Kotimaa

Suomalainen autojen yh­teis­käyt­tö­pal­ve­lu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kier­to­ta­lou­den mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"

Blox Car toimii vertaisvuokrausperiaatteella. Palvelulla on 11 000 käyttäjää ja yhteensä 800 rekisteröityä ajoneuvoa. KUVA: Esko Jämsä
Kotimaa 16.7.2019 9:31
Iida Ahonen

Suomen ainoa lähes koko maan kattava autojen yhteiskäyttöpalvelu Blox Car hakee joukkorahoituksella tukea kansainvälistymiseen. Se tavoittelee vähintään yhteensä puolen miljoonan euron rahoitusta. Mukaan omistajaksi pääsee 500 euron sijoituksella.

Joukkorahoituksesta saaduilla varoilla yritys aloittaa kansainvälistymisen Pohjois- ja Keski-Euroopan markkinoilta.

– Maailmassa on erilaisia yhteiskäyttöautopalveluita, mutta yhtään laajasti globaalia autojen vertaisvuokrauspalvelua ei vielä ole. Aiomme olla ensimmäinen toimija, joka mahdollistaa yhdellä kirjautumisella auton vertaisvuokrauksen eri mantereilla, Blox Car -palvelua tuottavan Shareit.global Oy:n toimitusjohtaja Paul Nyberg sanoo yrityksen tiedotteessa.

Nybergin mukaan uusien sukupolvien keskuudessa halu omistaa oma auto vähenee, ja omistamista tärkeämpää on säilyttää liikkumisen vapaus.

Blox Car ei kuitenkaan aio maailmanvalloitukseen yksin, vaan Shareit.global Oy:n tarkoitus on edistää useiden liikkumisen palveluiden kokoamista yhden käyttöliittymän taakse.

Blox Car toimii vertaisvuokrausperiaatteella. Palvelulla on 11 000 käyttäjää ja yhteensä 800 rekisteröityä ajoneuvoa, joista yli 100 on aina varattavissa. Palvelu palkittiin viime vuoden Slushissa parhaana kestävää kehitystä tukevana mobiilipalveluna.

– Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten, Nyberg uskoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Kuka vastaa auton kunnosta 1. ennen matkaa 2. matkan jälkeen? Miten ratkaistaan riitatapaukset? Mitä maksavat vakuutukset? Mikä tahansa kysymys voi kaataa koko homman alkuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei!
Kommentoin Blox Carin puolesta. Auton ajokunnosta vastaa omistaja, eli auton tulee olla tieliikennekelpoinen ja katsastettu. Ennen ja jälkeen matkan tulee auton kunto tarkistaa, ja ottaa siitä valokuvat. Riitatapauksissa autamme ratkaisemaan asian ehtojemme mukaisesti. Erillisiä vakuutuksia ei ole pakko hankkia, mutta tarjoamme lisäturvaa yhteistyössä Ifin kanssa. Lisäturvan hinta on enintään 5 euroa/vuokrausvuorokausi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaa aamulla töihin lähdön aikaan olla kasapäin autoja tarjolla. Sama illalla toiseen suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan kaikille on täysin selvää, että tätä ei ole tarkoitettu tuollaiseen käyttöön, vaan heille joilla on tarvetta autolle harvoin.

Aika monelle pk-seudulla asuvalle järkevin auto on vuokra-auto sen muutaman kerran vuodessa kun autoa tarvitsee. Sitä täällä Oulussa voi olla toki mahdotonta ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas, eilen vuokrasin auton yhdeksi päiväksi täällä Rodoksella, vuokra-aika klo 9-21.30 ,ei kilometrirajoitusta, auto uusi Nissan Micra. Hinta 35 euroa . Kuittia ei täkäläisen tavan mukaan vuokraamosta saa, mutta mitä sen väliä. Isoilla kansainvälisillä ketjuilla sama paketti 50 euroa.
Ei noista hinnoista kyllä kovin isoa siivua välittäjille viitsisi maksaa. Auto on niin halpa työväline autoverottomissa maissa , että pieni epäilys ko. välitysroimintaa kohtaan. Suomessa asia on aivan eri , koska meillä autot maksaa aivan älyttömästi ja vuokrakäyttöön pitää hankkia vielä erikseen kallis vakuutus jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras business on ideakauppa. Osta osakkeita tuottoisasta yrityksestä. Neuvomme kuinka ihmiset tienaavat tonneja kuussa. Tuote: ”Ryhdy kuvanveistäjäksi. Piikkaat kivestä pois vain ne osat, jotka eivät muistuta mallia ja tienaat tonneja kuussa”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun rakennat pyramidin, tee se kivestä ja pidä toiminta harrastuksen tasolla. Jos rakennat pyramidin 500 euron seteleistä, toiminta muuttuu väkisin ammattimaiseksi. Muista, maailmalla tuulee, ja tuuli vie paperia niin ettet edes huomaa. Useimmat seteleistä rakennetut pyramidit ovat hävinneet mainitsemallani tavalla, sijoittajien huomaamatta. Ja sitten vielä yksi neuvo. Jos toiminnassa on mukana suursijoittajia, myy osuutesi päivää ennen kuin nämä tekevät sen. Tosin neuvo on sikäli huono että huomaat tapahtuneen kuitenkin vasta seuraavana päivänä, ja silloin ikävä kyllä, olet jo menettänyt sijoituksesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä etelänmailta asunnon vuokraan, mutta lähteäpä moottoritielle huristelemaan autolla, jonka kunnosta ja huollosta en tiedä juuri mitään. Onko autolla joskus kolaroitu, mikä on jarrujen kunto, jatkanko? Epäilen, että tämä ei lyö läpi asuntovuokrauksen tyyliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskallatko ajaa vuokra-autolla? Eroaako tämä jotenkin siitä?

