Kotimaa

Suomalainen isä on isyysvapaalla keskimäärin kuusi viikkoa – joka neljäs jättää van­hem­pain­va­paan kokonaan käyttämättä

Joka neljäs isä ei pidä lainkaan isyys- tai vanhempainvapaata. KUVA: Matti Räty
Kotimaa 9.11.2018 10:55 | Päivitetty 9.11.2018 10:58
Riikka Sipilä

Suomalaisisät ovat isyys- tai vanhempainvapaalla keskimäärin noin 6 viikkoa. Edelleen joka neljäs isä ei pidä lapsen saatuaan lainkaan vapaata.

Vuonna 2013 toteutetun isyysvapaauudistuksen jälkeen isät ovat voineet pitää vanhempainvapaita aiempaa pitempään ja joustavammin, eivätkä isän vapaat enää vähennä äidin vapaita. Kelan tänään julkistaman tilaston mukaan isyysvapaauudistus lisäsi vain vähän isien vapaiden käyttöä.

Vanhempainpäivärahaa saaneiden isien osuus oli suurin Pohjanmaalla (82 %) ja pienin Kymenlaaksossa (70 %).

– Maakunnissa, joissa isät pitivät ahkerasti isyysvapaita vanhempainrahakauden jälkeen, vapaat olivat myös keskimääräistä pidempiä, sanoo suunnittelija Siru Keskinen Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä.

Pisimmät vapaat pidettiin Ahvenanmaalla, jossa isät olivat vapaalla keskimäärin 46 arkipäivää ja lyhyimmät Päijät-Hämeessä, jossa vapaa kesti keskimäärin 32 arkipäivää.

Vuonna 2015 lapsen saaneet isät saivat vanhempainpäivärahaa keskimäärin 36 arkipäivältä, kun kaksi vuotta aikaisemmin isät pitivät vapaita keskimäärin 33 arkipäivää.

– Kolme neljästä vuonna 2015 lapsen saaneesta isästä sai vanhempainpäivärahaa. Osuus on sama kuin ennen isyysvapaauudistusta, Keskinen kertoo.

Isyysvapaa kestää enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Isyysvapaat on pidettävä siihen mennessä, kun lapsi täyttää 2 vuotta.

MAINOS

Kommentoi

Eilen juuri pomo tuumas että, toki saat isyysvapaan pitää mutta rupea katselemaan samalla työpaikkaa, yt on tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäähän ne pitämättä kun taloudellisesti ei pysty olemaan vapaalla. Kela voisi maksaa isompia etuuksia äideille jotta saavat hoitaa lapsia niinkauan kuin haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää tehdä tutkimus mikä ryhmä tai joukko jättää käyttämättä tuollaisen ja järjestää näille isille apua. On selvää että myös isän pitää ottaa osaa muutoinkin kuin tekemiseen joka vuosi tai viihtymällä töissä joka ilta pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No on niitä miehiäkin jotka eivät itse halua pitää vapaata. Ainakin meidän työpaikalla ovat suoraan sanoneet, että töissä pääsee helpommalla. Sama asia kuin kertausharjoitukset, mukavaa olla viihteellä ja siitä saa vielä hyvät korvaukset, heh, heh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Töissä todellakin pääsee helpommalla kuin vauvan tai taaperon kanssa kotona. Turha sitä on kieltää. Töissä ei tarvitse syöttää työkavereita, ja syödä itse sitten kylmää ruokaa jos enää ehtii. Töissä ei tarvitse luututa lattiolta roskia koko ajan. Tösissä voi vaikka vaipua muutamaksi minuutiksi ajatuksiinsa välittämättä mitä selän takana tapahtuu. Lapsen kanssa niin ei voi tehdä puolta sekuntia pidempään. Koko ajan pitää olla antennit suunnattu joka ilmansuuntaan. Päivät pitkät peset kakka- ja oksennusvaatteita ja huomenna aloitat alusta :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaimoni on kotona hoitamassa lapsia kotihoidontuella, eli käytännössä kotona töissä. jos minä jäisin isyysvapaalle, kela ottaisi kotihoidontuen pois, joten taloudellisita syistä, en voi jäädä isyysvapaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi työnantaja joustaa näissä ja meillä saa pitää kaikki isyysvapaat, vaikka miesvaltainen ala ja työpaikka onkin kyseessä. Esikoisen kanssa pidin osan vanhempainvapaasta rouvan palatessa töihin ja se oli kyllä hienoa aikaa olla kahden lapsen kanssa pidempään. Nyt toisen lapsen kanssa ei tähän ole mahdollisuutta, mutta pidän kyllä kaikki isyysvapaat että saan seurata lapsen kehittymistä.

Mutta jokainen katsokoon itse parhaiten sopivan tavan. Se on sääli, jos isien työnantajat potkivat itseään nilkkaan joustamatta perheiden tarpeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki työnantajat eivät katso hyvällä näitä asioita ja sitä ei mikään laki muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin ollut isyysvapaalla pitempäänkin ! , mutta työnantaja EI suostunut vaatimiini isyysvapaisiin.
Kuinkas nykyään? ei ole tietoa??, mutta muutoin työnantaja "kyykyttää" aktiivisia työntekijöitään "mielestäni" lainvastaisesti.
Palkanmaksajakin on samassa veneessä ennen kuin palkanmaksaja siirrettiin "ulkoiseen" palkanmaksu firmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjänä isyysvapaalla 0 päivää. Kaksi lasta. Erittäin fiksuja on lapsista tullut. Hyviä juttuja tällaiset isyysvapaat tietysti on. Niillä joilla on mahdollisuus, niin pitäkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:02
Kuluttaja-lehti: Aggressiivista kotimyyntiä tekevät yritykset keränneet miljoonavoittoja ja satoja valituksia viranomaisille – osa yrityksistä oululaisia, usean taustalla sama suku
12:58
Eveliina Piippo taisteli hopeaa 10 kilometriltä – "Hirveän monta minuuttia ei olisi jaksanut elää siinä jännityksessä"
12:13
Seitsemän tähden liikkeellä seitsemän eduskuntavaaliehdokasta Pohjois-Suomesta – vaalipiireissä tähdätään täysiin listoihin
12:00
THL: Tarvitaan enemmän tietoa ihmisten sairauksista, jos jokaiselle suomalaiselle määritellään hinta – Työterveyshuolto korvauskriteereihin mukaan
12:00
Talouspolitiikan arviointineuvosto moittii hallitusta: Sote-uudistuksen säästöt yhä epävarmoja
11:55
Käräjäoikeus tuomitsi Oulussa kaupparyöstöjä tehneen miehen viiden vuoden vankeuteen
10:57
Valtteri Bottas hurautti ensimmäiset rallikilometrit Rovaniemellä, mestarikartturi uskoo formulakuskin rallitaitoihin – katso video Tilaajille
37
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
23
Uusi Rock In The City -festivaali järjestetään Kuusisaaressa kesäkuussa
21
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
17
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
12
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
9
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta
9
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

juurikin näin. Superkarttuma, jolla eläkeläisiä houkuteltiin jatkamaan työuraa oli pakon sanelema juttu koska y-sukupolv... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image