Kotimaa

Suo­lah­te­lai­set joukolla poimijoiden avuksi

Kotimaa 11.9.2013 17:55
STT

Rikosilmoituksen tehneet thaimaalaiset marjanpoimijat ovat tänään olleet Suolahdessa paikallisen työttömien yhdistyksen tiloissa.

Työttömien yhdistyksen lisäksi poimijoita ovat auttaneet SPR, seurakunta ja paikkakunnan Martat. Heille on päivän aikana tuotu ruokaa. Yöksi heidät on määrä viedä toisaalle majoittumaan.

Poimijoille ruokaa laittanut Marjatta Holopainen on heidän tilanteestaan huolissaan. Hän miettii, miten kaukaa tulleet ihmiset pärjäävät tästä eteenpäin.

57-vuotias Monakon Chitwifet kertoo, että hän odotti saavansa marjanpoiminnalla noin 5 000 euroa sen jälkeen, kun kaikki kulut olisi maksettu. Noin viiden viikon työn jälkeen tulot ovat kuitenkin jäämässä noin 1 600 euroon.

45-vuotias Oraphan Prathumchat kertoo, että hän loukkasi jalkansa neljäntenä poimintapäivänä. Haava puhdistettiin ja hän sai särkylääkettä, mutta lääkärille häntä ei viety.

Eilen Prathumchat vihdoin pääsi lääkärille. Hän kertoo olevansa huolissaan siitä, miten paljon hoito mahdollisesti maksaa.

Chitwifetiä ja Prathumchatia on haastateltu tulkin välityksellä. Tulkki on ollut Suomessa vuodesta 2009.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Tämä porukka sattui tulemaan väärään aikaan ja väärään paikkaan. Jos olisivat olleet parhaimman hillasesongin aikaan oikeassa paikassa, olisi tulot olleet vähän eri luokkaa. Noh onneksi eivät olleet niin jäi hillat ja / tai tienestit paikallisille!

Kyllähän ulkomaan poimijat melko riskin ottavat kun tänne pelkkien huhupuheiden perusteella lähtevät. Ei ne siellä lähtöpaikalla voi tietää, millainen marjasato missäkin päin Suomea on, mutta kulut on kaikille lähes yhtä isot! Lentoliput. Auton vuokra joka päivältä ja halvat Suomen polttoaineet, vuokrat majoituksesta .jne. .
Mitähän nuo reppanat syövät sen ajan kun täällä ovat? Varmaan jokin rehti suomalainen yhtiö myy heille hyvin hinnoiteltua "kolmen herneen keittoa"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä työnantajan tulee huolehtia, että sairasvakuutukset on kunnossa. Tuollaisia viiden tuhannen tuloja kun lupailee Thaimaassa, niin kyllä riskinottajia löytyy. Kukaan ei tule ajatelleeksi sitä, ettei viiden tuhannen euron marjasaalista edes pysty hilaamaan miesvoimin kotiin, eikä työnantaja niitä metsästä tule hakemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika monta puolukkaa pitää kerätä että saa 5000 euroa kulujen jälkeen käteen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta on. Marjan hinta on ihan naurettava. Puolukkakilosta pitäisi saada 5 euroa, että poiminta alkaisi kannattamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1600 euron tulot? Aikamoinen tulos kuitenkin vaikka kulut maksettuna. Eli tarkoittaisi sitä että viiden viikon poimimisella meikälainen tienaisi siis 6600 euroa! huh huh.
Milloinkas tällasta uutista kuuluisi että normi suomalainen tekisi noin`?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä tarkoita. 6600 euroa saat viidessä viikossa, jos poimit 6600 kiloa puolukoita eli reilu 30 ämpäriä päivässä. Onnea matkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatelkaas' jos ulkomaalaisia marjojenpoimijoita ei tulisi tänne, suomessa ei metsämrjoja olisi kaupoissa myynnissä.
Ja niin paljon kun metsämarjojen terveellisyyttä on kehuttu, että nuokin hyvät ravintoaineet jäisivät kaikki metsiin.
Että miksi kaikessa on oltava niin ahneita rahanperään, että kaikista toiminnoista on inhimillisyys tuntematon käsite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marjabisnes on erikoista. Marjajobbareilla ei ole mitään riskiä, riskit kantavat thaimaalaiset poimijat. Paljon näkyy olevan yrityksiä, jotka rahastavat poimijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niin, kapitalisteille jaetaan aina ilmaiseksi sellaisia tuotantovälineitä, joilla ne pääsevät proletaaria riistämään. Kaikki pystyvät tietysti yrittämisellä repimään rahaa toisen selkänahasta, mutta vain ahneimmat roistot niin tekevät. Onneksi olemme niin sivistyneitä, että meillä se on kohta loppu ja kaikki saavat ilmaisen elannon valtiolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa 300 000 työtöntä ja nämä onnettomat roudataan tänne marjanpoimintaan.
Eihän heitä tarvitse paljoa kiihottaa vasureitten taholta, niin tilanne se mikä nyt on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja minä suomalainen olen joka vuosi omat marjani pakasteeseen poiminut. Ajattelin poimia puolukkaa myös myyntiin, mutta ei kannattanut. Ajoin yhteensä 65 km kun jouduin useasta paikasta keräämään ja sain yhteensä 5 tunnin aikana 5,5 kg eli 5,50€. Olisin ollut pidempään mutta pieni koululaiseni tuli kotiin. Työttömiä syyllistetään joka palstalla ja puhujina ihmiset, jotka mistään mitään älyä. Työssä kävijät voisivat samalla tavoin saada verotonta rahaa marjoja keräten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan aletaan laittaa stoppia ihmiskaupalle ja härskille hyväksi käytölle pistettä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itte ostavat liput, itte tulevat, itte tekevät minkä tekevät, itte ansaitsevat, minkä ansaitsevat.

Missä on ihmiskauppa?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos puolukkaämpäristä saa 6E, niin ei riitä 10 ämpäriä päivässä 5 viikon ajan 1600 euron tienesteihin. 15 voi olla aika lähellä kulujen jälkeen. Jatkakaa vain ahkeroimista samaan malliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotakin on pielessä ettei marjanostajayrityksiä saada palkkaamaan näitä ihmisiä oikeasti töihin. Silloin heille olisi pakko tarjota edes minimitoimeentulo täällä olon aikana, sairaudenhoito ja turva siitä etteivät jää velkaa jos marjavuosi on huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin alahan Sinä Itse marjayrittäjäksi - noilla opeilla pärjääät varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yön kuluessa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image