Mitä riskejä ajattelet uudehkolla yhteiskäyttöautolla ajamisessa olevan?

Katsastukset ovat pakolliset kaikille autoille ja luulisi autot omistavaa firmaa kiinnostavan kaluston kunto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Byääh. Yhteiskäytössä et tiedä muiden käyttäjien moraalia mitä tulee ilmoittamiseen ajossa tulleisiin vaurioihin. Yksi monttuun ajaminen ja tukirakenteisiin saattaa tulla hengenvaarallinen vaurio. On herkkäuskoisuutta luulla näitä "uudehkoja" autoja vuokraavien tarkastavan auton mahdolliset vauriot jokaisen käyttäjän jälkeen. Ajaa "montulle", mennä alle ja tarkastaa pyörien tukirakenteet. Kuka uskoo. Omalla autolla mahdollinen vaurioituminen tulee huomioiduksi heti siinä, ja halutessa voi ryhtyä vaurion vaatimiin toimenpiteisiin. Tätäkin vasten peilaten, nimimerkki Milloin katsastettu? ei ole mielipiteensä kanssa autojen kuntoisuuden epäilyssä luulottelun tasolla. Päinvastoin, on asiassa.

Mitä tulee Blox Carin kiinnostukseen tarkastaa yksityisten vuoraajien autojen kuntoisuus, ei epäilystä etteikö kiinnostusta olisi. Se vain että kiinnostus ei korvaa mahdollisuuksien puuttumista. Vuosikatsastus ei ole kriteeri jonka taakse voi vetäytyä vuokraajille tapahtuvista auton huonon kunnon aiheuttamista tilanteista, ja näistä aiheutuneista vammoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatko itse montulle tarkistelemaan autosi tukirakenteita jokaisen automatkan jälkeen?

No mikään ei yllätä Kalevan kommenteissa: kaikkea uutta pitää vastustaa sitkaasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervehdys nimim. Byääh!
Uskallan ajaa vuokra-autolla. Vuokrailen autoja tunnetuilta vuora-autoyrityksiltä, koska voin luottaa siihen, että autot on katsastettu ja huollettu asianmukaisesti. Isoilla firmoilla ei ole varaa ottaa riskiä asian suhteen. Yksikin tapaus, jossa onnettomuuden syyksi paljastuisi auton huollon ja korjausten laiminlyonti, olisi iso isku. Yksityisella airAuto -vuokraajalla ei tämmöistä riskiä ole. Tilannehan on ihan sama asumispuolella: maineikas hotelli vs. air B&B asunto. Jos jälkimmäisessä sattuu jotain, niin sitten lopetetaan asunnon vuokraus. Isolla hotellilla ei ole varaa turvallisuusriskeihin. Että kyllä sillä on vähän väliä, millaisella pommilla ajelee sata lasissa motarilla.
terveisin nimim. "Milloin on katsastettu?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Yksikin tapaus, jossa onnettomuuden syyksi paljastuisi auton huollon ja korjausten laiminlyonti, olisi iso isku.”

Sama koskee tätäkin firmaa.

Jos autot ovat vaarallisessa kunnossa, niin asiakkaat äänestävät lompakollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskäyttopalvelu ei ole "firma". Ihan kuten Air B&B ei ota vastuuta asunnon kunnosta, sen turvallisuudesta tai laillisuudesta, ei Blox Car ole vastuussa autojen kunnosta tai turvallisuudesta. Palveluliittymä tarjoaa vain väylän ostajalle ja myyjälle. Amazonkaan ei ole vastuussa tuotteista, joita sen alustalla myydään ja ostetaan. Autonvuokrausyritys sen sijaan on vastuussa auton kunnosta ja on korvausvelvollinen ongelmien sattuessa. Se voi vain poistaa oikeuden myydä palvelua mikäli käyttäjät valittavat huijareista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerää verrata autoilua airbnb:n kanssa. Autoa vuokralle antamalla pitää tienata että ihmiset lähtisivät siihen. Muualla kuin Suomessa auton vuokraus on jo nyt todella edullista joten oikeita vuokraamoja vastaan on vaikeaa kilpailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei! Kommentoin Blox Carin puolesta. Auton vuokraus kauttamme on Helsingin Sanomien teettämän tutkimuksen mukaan edullisempaa verrattuna sekä perinteisiin että uudempiin palveluihin. Autoa vuokraamalla voi tienata kannattavasti ja jopa erittäin hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla on autovarkaiden kanssa yhteinen auto. Välillä se on hävinnyt parkkipaikalta, mutta poliisit tuo sen aina takaisin kun on minun vuoro ajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei käy!

Kyllä auto pitää OMISTAA...vaikka useimmilla se lahoaakin parkkipaikalla >95% ajasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteisomistuksessa saat auton käyttöön silloin kun tarvitset viisi kertaa sadasta. Sitodut elämään muiden ehdoilla, ja näin muut käyttäjät saavat haaskata ajastasi 95 %. Siinä ei itku auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

84
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
53
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
50
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
22
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
20
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
18
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image