama kuin ennen isyysvapaauudistusta, Keskinen kertoo.

Isyysvapaa kestää enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Isyysvapaat on pidettävä siihen mennessä, kun lapsi täyttää 2 vuotta.

MAINOS

Kommentoi

Eilen juuri pomo tuumas että, toki saat isyysvapaan pitää mutta rupea katselemaan samalla työpaikkaa, yt on tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäähän ne pitämättä kun taloudellisesti ei pysty olemaan vapaalla. Kela voisi maksaa isompia etuuksia äideille jotta saavat hoitaa lapsia niinkauan kuin haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää tehdä tutkimus mikä ryhmä tai joukko jättää käyttämättä tuollaisen ja järjestää näille isille apua. On selvää että myös isän pitää ottaa osaa muutoinkin kuin tekemiseen joka vuosi tai viihtymällä töissä joka ilta pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No on niitä miehiäkin jotka eivät itse halua pitää vapaata. Ainakin meidän työpaikalla ovat suoraan sanoneet, että töissä pääsee helpommalla. Sama asia kuin kertausharjoitukset, mukavaa olla viihteellä ja siitä saa vielä hyvät korvaukset, heh, heh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Töissä todellakin pääsee helpommalla kuin vauvan tai taaperon kanssa kotona. Turha sitä on kieltää. Töissä ei tarvitse syöttää työkavereita, ja syödä itse sitten kylmää ruokaa jos enää ehtii. Töissä ei tarvitse luututa lattiolta roskia koko ajan. Tösissä voi vaikka vaipua muutamaksi minuutiksi ajatuksiinsa välittämättä mitä selän takana tapahtuu. Lapsen kanssa niin ei voi tehdä puolta sekuntia pidempään. Koko ajan pitää olla antennit suunnattu joka ilmansuuntaan. Päivät pitkät peset kakka- ja oksennusvaatteita ja huomenna aloitat alusta :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaimoni on kotona hoitamassa lapsia kotihoidontuella, eli käytännössä kotona töissä. jos minä jäisin isyysvapaalle, kela ottaisi kotihoidontuen pois, joten taloudellisita syistä, en voi jäädä isyysvapaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi työnantaja joustaa näissä ja meillä saa pitää kaikki isyysvapaat, vaikka miesvaltainen ala ja työpaikka onkin kyseessä. Esikoisen kanssa pidin osan vanhempainvapaasta rouvan palatessa töihin ja se oli kyllä hienoa aikaa olla kahden lapsen kanssa pidempään. Nyt toisen lapsen kanssa ei tähän ole mahdollisuutta, mutta pidän kyllä kaikki isyysvapaat että saan seurata lapsen kehittymistä.

Mutta jokainen katsokoon itse parhaiten sopivan tavan. Se on sääli, jos isien työnantajat potkivat itseään nilkkaan joustamatta perheiden tarpeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki työnantajat eivät katso hyvällä näitä asioita ja sitä ei mikään laki muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin ollut isyysvapaalla pitempäänkin ! , mutta työnantaja EI suostunut vaatimiini isyysvapaisiin.
Kuinkas nykyään? ei ole tietoa??, mutta muutoin työnantaja "kyykyttää" aktiivisia työntekijöitään "mielestäni" lainvastaisesti.
Palkanmaksajakin on samassa veneessä ennen kuin palkanmaksaja siirrettiin "ulkoiseen" palkanmaksu firmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjänä isyysvapaalla 0 päivää. Kaksi lasta. Erittäin fiksuja on lapsista tullut. Hyviä juttuja tällaiset isyysvapaat tietysti on. Niillä joilla on mahdollisuus, niin pitäkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:26
Sovittelu EU:n talousarviosta jatkuu joulukuussa – Parlamentti ja neuvosto eivät päässeet vielä yhteisymmärrykseen
17:21
Kalajoen kaupunginjohtaja palkittiin kunniakirjalla
17:03
Vuokko Väyrynen pääsi sairaalasta kotihoitoon – Paavo Väyrynen toimii lähiajat omaishoitajana
16:25
Potkosen MM-nyrkkeilyt päättyivät puolivälieriin, mutta "paniikkinappulalle ei ole tarvetta"
16:19
GPS-häiriköinnistä Venäjää huomauttanut Suomi odottaa vastuullista käyttäytymistä – "Haluamme varmistaa, ettei tällaista tapahdu tulevaisuudessa"
16:03
Illinsaaressa toistuvaa ilkivaltaa: Frisbeegolfrataa on turmeltu, kuntoladun pohjaan kaivettu kuoppia ja valvontakameroita teipattu – kunta tehnyt rikosilmoituksia
15:36
Siniset ja Kansalaispuolue solmivat vaaliliiton Oulun ja Vaasan vaalipiireissä – "Eduskuntavaalit ovat kaikille iso ponnistus"
65
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
61
Tulli: "Nyt rysähti!" – Virolainen nuuskajengi salakuljetti Suomeen tuhansia kiloja, miljoonien eurojen tapaus
40
Kiire ja suorituspaineet uuvuttavat lapsia ja nuoria – asiantuntijat penäävät lisää lepoa ja vaatimusten vähentämistä
39
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
38
Oululaiset ruokakaupat myyvät hävikkiruokaa ResQ-sovelluksen kautta – ruokakasseille ollut kova kysyntä
29
Lakeuden EKO tekee uudet jätehuoltomääräykset – "Niissä tiukennetaan lajitteluvelvollisuuksia"
23
Kokoomus esittää osin maksutonta varhaiskasvatusta, ryhmäkokoja ei pienennetä – perhevapaisiin 6+3+3-malli

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

105 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Nyt itket kun eläkkeitä leikataan? Yritä nyt päättää y.... Kyseessä ei ole mikään suuren ikäluokan salaliitto. Olethan o... Lue lisää...
ööh....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image